مقایسه قدرت کارت گرافیک‌های سری GTX و RTX

مقایسه قدرت کارت گرافیک‌های سری GTX و RTX

نوشته‌ی
avatar
3 سال و 7 ماه پیش

فهرست مطالب

مقایسه پرفرمنس و ویژگی‌های گرافیک‌های جی‌فورس سری 10 با سری 20

پس از سال‌ها توسعه، شرکت انویدیا سرانجام سری کارت گرافیک جی‌فورس 20 را در سال 2018 منتشر کرد. طبیعتا این سری نیز با وعده ارائه بهترین تجربه‌ بصری وارد بازار شده و البته حقیقتا از ویژگی‌های منحصربه‌فردی نیز بهره می‌برد. اما مسئله این‌جاست که آیا خرید آن‌ها الزامی است و یا خرید یکی از کارت‌های سری 10 برای یک تجربه گیمینگ چشم‌نواز کافی است؟

در این مقاله نگاهی خواهیم داشت به اصلی‌ترین ویژگی‌های افزوده شده به سری 20 و سعی خواهیم کرد پاسخی برای این سوال شرح کنیم. با اگزومگ همراه باشید.

دو افزونه اصلی سری 20

می‌توان گفت مهم‌ترین مزیت کارت‌های سری 20، پشتیبانی ‌پرقدرت آن‌ها از تکنولوژی رهگیری پرتو است. تکنولوژی‌ای که موجب واقع‌گرایی بیشتر در به تصویر کشیدن اشعه‌های نور در بازی‌ها می‌شود و بدین ترتیب، موجب افزایش چشم‌گیر کیفیت بصری و باورپذری بیشتر آن می‌شود. در واقع سری‌کارت‌های RTX به دلیل وجود همین ویژگی‌ از GTX تغییر نام داده‌اند، مسئله‌ای که اهمیت این تکنولوژی را به خوبی مشخص می‌کند.

اما جدا از این سری 20 از یک برتری دیگر نیز بهره می‌برد، تکنولوژی‌ای با نام مخفف DLSS که در کنار رهیگیری پرتو، باعث افزایش چشم‌گیر کیفیت بصری بازی‌ها می‌شود. اما کارکرد DLSS به چه گونه است؟ مشخصا هر تصویر دیجیتال از مجموعه‌ای از پیکسل‌ها تشکیل شده است و پیکسل‌ها نیز ظاهری مربع‌گونه دارند.

 به همین دلیل در برخی بازی‌ها، برخی اشیا ،خصوصا اشیا مدور، ممکن است حالتی غیرطبیعی پیدا کنند. تکنولوژی DLSS از هوش مصنوعی به خصوصی بهره می‌برد که به آن در پیدا کردن و رندر کردن حالت این تصاویر به چیزی باورپذیر‌ و شکیل‌تر، کمک می‌کند. اما جدا از این دو، ویژگی‌های دیگری همچون سیستم سایه‌پردازی بهتر و قابلیت‌های بیشتر برای استریم کردن نیز به ارزش این سری کارت‌ها می‌افزایند و آن‌ها را به انتخابی مناسب برای سازندگان برنامه‌های رایانه‌ای و دارندگان مانیتورهای با رزولوشن بسیار بالا تبدیل می‌کند.

 در ادامه نگاهی عمیق‌تر به این دو تکنولوژی و تاثیری که می‌توانند در تجربه گیمینگ داشته باشند، خواهیم داشت. تمرکز ما در این مقاله بر روی مقایسه دو کارت RTX 2080 و GTX 1080 Ti، که نمونه‌هایی مناسب از قابلیت‌های هر دو سری هستند، خواهد بود و سعی شده تا حد ممکن در مقایسات از نسخه RTX 2080 Ti که با وجود قدرت بالاتر، از قیمتی بسیار بالا برخوردار است پرهیز شود.

Nvidia Geforce GTX 1080Ti

- ساختار کارت: Pascal

- فریم بافر: 11GB GDDR5X

- سرعت حافظه: 11 گیگابایت بر ثانیه

- فرکانس بوست: 1582مگاهرتز

- فرکانس پایه: 1480 مگاهرتز

 

Nvidia Geforce RTX 2080

- ساختار کارت: Turing

- فریم‌ بافر: 8GB GDDR6

- سرعت حافظه: 14 گیگابایت بر ثانیه

- فرکانس بوست: 1710 مگاهرتز

- فرکانس پایه: 1515 مگاهرتز

 

پرفورمنس

هر دو این کارت‌ها بسیار سریع هستند و در صورت اجرای بازی‌ها با رزولوشن 1080 و حتی 4K، عمل‌کردی تقریبا یک‌سان دارند. اما یک سری تفاوت کلیدی بین آن‌ها وجود دارد. آرتی‌اکس از حافظه سریع‌تر GDDR6 استفاده می‌کند  و به همین دلیل، می‌تواند بسیاری عناوین را با نرخ فریم بهتری در کیفیت 4K ارائه دهد. با این‌حال این به تنهایی ملاکی بر برتری آرتی‌اکس در ارائه گیمینگ 4K نیست.

باید اضافه کرد با این‌که قابلیت HDR برای بیشتر گیمرها از اهمیت چندان بالایی برخوردار نیست، در صورتی که به دنبال یک مانیتور 4K اچ‌دی‌آر هستید، آرتی‌اکس 2080 نسبت به رقیب خود عمل‌کرد بهتری را ارائه می‌دهد.

در پایین نموداری از نرخ فریم اجرایی این دو کارت، به علاوه آرتی‌اکس 2080‌تی با رزولوشن 4K قابل مشاهده است. خطوط آبی مرتبط با جی‌تی‌اکس 1080تی، خطوط قرمز با آرتی‌اکس 2080 و خطوط سبز مرتبط با آرتی‌اکس 2080تی هستند.

رهگیری پرتو

همان‌طور که پیش از این به آن اشاره شد، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سری 20 قابلیت رهگیری پرتو برتر آن است و در واقع همین برتری این قدرت را دارد تا بسیاری را متقاعد به خرید این کارت‌ها بکند. نتیجه تکنولوژی رهگیری پرتویی که انویدیا در کارت‌های سری 20 به کار برده حقیقتا چشم‌گیر است. این تکنولوژی ، به این امید توسعه داده شد تا اشعه‌ها و بازتاب نور را بر اساس کارکردشان در جهان واقعی در بازی‌ها به تصویر بکشد، چیزی که نتیجه آن بسیار خیرکننده است.

آرتی‌اکس 2080 از هسته‌های رهگیری پرتو و تنسور قدرتمندی بهره می‌برد که به این کارت قدرت پیاده‌سازی این تکنولوژی فوق‌العاده را می‌دهد. این چیزی است که هیچ یک از کارت‌های سری 10 مقدور به اجرایش نیستند. البته باید گفت که نسخه‌های قدرتمند سری 10 همچون جی‌تی‌اکس 1080 تی، در حقیقت قادر به اجرای فناوری رهگیری پرتو هستند، اما فشاری که اجرای این ویژگی بر کارت وارد می‌کند به حدی است که به عمل‌کرد کلی آن لطمه وارد کرده و نهایتا نرخ فریم بازی را شدیدا کاهش می‌دهد و تجربه بازی را تقریبا غیرممکن می‌سازد.

DLSS

دی‌ال‌اس‌اس دومین برتری اصلی سری آرتی‌اکس نسبت به سری جی‌تی‌اکس است. این تکنولوژی که درباره کارایی آن به طور خلاصه توضیح داده شد، در عمل بسیار بهتر از تکنولوژی نام‌آشنای ضد پِلِگی(Anti Aliasing)، که کاربرد آن تقریبا همسان با دی‌ال‌اس‌اس است، عمل می‌کند. چرا که در این زمینه هم بحث نرخ فریم به میان می‌آید و در حقیقت استفاده از ضدپلگی می‌تواند به نرخ‌فریم بازی لطمه وارد کند، این در حالی است که تکنولوژی دی‌ال‌اس‌اس به خوبی با نحوه کارکرد کارت‌های سری 20 هماهنگ شده و خدشه بسیار کم‌تری به نرخ‌فریم بازی وارد می‌کنند.

با این‌‌حال باید اضافه کرد که بسیاری از بازی‌ها از هیچ یک از این دو فناوری، و یا لااقل از هر دوی آن‌ها پشتیبانی نمی‌کنند. البته طبیعی است که با گذر زمان و افزایش محبوبیت این سری کارت‌ها پشتیبانی از ویژگی‌های آنان نیز افزایش خواهد یافت. Battlefield V، Control، Metro Exodus و Shadow of the Tomb Raider از جمله بازی‌هایی هستند که در حال حاضر از رهگیری‌پرتو و دی‌ال‌اس‌اس پشتیبانی می‌کنند و عنوان مورد انتظار Cyberpunk 2077 نیز از رهگیری پرتو پشتیبانی می‌کند.

و در آخر نیز به برتری‌های سری 20 در زمینه سایه‌پردازی می‌رسیم که باز به ارزش این سری می‌افزایند، هر چند از لحاظ تاثیرگذاری بر روی کیفیت کلی تصویر، تاثیر ‌آن‌ها به اندازه دو ویژگی پیشین نیست. سایه‌پردازی شبکه‌ای را می‌توان مهم‌ترین افزونه در این زمینه دانست که با متمرکز کردن جزییات بصری بیشتر بر روی کارت گرافیک، باعث سهولت کارکرد پردازنده مرکزی و روان شدن بازی می‌شود. یکی دیگر از افزونه‌های‌ سری 20 که به اجرای روان‌تر بازی کمک می‌کند، سایه‌پردازی متغیر است که از میزان جزییات ریز و نه‌چندان مهم تصاویر می‌کاهد و در نتیجه به اجرای روان بازی‌ها کمک می‌کند.

قیمت

از آن‌جا که انواع مختلفی از هر مدل این دو سری در بازار موجود است، قیمت‌های آنان نیز در سطح‌های مختلفی قرار دارد و با توجه به شرایط متلاتم بازار سخت‌افزار، نمی‌توان نتیجه‌گیری نهایی‌ای در این رابطه ارائه داد. در این بین مسئله‌ای که مشخص است این است که مدل آرتی‌اکس 2080تی در هر نوع ساختی، از قیمت بسیار بالاتری برخوردار است که با توجه به قدرت بالای آن، مسئله‌ای طبیعی است.

اما مدل‌های مختلف 1080تی و آرتی‌اکس 2080 در برخی موارد قمیتی هم‌سان و در برخی دیگر با قیمت‌های بسیار متفاوتی به فروش می‌روند. پس می‌توان گفت همه‌چیز بستگی به نیاز مخاطب و مدل انتخابی وی دارد.

 

نتیجه‌گیری

جی‌تی‌اکس 1080تی همچنان یکی از قدرتمند‌ترین و البته گران‌قیمت‌ترین کارت‌های موجود در بازار به حساب می‌آید که با صرف‌نظر از عدم پشتیبانی‌ آن از رهگیری پرتو، می‌تواند تجربه بصری چشم‌گیری را در رزولوشن 1080 و 4K ارائه دهد. بسیاری از بازی‌های کنونی و البته برخی بازی‌هایی که در آینده منتشر خواهند شد با جی‌تی‌اکس 1080 نسبت به سری 20 هماهنگی بهتری خواهند داشت، اما به طور کلی، کارت‌های سری 20 از ویژگی‌های برتری بهره می‌برند و در اکثر موارد (بسته به مدل کارت) نرخ فریم بهتری را ارائه می‌دهند.

پس باز هم همه‌چیز به نیاز مخاطب بازمی‌گردد، برای مثال، اگر در حال حاضر صاحب یک کارت 1080 یا 1080 تی هستید، تنها در صورتی که ویژگی‌ رهگیری نور برای‌تان از اهمیت بالایی برخوردار است، به سراغ کارت‌های سری 20 بروید، در غیر این صورت، می‌توانید تا سال‌ها روی کارت جی‌تی‌اکس 1080 خود حساب کنید. اگر هم به دنبال کارتی کاملا جدید هستید و در انتخاب بین این دو مدل دچار شک شده‌اید، با توجه به قمیت تقریبا یک‌سان بسیاری از مدل‌های این دو سری، خرید یک کارت آرتی‌اکس 2080 را می‌توان کاری معقول‌تر دانست.

 

فروشگاه اگزوگیم عرضه کننده تمامی تجهیزات و کالاهای گیمینگ است و همچنین در کنار آن، خدماتی نظیر مشاوره رایگان فنی نیز به گیمرهای ایرانی ارائه می‌دهد. برای دریافت مشاوره یا هرگونه سوالی می‌توانید با شماره 88226531 تماس گرفته یا به بخش دایرکت اینستاگرامِ اگزوگیم مراجعه کنید.

 

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط