افزایش قدرت خنک کنندگی کارت گرافیک

افزایش قدرت خنک کنندگی کارت گرافیک

نوشته‌ی
avatar
10 ماه و 21 روز پیش

فهرست مطالب

همه ما می‌دانیم که خنک نگه داشتن قطعات کامپیوتر و دمای پایین آن‌ها نه تنها می‌تواند عملکرد بهتری را برایمان به همراه داشته باشد، بلکه به طول عمر قطعات نیز کمک خواهد کرد. کارت گرافیک یکی از داغ‌‌ترین قطعه‌های کامپیوتر به حساب می‌آید که در این مطلب قصد داریم راه‌هایی برای افزایش قدرت خنک‌کنندگی فن‌های آن به شما بگوییم.

زمانی که با کامپیوتر خود به انجام کاری مشغول هستید یا بازی می‌کنید، پردازنده گرافیکی یا GPU شروع به داغ شدن می‌کند. اینجاست که هیت‌سینک‌ها، هیت‌پایپ‌ها و فن‌های کارت گرافیک برای خنک‌سازی پردازنده گرافیکی دست به کار می‌شوند. امروزه فن‌‌های کارت گرافیک به صورت هوشمند عمل کرده و تنها در صورتی که بار و فشار پردازشی به اندازه معینی برسد می‌چرخند و فعالیت می‌کنند.

اما اگر احساس می‌کنید فن‌های کارت گرافیک شما به درستی فعالیت نمی‌کنند و دمای کارتتان بالا می‌رود، می‌تواند با استفاده از روشی که به شما می‌گوییم، سرعت گردش فن‌ها را افزایش داده و از بالا رفتن بیش از حد دمای کارت گرافیک جلوگیری کنید.

برای انجام این کار به برنامه محبوبِ MSI Afterburner نیاز است. ابتدا افتربرنر را از طریق وب‌سایت ام اس آی دانلود و نصب کنید. پس از نصب برنامه MSI Afterburner، آن را اجرا کنید. رابط کاربری این برنامه می‌تواند بنا به نسخه‌ای که دریافت کرده‌اید متفاوت باشد. اما شما می‌توانید رابط کاربری را با رفت به بخش تنظیمات و سربرگ User Interface تغییر دهید.

در همین رابطه بخوانید: کارت گرافیک چیست؟

برای تغییر عملکرد فن‌های کارت گرافیک، باید به بخش تنظیمات بروید که با علامت چرخ‌دهنده در پنجره‌ اصلی مشخص است. در بخش تنظیمات به سربرگ Fan بروید و گزینه Enable User-defined Software Automatic Fan Control را فعال کنید.

افزایش قدرت خنک کنندگی کارت گرافیک

در این بخش شما می‌توانید سرعت گردش فن خود را با دمایی که کارت گرافیک دارد تنظیم نمایید که اصطلاحاً به آن Fan Curve می‌گویند. تغییرات را تا جایی ادامه دهید که تعادل خوبی میان نویز و سرعت فن‌ها به وجود آید.

پس از تایید تنظیمات، بازی یا برنامه پرتقاضا و سنگین خود را اجرا نمایید و باید بلافاصله متوجه تغییر در سرعت و رفتار فن‌ها بشوید. اگر نمی‌دانید دمای خوب و استاندارد برای کارت گرافیک چقدر است، باید بگوییم که دمای کارت گرافیک شما در زمان تجربه بازی‌ها یا کار با برنامه‌های مختلف، نباید از 80 درجه سانتی‌گراد بالاتر رود. اگر دمای بالای 80 درجه را تجربه می‌کنید، حتماً با تغییر تنظیمات فن‌های کارت گرافیک، آن‌ها را وادار به افزایش قدرت خنک‌کنندگی و گردش با سرعت بالاتر کنید.

 

چطور از داغ‌ شدن بیش‌ازحد مطلع شویم؟

اگر زمان کار عادی و سبک با کامپیوتر، مثل چک کردن ایمیل و وب‌گردی هیچ مشکلی ندارید اما پس از اجرا کردن بازی‌ ویدیویی یا برنامه‌های سنگین دچار افت عملکرد و کندی می‌شوید، به احتمال زیاد پردازنده مرکزی (CPU) یا پردازنده گرافیکی (GPU) شما بیش از حد داغ شده است.

همچنین اگر در زمان تجربه بازی‌ها یا به صورت کلی، کار با کامپیوتر با یک سری اشکال مصنوعی و زائده‌های تصویری مواجه شدید، احتمال زیادی وجود دارد که کارت گرافیک شما بیش از حد داغ شده است. راه دیگر زمانی است که موقع کار با برنامه یا تجربه بازی، اپلیکیشن کرش و بسته می‌شود. گاهی اوفات در این حالت یک پیام از انویدیا یا AMD نیز دریافت می‌کنید.

چطور از داغ‌ شدن بیش‌ازحد مطلع شویم؟

یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین راه‌هایی که می‌تواند داع شدن بیش از حد قطعات، مخصوصاً کارت گرافیک شما را نشان دهد، ریست شدن کامپیوتر است. زمانی که یک قطعه به دمای خطرناکی می‌رسد، سیستم برای آسیب نرسیدن به آن قطعه خود به خود خاموش یا ری‌استارت می‌شود.

در همین رابطه بخوانید: کارت گرافیک اکسترنال چیست؟

در زمان داغ شدن کارت گرافیک چه‌کار کنیم؟

در قدم اول چک کنید که فن‌های کارت گرافیک شما به صورت آزادانه در حال فعالیت هستند. گاهی اوقات ممکن است کابل یا چیز دیگری در حرکت فن‌ها اختلال ایجاد کند.

پس از بالا رفتن دمای کارت گرافیک، کامپیوتر را خاموش کنید و فن‌های کارت گرافیک را با دست بچرخانید. اگر فن‌ها خیلی سریع ایستادند و حرکت روانی نداشتند، قطعا باید فن‌ها را تعویض کنید.

همچنین فراموش نکنید که منطقه هیت‌سینک‌ و فن‌های کارت گرافیک باید تمیز باشند. برای تمیز کردن سیستم خنک‌کننده کارت گرافیک، کارت را از جایگاه خود خارج کنید و میان شیارهای هیت‌سینک و فن‌های آن را با اسپری هوای فشرده تمیز نمایید.

گاهی اوفات نیز ممکن است فن‌ها و هیت‌سینک کارت گرافیک درست کار کنند اما پس از چند سال استفاده، خمیر حرارتی روی چیپ پردازنده گرافیکی خاصیت خود را از دست داده باشد. در این صورت باید خمیر حرارتی جدیدی را روی چیپ اعمال کنید. برای انجام این کار می‌توانید به یک متخصص مراجعه نمایید.

در زمان داغ شدن کارت گرافیک چه‌کار کنیم؟

پرسش و پاسخ – سوالات متداول

آیا کارت گرافیک می‌تواند سیستم خنک کننده‌ی مایع نیز خو داشته باشد؟ بله! برخی مدل‌های کارت گرافیک دارای جریان واترکولینگ مخصوص به خود هستند که بسیار قوی عمل می‌کند.

 

حداکثر دمای سالم و نُرمال کارت گرافیک چقدر است؟ حدود 85 تا 90 درجه. بهتر است سیستم گیمینگ خود را زیر نظر داشته باشید و اگر کارت گرافیک به دفعات از این درجه حرارت فراتر رفت برای کنترل آن اقدامی انجام دهید.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

آموزش تغییر کارت گرافیک پیش فرض لپ تاپ

چگونه مطمئن شویم کارت گرافیک ما درست کار می‌کند؟

چگونه فن‌های کارت گرافیک را بی‌وقفه روشن نگه داریم؟

 

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط