تفاوت کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر

تفاوت کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر

نوشته‌ی
avatar
4 ماه و 24 روز پیش

فهرست مطالب

هنگامی که اصطلاح موبایل گیمینگ ذکر می‌شود، مردم معمولاً به بازی کردن روی گوشی، تبلت یا کنسول دستی مانند نینتندو سوئیچ فکر می‌کنند. با این حال، گوشی‌ها، تبلت‌ها و کنسول‌های دستی تنها شکل موبایل گیمینگ نیستند. مردم می‌خواهند لپ‌تاپ‌های گیمینگ را فراموش کنند یا نادیده بگیرند، اما آن‌ها محصولی کاربردی و بسیار قدرتمند برای بازی کردن هستند.

یکی از مهمترین موارد در مورد لپ تاپ گیمینگ، کارت گرافیک است، زیرا بدون کارت گرافیک قدرتمند، ممکن است نتوانید بهترین بازی‌هایی که می‌خواهید را تجربه کنید. در این مقاله در مورد مقایسه کارت گرافیک لپ تاپ و کامپیوتر و تفاوت کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر و شباهت‌های آن‌ها صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

تفاوت کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر

کارت گرافیک چگونه کار می‌کند؟

کارت‌های گرافیک قطعات تخصصی کامپیوتر هستند که به‌طور خاص برای ارائه تصاویر به صفحه نمایش پس از پردازش داده‌هایی که به آن‌ها ارسال می‌شود، ساخته شده‌اند. کارت‌های گرافیک به‌عنوان PCB (بردهای مدار چاپی) شروع می‌شوند که طراحی آن توسط تیمی از مهندسان انجام شده است.

این چیدمآن‌ها برای به حداکثر رساندن قدرت و کارایی کارت‌های گرافیک در هنگام استفاده طراحی شده‌اند. این PCB‌ها با تراشه‌ها و مدارهای مختلف مونتاژ شده‌اند که توان پردازشی را که کارت‌های گرافیک برای انجام وظایف خود استفاده می‌کنند، ارائه می‌دهند.

در همین رابطه بخوانید: معرفی بهترین کارت‌های گرافیک برای ماینینگ در 2023

 

بسته به سازنده، آن تراشه‌ها کمی متفاوت خواهند بود. تراشه‌های فناوری گرافیکی ثبت اختراع Nvidia به عنوان هسته‌های CUDA شناخته می‌شوند، در حالی که AMD از پردازنده‌های استریم استفاده می‌کند. آن‌ها کارهای بسیار مشابهی انجام می دهند، اما به روش های مختلف و هر چیپست بسته به وظیفه ای که از کارت گرافیک خواسته شده است، نقاط قوت و ضعف خود را دارد.

به طور خلاصه، کارت‌های گرافیک داده‌هایی را که به آن‌ها داده می‌شود، می‌گیرند و داده‌هایی که در حال تغذیه هستند را به نوعی دستگاه خروجی یا مانیتور نمایش می‌دهند.

کارت گرافیک چگونه کار می‌کند؟

کارت‌های گرافیک دسکتاپ

کارت‌های گرافیک دسکتاپ یا GPU ها از نظر طراحی بسیار ساده هستند. همان طور که در بالا ذکر شد، آن‌ها از یک PCB مونتاژ می‌شوند. تراشه‌های مختلف به همراه خنک کننده مثل فن یا بلوک حرارتی که کارت گرافیک را در هنگام خنک می‌کنند، کارت گرافیک را تشکیل می‌دهند.

در طول چند سال گذشته، برنامه‌ها از نظر پردازش و فناوری گرافیکی که برای اجرای کارآمد آن‌ها مورد نیاز است، جهش بسیاری داشته‌اند. برنامه‌هایی مانند Handbrake که برای تغییر فایل‌های ویدیویی از یک فرمت به فرمت دیگر یا افزایش وضوح آن فایل، استفاده می‌شوند برای عملکرد بهینه به مقادیر بسیار زیادی از قدرت گرافیکی نیاز دارند. بدون یک GPU قدرتمند، رندر تصاویر یا اجرای برنامه ای مانند Handbrake می تواند ساعت‌ها یا حتی روزها طول بکشد.

در همین رابطه بخوانید: راهنمای خرید بهترین کارت گرافیک تا 30 میلیون

 

افزایش تقاضای برق منجر به کارت‌های قدرتمندتر شده است که بسیار بزرگ‌تر هستند و برای کارکردن به برق بیشتری نیاز دارند، اما در عین حال خنک‌کنندگی بیشتری نیز می‌خواهند. کارت‌های گرافیک هنگام استفاده بسیار داغ می‌شوند و هرچه فعالیت بیشتر باشد، داغ‌تر می‌شوند. بنابراین، خنک‌کننده‌های قدرتمند برای حفظ عملکرد صحیح کارت‌ها ضروری است.

مواردی مانند لوله‌های حرارتی مسی، دریچه‌های حرارتی و محفظه‌های بخار همگی برای خنک کردن بهینه کارت‌های گرافیک به کار گرفته می‌شوند. اغلب پیشنهاد می‌شود کارت‌های گرافیک دسکتاپ در کیس‌هایی قرار گیرند که بزرگ‌تر و با تهویه مناسب هستند تا از جریان هوا را به عنوان یک روش خنک‌کننده اضافی به آن‌ها استفاده کرد.

کارت‌های گرافیک دسکتاپ

کارت گرافیک لپ تاپ

کارت‌های گرافیک لپ تاپ بسیار مشابه با همتایان رومیزی خود عمل می‌کنند، اما در عین‌حال بسیار متفاوت هستند. آن‌ها تصویری را به نوعی دستگاه خروجی ارائه می دهند، درست مانند یک کارت گرافیک رومیزی. اما کارت‌های گرافیک لپ تاپ به روشی بسیار متفاوت ساخته می‌شوند.

کارت‌های گرافیک دسکتاپ اغلب به عنوان کارت‌های گرافیک اختصاصی نامیده می‌شوند، زیرا آن‌ها موجودیت جداگانه از بقیه کامپیوتر دارند و صرفاً به عملکرد گرافیکی اختصاص داده شده‌اند و کاربرد دیگری ندارند. دسکتاپ‌ها فضای کافی برای اختصاص دادن به کارت گرافیک دارند زیرا آن‌ها بسیار بزرگ‌تر از لپ تاپ هستند.

 

در همین رابطه بخوانید:‌ آموزش ساخت کارت گرافیک اکسترنال برای لپ تاپ

کارت گرافیک لپ تاپ

مقایسه کارت گرافیک لپ تاپ و کامپیوتر

اندازه کوچک‌تر فرم لپ‌تاپ به معنای آن است که باید چاره‌اندیشی‌هایی انجام شود زیرا همه چیز باید کوچک‌تر شود. در نتیجه، قابلیت‌های قدرت و قابلیت‌های خنک‌کننده کارت گرافیک اغلب بسیار کمتر از همتایان رومیزی آن‌ها است. اجزای GPU باید برای قرار گرفتن در داخل شاسی لپ‌تاپ کوچک شوند، به این معنی که بسیاری از قسمت‌های آن کارت گرافیک یا از بین رفته‌اند یا با اجزای کوچک‌تر و کم‌قدرت‌تر جایگزین شده‌اند.

دلیل دیگری برای کم‌قدرت‌تر بودن کارت‌های گرافیک لپ‌تاپ، منبع تغذیه لپ‌تاپ در مقابل منبع تغذیه دسکتاپ است. معمولاً مشاهده می‌شود که یک دسکتاپ با منبع تغذیه ۱۰۰۰ واتی وجود دارد. لپ‌تاپ‌ها به طور متوسط بین ۴۰ وات و ۱۵۰ وات در بسته باتری خود نگهداری می‌کنند. لپ‌تاپ‌ها به دلیل اندازه کوچک‌تر خود، به اندازه دسکتاپ‌ها قدرت ندارند، بنابراین هیچ راهی برای آن‌ها وجود ندارد که بتوانند عملکردی مانند دسکتاپ را در هنگام اتصال به کارت گرافیک ارائه دهند.

 

معمولاً شاهد مقایسه بازی روی کارت‌های گرافیک لپ‌تاپ در مقابل معادل رومیزی آن‌ها هستیم که در آن کارت گرافیک لپ‌تاپ ۳۰ فریم در ثانیه یا کمتر از کارت گرافیک رومیزی ارائه می‌کند. اما این بدان معنا نیست که کارت‌های گرافیک لپ‌تاپ ضعیف هستند. ممکن است نتوانند عملکرد فریم به فریم را مطابقت دهند، اما همچنان قادر به ارائه عملکرد بالا هستند.

 

یک راه حل رایج که سازندگان رایانه برای سعی در کاهش شکاف به کار می‌گیرند، این است که کارت گرافیک (GPU) و واحد پردازش مرکزی (CPU) را ادغام کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، یک APU ایجاد می شود و APU مخفف واحد پردازش شتاب گرفته است. APU‌ها بسیار کم‌قدرت‌تر از یک GPU اختصاصی و یک CPU اختصاصی هستند، اما آن‌ها به طور معمول عملکرد خوبی را ارائه می‌دهند و این کار را با قیمت مناسب انجام می‌دهند.

با این حال، برخی از تولیدکنندگان لپ‌تاپ‌های بزرگ‌تر و قدرتمندتر با عملکرد نزدیک‌تر به دسکتاپ تولید می‌کنند، اما این لپ‌تاپ‌ها اغلب هزینه بسیار بیشتری نسبت به یک دسکتاپ مشابه دارند.

مقایسه کارت گرافیک لپ تاپ و کامپیوتر

 

در همین رابطه بخوانید: معرفی بهترین برند های کارت گرافیک در 2023

فرق کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر

دلایل محکمی برای استفاده از کارت‌های گرافیک لپ‌تاپ و کارت‌های گرافیک دسکتاپ وجود دارد.

به طور کلی فرق کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر از لحاظ عملکرد نسبتا زیاد است اما کارت‌های گرافیک لپ‌تاپ به شما امکان می‌دهند تا در حال حرکت باشید زیرا می‌توانید با یک لپ‌تاپ به هر جای دنیا سفر کنید.

کارت‌های گرافیک لپ‌تاپ را نمی‌توان مانند کارت گرافیک دسکتاپ ارتقا داد. اجزای لپ‌تاپ اغلب به طور مستقیم روی مادربرد لپ‌تاپ لحیم می‌شوند، بنابراین سعی در حذف آن‌ها باعث آسیب به مادربرد و احتمالاً شکستن کل رایانه می‌شود. بنابراین یا هنگامی که نیاز به ارتقاء کارت گرافیک خود دارید و دیگر عملکردی را که دوست دارید دریافت نمی‌کنید، باید یک لپ‌تاپ جدید بخرید و لپ‌تاپ‌ها می‌توانند بسیار گران باشند، بسته به اینکه برای چه کاری به آن‌ها نیاز دارید و مشخصات فنی آن‌ها چیست.

 

با این حال، کارت‌های گرافیک دسکتاپ را می‌توان به راحتی با یک قطعه جدید تعویض کرد، بنابراین به جای نیاز به خرید یک رایانه جدید، می‌توانید یک کارت گرافیک جدید بخرید و در این فرآیند در هزینه خود صرفه جویی کنید.

هنگامی که کارت‌های گرافیک لپ‌تاپ تحت فشار قرار می گیرند، انرژی زیادی مصرف می‌کنند. این مصرف انرژی می‌تواند باتری شما را در صورت عدم اتصال به برق به سرعت تخلیه کند و باعث شود لپ‌تاپ شما در صورت نداشتن تهویه مناسب بسیار داغ شود. حتی امکان سوختن خودتان بسته به اینکه لپ‌تاپ چقدر داغ می‌شود وجود دارد. کارت‌های گرافیک دسکتاپ اغلب از این مشکل جلوگیری می‌کنند زیرا فضای بیشتر در دسکتاپ فرصت‌های بهتری برای خنک‌کننده و دفع گرما فراهم می‌کند.

 

در همین رابطه بخوانید: علائم خرابی کارت گرافیک و روش‌های رفع آن

تفاوت کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر - نتیجه گیری

ممکن است کارت‌های گرافیک لپ‌تاپ به اندازه همتایان رومیزی خود قدرتمند نباشند، اما اگر در حین حرکت به قدرت گرافیکی نیاز دارید، یک گزینه قابل استفاده هستند. GPU های لپ‌تاپ بسیار قدرتمند هستند، و اگر به دنبال یک لپ‌تاپ هستید و یکی را با قیمت مناسب پیدا کردید، ممکن است متوجه شوید که ارزش خوبی برای پول خود دریافت خواهید کرد.

 

پرسش و پاسخ – سوالات متداول

آیا قدرت پردازش یک کارت گرافیک با جی‌پی‌یو مشابه در لپ تاپ و کامپیوتر دسکتاپ برابر است؟

خیر! یک هسته‌ی پردازنده گرافیکی در لپ تاپ نسبت به پی‌سی دارای سرعت و قدرت کمتری است. اساسا کارت گرافیک در لپ تاپ نمی‌تواند از حدی بیشتر برق مصرف کند و قدرت خنک کنندگی آن نیز محدود است، به همین علت سرعت کلاک پردازنده و به طبعِ آن قدرتِ کلی پردازش گرافیکی نسبت به کارت گرافیک‌های غول پیکر پی‌سی کمتر است.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

کارت گرافیک چیست؟

کارت گرافیک اکسترنال چیست؟

آموزش تغییر کارت گرافیک پیش فرض لپ تاپ

چگونه مطمئن شویم کارت گرافیک ما درست کار می‌کند؟

چگونه فن‌های کارت گرافیک را بی‌وقفه روشن نگه داریم؟

افزایش قدرت خنک کنندگی کارت گرافیک

logo
امتیاز این مطلب: 4.5
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط