مقایسه سیستم کولینگ کلوز لوپ و اوپن لوپ

مقایسه سیستم کولینگ کلوز لوپ و اوپن لوپ

نوشته‌ی
avatar
1 سال و 5 روز پیش

فهرست مطالب

زمانی که بحث سیستم خنک‌کننده مایع یا واتر کول در میان باشد، کاربران اکثراً سیستم خنک کننده بسته یا کلوز لوپ را با سیستم خنک کننده اوپن لوپ را با یکدیگر مقایسه می‌کنند. با این که این دو سیستم خنک‌کننده در زمینه‌های مختلف با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند، اما به صورت پایه از یک سری قطعات اصلی استفاده می‌کنند و شباهت‌هایی با هم دارند.

برای رسیدن به درک‌ دقیق‌تری از تفاوت‌های میان سیستم خنک کننده کلوز لوپ و اوپن لوپ، تصمیم گرفتیم در این مطلب به صورت خاص به این دو سیستم بپردازیم و بررسی کنیم که دقیقاً با چه چیزی طرف هستیم.

 

سیستم خنک‌کننده مایع اوپن لوپ چیست؟

سیستم اوپن لوپ که به عنوان یک سیستم خنک‌کننده مایع برای پردازنده در نظر گرفته می‌شود، یک لوپ آب است که به وسیله چند قطعه جداگانه ساخته می‌شود و در نهایت می‌تواند پردازنده مرکزی، کارت گرافیک یا حتی مادربرد شما را خنک کند. این نکته را در نظر داشته باشید که اوپن لوپ به صورت کلی یک کار و سرگرمی پرخرج است و معمولاً توسط علاقه‌مندان به سخت‌افزار انجام می‌شود. با این حال، شرکت‌های سازنده و تولید کننده اندک اندک در حال آسان‌تر کردن دسترسی به اوپن لوپ برای تازه‌کاران و کاربران کم تجربه‌تر هستند.

برای تکمیل کردن یک سیستم خنک کننده اوپن لوپ به یک سری قطعه مختلف نیاز داریم که می‌توانند بسته به تنوع قطعات قرار گرفته درون سیستم شما بسیار فرار باشند.

برای یک واتر لوپ ساده به چه مواردی نیاز است؟

  • بلاک CPU
  • بلاک GPU
  • فیتینگ‌ها
  • تیوب
  • مخزن/پمپ (با پورت پر کردن مخزن)
  • کیسی که سازگار باشد
  • کولانت یا خنک کننده
  • ابزار

برای لوپ‌های پیشرفته‌تر چه مواردی نیاز است؟

  • مونوبلاک
  • بلاک رم
  • فیتینگ‌های جریان (Flow)
  • فیتینگ‌های کشیدن یا ریختن آب

استفاده از کول سیستم‌های خنک کننده واتر کول کاستوم یا شخصی‌سازی شده نه تنها بهترین راه برای خنک کردن قطعات داغ سیستم شما (پردازنده، کارت گرافیک و...) است، بلکه می‌تواند از نظر ظاهری و زیبایی شناسی نیز به سیستم شما به شدت کمک کند. درست است که سیستم شما بدون خنک کننده اوپن لوپ نیز می‌تواند بسیار زیبا به نظر برسد و فن‌های ARGB، قطعات بالارده و سیستم‌های خنک کننده کلوز لوپ به خودی خود فوق‌العاده هستند اما یک واتر لوپ کاستوم می‌تواند خلاقیت شما در بیلد کردن یک PC را به انتها برساند.

سیستم خنک کننده مایع اوپن لوپ می‌تواند برای خنک کردن پردازنده، پردازنده گرافیکی، VRMهای مادربرد و رم مورد استفاده قرار بگیرد و با قدرت خنک کنندگی عالی به شما کمک کند از تمام پتانسیل قطعات خود بهره ببرید و آن‌ها را به محدودیت‌های پردازشی‌شان برسانید.

زمانی که بر سر سازگاری و فرم فکتور سیستم‌های خنک کننده اوپن لوپ صحبت می‌شود، همیشه یک سری پیچیدگی‌هایی وجود دارد که شاید با سیستم‌های خنک کننده کلوز لوپ با آن‌ها مواجه نشویم. در سیستم اوپن لوپ، رادیاتورها با اندازه‌های مشابهی عرضه می‌شوند که می‌توانند به بزرگی 480 میلی‌متر نیز برسند. همچنین قانونی وجود دارد که می‌گوید شما باید به ازای هر قطعه‌ای که قصد خنک کردن آن را دارید، یک رادیاتور 120 میلی‌متری در نظر بگیرید.

خوشبختانه برای هر بیلدی یک رادیاتور وجود دارد و این موضوع برای مخزن‌ها و پمپ‌ها نیز صادق است. این تنوع باعث می‌شود گزینه‌های بیشتری برای بیلد‌های شخصی‌سازی شده‌ی علاقه‌مندان به سخت‌افزار وجود داشته باشد و حتی کسانی که به کیس‌های Mini ITX نیز علاقه دارند نیز بتوانند از سیستم‌های خنک کننده اوپن لوپ استفاده کنند.

سیستم خنک‌کننده مایع کلوز لوپ چیست؟

سیستم خنک کننده مایع کلوز لوپ که با نام All in One یا AIO نیز شناخته می‌شود، یک نسخه ساده‌ شده از اوپن لوپ های کاستوم است که کار را برای کاربران کم تجربه‌تر و عمومی‌تر راحت‌تر می‌سازد. این سیستم به این خاطر به کلوز لوپ مشهور است که واحد‌ها و قطعات به صورت داخلی یک کولانت یا خنک کننده دارند که از بلاک خنک کننده به رادیاتور کشیده شده است.

سیستم خنک کننده کلوز لوپ چه مواردی را شامل می‌شود؟

  • واتر بلاک به همراه پمپ
  • رادیاتور
  • تیوب

تمام این موارد داخل یک بسته و به صورت All in One عرضه می‌شوند. همچنین داخل بسته محصول، یک سری براکت نیز قرار می‌گیرد که می‌توانید به کمک آن‌ها خنک کننده را روی مادربردها و پردازنده‌های اینتل یا AMD نصب کنید.

خنک کننده‌های مایع کلوز لوپ یا AIO معمولاً برای خنک کردن پردازنده مرکزی یا CPU مورد استفاده قرار می‌گیرند اما شرکت‌هایی نیز هستند که برای پردازنده گرافیکی (GPU) و رم نیز از این راهکار استفاده می‌کنند. این نوع از خنک‌کننده‌های مایع توسط بزرگترین شرکت‌های موجود در دنیا و بازار سخت‌افزار تولید می‌شوند؛ اسامی بزرگی مانند Corsair، Thermaltake، Asus و NZXT.

اندازه رادیاتور سیستم‌های خنک کننده کلوز لوپ شبیه به اندازه رادیاتور سیستم‌های خنک کننده اوپن لوپ است اما تفاوت اصلی اینجاست که سیستم‌های کلوز لوپ با کیس‌های بیشتری سازگاری دارند. چرا؟ به این دلیل که شما فقط باید نگران اندازه رادیاتور باشید و باقی موارد تقریباً برای تمام کیس‌ها مشکلی را به وجود نمی‌آورد. اندازه کولرهای مایع کلوز لوپ از 120 میلی‌متر شروع می‌شود و در نهایت به 420 میلی‌متر می‌رسد. همچنین باید به این نکته توجه داشت که نصب کولرهای کلوز لوپ بسیار راحت‌تر از کولرهای اوپن لوپ است.

از آنجایی که لوپ به صورت حاضر و آماده ساخته شده، شما فقط باید رادیاتور را در محل دلخواه (یکی از وجوهِ کیس) پیچ کنید و واتر بلاک را روی قطعه مورد نظر (اغلب پردازنده) قرار دهید. استفاده از کلوز لوپ راحت‌تر، کم هزینه‌تر و کم‌خطرتر است و قطعاً برای کاربرانی که قصد دارند خودشان یک سیستم و PC را بیلد و اسمبل کنند، گزینه بهتری محسوب می‌شود.

کلوز لوپ در برابر اوپن لوپ

با این که بلاک‌ها قطعه‌های پرخرج‌تر و پرهزینه‌تر ماجرا به حساب می‌آیند، اما قطعات ریز و درشت دیگری نیز وجود دارند که تنها در خنک کننده‌های اوپن لوپ وجود دارند. فیتینگ‌ها، تیوب، کولانت و قطعه‌های دیگر، همگی هزینه‌بر هستند و بودجه بیشتری را طلب می‌کنند. بنابراین اگر قصد بهره‌گیری از یک سیستم خنک کننده مایع اوپن لوپ را دارید، طبیعتاً بودجه قابل توجهی مورد نیاز است.

کولرهای مایع کلوز لوپ، مخصوصاً کولرهایی که توسط برند‌های بزرگتر ساخته می‌شوند، قیمت خیلی پایینی ندارند و قطعاً بودجه خرید آن‌ها نیز می‌تواند برای بسیاری از کاربران زیاد باشد اما یک گزینه میانی بسیار خوب در مقایسه با کولرهای بادی ساده‌تر و سیستم کاستوم لوپ (اوپن لوپ) به شمار می‌روند. با کولرهای کلوز لوپ شما می‌توانید پول کمتری خرج کنید و بودجه اضافه را برای خرید قطعات بهتر صرف نمایید. با این که کولرهای کلوز لوپ می‌توانند تا حد معقول و خوبی CPU و GPU شما را خنک نگه دارند، اما عملکرد آن‌ها بدون شک به سطح عملکرد کولرهای اوپن لوپ نمی‌رسد.

 

عملکرد

به صورت کلی می‌دانیم که کولرهای اوپن لوپ عملکرد بهتری دارند و نتایج راضی‌کننده‌تری را در مقایسه با کولرهای کلوز لوپ ارائه می‌دهند. با این حال، این نظریه در صورتی درست است که سیستم اوپن لوپ به صورت جداگانه (لوپ به لوپ) استفاده شوند. کولرهای کلوز لوپ تنها باید از پس خنک کردن یک قطعه برآیند، بنابراین سطح عملکرد آن‌ها در سایزها و اندازه‌های مشابه، تقریباً نزدیک به یکدیگر است. این بدان معنی است که خنک کننده‌های کلوز لوپ شرکت‌های مختلف از نظر سطح عملکرد، تفاوت چشمگیری با یکدیگر ندارند.

در طرف دیگر، کولرهای اوپن لوپ تنوع بیشتری دارند و سطح حرفه‌ای بودن آن‌ها ممکن است بسیار متغیر باشد. به عنوان مثال، شما می‌توانید سیستم اوپن لوپی داشته باشید که تنها یک قطعه را خنک می‌کند یا سیستم اوپن لوپ پیشرفته‌تر و بزرگتری داشته باشید که از پس خنک کردن چندین قطعه به صورت همزمان برمی‌آید. در هر صورت، لوپ‌های پیشرفته‌تر، سیستم‌های کولینگ پرتعداد و قدرتمند‌تر و سیستم کولانت برتر باعث می‌شود دمای قطعات شما به صورت میانگین نسبت به کلوز لوپ پایین‌تر بیاید و عملکرد بهتری را داشته باشید.

ابزار

کسانی که قصد استفاده از سیستم‌های اوپن لوپ را دارند و تجربه زیادی با این سیستم‌ها ندارند، باید توجه داشته باشند که برای راه‌اندازی سیستک کولینگ اوپن لوپ به ابزار بیشتری نسبت به خنک‌کننده‌های کلوز لوپ نیاز است. یک خنک کننده کلوز لوپ تنها به یک پیچ‌گوشتی نیاز دارد تا با کمک آن رادیاتور را به کیس و بلاک را به مادربرد پیچ کنیم.

با این حال ابزاری که برای اوپن لوپ نیاز داریم، از این سطح فراتر می‌رود. شما برای اندازه‌گیری تیوب‌هایی که قرار است داخل کیس استفاده کنید، به ابزار اندازه‌گیری دقیق نیاز دارید. پس یک متر نواری و تمیزکننده لوله می‌توانند ابزار خوبی برای شروع باشند. علاوه بر این، شما به ابزار بُرش برای تیوب‌ها نیز نیاز دارید. تیوب‌های نرم حتی با یک چاقوی تیز نیز بریده می‌شوند اما برای بریدن تیوب‌های سفت، حداقل به یک اره‌ی تیز نیاز است. اگر بخواهید از تیوب‌های شیشه‌ای یا فلزی استفاده کنید، کار بسیار سخت‌تر می‌شود اما با خرید تیوب‌های از پیش برش‌خورده می‌توانید کار را کمی ساده‌تر و راحت‌تر کنید.

همچنین به یک ابزار Deburring نیز نیاز دارید تا بتوانید به تیوب خود حالت بدهید. دریل، سمباده، گیره و یک سری ابزار کاربردی و مفید دیگر مانند کیت‌های تست نشت مایع نیز می‌توانند به شما کمک بزرگی کنند.

بد نیست اشاره کنیم که برای انجام کارهای یک سیستم خنک کننده اوپن لوپ به فضای قابل توجهی نیز نیاز است. انجام عملیاتی که در بالا توضیح داده شد در یک کارگاه یا اتاق بزرگ می‌تواند بسیار ایده‌آل باشد. این در حالی است که خنک کننده‌های کلوز لوپ در فضای کم نیز قابل نصب و راه‌اندازی هستند.

 

ظاهر و زیبایی

اگر بخواهیم از نظر ظاهری و زیبایی شناسی مقایسه کنیم، یک سیستم خنک کننده کلوز لوپ به هیچ عنوان نمی‌تواند با زیبایی و رخ یک سیستم اوپن لوپ مقایسه شود. با این حال، زیبایی اوپن لوپ به میزان بودجه‌ شما نیز بستگی دارد. کولرهای اوپن لوپ برای کارکرد خوب و درست به برنامه‌ریزی، زمان و زحمت زیادی نیاز دارند.

با تمام این تفاسیر، مشخص است که سیستمی که از خنک کننده اوپن لوپ بهره می‌برد، در یک کلام شگفت‌انگیز به نظر می‌رسد و تقریباً هیچ راه بهتری برای زیبا و خاص کردن یک سیستم وجود ندارد. ترکیب تیوب‌ها، فیتینگ‌ها، بلاک‌های RGB و البته مایع کولانت رنگی و زیبا، فضای داخلی کیس شما را خیره‌کننده و چشم‌نواز می‌سازند.

سخن نهایی

به صورت کلی استفاده از خنک‌کننده‌های مایع با هر شکل و شمایلی، بهترین راه برای خنک کردن قطعه‌های داغ داخل یک سیستم به شمار می‌رود. در مقام مقایسه سیستم‌های اوپن لوپ و کلوز لوپ، باید بگوییم که طبیعتاً بیشتر کاربرها به دلیل هزینه کمتر و راحت‌تر بودن نصب و راه‌اندازی، از کولرهای کلوز لوپ یا AIO استفاده می‌کنند. معمولاً‌ علاقه‌مندان به سخت‌افزار و کامپیوتر و کاربران حرفه‌ای‌تر به سراغ سیستم اوپن لوپ می‌روند که قطعا زحمت، هزینه و کار بیشتری نسبت به کولرهای AIO دارد اما باعث می‌شود بتوانید از تمام قدرت و پتانسیل قطعات خود بهره ببرید.

شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که در نهایت کدام را باید انتخاب کنیم؟ اگر بودجه و علاقه کافی برای نصب اوپن لوپ دارید و یک ظاهر زیبا و خاص برای سیستم می‌خواهید، قطعاً این گزینه را انتخاب کنید. حتی اگر خودتان نیز نتوانید کار نصب و راه‌اندازی این سیستم را انجام دهید، می‌توانید روی تیم اسمبل اگزوگیم به صورت کامل حساب کنید. با این حال، اگر بودجه کافی را در اختیار ندارید و تفاوت سیستم‌های خنک کننده مایع آنچنان برایتان فرقی ندارد، به سراغ سیستم‌های خنک کننده کلوز لوپ یا AIO بروید.

نظر شما چیست؟ شما برای سیستم خود از چه سیستم خنک‌کننده‌ای استفاده می‌کنید؟ بادی، مایع کلوز لوپ یا مایع اوپن لوپ؟ نظرات خوب خود را با ما به اشتراک بگذارید.

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط