مقایسه نسخه Desktop و لپ‌تاپ کارت گرافیک RTX 3080

مقایسه نسخه Desktop و لپ‌تاپ کارت گرافیک RTX 3080

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 6 ماه و 19 روز پیش

فهرست مطالب

بالاخره لپتاپ‌های RTX 3080‌ در دسترس قرار گرفتند و عملکردی فوق‌العاده را برای چیپ‌های لپ‌تاپی ارائه می‌دهند. جهش عملکردی نسبت به نسل پیش همیشه با آغوش باز مواجه می‌شود اما یک سوال وجود دارد که قطعا خیلی‌ها دنبال پاسخش هستند. نسخه لپ‌تاپی RTX 3080 چقدر با نسخه دسکتاپ متفاوت است؟ در این مقاله می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم.

در نسل قبلی، NVIDIA از هسته‌های یکسان GPU در هردوی لپ‌تاپ و دسکتاپ استفاده کرد. این یعنی ویژگی‌های مختلف کارت‌‌های گرافیک لپ‌تاپ و دسکتاپ مثل تعداد هسته‌های CUDA، پهنای باند حافظه و حتی چیپ فیزیکی در این دو نسخه یکسان بودند.

تنها تفاوت اصلی میان آن‌ها، سرعت کلاک بود. برای مثال در نسخه دسکتاپ کارت گرافیک 2080 Super، کلاک کارت روی ۱.۸۲ گیگاهرتز بود (البته در حالت استاندارد، بعضی گرافیک‌ها از طرف کارخانه نیز اورکلاک‌ شده و سرعتی بیشتر از این داشتند) در حالی که نسخه لپ‌تاپی نهایتا تا ۱.۵۶ گیگاهرتز می‌رسید.

این یعنی تنها از کاهش سرعت کلاک، شما عملکردی حدودا ۱۵ درصد ضعیف‌تر می‌گرفتید. هنگامی که TechSpot نسخه‌های دسکتاپ و لپ‌تاپی کارت گرافیک 2070 را تست کرد، متوجه شد که کارت گرافیک‌های دسکتاپی تقریبا ۲۵ درصد سریع‌تر از نسخه لپ‌تاپی بودند!

این نسل چطور؟ حالا NVIDIA تصمیم گرفته که با وجود عدم تغییر نام کارت‌ها و نبود پسوند m یا laptop پشت نام محصول، از چیپ‌های متفاوتی در میان محصولات دسکتاپی و لپ‌تاپی استفاده کند. ولی این تفاوت چقدر است؟ کارت گرافیک دسکتاپ RTX 3080 برساس معماری GA102 است در حالی که نسخه لپ‌تاپی آن براساس معماری GA104 می‌باشد، معماری‌ای که کارت گرافیک‌های 3060، 3060 Ti و 3070 نیز از آن بهره می‌برند.

البته این بدترین بخش ماجرا نیست، تعداد هسته‌ها نیز به شکل قابل توجهی متفاوت است. نسخه دسکتاپی کارت ۸۷۰۴ هسته کودا دارد در حالی که تعداد هسته‌های نسخه لپ‌تاپی تنها ۶۱۴۴ تاست. این یعنی ۳۰ درصد کمتر. همچنین نسخه‌های لپ‌تاپی از پهنای باند ۲۵۶ بیتی با سرعت ۱۴۰۰۰ مگاهرتز در مقایسه با ۱۹۰۰۰ مگاهرتز نسخه دسکتاپی بهره می‌برند.

اما این موارد اینجا به پایان نمی رسند. سرعت کلاک نسخه موبایلی نیز بسیار آهسته‌تر است. سریع‌ترین نسخه موبایلی سرعتی معادل ۱.۲۵ گیگاهرتز دارد در حالی که نسخه دسکتاپ تا ۱.۷۱ گیگاهرتز نیز می‌رود. این یعنی حدودا ۳۰ درصد آهسته‌تر. در نتیجه نسخه موبایلی حدودا ۵۰ درصد در زمینه هسته‌ها و سرعت کلاک آهسته‌تر است ولی باز هم این دو کارت تحت یک نام به فروش می‌رسند!

بنابرین اگر نسخه دسکتاپی 3080 نسخه لپ‌تاپی را له می‌کند، کدام کارت دسکتاپی برای مقایسه با نسخه لپ‌تاپی 3080 خوب است؟

ما می‌توانیم با استفاده از سرعت کلاک و تعداد هسته‌ها، تقریبی کلی داشته باشیم. با ضرب کردن تعداد هسته‌ها، یعنی 6144 در سرعت کلاک یعنی ۱.۲۵ گیگاهرتز، ما به ۷.۶۸ ترافپلاس دست می‌یابیم. نسخه دسکتاپ 3080 قدرتی معادل ۱۴.۸۸ ترافپلاس دارد.

نزدیک‌ترین کارت گرافیک به نسخه لپ‌تاپی 3080، کارت گرافیک 3060 Ti می‌إاشد که قدرتی معادل ۸.۱۲ ترافپلاس دارد و اندکی قوی‌تر از نسخه لپ‌تاپی ۳۰۸۰ است. حالا که ما می‌دانیم برای تست باید چه کنیم، نوبت به انجام دادن آن می‌رسد.

همه بنچمارک‌ها در رزولوشن 4K اجرا می‌شوند، این موضوع باعث می‌شود که استفاده از پردازنده به بیشترین میزان ممکن خود برسد. البته در این بنچمارک‌ها از نسخه «شبیه‌سازی شده» پردازنده Ryzen 5800X استفاده شده است (یعنی یک 5900X با چهار هسته خاموش) با انجام این کار، عملکردی به دست آمده ما تا حد زیادی به 5900HX که در لپتاپ Zephyrus Duo استفاده شده، شباهت پیدا می‌کنیم.

با عنوان COD Modern Warfare شروع می‌کنیم. نسخه لپ‌تاپی 3080 به طور میانگین به ۶۳ فریم بر ثانیه می‌رسد، در حالی که نسخه دسکتاپی 3080 تا ۹۱ فریم می‌رود. این یعنی نسخه لپ‌تاپی حدودا ۳۰ درصد آهسته‌تر از نسخه دسکتاپی می‌باشد و همچنین مقداری آهسته‌تر از 3060 Ti که به طور میاننگین ۷۰ فریم بر ثانیه می‌گیرد.

لازم به ذکر است که دست‌یابی به ۶۳ فریم بر ثانیه در تنظیمات 4K در تنظیمات Ultra چیز کمی نیست و این واقعیت که این عملکرد با استفاده از یک کارت گرافیک لپ‌تاپی به دست آمده، چیزی کم‌تر از خارق‌العاده نیست. اما در هر صورت کارت لپ‌تاپی قابل مقایسه با نسخه دسکتاپی هم‌نامش نیست.

در عنوان Cyberpunk، حتی با ری‌تریسنگ خاموش، بازی به سختی اجرا می‌شود. حتی نسخه دسکتاپ 3080 به طور میانگین تنها ۳۸ فریم بر ثانیه می‌گیرد و هردوی نسخه لپ‌تاپ 3080 و 3060 Ti به طور میانگین حدودا ۲۵ فریم می‌دهند. در این بازی عملکرد این دو کارت حدودا ۳۴ درصد کم‌تر از نسخه دسکتاپی 3080 است.

در عنوان Fortnite، نسخه لپ‌تاپ 3080 حدودا ۱۰ درصد آهسته‌تر از 3060 Ti و ۳۵ درصد آهسته‌تر از نسخه دسکتاپی 3080 می‌باشد. بازی روی تنظیمات Epic و رزولوشن 4K حدودا ۶۰ فریم می‌گیرد ولی کارت دسکتاپی به شکل میانگین ۹۱ فریم بر ثانیه می‌گیرد و باز هم از این مقایسه می‌توان نتیجه گرفت که این دو کارت نباید یک نام را داشته باشند!

و در نهایت، آخرین عنوانی که تست شد Watch Dogs Legion بود. درست همانند Cyberpunk، این عنوان نیز به سختی روی تنظیمات Ultra اجرا می‌شود و با اضافه کردن رزولوشن 4K به این ترکیب، نسخه لپ‌تاپ نهایتا توانست تا به ۳۵ فریم بر ثانیه برسد و حتی به اندازه کمی (۱ فریم) کارت گرافیک 3060 Ti را نیز شکست می‌دهد که این عملکرد به نوبه خود فوق‌العاده به نظر می‌رسد.

نسخه دسکتاپی 3080 نیز ۴۶ درصد عملکرد بیشتری نسبت به چیپ لپ‌تاپی ارائه می‌دهد و در زمینه فریم‌ریت نیز تفاوت میان ۳۵ و ۵۱ بسیار زیاد است.

بنابرین اینطور که مشخص شد، کارت گرافیک لپ‌تاپی 3080 معادلی برای 3060 Ti به نظر می‌رسد و در دنیای واقعی ۳۰ درصد ضعیف‌تر و آهسته‌تر از نسخه دسکتاپی می‌شود یا به عبارتی دیگر، به طور میانگین نسخه دسکتاپی ۴۸ درصد سریع‌تر از نسخه لپ‌تاپی است. لازم به ذکر است که گرافیک آزمایش شده لپ‌تاپ نسخه ۱۱۵ وات می‌باشد که با استفاده از Dynamic Boost تا ۱۳۰ وات نیز می‌رود. نسخه‌های ضعیف‌تر مثل ۹۰ وات یا ۸۰ وات عملکردی بسیار متفاوت دارند.

در نهایت، باید گفت که NVIDIA یک کارت گرافیک فوق‌العاده ساخته است. این لپتاپ می‌تواند به راحتی بازی‌ها را روی رزولوشن 4K و تنظیمات Ultra اجرا کند و از نظر دمایی نیز عملکردی نسبتا خوب دارد.

ویژگی‌هایی مثل ری‌تریسینگ، DLSS، NVIDIA Broadcast، NVENC Encoder، Reflex و همه اینگونه موارد را دارد. اما این که NVIDIA این کارت را تحت نام «RTX 3080» عرضه می‌کند، باعث گمراهی کاربران می‌شود. اگر این کارت گرافیک RTX 3080 Mobile یا RTX 3080m یا از این قبیل موارد نامیده می‌شد، بسیار بهتر بود.

چیپ نسخه دسکتاپ و لپ‌تاپ یک‌سان نیست فلذا نمی‌توان آن‌ها را تحت یک نام صدا زد. همچنین این کارت نصف عملکرد کارت دسکتاپی را می‌دهد.

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط