ویروس کامپیوتر چیست؟

ویروس کامپیوتر چیست؟

نوشته‌ی
avatar
9 ماه و 28 روز پیش

فهرست مطالب

بدون شک تاکنون نام «ویروس کامپیوتر» را شنیده‌اید و می‌دانید که نباید اجازه ورود آن به سیستم خود را بدهید. با این حال، آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که ویروس کامپیوتر دقیقاً چیست؟ در این مطلب قصد داریم درباره ویروس دیجیتالی به شما توضیح دهیم.

 

ویروس کامپیوتر چیست؟

ویروس کامپیوتر یک نوع نرم‌افزار یا بدافزار مخرب است که میان کامپیوترها جا به جا می‌شود و به نرم‌افزارها، داده‌ها و اطلاعات دیجیتال شما آسیب می‌رساند. معمولاً هدف ویروس‌های کامپیوتری مختل کردن سیستم‌ها، ایجاد مشکلات عملیاتی و مواردی از این دست است و می‌تواند به از دست رفتن یا لو رفتن داده منجر شود.

نکته کلیدی درباره ویروس‌ها این است که آن‌ها طراحی شده‌اند تا میان برنامه‌ها و سیستم‌های مختلف پخش شوند. این ویروس‌ها معمولاً به یک فایل Host قابل اجرا متصل می‌شوند و کد‌های پخش شونده خود را در زمان باز کردن برنامه یا فایل پخش می‌کنند. حالا این کدهای مخرب می‌توانند در پرونده‌ها، نرم‌افزارها، شبکه، درایوها، برنامه‌های اشتراک گذاری فایل و حتی فایل‌های قرار گرفته در ایمیل جا خوش کنند.

ویروس کامپیوتر چیست؟

در همین رابطه بخوانید: بهترین‌ آنتی‌ویروس‌ها برای ویندوز

معرفی انواع ویروس کامپیوتری

ویروس‌ها از لحاظ روشی که با آن سیستم را آلوده می‌کنند انواع متفاوتی دارند که می‌توان موارد زیر را مثال زد:

ویروس بوت سکتور: این نوع ویروس از طریق بوت ریکورد یا بوک سکتور سیستم، فلش دیسک، یا دیسک دی‌وی‌دی را آلوده کرده و در بوت شدن و بالا آمدن سیستم و ویندوز اختلال ایجاد می‌کند.

 

آلوده کننده‌ی فایل: این نوع ویروس‌ها فایل‌های اجرایی با پسوند exe. یا com. را درگیر می‌کنند، و با اجرا شدنِ‌ این برنامه‌ها روی ویندوز، تکثیر شده و به قسمت‌های دیگر سیستم سرایت می‌کنند.

 

ویروس‌های مایکرو: فایل‌هایی را آلوده می‌کنند که دارای مایکرو هستند، مانند فایل‌های آفیس یا اکسل، و سپس از این طریق وارد فایل‌های دیگری می‌شوند.

معرفی انواع ویروس کامپیوتری

ویروس رزیدنت: در حافظه‌ی رم وارد شده و هر فایلی که توسط رم در دسترس قرار می‌گیرد را آلوده می‌کنند. تشخیص و حذف این ویروس‌ها ساده نیست.

 

ویروس‌های چند جزئی: این نوع ویروس‌ها ترکیبی از ویروس‌های بوت و ویروس‌های فایلی هستند و از هر دو طریق سیستم را درگیر می‌کنند.

 

کرم کامپیوتری: ویروس خود تکثر شونده که در تمام سیستم پخش می‌شود و بخش‌های امنیتیِ سیستم عامل را ضعیف می‌کند.

 

اسب تروجان: در نقش یک برنامه یا اپلیکیشن عادی وارد سیستم می‌شود و بعد امکان دسترسی غیرقانونی به اطلاعات سیستم یا آسیب زدن به دیتا را فراهم می‌کند.

معرفی انواع ویروس کامپیوتری - تروجان

بدافزار: بخشی از دیتای سیستم را با رمزنگاری قفل کرده و برای باز کردن آن، هکر طلب پول می‌کند.

 

کی‌لاگر: با تشخیص دادن کلیدهای کیبورد که در مقاطع مختلف استفاده می‌شوند، پسوردهای کاربر را تشخیص داده و به هکر کمک می‌کند تا از آن‌ها سواستفاده کند.

 

خطرناک ترین ویروس های کامپیوتر

برخی ویروس‌ها به دلایل مختلف اساسا نسبت به بقیه خطرناک‌تر و حساس‌تر هستند. به طور مثال برخی انواع ویروس‌ها بسیار سخت تشخیص داده می‌شوند، به طوری که حتی به سختی می‌توان فهمید که اصلا ویروسی سیستم را آلوده کرده‌است! در مورادی نیز با وجود تشخیص ویروس، حذف کردن آن‌ها از سیستم دشوار است. برخی دیگر نیز به صورت خودکار تکثیر می‌شوند و تمام سیستم را آلوده می‌کنند، یا ساختار خود را تغییر می‌دهند به طوری که تشخیص آن‌ها حتی با آپدیت آنتی ویروس‌ها دشوار خواهد بود.

اما خطرناک‌ترین ویروس‌ها اساسا آن‌هایی هستند که بیشترین آسیب را به سیستم و اطلاعات شما می‌زند، امنیت سیستم و فایل‌های شخصی را تهدید می‌کنند، فایل‌ها را حذف یا تخریب می‌کنند، اطلاعات شخصی کاربر و پسوردهای او را سرقت می‌کنند یا شرایط باج‌خواهی از کاربر را برای هکر فراهم می‌کنند. کرم‌های رایانه‌ای، تروجان‌ها و بدافزاها از خطرناک‌ترین انواع ویروس هستند.

خطرناک ترین ویروس های کامپیوتر

در همین رابطه بخوانید: چگونه بهترین مجموعه‌ی رایگان امنیتی PC را شکل دهیم؟

نشانه‌های رایج ویروس کامپیوتر

همه ما می‌دانیم که ویروس‌ها نباید به کامپیوتر و سیستم ما نفوذ کنند. اما بیایید ببینیم نشانه‌های یک کامپیوتر حاوی ویروس چیست؟

 

سرعت سیستم

یکی از رایج‌ترین نشانه‌های یک سیستم دارای ویروس این است که کامپیوتر با کاهش سرعت در انجام کارها رو به رو می‌شود. بالا آمدن سیستم عامل، کند بودن کار با آن، سرعت اینترنت پایین‌تر و... می‌توانند از تأثیرات یک ویروس مخرب باشند.

 

پنجره‌های پاپ‌آپ

زمانی که در محیط ویندوز یا محیط مرورگر شاهد بالا آمدن ناگهانی و ناخواسته پنجره‌های مختلف هستیم، احتمالاً پای یک یا چند ویروس یا بدافزار در میان است.

 

بسته شدن ناگهانی برنامه‌ها

اگر پنجره‌ها و برنامه‌های کامپیوتر شما به صورت خود به خود بسته می‌‌شوند، بدون شک یک ویروس درون سیستم نفوذ کرده است. علاوه بر این، بارگذاری نشدن برنامه‌ها نیز می‌تواند یکی از نشانه‌های ویروس باشد.

 

خارج شدن از حساب‌ها

برخی از ویروس‌ها طوری طراحی شده‌اند که می‌توانند روی اپلیکیشن‌های خاصی تأثیر بگذارند. این ویروس‌ها ممکن است باعث شوند کاربر از برخی حساب‌ها و اکانت‌های خود خارج یا Log Out شود.

 

کرش کردن کامپیوتر

کرش کردن سیستم هنگام کار با آن یا خاموش شدن ناگهانی آن نیز می‌تواند از اثرات مخرب و خطرناک ویروس‌های کامپیوتری باشد. به صورت کلی ویروس ها می‌توانند کاری کنند که رفتار کامپیوتر شما عجیب به نظر برسد. از باز شدن خود به خود فایل‌ها گرفته تا ارورهای عجیب و بی‌معنی و توقف‌ها و کرش‌های گاه و بی‌گاه.

 

فرستادن ایمیل

بسیاری از ویروس‌های کامپیوتری از طریق ایمیل پخش می‌شوند و هکرها می‌توانند با دسترسی به ایمیل کاربران، برای شما ایمیل مخرب ارسال کرده یا حتی حملات سایبری گسترده و بزرگی را ترتیب دهند. علاوه بر این ممکن است یک سری ایمیل (حتی با تعداد بالا) بدون خواست شما فرستاده شود. این می‌تواند یکی از نشانه‌های خطرناک وجود ویروس در شبکه و کامپیوتر شما باشد.

نشانه‌های رایج ویروس کامپیوتر

در همین رابطه بخوانید: 5 ابزار امنیتی عالی موجود در Windows 10

راه های مقابله با ویروس کامپیوتری

چندین راه برای محافظت از کامپیوتر و سیستم در برابر ویروس‌ وجود دارد که این راه‌ها عبارتند از:

 

استفاده از یک آنتی‌ ویروس خوب

آنتی ویروس های جواب پس داده، شاید اولین و واضح‌ترین راه برای جلوگیری از ورود ویروس به کامپیوتر باشند. این نرم افزارهای ضد ویروس با اسکن‌های معمولی و شناسایی و بلاک کردن ویروس ها از نفوذ بدافزارها و ویروس ها به کامپیوتر شما جلوگیری می‌کنند.

 

کلیک نکردن روی پاپ‌آپ‌های تبلیغاتی

تبلیغات پاپ آپ اینترنتی آنقدر زیاد هستند که گاهی اوقات کلیک نکردن روی آن‌ها گیر نکردن در دامشان به کار بسیار سختی تبدیل می‌شود. با این که ممکن است بسیاری از این پاپ آپ‌ها حاوی ویروس و بدافزار نباشند، اما برخی از آن ها می‌توانند کامپیوتر شما را دچار مشکل کنند. تا حد امکان سعی کنید روی هیچ پاپ آپ تبلیغاتی در هیچ وب‌سایتی کلیک نکنید.

 

محتویات ایمیل را اسکن کنید

یکی از راه‌های محبوب محافظت از دستگاه دربرابر ویروس های کامپیوتری این است که محتوا یا فایل‌های Attach شده به ایمیل خود را اسکن کنید. شما می‌توانید پس از اتمام اسکن ایمیل، آن را باز کرده و با خیال راحت محتویات را بررسی کنید.

 

سوالات متداول – پرسش و پاسخ

خطرناک‌ترین ویرویس دنیای کامپیوتر کدام ویروس بوده است؟

احتمالا ویروس MyDoom را بتوان خطرناک‌ترین و آسیب زننده‌ترین ویروس تاریخ دانست، که در سال 2004 بیش از 38 میلیارد دلار خسارت به کاربران کامپیوتر وارد کرد، رقم وحشتناکی که با احتساب تورم تقریبا معادل 52 میلیارد دلار به ارزش کنونی (2023) می‌شود.

 

 

آیا نمایش ناگهانی یک اِرور یا اخطار در ویندوز نشانه‌ی آلوده شدن سیستم به ویروس است؟

خیر! این یکی از باورهای رایج اما اشتباه در مورد ویروس‌هاست. باز شدن ناگهانی یک پنجره‌ی Error در ویندوز می‌توان دلایل بسیار متفاوتی داشته باشد که لزوما به علت آلوده شدن سیستم به ویرایس نست.

 

 

آیا نصب یک آنتی ویروس، سیستم را به طور کامل از خطر ویروس‌ها حفظ خواهد کرد؟

خیر! بهترین آنتی‌ ویروس‌ها با آخرین آپدیت نیز تضمیم صد در صد برای جلوگیری از آلودگی سیستم به ویروس نیستند. در کنار یک آنتی ویروس خوب، باید سیستم خود را به اَشکال مختلف در برابر خطر ویروس حفظ کنید، به طور مثال هنگام وصل کردن فلش دیسک و هارد اکسترنال، اتصال به اینترنت یا باز کردن ایمیل.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

آموزش ریست فکتوری ویندوز 10

تسک بار در Windows 10 به درستی کار نمی‌کند؟ 8 مشکل رایج و راه حل آن‌ها

نحوه متوقف کردن به روز رسانی‌های خودکار در Windows 10

 

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط