چگونه بایوس را آپدیت کنیم - آموزشی ساده و سریع

چگونه بایوس را آپدیت کنیم - آموزشی ساده و سریع

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 7 ماه و 18 روز پیش

فهرست مطالب

کاربران کامپیوتر معمولاً وقتی قرار است قطعه‌ای جدید برای کامپیوتر خود بخرند (یا در حال حاضر خریده‌اند)؛ مثلاً پردازنده‌ای جدید می‌خریدند و با مشکلاتی نظیر ثبات سیستم روبرو می‌شوند، به دنبال راهی برای ارتقای BIOS/UEFI خود می‌روند. پردازنده‌های جدید (و قطعات دیگر نیز به همین ترتیب) اغلب نیازمند بایوس جدیدی هستند تا نصب شوند.

حتی اگر با موفقیت پردازنده‌ای را با سوکت درست برای مادربورد خود انتخاب کرده باشید، اغلب به این معنا نیست که کاملاً همخوان خواهد بود. همچنین باید نرم‌افزار همخوان داشته باشد تا تجربه‌ای هموار را تضمین کند، یعنی باید نسخه‌ای از بایوس را نصب کنید که پردازندة شما نیز پشتیبانی می‌کند.

علت به‌روزرسانی بایوس فقط برای اطمینان از همخوانی با سخت‌افزار جدید نیست بلکه به‌منظور رفع مشکلات نرم‌افزاری و اضافه‌کردن امکانات و کاربردهای جدید است. نسخه‌های جدید بایوس به طور مکرر روی وب‌سایت تولیدکننده معرفی می‌شوند. می‌توانید به‌آسانی آن ها را در صفحة مخصوص محصول بیابید. به دنبال بخشی به نام پشتیبانی باشید و قسمت بایوس / میان افزار را بیابید.

البته اگر کامپیوتر شما بدون مشکلی مشغول کار است و قصد ندارید در آینده‌ای نزدیک هیچ یک از قطعات خود را تعویض کنید، وقت خود را با آپدیت بایوس تلف نکنید. چرا؟ اول‌ازهمه، اگر حین فرایند آپدیت مرتکب اشتباهی شوید، می‌تواند منجر به مشکلات دیگر شود و دوماً، چون بایوس جدیدتری آمده است، لازم نیست به آخرین ورژن آپدیت کنید. به‌قول‌معروف، سری را که درد نمی‌کند، دستمال نمی‌بندند.

دو راه برای آپدیت بایوس وجود دارد

بسیار خب، حال که می‌دانیم چرا باید بایوس را آپدیت کنیم و از کجا می‌توانیم آن را دانلود کنیم، بیایید به سراغ فرایند اصلی آپدیت بایوس کامپیوترتان برویم.

دو راه برای آپدیت بایوس پیش رویتان است:

  1. آپدیت بایوس از طریق بایوس
  2. آپدیت بایوس از طریق ویندوز

1. آپدیت بایوس از طریق بایوس

اولین راه آپدیت بایوس درون خود بایوس صورت می‌گیرد. این راهی است که ما به شما پیشنهاد می‌کنیم، زیرا امن‌تر است و آن‌قدر که به نظر می‌رسد، دشوار نیست.

همة نسخه‌های جدید بایوس این امکان را در منو دارند تا آپدیت BIOS/UEFI را اجرا کنند. (ابزاری مانند EZ Flash، M-Flash، Q-Flash). در این صورت شما تنها باید اطمینان حاصل کنید که نسخة درست بایوس را از وب‌سایت سازندة مادربورد دانلود کرده‌اید.

معمولاً فایل‌هایی که دانلود می‌کنید درهم‌پیچیده شده‌اند و تنها کاری که لازم است بکنید، این است که روی فایل‌ها راست کلید کرده و فایل‌ها را استخراج کنید. وقتی این کار را انجام دادید، به‌سادگی فایل‌ها را روی یک فلش درایو بریزید و فلش را درون یکی از پورت‌های یواس‌بی قرار دهید و سیستم را ری استارت کنید.

هنگامی که سیستم شما شروع به ری استارت کرد، پیوسته دکمة BIOS (معمولاً Delete یا F8) را بفشارید تا وارد بایوس شوید. حال که وارد بایوس شدید، به قسمت ابزار (Tools) بروید و به دنبال گزینة آپدیت بایوس بگردید. به دنبال واژة Flash باشید. MSI از M-Flash، Asus از  EZ Flash و Gigabyte از Q-Flash استفاده می‌کند. روی آن کلیک کنید و به‌سادگی فایلی را که قبلاً دانلود کرده بودید را انتخاب کنید و روی پنجره‌ای که باز می‌شود، گزینة Accept را بزنید.

بایوس شما فرایند آپدیت را آغاز می‌کند، حال کافی است چند لحظه صبر کنید تا کامپیوتر کار خود را تمام کند و بفرمایید، بایوس شما آپدیت شده است.

2. آپدیت بایوس از طریق ویندوز

آپدیت بایوس از طریق سیستم‌عامل معمولاً آسان‌تر است، زیرا شما را ملزم نمی‌کند که به بایوس اصلی دسترسی داشته باشید یا درایو یواس‌بی همراه داشته باشید.

اگر تصمیم گرفتید بایوس خود را از طریق سیستم‌عامل خود آپدیت کنید، تقریباً تمام سازندگان ابزاری ارائه می‌دهند که دانلود آن آسان است و در درون خود آپدیت را انجام می‌دهد. البته هنوز لازم است که مدل مادربورد خود را بدانید تا نسخة درست بایوس را بیابید. فرایند آپدیت اساساً عین روش اول است، اما همان‌طور که قبلاً اشاره کردم، تنها تفاوت آن این است که نیاز به داشتن فلش درایو ندارید و نیازی نیست به بایوس سیستم خود بروید.

بدی آپدیت بایوس از طریق سیستم‌عامل این است که با انجام آن، شما خود را در معرض نوع دیگری از مشکلات و خطاهای غیرمنتظره قرار می‌دهید، زیرا سیستم‌عامل شما ثبات کمتری نسبت به خود بایوستان دارد. اگر تصمیم گرفتید از این طریق بایوس خود را آپدیت کنید، مطمئن شوید سیستم خود را در باثبات‌ترین حالت ممکن قرار می‌دهید (مطمئن همة برنامه­های پیش‌زمینه بسته‌اند، طی آپدیت بایوس وب‌گردی نکنید و غیره).

آیا می‌دانستید؟

همة مادربوردها معمولاً آموزشی برای آپدیت بایوس در دفترچة راهنمایی دارند که به هنگام خرید مادربورد جدید دریافت می‌کنید. پس اگر هنوز آن را دارید، می‌توانید راهنمای آن را دنبال کنید تا خطری شما را تهدید نکند. اگر هم راهنما را ندارید، هیچ‌چیز آسان‌تر از پیداکردن آن راهنما به‌صورت آنلاین در وب‌سایت رسمی نیست.

اگر صاحب مادربورد Asus، MSI یا Gigabyte هستید، راهنمای قدم‌به‌قدم آپدیت بایوس هرکدام را در وب‌سایت هر سازنده می‌توانید پیدا کنید:

البته هنوز ممکن است مشکلی پیش بیاید، حتی اگر همة مراحل را درست طی کنید. آپدیت ممکن است درون سیستم‌عامل موفقیت‌آمیز نباشد. در چنین صورتی، کامپیوتر خود را خاموش نکنید. از برنامه خارج شوید و سعی کنید Clear: CMOS را اجرا کنید (بایوس خود را ریست کنید). اگر کمکی نکرد، باید رایانة خود را برای تعمیر ببرید. متخصصین آن را دوباره برنامه‌ریزی می‌کنند و حتی چیپ روی مادربورد را نیز تعویض می‌کنند.

واقعاً امیدوارم این آموزش برایتان مفید بوده باشد، اگر سؤالی داشتید، آن را در بخش کامنت‌های زیر ذکر کنید و بنده باکمال‌میل به شما کمک خواهم کرد.

موفق باشید!

logo
امتیاز این مطلب: 5
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط