تفاوت مادربرد گیمینگ با مادربردهای معمولی

تفاوت مادربرد گیمینگ با مادربردهای معمولی

نوشته‌ی
avatar
11 ماه و 28 روز پیش

فهرست مطالب

احتمالا بیشترین بخش از بودجه‌ای که برای تهیه‌ی یک کامپیوتر گیمینگ داشته‌اید را به قطعات جذابی مثل کارت گرافیک، پردازنده و رم اختصاصی داده‌اید، و حالا برای‌تان سوال شده که آیا ارزش دارد یک ماردبرد گیمینگ بخرید؟ یا مادربردهای ساده که عنوان Gaming در نام خود ندارند نیز کفایت می‌کنند؟ در این مطلب قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم. با اگزوگیم همراه باشید.

مادربرد (یا Motherboard) یا مِین‌برد (Mainboard) همان طور که از نامش به وضوح پیداست، یعنی برد اصلی یا برد مادر. واضح است که مادربرد اهمیت بسیار زیبای در سیستم دارد،‌ و درواقع دربر گیرنده‌ی تمام قطعات است و از پردازنده و کارت گرافیک و رم گرفته تا هارد درایو،‌ اس‌اس‌دی، پاور و حتی فن‌های خنک کننده و نوردهی کیس همه به مادربرد متصل می‌شوند.

اما از آن‌جایی که مادربرد در ظاهر به خودیِ خود پرفورمنسی ندارد (مثلا مثل کارت گرافیک که اگر مدل بالاتری باشد پردازش سریع‌تر در بازی‌ها خواهد داشت) ممکن است اهمیتش در نگاه اول به چشم نیاید، یا فرد ترجیح دهد که هزینه‌ی چندانی برای مادربرد نکند و بودجه‌ی خود را بیشتر صرف قطعات جذاب‌تری مثل سی‌پی‌یو یا رم بکند که مستقیما روی قدرت و سرعت سیستم تاثیر عینی و قابل درک و اندازه‌گیری خواهند داشت.

سوالی که طبیعتا این‌جا مطرح می‌شوند این است که تفاوت‌های یک مادربرد گیمینگ دقیقا چه چیزهایی هستند؟ مگر نه این که مادربرد وظیفه دارد قطعات مختلف را روی خود جای دهد و متصل کند؟ آیا همین که مثلا از حافظه رم یا نوع پرازنده‌ی شما پشتیبانی کند کافی نیست؟ در ادامه این مقاله از اگزو گیم مزایا و ویژگی‌های یک مادربرد گیمینگ که مادربردهای معمولی اصولا فاقد آن‌ها هستند را برخواهیم شمرد.

تفاوت مادربرد گیمینگ با مادربردهای معمولی

 

قدرت بالا در اورکلاک

اورکلاک یا افزایش موقت سرعت پردازش و فرکانس هسته‌ی پردازشی یک کار معمولی نیست که با یک مادربرد معمولی هم قابل انجام باشد. مادربردهای گیمینگ دارای امکانات جدی مخصوصِ اورکلاک هستند. اورکلاک سی‌پی‌یو یا فرکانس رم، آن‌هم برای دوره‌های طولانی‌تر و به مقدار شدید کاری است که از پس این مادربردها برمی‌آید. همچنین مادربردهای گیمینگ دارای هدرهای بیشتری برای پشتیبانی از انواع خنک کننده سیستم هستند تا هنگام اورکلاک سیستم بتواند حرارت خود را کنترل کند.

 

آزادی عمل بیشتر در افزایش تعداد قطعات

مادربردهای گیمینگ معمولا دارای اسلات‌های PCI-E بیشتری هستند، تا بتوان قطعات بیشتر و متنوع‌تری را به راحتی در سیستم نصب و استفاده کرد. کارت گرافیک‌های بزرگ که ممکن است به تنهایی جلوی اسلات‌های کناری خود را بگیرند یا کارت‌های شبکه‌ی حرفه‌ای قطعا با مادربرد گیمینگ بهتر کنار خواهند آمد. همچنین این مادربردها پورت‌های SATAی بیشتری دارند تا بتوان هارد درایو یا حافظه‌ی اس‌اس‌دی بیشتری روی سیستم نصب کرد.

آزادی عمل بیشتر در افزایش تعداد قطعات

در این رابطه بخوانید: آموزش آپدیت بایوس مادربرد

صدای قدرت‌مندتر و بهتر

مدت‌هاست که کارت‌های صدا دیگر رونق چندانی در دنیای کامپیوترهای خانگی و گیمینگ ندارند، و مادربردها به قدری پیشرفت کرده‌اند که به تنهایی روی خود (اصطلاحا onboard) دارای کارت صدا با کیفیت بالا هستند. اما همین کارت صداهای آن‌بُرد نیز میان مادربردهای مختلف دارای کیفیت‌ها و ویژگی‌های متفاوتی است! مادربردهای گیمینگ از لحاظ پشتیبانی از کیفیت و قدرت صدا نسبت به مادربردهای معمولی بسیار حرفه‌ای‌تر و بهتر هستند و برای پردازش صداهای غنی در بازی‌ها به مراتب بهترند.

صدای قدرت‌مندتر و بهتر مادربرد

 

طراحی و زیبایی

این بخش از بحث البته خیلی فنی نیست و به پرفورمنس ارتباطی ندارد، اما وقتی یک گیمر برای کامپیوتر خود هزینه‌ی بالایی می‌کند و قطعات زیبا و خاص با طراحی، رنگ و ظاهر جذاب و گیمینگ را کنار هم قرار می‌دهد، طبعا ترجیح می‌دهد که این زیبایی را با یک مادربردِ گیمینگ تکمیل کند! تصور کنید یک کیس گیمنگ زیبا با فن‌های آرجی‌بی، پمپ خنک کننده‌ی مایع روی پردازنده و کارت گرافیک غول پیکیر با نوردهی زیبا و ماژول‌های رم، همه روی یک مادربرد معمولی با ظاهری ساده هارمونی جالبی نخواهد داشت!

همچنین مادربردهای گیمینگ دارای هدرهای بیشتر و متنوع‌تری برای پشتیبانی از نوردهی آرجی‌بی هستند، یک عنصر بسیار مهم در زیبایی شناسی و جذابیت خاصِ سیستم‌های گیمینگ. کنترلر این مادربردها نیز دست ما را برای تنظیمات متنوع‌تر نوردهی فن‌های کیس بازخواهد گذاشت، نکته‌ای که در یک مادربرد معمولی یافت نمی‌شود.

لازم به ذکر است با توجه به برتری‌های مدل‌های گیمینگ، تفاوت قیمت مادربرد معمولی و گیمینگ نیز مشهود است و طبیعتا مدل‌های گیمینگ مبلغ بالاتری دارند. 

طراحی و زیبایی مادربرد گیمینگ

 

سخن پایانی

در نهایت منطقی نیست که از بودجه‌ی CPU و GPU کم کنید که مادربرد قوی‌تر یا زیباتری بخرید! اما باید آگاه باشید که اگر قصد دارید یک سیستم گیمینگ اسمبل کنید، هرگز بدون یک مادربرد گیمینگ تکمیل نخواهد شد. حتما مادربردی انتخاب کنید که توانایی پشتیبانی از تعداد و کیفیت قطعاتی که خریداری می‌کند را داشته باشد، همچنین پتانسیل لازم برای پشتیبانی از قطعاتی که در آینده احتمالا خواهید خرید را نیز دست کم تا حدی دارا باشد.

اگر قطعات خود را انتخاب کردید و به مادربرد رسیدید، سعی کنید اهمیتِ این بخش را جدی‌تر بگیرید و مدل مناسبی تهیه کنید.

بیشتر بخوانید:

logo
امتیاز این مطلب: 1
امتیاز شما:
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.