راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ

نوشته‌ی
avatar
8 ماه و 6 روز پیش

فهرست مطالب

انجام کارهایی مثل رندر، طراحی سه‌بعدی، انیمیشن‌سازی، تدوین، فیلم‌سازی و غیره همگی نیازمند دقت و ظرافت بصری هستند. از طرفی در دنیای طراحی و تولید محتوا، معمولا کاربران خودشان چند کار مختلف را انجام می‌دهند، و می‌توان یک مانیتور برای همه‌‌ی آنها تهیه کرد.

امّا سؤالات مهمی پیش می‌آید: ویژگی بهترین مانیتور برای طراحان گرافیکی چیست؟ نکات مهم هنگام خرید مانیتور برای طراحی چطور؟ در این مقاله سعی داریم به صورت تخصصی به بررسی اندازه، امکانات، وضوح و دیگر ویژگی‌های مانیتورهای مخصوص طراحی و رندرینگ بپردازیم.

 

نکات مهم هنگام خرید مانیتور برای طراحی

هنگام خرید سیستم رندرینگ، معمولا کاربران یک شناخت نسبی در مورد قطعاتی مثل پردازنده و کارت گرافیک و رم دارند، ولی مانیتور‌ها و مخصوصا مانیتورهای طراحی، کلی اصطلاح و ویژگی مختلف دارند که مبهم است.

جدا از بحث برند مانیتور انتخابی شما (که در مقاله معرفی بهترین برندهای مانیتور به تفضیل بررسی شد)، ویژگی‌های بسیاری در این انتخاب دخیل‌اند. در ادامه با بررسی اندازه، امکانات، وضوح و غیره، این نکات و اصطلاحات را تشریح می‌کنیم تا مانیتور خود را بهتر بتوانید انتخاب کنید.

 

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - نوع رسانه‌

ابتدا، باید ببینیم محصول خروجی ما در چه بستری نمایش داده ‌می‌شود؛ به عنوان مثال کسی که کارش تولید پوستر است، می‌داند با پرینتر و کاغذ و ابعاد بزرگ سر و کار دارد، یا کسی که طراحی لوگو می‌کند، قرار است به صورت فیزیکی و مجازی و معمولا با سایز کوچک آن را نشر دهد.

حالا چرا این قضیه مهم است؟ چون باید بدانید طراحی شما چه میزان دقت لازم دارد. اگر مقصد نهایی را ندانیم، ممکن است تصمیم اشتباه بگیریم؛ مثلا برای تولید گیف‌هایی با رزولوشن پایین مانیتور 4K تهیه کنیم یا برای ساخت انیمیشن‌های کارتونی مانیتور 144 هرتز بگیریم.

رعایت این نکته می‌تواند در سرمایه‌ی شما صرفه‌جویی کند.

در همین رابطه بخوانید:‌ راهنمای خرید بهترین مانیتور برای PS5

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - پنل صفحه نمایش

به‌طور کلی 3 نوع پنل اصلی داریم: TN، VA، IPS که هرکدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند و بسته به نیازتان باید انتخاب کنید. در جدول زیر به طور خلاصه هر 3 پنل را بررسی کرده‌ایم:

TN
 

VA

IPS

عملکرد

سریع ترین؛ کمترین تأخیر و تار بودن ، بیشترین فریم ریت

کندترین؛ معمولا بیشترین تأخیر و کمترین فریم ریت

از لحاظ سرعت و عملکرد، بین دو نوع دیگر قرار می‌گیرد، (البته بافریم ریت بالا نیز وجود دارند)

تصویر

بدترین زاویه دید و دقت رنگی

زاویه دید‌های بهتر، بهترین میزان کنتراست

بهترین زاویه دید و دقت رنگی

قیمت

ارزان‌ترین

از نظر قیمت، بین دو مدل دیگر است

گران‌ترین

کاربرد اصلی

گیمینگ

مصرف خانگی و عمومی

کار حرفه‌ای

 

همان‌طور که در جدول می‌بینید، در اکثر موارد برای کار گرافیکی، پنل IPS بهترین گزینه است، چرا‌که در این عرصه معمولا دقت رنگ بیشترین اهمیت را دارد. از طرفی هم داشتن زاویه دید بازتر این امکان را می‌دهد که همکار یا کارفرمای شما بتواند در کنار شما نشسته و کارتان را ببیند، بدون اینکه از کیفیت صفحه کم شود.(معمولا زاویه دید 178 درجه دارند).

 

بزرگ‌ترین نقطه ضعف پنل‌های IPS قیمت و تأخیر بیشتر آنهاست؛ البته تأخیر در برای ما خیلی مهم نیست، و از آنجا که قرار است زمان زیادی جلوی این صفحه وقت بگذارید و به احتمال زیاد از آن کسب درآمد کنید، ارزش هزینه کردن هم دارد. از طرفی هم یک مانیتور عمر زیادی دارد، یعنی عملا یک سرمایه گذاری بلند‌مدت و ارزنده است.

در همین رابطه بخوانید: بررسی مشکلات رایج در مانیتور

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - پنل صفحه نمایش

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - سطح صفحه

به طور کلی، صفحات نمایش مات یا براق هستند. اکثر تبلت‌ها و مانیتورهای لمسی سطح براق دارند، ولی برای کار طراحی و رندر، صفحات مات بهترند چراکه اگر براق باشند، نورها را بازتاب می‌کنند و می‌توانند حواس شما را از کار پرت کرده و یا دیدن صفحه را دشوار کنند.

 

اکثر مانیتورهای حرفه‌ای و تخصصی صفحه نمایش مات دارند که نور را بازتاب نکرده تا تصویر در محیط‌های پرنور نیز واضح باشد.

 

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - دقت و محدوده‌ی رنگی

منظور از محدوده‌ی رنگی (Color Gamut)، طیف رنگی قابل تشخیص توسط چشم انسان است. حال در این طیف، بخش‌های خاصی داریم که مانیتورها آنها را پوشش می‌دهند. معروف ترین آنها sRGB و Adobe RGB هستند.

 

همان‌طور که در تصویر هم پیداست، بخش Adobe RGB رنگ‌های بیشتری نسبت به sRGB را پوشش می‌دهد، و به همین خاطر در خیلی از مانیتورها، درصد پشتیبانی sRGB بالاتر از Adobe RGB است.

نکته‌ی مهم، حداکثر کردن درصد پشتیبانی sRGB و Adobe RGB است، که در اکثر مانیتورها حداقل 90% و 70% است. هر چه این اعداد بالاتر برود، دقت رنگی مانیتور بالاتر رفته و به تبع قیمت بالاتری هم دارد.

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - دقت و محدوده‌ی رنگی

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - عمق رنگ

عمق رنگ (عمق بیت) به معنای تعداد بیت در هر پیکسل است، که نشان‌دهنده یک رنگ خاص است. هرچه تعداد بیت بیشتر باشد، تنوع و کیفیت رنگ بیشتر است. مانیتورها معمولا 8 یا 10 بیت هستند؛ 8 بیت معادل 16.7 میلیون رنگ و 10 بیت معادل 1 میلیارد رنگ است.

این موضوع مخصوصا در شیب رنگ (گرادیان) خود را نشان می‌دهد. شکل زیر به صورت اغراق شده این اختلاف در عمق بیت را به نمایش گذاشته است:

 

شاید بگویید خب قطعا 10 بیت بهتر است، ولی نکته اینجاست که جدا از خود مانیتور، باید سخت‌افزار و نرم‌افزار شما نیز از آن پشتیبانی کنند. معمولا کارت گرافیک‌های رده بالاتر از عمق رنگ 10 بیت پشتیبانی می‌کنند. علاوه بر آن باید فایل‌های شما نیز 10 بیت تهیه شده باشند، و در یک نرم افزار که پشتیبانی کند آن را ویرایش و تدوین کنید.

در همین رابطه بخوانید: راهنمای خرید مانیتور تریدینگ

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - ابعاد، رزولوشن و نسبت تصویر

سایز مانیتور، اندازه‌ی قطر صفحه به اینچ است. برای تعیین عرض و ارتفاع مانیتور، باید نسبت تصویر را هم داشته باشیم. نسبت تصویر متداول 16 به 9 (گاها 16 به 10) و برای مانیتور‌های اولترا واید 21 به 9 است. بهترین نسبت تصویر برای مانیتورهای طراحی و کار گرافیکی، همان 16 به 9 است، چرا که بهتر در دید جا می‌شود، و نسبت فیلم‌های سینمایی نیز همین است.

از طرف دیگر، رزولوشن صفحه، تعداد پیکسل را تعیین می‌کند، که هر‌چه بیشتر باشد، می‌توان جزئیات بیشتری دید. در یک سایز یکسان، اگر رزولوشن کم باشد نیاز است خیلی نزدیک به مانیتور قرار بگیرید که برای چشم‌ها مضر است. به طور کلی، برای مانیتور‌های 22-26 اینچ، رزولوشن FHD (1920x1080)، برای مانیتورهای 27-31 اینچ، رزولوشن QHD (2560x1440) و برای مانیتورهای 32 اینچ و بزرگتر رزولوشن 4K/UHD (3840x2160) استفاده کنید.

 

تذکر: در مانیتورهای کوچک، سعی کنید از رزولوشن 4K دوری کنید چراکه حروف و رابط کاربری نرم افزار‌ها بسیار کوچک و شارپ شده و چشم را خسته می‌کند.

در همین رابطه بخوانید: مانیتور چیست؟

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - ابعاد، رزولوشن و نسبت تصویر

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - نسبت کنتراست

کنتراست به صورت نسبت روشنایی روشن‌ترین رنگ (سفید) به روشنایی تاریک‌ترین رنگ (سیاه) در صفحه تعریف می‌شود. هر چه نسبت کنتراست بالاتر باشد مطلوب‌تر است. دو نوع اصلی کنتراست داریم: داینامیک (متغیر) و استاتیک (ثابت)، که تمرکز ما روی استاتیک است.

فرق استاتیک و داینامیک در این است که استاتیک این نسبت را در یک سطح روشنایی ثابت اندازه می‌گیرد، ولی داینامیک در روشنایی‌های مختلف. یک پنل IPS با نسبت 500 به 1 خوب است، و اگر 1000 به 1 باشد عالیست.

 

  • روشنایی

میزان روشنایی به نیت اندازه گرفته می‌شود، و هرچه بیشتر باشد صفحه پرنور‌تر است. البته باید حواستان به محیط هم باشد؛ در تاریکی، داشتن یک مانیتور خیلی روشن چشم‌ها را اذیت می‌کند و برعکس. معمولا مانیتوری با 300-350 نیت روشنایی گزینه‌ی خوبیست.

 

  • نرخ تازه‌سازی (فریم ریت)

در بحث رندر، طراحی گرافیکی و کارهای تخصصی، معمولا به بیش از 60 هرتز نیازی نداریم. برای همین یکی از نکات کم اهمیت‌تر در خرید مانیتور طراحی فریم ریت آن است، مگر در موارد خاص مثل انیمیشن‌سازی 120 فریم بر ثانیه یا طراحی بازی.

راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ - نسبت کنتراست

  • صاف یا خمیده، و تعداد مانیتور

برای گیمینگ، شاید یک مانیتور اولتراواید و خمیده گزینه‌ی جالبی باشد، ولی برای کار گرافیکی، یک مانیتور 16 به 9 بزرگ و صاف خیلی راحت‌تر است.

از طرفی اکثر طراحان گرافیک معمولا 2 یا چند مانیتور استفاده می‌کنند که می‌تواند کار در نرم افزارها را راحت‌تر کند، مثلا یک مانیتور برای پیش‌نمایش خروجی فیلم، یک مانیتور برای تایم‌لاین تدوین و یک مانیتور برای فایل‌ها و رابط کاربری نرم افزار.

 

  • امکانات بیشتر

در بالا چند ویژگی بهترین مانیتور برای طراحان گرافیک را بررسی کردیم، حال چند مورد که بودنشان امتیاز است را می‌بینیم:

  1. سایه‌بان: اگر در فضای باز (مثلا سر صحنه فیلم‌برداری) یا محیط خیلی پرنور کار می‌کنید، ممکن است به یک سایه‌بان برای صفحه‌ی خود نیاز داشته باشید.
  2. چرخش: قابلیت چرخیدن افقی و عمودی در همه‌ی مانیتورها وجود ندارد، و یکی از نکات جانبی بسیار کار راه انداز است.
  3. پورت‌های اضافی: خیلی از مانیتور‌های امروزی، خروجی‌های متعدد برای USB، صدا و غیره دارند که می‌توانند یک مزیت محسوب شوند.
  4. اسپیکر: شاید یک سیستم صوتی خوب داشته باشید، ولی داشتن اسپیکر داخلی برای مانیتور می‌تواند در مواقع ضروری کمکتان کند.
  5. قابلیت HDR: یکی از ویژگی‌هایی که روز به روز فراگیرتر می‌شود، HDR است، که با افزایش اختلاف روشنایی بین نقاط تاریک و روشن، کنتراست و کیفیت رنگی را بهبود می‌بخشد. اگر کار شما به رنگ‌ها و روشنایی حساس است، این ویژگی بسیار مهم است.

در همین رابطه بخوانید: معرفی روش‌های تست سالم بودن مانیتور

جمع‌ بندی

در این راهنمای خرید مانیتور مناسب رندرینگ و طراحی گرافیکی، به ویژگی‌ها و امکانات مختلف مانیتورها پرداختیم. به طور خلاصه اگر بخواهیم نکات مهم هنگام خرید مانیتور برای طراحی را ذکر کنیم، حالت ایده آل این است:

دو مانیتور 27 اینچ، با نسبت تصویر 16 به 9، حداقل رزولوشن FHD، مجهز به پنل IPS مات، فریم ریت 60 هرتز(مگر موارد خاص)، عمق 8 بیت (مگر مواردی که 10 بیت نیاز است)، نسبت کنتراست 500 به 1 یا بیشتر، روشنایی 300 نیت به بالا، و داشتن برخی مزایای اضافی مانند پورت USB و امکان چرخاندن و تنظیم ارتفاع.

 

پرسش و پاسخ – سوالات متداول

میان پنل‌های IPS و VA کدام برای طراحی و رندر مناسب‌تر است؟

پنل‌های IPS اساسا دارای کیفیت تصویر بهتر و رنگ‌های زنده‌تر هستند، و برای کاربرانی که هدف آن‌ها از استفاده از سیستم کار گرافیک، طراحی و رندر است مناسب‌تر هستند.

 

 

آیا مانیتورهای خمیده برای کار گرافیک، طراحی و رندر انتخاب خوبی‌ست؟

بستگی به سلیقه‌ی شما نیز دارد، اما اساسا مانیتورهای خمیده بیشتر برای گیم و مناسب سلیقه و نیاز گیمرها هستند. برای کار طراحی و رندر یک مانیتور تخت مناسب‌تر است.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید

راهنمای اتصال و استفاده از مانیتور برای لپ تاپ

چگونه نرخ بروزرسانی مانیتور خود را چک کنیم؟

آشنایی با مفهوم تراکم پیکسل در مانیتور

منظور از HDR در مانیتور و تلویزیون چیست؟

مقایسه تلویزیون و مانیتور ؛ کدام یک بهتر است؟

اجرای G-Sync روی مانیتور FreeSync

رزولوشن UHD/4K به چه معناست؟

تلویزیون در برابر مانیتور؛ کدام را انتخاب کنیم؟

 

logo
امتیاز این مطلب: 5
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط