مقایسه تلویزیون و مانیتور ؛ کدام یک بهتر است؟

مقایسه تلویزیون و مانیتور ؛ کدام یک بهتر است؟

نوشته‌ی
avatar
1 سال و 15 روز پیش

فهرست مطالب

چه قصد خرید یک تلویزیون خانگی  یا مانیتور برای کامپیوتر خود داشته باشید و حتی اگر در کل به دنبال خرید یک صفحه نمایش جدید هستید، باید تفاوت‌های میان تلویزیون و مانیتور را به درستی بدانید و سپس تصمیم‌گیری کنید؛ ما نیز در مقایسه تلویزیون و مانیتور از اگزو گیم قصد داریم دقیقاً همین کار را انجام داده و با قرار دادن تلویزیون و مانیتور مقابل یکدیگر، تفاوت‌ میان‌ آن‌ها را با شما در میان بگذاریم.

آغاز جنگ میان تلویزیون و مانیتور

همان‌طورکه قبل‌تر به آن اشاره کردیم، انتخاب میان تلویزیون و مانیتور در ابتدا به نیاز شما بستگی دارد و در نتیجه شناخت نیاز خود می‌تواند اولین قدم برای خرید مانتیور یا تلویزیون مناسب باشد؛ ازاین‌رو دراین بخش از مقایسه تلویزیون و مانتیور به بررسی تخصصی مشخصات هردو محصول پرداخته‌ایم.

 

اندازه صفحه

بیشتر مردم در زمان خرید و  مقایسه تلویزیون و مانیتور ، به اندازه صفحه نمایش دقت می‌کنند و آن را برای خود اولویت قرار می‌دهند. با این حال بد نیست بدانید که رزولوشن صفحه نمایش و نوع پنل در کنار یکسری دیگر از موارد و نکات، نقش مهم‌تری را در ارائه کیفیت تصویر بهتر ایفا می‌کنند. از آنجایی که محتواهای جدید در این روزها با کیفیت 4K یا Ultra HD تهیه می‌شوند، در هنگام خرید یک تلویزیون جدید بهتر است مدلی را انتخاب کنید که از رزولوشن 4K پشتیبانی کند.

 

رزولوشن صفحه

با  مقایسه تلویزیون و مانیتور درمیابیم که تلویزیون‌ها تنها در رزولوشن‌های 1080p یا فول اچ‌دی و 4K یا الترا اچ‌دی در دسترس هستند، اما مانیتورها علاوه بر دو رزولوشن مذکور، با رزولوشن 1440p یا QHD نیز در دسترس قرار می‌گیرند. علاوه بر این، در دنیای مانیتورها می‌توان به صفحات نمایش فوق عریض دسترسی داشت. این روزها مانیتورهای فوق عریض با نسبت تصویر 21:9 و 32:9 موجود هستند و می‌توانند یک تجربه درگیرکننده‌تر و جذاب‌تر را مخصوصاً در زمان تجربه بازی‌های ویدیویی به شما ارائه دهند.

نکته‌ مهمی که باید به آن توجه داشت، نسبت اندازه صفحه نمایش و رزولوشن صفحه نمایش است که با نام تراکم پیکسل نیز شناخته می‌شود. به عنوان مثال، رزولوشن 1920x1080 برای یک تلویزیون 32 اینچی و یک مانیتور 24 اینچی خوب است؛ چرا که کاربر به صورت پیش‌فرض فاصله کمتری از مانیتور دارد و آن را دقیقاً در جلوی خود می‌بیند.

اگر به نسبت اندازه صفحه نمایش و رزولوشن توجه نکنید، معمولاً با یک تصویر تار و بی‌کیفیت مواجه خواهید شد. به عنوان مثال، تراکم پیکسل در یک صفحه نمایش فول‌اچ‌دی 65 اینچ کم است و تصاویر در این صفحه نمایش بی‌کیفیت و بد به نظر می‌رسند. شما می‌توانید در نمودار پایین، فاصله مناسب تا صفحه نمایش به نسبتِ اندازه و رزولوشن آن را مشاهده نمایید:

مقایسه تلویزیون و مانیتور

 

 

تکنولوژی HDR

اگر قصد خرید یک تلویزیون 4K را دارید، فناوری HDR یا High Dynamic Range نیز همراه با آن عرضه می‌شود. به لطف HDR ما می‌توانیم تصاویر را با رنگ و لعابی بهتر و غنی‌تر تماشا کنیم. با این حال، این قضیه با  مقایسه تلویزیون و مانیتور کمی متفاوتر است و HDR در مانیتورها به اندازه‌ تلویزیون شایع نیست. توجه داشته باشید که مانیتورها و تلویزیون‌های ارزان‌قیمت‌تر و اقتصادی که با برچسب HDR عرضه می‌شوند، معمولاً به دلیل میزان روشنایی پایین‌تر، HDR خوب و راضی‌کننده‌ای ندارند. بنابراین برای داشتن تصویری با HDR خوب و عالی به سراغ مدل‌های گران‌‌قیمت‌تر بروید.

مقایسه تلویزیون و مانیتور

 

تجربه گیمینگ

بسیاری از مردم به قصد تجربه بازی‌های ویدیویی اقدام به خرید مانیتور یا تلویزیون می‌کنند اما در زمینه گیمینگ باید به چند تفاوت مهم در تلویزیون و مانیتور دقت کنید که دراین بخش از  مقایسه تلویزیون و مانیتور به شرح این نکات خواهیم پرداخت.

 

اینپوت لگ

در مقایسه تلویزیون و مانیتور تا زمانی که بحث تجربه بازی‌ با کنسول در میان باشد، تلویزیون‌ انتخاب بهتری نسبت به مانیتور محسوب می‌شود، چرا که کنسول‌گیمرها معمولاً با فاصله قابل توجهی از صفحه نمایش قرار می‌گیرند و طبیعتا‌ً اندازه صفحه باید بزرگتر باشد. با این حال، توجه کنید که تلویزیونی که قصد خرید آن را دارید حتماً قابلیت یا حالت Game Mode را داشته باشد تا تجربه‌ بهتری را به شما ارائه کند.

قابلیت Game Mode در تلویزیون‌ها معمولاً اینپوت لگ را کاهش می‌دهد تا در هنگام تجربه بازی‌های ویدیویی، تجربه‌ سریع‌تر و نرم‌تری داشته باشید. معمولاً‌ تلویزیون‌هایی که اینپوت لگ کمتر از 16 میلی‌ثانیه داشته باشند برای گیمینگ پیشنهاد می‌شوند. اگر تلویزیون از نرخ بروزرسانی 120 هرتز پشتیبانی کند، این عدد به 8 میلی‌ثانیه کاهش پیدا می‌کند.

مقایسه تلویزیون و مانیتور

 

زمان پاسخگویی (Response Time)

یکی دیگر موارد مهم در بحث گیمینگ و  مقایسه تلویزیون و مانیتور زمان پاسخگویی یا همان Response Time آن‌ها است. از آنجایی که سازندگان تلویزیون‌ معمولاً اطلاعاتی از اینپوت لگ یا ریسپانس تایم را اعلام نمی‌کنند، باید پیش از خرید تلویزیون درباره این موارد کمی تحقیق کنید اما در مقابل زمان پاسخگویی یک مانیتور با پنل IPS به صورت میانگین حدود 5 میلی ثانیه است اما این عدد در یک تلویزیون IPS به حدود 15 میلی‌ثانیه افزایش می‌یابد. ریسپانس تایم بیشتر به معنی ردها و اشکال مصنوعی بیشتر در هنگام حرکت سریع تصویر و اجسام داخل صفحه است.

به صورت خلاصه، اگر قصد خرید یک تلویزیون برای گیمینگ را دارید، مطمئن شوید که اینپوت لگ و ریسپانس تایم پایینی دشته باشد و این کار را از طریق قابلیت Game Mode انجام می‌دهد. همچنین توجه داشته باشید که پنل‌های IPS تلویزیون معمولاً ریسپانس تایم کمتری نسبت به پنل‌های VA دارند و گزینه بهتری برای گیمینگ هستند.

با تمام این تفاسیر، بهترین گزینه برای گیمینگ با یک تلویزیون، خرید یک تلویزیون OLED است. تلویزیون‌های OLED نه تنها کنتراست و کیفیت تصویر خیره‌کننده‌ای دارند، بلکه از هر مانیتور و تلویزیونی که با فناوری LCD/LED ساخته می‌شوند، سریع‌تر هستند.

 

نرخ بروزرسانی (Refresh Rate)

امروزه مانیتورهای گیمینگی وجود دارند که نرخ بروزرسانی یا رفرش ریت آن‌ها به 390 هرتز (حتی 540 هرتز در سال 2023) می‌رسد که باعث می‌شود شما نرم‌ترین و سریع‌ترین تجربه ممکن از یک بازی ویدیویی را داشته باشید (البته اگر سیستم شما توانایی تولید این مقدار فریم را داشته باشد). اما در مقابل با مقایسه تلویزیون و مانیتور می‌توان نتیجه گرفت که تلویزیون‌های امروزی معمولاً با نرخ بروزرسانی 60 و 120 هرتز عرضه می‌شوند.

تلویزیون‌های مدرن امروزی این قابلیت را دارند که محتوای با نرخ فریم کمتر را به صورت مصنوعی و شبیه‌سازی شبیه به محتوایی با نرخ فریم بیشتر کنند. به عنوان مثال، فناوری TruMotion تلویزیون‌های LG با نرم و سریع‌تر کردن تصویر می‌توانند این کار را انجام دهند. با این حال، این فناوری‌ها در نهایت به شما فریم مصنوعی تحویل می‌دهند که تنها از نظر بصری مؤثر است و اتفاقا تجربه گیم‌پلی را برای‌تان کندتر می‌کند.

به صورت کلی، اگر یک تلویزیون با نرخ بروزرسانی بالا می‌خواهید، باید به سراغ مدل‌های 120 هرتزی بروید، اما مانیتورهای گیمینگ امروزه نرخ بروزرسانی 144، 240 یا حتی 360 هرتزی را به یک موضوع عادی تبدیل کرده‌اند!

 

نرخ بروزرسانی متغیر (VRR)

هماهنگ‌سازی نرخ فریم بازی با نرخ بروزرسانی مانیتور یا تلویزیون یک نکته مهم در مقایسه تلویزیون و مانیتور در بحث گیمینگ به شمار می‌آید. این روزها مانیتورهای گیمینگ اکثراً از فناوری‌های AMD FreeSync و Nvidia G-Sync پشتیبانی می‌کنند که می‌تواند نرخ بروزرسانی مانیتور را به راحتی با نرخ فریم بازی شما هماهنگ و منطبق کند تا پدیده‌ آزاردهنده‌ای به نام پارگی تصویر یا Screen Tearing را شاهد نباشیم.

در آن طرف میدان، تلویزیون‌های جدیدتر که از نرخ بروزرسانی 120 هرتز (HDMI 2.1) پشتیبانی می‌کنند، فناوری نرخ بروزرسانی متغیر یا VRR دارند. به لطف این قابلیت شما می‌توانید تا حدودی نرخ بروزرسانی تلویزیون را با نرخ فریم بازی سینک کنید. البته بازه یا طیف عملیاتی VRR تلویزیون محدود است و نمی‌تواند روی هر نرخ فریمی جوابگو باشد.

 

ویژگی‌های هوشمند

با مقایسه تلویزیون و مانیتور دریافتیم که بیشتر تلویزیون‌های مدرن امروزی از قابلیت‌ها و ویژگی‌های هوشمند برای گیمینگ یا استریم ویدیو بهره می‌برند. این تلویزیون‌ها به دلیل داشتن پردازنده و سیستم عامل، یک سری اپلیکیشن‌هایی مانندGeForce Now یا Netflix را روی خود دارند.

با این که در گذشته چنین ویژگی‌هایی به صورت کامل روی مانیتورها وجود نداشت، اما سامسونگ یکی از شرکت‌هایی بود که به این سنت پایان داد! سامسونگ این روزها در برخی از مانیتورهای مدرن خود از سیستم عامل Tizen استفاده می‌کند که می‌تواند تمام آن ویژگی‌های هوشمند تلویزیون‌ها را به یک مانیتور معمولی یا گیمینگ بیاورد. به عنوان مثال، Samsung Odyssey Ark و Odyssey G6 این‌چنین ساخته شده‌اند. شرکت LG نیز با مدل‌هایی مانند LG 32SQ780S، سیستم عامل اختصاصی webOS خود را به مانیتورها منتقل کرد.

مقایسه تلویزیون و مانیتور

 

جمع بندی

همانطور که مشاهده می‌کنید، تفاوت‌های زیادی میان تلویزیون و مانیتور وجود دارد و انتخاب میان این دو بیشتر به نوع استفاده و کاربری شما بستگی دارد؛ اما در نهایت با مقایسه تلویزیون و مانیتور به این حقایق پی بردیم که مانیتورها معمولاً اینپوت لگ کمتر، ریفرش ریت بالاتر و ریسپانس تایم سریع‌تری نسبت به تلویزیون‌ها دارند که آن‌ها را به گزینه بهتری برای بحث گیمینگ (مخصوصاً PC Gaming) تبدیل می‌کند. در آن طرف میدان، تلویزیون‌ها بزرگتر و مقرون به‌صرفه‌ترند و تماشای فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی یا کنسول ‌گیمینگ روی آن‌ها لذت بخش‌تر است.  نظر شما چیست؟ برای کاربری خود مانیتور را ترجیح می‌دهید یا تلویزیون؟ نظرات خوب خود را با ما به اشتراک بگذارید.

بیشتر بخوانید:

logo
امتیاز این مطلب: 5
امتیاز شما:
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.