چگونه پاور مناسب برای کامپیوتر خود انتخاب کنیم؟

چگونه پاور مناسب برای کامپیوتر خود انتخاب کنیم؟

نوشته‌ی
avatar
3 سال و 9 ماه و 25 روز پیش

فهرست مطالب

در مقالات گذشته با اگزومگ آموختیم که چطور یک پردازنده، مادربرد و مانیتور مناسب با روش‌های درست و اصولی انتخاب کنیم. این بار به سراغ برق سیستم می‌رویم و شما را با فاکتورهای اساسی و مهم در انتخاب پاور مناسب آشنا می‌کنیم. با ما همراه باشید.

پاور یکی از فاکتورهایی است که هنگام اسمبل سیستم کمتر به آن توجه می‌شود. همه ما هنگام انتخاب قطعات ساعت‌ها وقت صرف مطالعه مقالات یا تماشای ویدئوهای بررسی کارت‌های گرافیک یا سی‌پی‌یو‌ها می‌کنیم. اما هنگام انتخاب پاور تنها به توان پاور اهمیت می‌دهیم که گاهی اوقات نتیجه این سهل انگاری مشکلاتی از قبیل روشن نشدن سیستم یا روشن شدن و خاموش شدن خود به خودی آن، ریست شدن‌های ناگهانی و هنگ کردن‌های پی در پی است.

البته این مشکلات کم دردسرترین یا به عبارتی ارزان‌ترین چالش‌هایی هستند که با آن مواجه می‌شوید زیرا در برخی مواقع اشتباه در انتخاب و خرید پاور کامپیوتر به قیمت سوختن یکی از قطعات نظیر کارت گرافیک تمام می‌شود. پس بهتر است در ادامه همه هزینه‌هایی که برای سایر قطعات متحمل می‌شوید، در انتخاب پاور هم به دنبال گزینه‌هایی قدرتمند و رده بالا بگردید.

توان سیستم

انتخاب پاور دارای چند اصل مهم است. در قدم اول به توان پاور باید توجه کنید. برای تعیین توان پاور شما باید از مصرف سیستم خود آگاه باشید و برای این موضوع چند راه وجود دارد. در قدم اول می‌توانید از دفترچه راهنمای محصول یا سایت شرکت تولید کننده استفاده کنید تا از توان قطعات خود آگاه شوید یا در سایت‌ شرکت‌های تولید کننده پاور از ماشین حساب محاسبه توان سیستم استفاده کنید.

البته باید به این گزینه دقت کنید که تنها هدف این شرکت‌ها فروختن پاورهای خود است و برای مثال ممکن است در انتهای محاسبه توان سیستم شما 330 وات محاسبه شود، اما سایت به شما یک پیشنهاد 600 واتی بدهد! در این مواقع از موجود بودن پاورهای 500 و 450 در انبار شرکت مطمعن شوید زیرا ممکن است پیشنهاد پاور 600 واتی تنها به دلیل موجود نبودن یک پاور 500 وات در انبار شرکت باشد. البته خرید یک پاور 400 واتی برای یک سیستم با توان 380 وات نیز کار درستی نیست و شما همیشه باید فاکتورهای جانبی را نیز در نظر بگیرید.

به عوان مثال خیلی از سایت‌های محاسبه توان، به نوردهی فن‌ها یا سرعت چرخش آن‌ها یا مثلا موس و کیبوردی که به سیستم متصل میکنید اهمیت نمی‌دهند. به عنوان مثال مصرف یک کیس نظیر ASUS ROG HELIOS به همراه 6 فن و موس و کیبورد آر‌جی‌بی آن هم در کنار یک کولر مایع 360 میلی متری با یک کیس عادی و موس و کیبورد معمولی اختلاف دارد، اختلافی که از نظر برخی از سایت‌های محاسبه توان وجود ندارد. پس در انتخاب سایت محاسبه کننده به تکمیل بودن فاکتورهای آن توجه کنید و همیشه بیش از توان اسمی سیستم، پاور را تهیه کنید.

نکته بعدی که باید در نظر گرفت این است که بدانید تا چه مدت قصد استفاده از پاور را دارید. به عنوان مثال اگر در حال حاضر از کارت گرافیک 1050 استفاده می‌کنید و در سال آینده قصد خرید یک کارت 2060 سوپر را دارید، بهتر است که پاور خود را مناسب قطعات آینده انتخاب کنید تا مجبور نباشید در کنار هزینه چند ملیون تومانی یک کارت جدید، مجبور به خرید یک پاور هم باشید.

یکی از بحث‌هایی که در هنگام خرید پاور وجود دارد این است که برخی افراد تصور می‌کنند مصرف یک پاور 1200 وات از یک پاور 500 وات بیشتر است. این تصور به کلی غلط بوده و عامل تعیین کننده در مصرف برق، مصرف قطعات شما است و پاور تنها وظیفه فراهم کردن جریان مورد نیاز آن ها را دارد.

 

ماژولار یا غیر ماژولار ؟

در هنگام خرید پاور حتما به واژه ماژولار بودن پاور برخورد کرده اید،‌ پاور ها از نظر اتصال به سایر قطعات در 3 دسته جای می‌گیرند: فول ماژولار، نیمه ماژولار و غیر ماژولار.

پاور غیر ماژولار، نوعی از پاوری است که تمام کابل‌های خروجی آن در بدنه فیکس شده‌اند و به بورد پاور متصل هستند. این کابل‌ها به صورت یک‌جا از بدنه‌ی پاور خارج می‌شوند. نقطه ضعف این پاورها این است که همواره شاهد کابل‌هایی هستیم که بدون استفاده مانده‌اند و باعث بهم خورد نظم کابل کشی می‌شوند. در پاورهای فول ماژولار، شما می‌توانید تنها از آن کابل‌هایی که می‌خواهید استفاده کنید و باقی کابل‌ها را دست نخورده باقی بگذارید.

استفاده از پاورهای فول ماژولار باعث می‌شود کیس کامپیوترتان تمیزتر باشد و اثری از سیم‌های بلا‌استفاده در آن دیده نشود. پاورهای نیمه ماژولار، همان‌طور که از اسمشان مشخص است چیزی بین نمونه‌های فول ماژولار و غیر ماژولار هستند، اما شباهت بیشتری به نمونه‌های کاملا ماژولار دارند و تنها تفاوتشان در این است که در پاورهای نیمه ماژولار، کابل برق مادربرد را نمی‌توان از پاور جدا کرد؛ اما در مورد بقیه‌ی کابل‌ها مشابه پاورهای کاملا ماژولار هستند.

اما نکته منفی بزرگی که در پاورهای کاملا ماژولار وجود دارد این است که کابل‌های استفاده شده در این نمونه‌ها در هر دو سمت خود دارای سوکت هستند، که یکی برای اتصال به برد یا قطعه مورد نظر است و دیگری برای اتصال به خود پاور. این نوع کابل‌ها برای کاربران غیرحرفه‌ای چالش برانگیز هستند و ممکن است در اسمبل آن‌ها به مشکل بخورید.

 

80 plus چیست ؟

بازدهی پاورها تحت شرایط مختلف متفاوت است. به عنوان مثال قراردادن پاور در دماهای بالا یا زیر فشار زیاد یا حتی فشار خیلی کم باعث ایجاد بی‌نظمی در عملکرد پاور میشود و از جایی که بخشی از توان نیز به صورت گرما و حرارت هدر میرود؛ این فاکتور دارای اهمیت میشود و مشخص می‌کند میزان تلفات توان در پاور مورد نظر چقدر است. استفاده از قطعات باکیفیت باعث افت کمتر راندمان می‌شود، زیرا قطعات با کیفیت عملکرد بهتری تحت شرایط خاص دارند و به همین دلیل است که پاورهای گران‌تر، بازده بهتری دارند.

پاورهایی که بیشترین بازده را دارند، با استانداردی تحت عنوان ۸۰PLUS مشخص می‌شوند. این استاندارد به مصرف‌کننده اطمینان می‌دهد که بازده پاور مورد نظر، تحت هیچ شرایطی از ۸۰ درصد کمتر نخواهد بود. پاورهایی با بیس استاندارد 80 پلاس برای عموم مصرف کننده‌ها مناسب هستند ولی افراد حرفه‌ای بهتر است به سمت سطح گُلد یا بالاتر از آن بروند.

از چه قطعاتی استفاده می‌کنید ؟

تمام قطعات به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به پاور متصل هستند و شما باید از یکسان بودن نوع کانکتورهای قطعات با پاور اطمینان حاصل کنید. مهم‌ترین سوکت‌ها و کانکتورهایی که باید به آن‌ها دقت کنید کانکتورهای برق مادربرد و کارت گرافیک هستند.  برای کانکتور برق اکثر مادربردها از یکی از دو نوع ۴+۲۰ پین یا ۲۴ پین استفاده می‌شود. کانکتور 24 پین مختص مادربردهای جدید است ولی در حقیقت همان مدل ۴+۲۰ قدیمی میباشد، منظور از کانکتور ۴+۲۰ پین کانکتوری است که می‌توان هم ۲۰ پین آن را استفاده کرد و هم ۲۴ پین.

در واقع آن چهار پین به صورت اضافه به ۲۰ پین قبلی ملحق می‌شوند تا یک کانکتور ۲۴ پین شکل بگیرد. درباره کارت های گرافیک نیز دو نوع اتصال بیشتر به کار می‌‌رود، کانکتورهای برق ۶ پین و  ۲+۶ پین یا همان 8 پین.

شما مخاطبین عزیز می‌توانید انواع پاورها با حجم و توان های مختلف را از فروشگاه اگزوگیم و با گارانتی معتبر تهیه کنید. فروشگاه اگزو گیم عرضه کننده تمامی تجهیزات و کالاهای گیمینگ است و همچنین در کنار آن، خدماتی نظیر مشاوره رایگان فنی نیز به گیمرهای ایرانی ارائه می‌دهد.

برای دریافت مشاوره و یا هرگونه سوالی می‌توانید با شماره ۸۸۹۴۶۵۶۱ تماس گرفته و یا به بخش دایرکت اینستاگرامِ اگزوگیم مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:

 

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط