راهنمای کامل اسمبل یک کامپیوتر گیمینگ - نصب پاور، اتصالات برق پاور

راهنمای کامل اسمبل یک کامپیوتر گیمینگ - نصب پاور، اتصالات برق پاور

نوشته‌ی
avatar
3 سال و 29 روز پیش

فهرست مطالب

همان‌طور که می‌دانید منبع تغذیه همان چیزی است که جریان برق را از یک منبع الکتریکی مثل برق به سایر اجزای رایانه منتقل می‌کند. پیش از این در پستی جداگانه ("راهنمای کامل اسمبل یک کامپیوترگیمینگ: انتخاب رم، پاور، محل ذخیره ، خنک‌کننده و کیس بر اساس نیاز و بودجه")  به راهنمای انتخاب پاور بر اساس نیازهای سیستم پرداخته‌ایم و در این پست از اگزوگیم قصد داریم به راهنمای نصب و وصل اتصالات آن بپردازیم.

آماده‌سازی اولیه

اولین مرحله پس از خرید پاور کامپیوتر و شروع نصب آن: در ابتداً به یک یا دو پیچ گوشتی برای باز کردن پیچ‌های کیس و پاور نیاز خواهید داشت که در ابتداً با بررسی پیچ‌های مذکور، پیچ گوشتی مورد نیاز خود را پیدا کنید.

هنگام دست زدن به اجزای سیستم بهتر است از دستبند ضد الکتریسیته ساکن استفاده کنید تا از خرابی‌های ناخواسته جلوگیری کنید. (اگر یکی از این دستبندها را در دسترس ندارید بهتر است برای احتیاط بیشتر قبل از تماس با قطعاتی مثل مادربرد، یک شیء فلزی را لمس کنید)

اگر سوئیچ ولتاژ در منبع تغذیه وجود دارد، آن را در حالت 110 یا 115 ولت تنظیم کنید. این سوئیچ اطمینان می‌دهد که منبع تغذیه شما بدون آسیب رساندن به اجزایی که به آن متصل است، برق کافی را تأمین می‌کند.

اکثر منبع تغذیه‌های موجود دارای سوئیچ ولتاژ نیستند که به طور معمول سوئیچ بر روی استاندارد منطقه‌ای که پاور برای آن تولید شده، تنظیم می‌شود.

اتصال منبع تغذیه به کیس

پاورها پیش از این معمولاً در بالای کیس نصب می‌شد که به دلایلی مثل زیبایی و مدیریت کابل راحت‌تر، اخیراً در بیشتر کیس‌های گیمینگ در بخش پایینی کیس قرار می‌گیرند

برای قرارگیری صحیح پاور به کتابچه راهنمای کیس خود مراجعه کنید یا به دنبال برش مستطیلی در قسمت پشت قاب باشید. ممکن است در یک سمت بالا یا پایین پاور، یک فن را هم مشاهده کنید که باید آن را به سمت مادربرد یا جایی که هوا به راحتی جریان داشته باشد قرار دهید (اگر پاور را در بالای کیس نصب می‌کنید به سمت پایین و اگر پاور در پایین کیس قرار می‌گیرد، به سمت بالا).

بعد از قرار دادن پاور در جای درست باید بتوانید به راحتی کابل برق را به پاور متصل کنید و به دکمه روشن/خاموش دسترسی داشته باشید. حالا که جای درست پاور را پیدا کردید وقت بستن پیچ‌هاست که معمولاً در همان قسمت پشتی بسته می‌شوند.

احتمالاً تا این مرحله مشکلی نخواهید داشت اما از اینجای کار به بعد کمی کار سخت می‌شود! بخصوص اگر کیس شما دارای درب شیشه‌ای باشد باید حوصله و سلیقه به خرج دهید تا کیسی منظم با کمترین سیم‌های جلوی دید داشته باشید.

پاورها در سه دسته ماژولار، نیمه ماژولار و غیر ماژولار عرضه می‌شوند در نیمه ماژولار، شما قادر خواهید بود کانکتورهایی مانند برق ساتا و PCI را به صورت جداگانه به پاور متصل کنید و کانکتورهای اصلی شامل 20 یا 24 پین مادربرد، 4 یا 8 پین پردازنده و حداقل یک رشته کانکتور ساتا و مولکس، قابل جداً شدن نبودند. هرچند این نیمه ماژولار بودن پاورها بهتر از ماژولار نبودن آنهاست، اما فعلاً شرکت‌های تولید کننده نیز علاقه چندانی به تولید این نوع از پاورها ندارند و اکثراً نصب تمامی کانکتورها را بر عهده کاربر گذاشته‌اند. این ماژولار یا نیمه ماژولار بودن پاور، کمک زیادی به مرتب‌تر شدن سیستم شما می‌کند و دیگر کابل‌های اضافه در کیس شما خودنمایی نخواهند کرد.

بسیاری از تولیدکنندگان کیس‌های جدیدتر، به مدیریت کابل و مرتب بودن سیستم اهمیت می‌دهند و کیس‌ها را طوری طراحی می‌کنند که مدیریت سیم و کابل در آن‌ها ساده‌تر باشد. این کیس‌ها سوراخ‌های راهبردی و فضایی برای قرار دادن سیم‌ها پشت مادربورد و نقاطی برای وصل کردن راحت‌تر آن‌ها دارند.

اول از نزدیک‌ترین محل موجود روی کیس، کابل‌ها را به پشت آن منتقل کنید و بعد از پیدا کردن کابل هر قطعه، فقط آن کابل را از نزدیک‌ترین سوراخ به قطعه از پشت کیس به جلو بیاورید.

در دفترچه همراه با پاور یا حتی روی هر کابل نوشته‌هایی خواهید یافت که به شما برای پیدا کردن محل اتصالشان کمک خواهند کرد. البته در ادامه هم به راهنمایی‌هایی برای یافتن کابل مناسب هر قطعه خواهیم پرداخت اما بهتر است جهت احتیاط بیشتر به دفترچه راهنمای پاور خود هم نگاهی بیندازید.

اتصال کابل 24 پین مادربرد

احتمالاً اولین کابلی که بعد از دیدن پاور به چشمتان خواهد خورد، کابل 20 یا 24 پین مادربرد است که مستطیلی شکل و معمولاً از بقیه کانکتورها بزرگ‌تر است. پیدا کردن محل نصب این کابل کار سختی نیست و با نگاه کردن به گوشه‌ها یا کنار مادربرد آن را خواهید یافت (فلش قرمز رنگ در تصویر بالا). اگر کابل 24 پین شما به صورت یک کابل 20 پین و 4 پین به‌صورت جداگانه بود نگران نباشید و این دو کابل را باهم به مادربرد متصل کنید.

این کابل شکلی مانند تصویر بالا دارد و برای اتصال صحیح به کمی فشار نیاز دارد.

اتصال کابل 4 یا 8 پین CPU

کابل منبع تغذیه 8 پین که برای تأمین انرژی پردازنده شما استفاده می‌شود نیز باید به مادربرد متصل شود. کانکتور برق CPU به‌صورت 4 پین هم وجود دارد که به همین دلیل کابل مذکور اغلب به‌صورت 4 + 4 پین  تولید می‌شوند. محل اتصال این کابل باید نزدیک سوکت CPU باشد ( فلش زرد رنگ در سه تصویر بالاتر) و پیدا کردن آن راحت است. این محل اتصال در دفترچه راهنمای مادربردِ دردسترس ما با عنوان "CPU_PWR1" برچسب گذاری شده بود، بنابراین اگر آنرا روی مادربرد پیدا نکردید، کتابچه راهنمای مادربرد را بررسی کنید.

اتصال کابل مربوط به PCIe، به کارت گرافیک (وابسته به مدل)

این روزها بیشتر کارت‌های گرافیک مدرن به اتصال مستقیم به منبع تغذیه احتیاج دارند، با این حال برخی از پردازنده‌های گرافیکی کم مصرف مانند NVidia GTX 1050 Ti نیازی به آن ندارند و تمام توان مورد نیاز را مستقیماً از شکاف PCIe مادربرد دریافت می‌کنند.

اگر پردازنده گرافیکی شما به اتصال مستقیم برق نیاز داشته باشد (هم در مشخصات کارت گفته می‌شود و هم می‌توانید با مشاهده کارت و پیدا کردن اتصال مشابه تصویر زیر متوجه شوید) ، این نیاز با کابل‌های 6 یا 8 پین یا حتی در گرافیک‌های پر مصرف هر دو باهم برطرف می‌شود. به‌عنوان‌مثال، MSI GeForce RTX 2070 Super Ventus OC به هر دو اتصال 6 پین و 8 پین نیاز دارد.

هر منبع تغذیه مدرن با دو کابل اتصال PCIe ارائه می‌شود که اغلب به صورت اتصال‌دهنده‌های 6 + 2 پین هستند تا بتوانید GPU را به 8 یا 6 پین متصل کنید.

 

 

در موارد نادر که منبع تغذیه به اندازه کافی کابل برق PCIe برای کارت گرافیک ندارد، می‌توانید از آداپتورMolex به PCI-E استفاده کنید (برخی از پردازنده‌های گرافیکی همراه با خود این آداپتور را دارند)، گرچه این راه به دلیل ایده‌آل نبودن فقط به عنوان آخرین راه حل توصیه می‌شود.

 

اتصال کابل‌های برق SATA

این کابل نباید با کابل‌های انتقال داده SATA که در جعبه مادربرد هستند اشتباه گرفته شود (کابل‌هایی که یک سمت آنها را به مادربرد و سمت دیگر را به هارد دیسک یا قطعات مشابه وصل می‌کنید) ، این اتصالات SATA درایوهای ذخیره سازی شما (SATA SSD یا HDD) ، درایوهای نوری و برخی تجهیزات دیگر مانند بعضی از کولرهای مایع CPU را تغذیه می‌کنند.

اگر تعداد زیادی درایو / لوازم جانبی SATA دارید و PSU شما از کابل‌های برق SATA کافی برای اتصال همه آنها برخوردار نیست، می‌توانید با استفاده از آداپتور Molex به SATA از اتصالات Molex در منبع تغذیه خود استفاده کنید. پیش بروید و کابل‌های منبع تغذیه SATA خود را به هر HDD ، SSD یا درایو نوری که درسیستم خود دارید متصل کنید.

توجه داشته باشید که اگر حافظه SSD m.2 دارید، این درایوهای ذخیره سازی به کابل برق (یا کابل داده) احتیاج ندارند، بنابراین این مرحله در مورد آنها اعمال نمی‌شود. این SSD های فوق‌العاده نازک مستقیماً به مادربرد متصل می‌شوند و تنها از طریق مادربرد تغذیه می‌شوند.

کابل‌های برق 4 پین Molex را وصل کنید (اختیاری)

اتصالات Molex تقریباً به طور کامل توسط اتصالات SATA جایگزین شده‌اند، با این وجود برخی از منابع تغذیه هنوز آنها را دارند و ممکن است هنوز هم لازم باشد از آنها برای لوازم جانبی مانند برخی از کولرهای مایع CPU یا فن‌های محافظ استفاده کنید. این اتصالات 4 پین دارند و به شکل تصویر بالا هستند: (ممکن است در مشخصات PSU شما به عنوان کابل‌های " peripheral" برچسب خورده باشد)

یکی از کاربردهای رایج اتصالات Molex، برای وقت‌هایی است که نمی‌توانیم فن‌های کیس را مستقیماً به مادربرد متصل کنیم. اگر هدر کافی برای اتصال فن‌ها به مادربرد را نداشتید می‌توانید از این اتصالات استفاده کنید، اگرچه در حالت ایده‌آل بهتر است فن‌ها را به هدرهای مادربرد متصل کنید. نقطه ضعف اتصال فن‌های کیس به طور مستقیم به PSU این است که شما هیچ کنترلی بر روی فن‌ها ندارید و همیشه با 100٪ سرعت کار می‌کنند. اتصال مستقیم فن‌ها به مادربرد به شما امکان می‌دهد از نرم‌افزارهای مخصوص برای کنترل سرعت چرخش فن‌ها استفاده کنید.

اگر به اتصالات Molex نیازی ندارید و از PSU ماژولار استفاده می‌کنید، به سادگی آنها را در بسته‌بندی PSU خود نگه دارید، در غیر این صورت مجبورید آنها را جایی در کیس خود مخفی کنید. نکته دیگری که در مورد اتصالات Molex لاز به ذکر است، این است که گاهی به یک فشار نسبتاً زیاد برای اتصال صحیح احتیاج دارند، بنابراین از استفاده کمی از زور بازوی خود برای وصل کردن آنها نترسید.

 

کار اتصال کابل‌ها تمام شده و حالا باید هنر خود را در مرتب کردن کابل‌های جلو دید، نشان دهید. کابل‌های پشت کیس را مرتب کرده و با بست ببندید، باید آنها را به‌گونه‌ای جمع کنید که درب کیس بسته شود و کابل اضافی‌ای جلوی دید نباشد.

 

فروشگاه اگزوگیم عرضه کننده تمامی تجهیزات و کالاهای گیمینگ است و همچنین در کنار آن، خدماتی نظیر مشاوره رایگان فنی نیز به گیمرهای ایرانی ارائه می‌دهد. برای دریافت مشاوره یا هرگونه سوالی می‌توانید با شماره 88226531 تماس گرفته یا به بخش دایرکت اینستاگرامِ اگزوگیم مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط