راهنمای خرید پاور کامپیوتر (1402)

راهنمای خرید پاور کامپیوتر (1402)

نوشته‌ی
avatar
9 ماه و 3 روز پیش

فهرست مطالب

معمولا به منبع تغذیه اهمیت داده نمی‌شود، درحالیکه از قطعات حیاتی سیستم شماست. در این مقاله قصد داریم عمیق‌تر در مورد پاورها و مشخصات و ویژگی‌های مختلف آنها حرف بزنیم. با راهنمای خرید پاور کامپیوتر (1402) با ما همراه باشید.

 

پاور کامپیوتر چیست و چه کاربردی دارد؟

پاور یا همان منبع تغذیه (PSU) ممکن است اغلب موضوع اصلی مورد بحث در کامپیوتر نباشد، ولی برای کار کردن هر دستگاهی ضروریست. تأمین برق سیستم وظیفه‌ی مهمی است، که کوتاهی در انتخاب قطعه‌ی آن می‌تواند هزینه‌ی سنگینی برای سیستم داشته باشد.

 

نحوه‌ی بررسی مشخصات پاور کامپیوتر

خرید پاور مناسب کامپیوتر شما، ممکن است امری گیج‌کننده باشد. جنبه‌های متعددی در بررسی یک پاور دخیل است، مانند توان حقیقی (حداکثر وات)، میزان بهینه بودن (استاندارد 80Plus)، اندازه (فرم فاکتور)، انواع و تعداد کابل‌ها، گارانتی و نیز برند پاور. در ادامه به بررسی جنبه‌های مختلف یک منبع تغذیه می‌پردازیم.

 

توان مصرفی

در وهله‌ی اول به بررسی توان پاور کامپیوتر مناسب شما می‌پردازیم. بسته به نیاز خود، باید پاوری با توان کافی انتخاب کنید؛ بسیاری از مشکلات وقتی پیش می‌آید که پاور برق کافی به سیستم نمی‌رساند. به طور کلی برای یک گیمر 600 الی 800 وات کافیست، که با رفتن به سمت سیستم‌های قوی‌تر و یا اضافه کردن واترکولینگ (سیستم خنک کننده‌های مایع کاستوم) و کارت گرافیک اضافی، ممکن است تا 1300 وات هم برسد.

به عنوان یک قانون کلی، همیشه سعی داشته باشید پاوری با 50-100 وات مازاد بر نیاز سیستم خود تهیه کنید. همچنین در نظر داشته باشید که اگر وات مورد نیاز شما کمتر از میزان توان منبع تغذیه شما باشد، به همان میزان برق مصرف می‌کنید، نه به اندازه‌ی توان پاور.

در همین رابطه بخوانید:‌ حل مشکل روشن نشدن پاور کامپیوتر

محافظ برق

از آنجا که با مقدار قابل توجهی برق سر و کار داریم، ایمنی پاور هم مهم است؛ یک پاور خوب باید محافظ‌هایی برای جریان برق داشته باشد که در صورت بروز هرگونه مشکلی، مانند نواسان یا قطعی برق، از صدمه دیدن باقی قطعات سیستم جلوگیری کند. از طرف دیگر، وصل کردن سیستم به یک چندراهی محافظ برق خالی از لطف نیست.

 

میزان راندمان

مسئله‌ی بعدی، راندمان پاور است. به طور کلی از گواهینامه استاندارد 80Plus برای بررسی راندمان یک پاور استفاده می‌شود، که به طور کلی از راندمان کم به زیاد، شامل Bronze، Gold، Platinum، Titanium می‌شود. این سیستم طبقه‌بندی به طور خلاصه نشانگر این است که پاور حداقل 80% بهینگی لازم را دارد. هرچه راندمان بالاتر باشد، مصرف برق حقیقی کمتر بوده و نیز حرارت و اتلاف انرژی نیز کمتر می‌باشد، و نیز به تبع آن قیمت بالاتری داشته.

اندازه و فرم فاکتور

مانند اکثر قطعات کامپیوتری، شکل ظاهری و اندازه‌ی یک پاور نیز انواعی دارد. یک ملاک مهم در این زمینه، ابعاد فیزیکی منبع تغذیه است؛ مثلا یک پاور ATX را در یک کیس Mini ITX نمی‌توان استفاده کرد. برای این منظور بهتر است به دفترچه و توضیحات کیس و پاور رجوع کنید. به طور کلی پاورها به صورت ATX، SFX و TFX طبقه‌بندی می شوند. ملاک بعدی ماژولار بودن یا نبودن پاور است.

در پاورهای غیرماژولار تمام کابل‌ها به مدار پاور متصل بوده و جدا نمی‌شوند، و حتی کابل‌هایی که نیاز ندارید هم همیشه متصل هستند. از طرف دیگر، در پاورهای ماژولار کابل‌ها جدا بوده و شما بسته به نیاز خود، کابل‌های لازم را وصل می‌کنید، که از شلوغ شدن کیس جلوگیری می‌کند.

حالت سومی به نام پاورهای نیمه ماژولار وجود دارد که همان طور از اسم آنها معلوم است، چیزی مابین این دوحالت است؛ برخی کابل‌های اصلی متصل هستند و باقی کابل‌ها را برحسب نیاز خودتان متصل می‌کنید. نکته‌ی خیلی مهم این است که کابل‌های پاورهای ماژولار شرکت‌های مختلف، یا حتی مدل‌های مختلف یک شرکت را غالبا نمی‌توان برای یکدیگر به کار برد.

در همین رابطه بخوانید: گواهی های پاور کامپیوتر چه هستند و چه تفاوتی با هم دارند؟

انواع کابل‌ها

شکل نهایی کابل‌های هر منبع تغذیه ممکن است فرق کند، ولی به طور کلی الگوی یکسانی وجود دارد، شامل:

  • کابل 24 پین مادربورد: معمولا بزرگ‌ترین و ضخیم‌ترین کابل است که برق اصلی سیستم را تأمین می‌کند.

 

  • کابل 4 یا 8 پین پردازنده: پردازنده‌های مدرن معمولا به برقی بیش از آنچه از کابل 24 پین مادربورد وارد سیستم می‌شود نیاز دارند. برای همین این کابل‌ها را استفاده می‌کنیم که عموما به گوشه‌ی بالا-چپ مادربورد متصل می‌شوند.

 

  • کابل 6 یا 8 پین کارت گرافیک/PCIe: برخی کارت‌های گرافیک، علاوه بر برقی که از اسلات PCIe می‌گیرند، نیاز به برق مضاعف دارند. این کابل‌ها برای همین منظور استفاده می‌شوند، که به صورت ترکیب‌های مختلفی از 6 و 8 پین عرضه می‌شوند: 6، 8، 6+6، 8+6، 8+8، حتی 8+8+8.

 

  • کابل ساتا: این کابل‌ها برای اتصال حافظه‌های ساتا، اعم از هارد و اس اس دی استفاده می‌شوند. همچنین دستگاه‌های جانبی همچون هاب‌های RGB و کنترل‌کننده‌های فن هم از این کابل استفاده می‌کنند. برای همین عموما تعداد زیادی از این اتصال‌ها در پاور وجود دارد.

 

  • کابل 4 پین مولکس: این کابل‌ها تقریبا منسوخ شده، و تا حدی توسط ساتا جایگزین شده‌اند. کاربرد اصلی آنها اتصال فن‌ها و تجهیزات خنک‌کننده است.

در همین رابطه بخوانید: گواهی های پاور کامپیوتر چه هستند و چه تفاوتی با هم دارند؟

گارانتی و ضمانت

آخرین ملاک در انتخاب پاور، گارانتی آن است. به طور کلی پاورهای اقتصادی 2 الی 5 سال گارانتی داشته، پاورهای میان‌رده 5 الی 7 سال، و پاورهای رده بالا حتی بیش از 10 سال.

عموما یک منبع تغذیه مناسب باید حداقل 5 سال برای شما عمر کند، و برای همین باید حواستان باشد که اگر در این مدت خراب شد، گارانتی آن را پوشش بدهد.

 

معرفی بهترین پاورهای کامیپوتر

شرکت‌های بزرگ تولید‌کننده‌ی منبع‌های تغذیه خیلی زیاد نیستند. از بین آنها، ما 5 شرکت برتر را انتخاب کردیم، و به بررسی بهترین مدل‌های آنها در سه بودجه‌ی رده بالا، میان‌رده و اقتصادی می‌پردازیم. بررسی دقیق تر خود شرکت‌های برتر را می‌توانید در این مقاله‌ی “بهترین برند پاور کامپیوتر (1402)” دنبال کنید.

پاور Seasonic

Seasonic

مدل Prime TX1000، با استاندارد Titanium خود، یکی از بهترین پاورهای کامپیوتر است. البته همین امر باعث قیمت بسیار بالای آن شده. توان 1000 واتی، در کنار گارانتی بی‌نظیر 12 ساله‌ و سطح صدای بسیار کم 15 دسی بل آن، نیاز حرفه‌ای‌ترین گیمرها را نیز تأمین خواهد کرد.

مدل Focus GX750 یک پاور بسیار عالیِ میان‌رده‌ی 750 واتیست که نیاز اکثر گیمرها را تأمین می‌کند. این پاور تمام ماژولار، با گارانتی 10 ساله و استاندارد Gold خود، گزینه‌ی بسیار مناسبی برای اکثر کاربران است.

مدل S12 550 یک گزینه‌ی اقتصادی بسیار محبوب بین گیمرهاست. با وجود غیرماژولار بودن و استاندارد Bronze، برق کافی بیشتر سیستم ها را تأمین کرده بدون اینکه به بودجه فشار بیاورد. همچنین با گارانتی 5 ساله خود، خیال کاربران را از خرابی‌های احتمالی راحت می‌کند.

در همین رابطه بخوانید: تفاوت پاورهای غیر ماژولار، نیمه ماژولار و تمام ماژولار

EVGA

EVGA

مدل SuperNova 1000 T2 یک غول تمام ماژولار 1000 واتی با استاندارد Titanium است، که از چند کارت گرافیک همزمان پشتیبانی می‌کند. همچنین دارای گارانتی 10 ساله است و از رقیب‌های 1000 واتی خود عموما ارزان‌‌تر است.

مدل SuperNova 750 P2 یک پاور میان‌رده‌ی تمام ماژولار 750 واتی بسیار قابل اتکاست، که علاوه بر خازن‌های ژاپنی خود و استاندارد Platinum، گارانتی 10 ساله دارد. همچنین دارای حالت Eco است که عملا آن را در مصرف‌های روزمره بی‌صدا نگه می‌دارد.

مدل 600 BR یک پاور 600 واتی غیر ماژولار بسیار اقتصادی، با استاندارد Bronze و گارانتی 3 ساله است که برای افرادی با بودجه محدود مناسب است. البته در این بازه‌ی قیمتی نمی‌توان بیشتر از این  انتظار داشت.

پاور Corsair

Corsair

مدل AX1000، که برگرفته از همان Seasonic Prime TX1000 است، یک گزینه‌ی بسیار عالی برای سیستم‌های بسیار قدرتمند است. این مدل که استاندارد Titanium و گارانتی 10 ساله دارد، جزء منبع تغذیه‌های گران قیمت و برتر محسوب می‌شود.

مدل RM750x یک گزینه‌ی میان‌رده‌ی بسیار کم‌صدا، تمام ماژولار، با استاندارد Gold و خازن‌های ژاپنی است که گارانتی 10 ساله دارد. البته کابل‌های آن کمی سفت بوده و در کیس‌های کوچکتر نیاز به صبر و حوصله‌ی بیشتر دارد.

مدل CX550M یکی از بهترین پاورهای 550 واتی اقتصادیست. درست است که خیلی چشم گیر نیست، ولی بسیار قابل اتکاست، و قیمت بالایی ندارد. همچنین بسیار کم صدا و در عین حال نیمه ماژولار است. در کنار آن، استاندارد Bronze و گارانتی 5 ساله دارد.

پاور Thermaltake

Thermaltake

مدل PF1 1200 ARGB، بیشترین وات در لیست را داشته که عملا شما را از هر چیزی بی‌نیاز می‌کند. علاوه بر نورپردازی بسیار زیبای خود، دارای استاندارد Platinum است. همچنین خازن‌های ژاپنی و گارانتی 10 ساله داشته، و از رقیب‌های 1000 واتی خود قیمت کمتری دارد.

مدل GF1 750 ARGB یک پاور میان‌رده‌ی محبوب برای گیمر‌هاییست که دنبال وات کافی، در کنار نورپردازی RGB هستند. با استاندارد Gold خود و گارانتی 10 ساله، یک پاور تمام ماژولار بسیار زیبا و ارزنده است.

مدل GX1 500 RGB یک پاور اقتصادیست، که برخلاف سایر رقیب‌های هم‌رده‌ی خود، دارای استاندارد Gold بوده و نیز نورپردازی RGB دارد. همچنین یک گارانتی چشمگیر 5 ساله دارد.

پاور Cooler Master

Cooler Master

لازم به ذکر است که در کل، محصولات این شرکت نسبت به سایر گزینه‌های لیست ما شاید ضعیف‌تر به نظر برسند، ولی به خاطر اختلاف قیمت قابل توجه آنها، و نیز کیفیت ساخت بالا، بسیار ارزنده هستند.

مدل MWE Gold V2 850 به عنوان پاور رده بالای این شرکت انتخاب شده. ممکن است مثل گزینه‌های گران قیمت وات زیادی نداشته باشد، اما کیفیت آن درجه 1 بوده و با استاندارد Gold خود، حتی کارت گرافیک RTX 4090 هم پوشش می‌دهد. همچنین کاملا ماژولار بوده و فن بسیار ساکتی دارد.

مدل MasterWatt 750 یک گزینه‌ی میان‌رده است، که برخلاف سایر میان‌رده‌های لیست، استاندارد Bronze داشته ولی فن بسیار ساکت و بی‌صدایی دارد.

مدل MasterWatt 550 یک منبع تغذیه بسیار ارزان و با کیفیت است، که تقریبا شبیه برادر بزرگتر 750 واتی خود می‌باشد.

 

سخن نهایی

هر برند و مدل از پاور، مزایا و معایب خاص خودش را دارد. با توجه به نیازتان، و بررسی مواردی که گفته شد، احتمالا بتوانید با دید بهتری به انتخاب بپردازید. یک منبع تغذیه خوب سال‌ها میتواند برای شما کار کند و بهینه بودن آن در مصرف برق شما صرفه‌جویی می‌کند. پس برای این انتخاب عجله نکنید و با تأمل و در نظر داشتن نکات مطرح شده، با خیال راحت پاور تهیه کنید.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

- راهنمای کامل اسمبل یک کامپیوتر گیمینگ - نصب پاور، اتصالات برق پاور

میزان مصرف پاور در سیستم‌های گیمینگ

اهمیت پاور در سیستم های گیمینگ

 

logo
امتیاز این مطلب: 4
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط