تفاوت OLED و QLED ؛ مقایسه دو نوع تلویزیون محبوب

تفاوت OLED و QLED ؛ مقایسه دو نوع تلویزیون محبوب

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 8 ماه و 28 روز پیش

فهرست مطالب

تلویزیون‌های QLED سامسونگ و LG OLED از نظر ظاهری شبیه به هم هستند، اما فناوری‌های استفاده شده در پنل آنها تفاوت‌های بسیاری دارند. در این مقاله از اگزوگیم قصد داریم به مقایسه این دو پنل بپردازیم تا بتوانید بهتر بین تلویزیون‌های موجود انتخاب داشته باشید. پس در ادامه تفاوت OLED و QLED همراه ما باشید.

در حال حاضر تلویزیون‌های رده بالای بسیاری در بازار موجود هستند که تنوع گسترده آنها باعث سردرگمی بیشتر خریداران می‌شود. این تلویزیون‌ها از ویژگی‌های فنی مختلفی مانند رزولوشن 8K، پشتیبانی از HDR ، رفرش ریت 120 هرتز، پورت HDMI 2.1 و ... برخوردارند و با برندها و کیفیت‌های مختلف عرضه می‌شوند. دو تا از بزرگ‌ترین برندهای تولید کننده یعنی سامسونگ و ال جی، برای نام‌گذاری پنل‌های بالارده محصولات خود، از دو نام QLED و OLED استفاده می‌کنند که شاید به ظاهر مشابه یکدیگر باشند اما در باطن تفاوت‌های بسیاری دارند.

شروع تخصصی بررسی تفاوت OLED و QLED

در چند سال گذشته، سامسونگ، محبوب‌ترین تولیدکننده تلویزیون در جهان، پنل تلویزیون‌های بالارده خود را با نام "QLED" نام‌گذاری کرده است. مجموعه تلویزیون‌های QLED سامسونگ در سال  2021 نسبتاً گسترده است و با مدل‌های Neo QLED در وضوح 4K و 8K ، تلویزیون The Frame ، Serif و تلویزیون قابل چرخش Sero عرضه شده‌اند. در همین حال، تلویزیون‌های OLED ال جی در سال 2021 شامل 6 سری می‌شود. از مدل مقرون‌به‌صرفه A1 گرفته تا مدل گران‌قیمت  LG Z1 8Kکه رول شده و به داخل باکس مخصوص خود می‌رود.

نبرد OLED و QLED فراتر از سامسونگ و ال جی است. TCL هم در مدل‌های بالارده تلویزیون‌های خود به استفاده از "QLED" روی آورده و سایر برندها مانند سونی و Vizio به OLED.

خب، در آخر کدام بهتر است؟ در بررسی‌های صورت‌گرفته در رابطه با کیفیت تصویر، OLED هر بار موفق به شکست QLED شده است! در آخرین مقایسه انجام شده از بهترین تلویزیون OLED ال جی 2021 (سری LG G1) با بهترین تلویزیون QLED سامسونگ 2021 (سری QN90A) استفاده شد. سامسونگ بیش از گذشته به کیفیت تصویر OLED نزدیک شد، اما LG OLED همچنان برنده شد.

QLED در مقابل OLED: خلاصه‌ای سریع از فناوری‌های تلویزیون

تفاوت OLED و QLED را به صورت اختصاصی بررسی می‌کنیم. بیایید با یک شکست سریع برای QLED شروع کنیم.

OLED مخفف "organic light emitting diode" یا"دیود ساطع کننده نور ارگانیک" است.

QLED (طبق گفته سامسونگ) مخفف "quantum dot LED TV" یا "تلویزیون LED حاوی نقاط کوانتومی" است.

OLED یک فناوری اساساً متفاوت از LCD است.

QLED نوعی از پنل‌های ترکیبی LED LCD است که یک فیلم (صفحه) نقاط کوانتومی را به "ساندویچ" LCD اضافه می‌کند.

OLED "ساطع کننده" است، یعنی پیکسل‌ها نور مورد نیاز خود را ساطع می‌کنند.

QLED در حال حاضر مانند LCD  جداگانه تصویر را ایجاد کرده و به نور پس زمینه LED متکی است و در واقع تلویزیون QLED فقط یک تلویزیون LCD با نقاط کوانتومی است.

نکته اصلی این است که QLED از نظر ساختاری به LCD معمولی قدیمی، نزدیک‌تر است که بسیاری از متخصصان مانند تلویزیون‌های پلاسما آن را کلاس متفاوتی از تلویزیون‌ها می‌دانند.

نقاط کوانتومی مولکول‌های میکروسکوپی هستند که وقتی با نور برخورد می‌کنند، نور متفاوتی را از خود ساطع می‌کنند. با برخورد این نور به فیلم کوانتومی سه حالت پیش می‌آید؛ یا نور وارد شده به این لایه بدون تغییر رنگ از آن خارج می‌شود، یا نقاط کوانتومی نور را جذب و نوری با رنگ سبز یا قرمز ساطع می‌کنند. به این ترتیب، هر سه رنگ اصلی قرمز، آبی و سبز تولید می‌شوند. درواقع خود LEDها رنگ آبی را ایجاد و رنگ‌های سبز و قرمز هم توسط نقاط کوانتومی تولید می‌شوند. در تلویزیون‌های QLED ، نقاط در یک فیلم وجود دارند و نوری که به آنها برخورد می‌کند، توسط یک نور پس زمینه LED تأمین می‌شود. سپس این نور از طریق چند لایه دیگر داخل تلویزیون، از جمله لایه کریستال مایع (LCD) حرکت می‌کند تا تصویر را ایجاد کند و نور منبع LED از طریق لایه‌ها به سطح صفحه منتقل می‌شود.

تفاوت OLED و QLED

نگاهی به "ساندویچ" لایه‌ها در یک تلویزیون LCD  که در آن یک نور پس زمینه LED از طریق لایه نقاط کوانتومی (در میان سایرین) به خود پنل LCD می‌تابد.

سامسونگ از نقاط کوانتومی برای بهبود تلویزیون‌های LCD خود از سال 2015 استفاده می‌کند و نام تجاری تلویزیون QLED را در سال 2017 معرفی کرد. سامسونگ می‌گوید که این نقاط کوانتومی با گذشت زمان تکامل یافته و به‌عنوان‌مثال، رنگ و نور خروجی آنها بهبود یافته است. با این حال، طبق تجربه من، پیشرفت‌های ناشی از نقاط کوانتومی بهتر، بسیار کمتر از تأثیراتی است که توسط سایر عوامل کیفیت تصویر ایجاد شده که در پایین‌تر به آنها می‌پردازیم.

سایر سازندگان تلویزیون از جمله Vizio و Hisense نیز از نقاط کوانتومی در تلویزیون‌های LCD استفاده می‌کنند اما این مجموعه را QLED نمی‌نامند.

تلویزیون OLED اصلاً تلویزیون LCD نیست

به نکته مهم در مطلب تفاوت OLED و QLED رسیدیم؛ ال سی دی تکنولوژی غالب در تلویزیون‌های صفحه تخت است و مدت‌هاست که از آن استفاده می‌شود. استفاده از این پنل به ویژه در اندازه‌های بزرگ‌تر، ارزان‌تر و مقرون به‌صرفه‌تر از OLED است و سازندگان پنل‌های متعدد می‌توانند آن را تولید کنند.

تفاوت OLED و QLED

تلویزیون‌های OLED نیازی به نور پس زمینه LED ندارند، بنابراین علاوه بر مزایای کیفیت تصویر، می‌توانند به طور شگفت انگیزی نازک شوند.

تکنولوژی OLED متفاوت است زیرا از نور پس زمینه LED برای تولید نور استفاده نمی‌کند. در عوض، نور توسط میلیون‌ها زیر پیکسل OLED جداگانه تولید می‌شود. خود پیکسل‌ها (نقاط کوچکی که تصویر را می‌سازند) نور ساطع می‌کنند، به همین دلیل به آن فناوری نمایش "گسیل کننده" می‌گویند. استفاده از این پیکسل‌های متفاوت باعث ایجاد تفاوت‌هایی در کیفیت نهایی تصویر می‌شود و این پنل را از LCD و QLED متمایز می‌کند.

گذشته از مارک‌های آمریکایی ذکر شده در بالا، پاناسونیک، فیلیپس، گروندیگ و بسیاری دیگر از برندها، تلویزیون‌های OLED را به بازار عرضه می‌کنند که همه از پنل‌های تولید شده توسط LG Display استفاده می‌کنند.

تفاوت OLED و QLED از نظر کیفیت

بر اساس بررسی‌های صورت‌گرفته و مقایسه‌های کلی چند نکته را می‌توان فهمید که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

تفاوت OLED و QLED از نظر کیفیت

کیفیت تصویر تلویزیون QLED بیشتر از OLED است

سامسونگ و TCL هر کدام دارای چندین سری QLED هستند و گران‌ترین آنها بسیار بهتر از نمونه‌های ارزان قیمت عمل می‌کنند. این امر عمدتاً به این دلیل است که بزرگ‌ترین پیشرفت در کیفیت تصویر مجموعه‌های QLED ارتباط چندانی با نقاط کوانتومی ندارد. در عوض، نور پس زمینه مینی LED ، کم نور شدن منطقه‌ای، نورهای برجسته و زاویه دید بهتر، به آنها کمک می‌کند تا از تلویزیون‌های QLED (و غیر QLED) که فاقد آن امکانات اضافی هستند بهتر عمل کنند.

در همین حال، هر تلویزیون OLED که در بررسی موجود بوده، کیفیت تصویر بسیار مشابهی دارد؛ همه در آزمایشات یکی از متخصصان CNET امتیاز 10/10 را از کیفیت تصویر را به دست آورده‌اند. تفاوت‌هایی بین تلویزیون‌های OLED مختلف هم وجود دارد، اما این تفاوت‌ها به اندازه تفاوت بین سری‌های مختلف تلویزیون QLED قابل توجه نیستند.

OLED کنتراست بهتری دارد و رنگ مشکی را بهتر نمایش می‌دهد

یکی از مهم‌ترین فاکتورهای کیفیت تصویر در بحث تفاوت OLED و QLED، Black Level است. Black Level تصویر به عنوان سطح روشنایی در تاریک‌ترین قسمت تصویر یا سطح روشنایی که در آن هیچ نوری از صفحه‌نمایش ساطع نشود، تعریف می‌شود و نتیجه آن یک صفحه سیاه خالص است. تلویزیون‌های QLED/LCD ، حتی در بهترین مدل‌ها با مؤثرترین فناوری‌های نوردهی منطقه‌ای، اجازه می‌دهند تا مقداری نور از صفحه عبور کند و منجر به این می‌شود که رنگ مشکی کمی روشن‌تر به نظر رسیده و به خاکستری نزدیک شود.

QLED روشن‌تر است

روشن‌ترین تلویزیون‌های QLED و LCD می‌توانند از هر مدل OLED روشن‌تر شوند که برای مکان‌هایی با نور زیاد و محتوای HDR یک مزیت ویژه است. بااین‌حال، در آزمایش‌های صورت‌گرفته، تلویزیون‌های OLED هنوز هم می‌توانند برای اکثر اتاق‌ها روشنایی زیادی داشته باشند و کنتراست برتر آنها همچنان به آنها اجازه می‌دهد تا تصویر کلی HDR بهتری را نسبت به تلویزیونهای QLED/LCD که آزمایش شده ارائه دهند.

OLED زاویه دید بهتری دارد

با نمایشگرهای مبتنی بر LCD ، مناطق مختلف صفحه‌نمایش می‌توانند همیشه روشن‌تر از سایرین باشند و ساختار نور پس زمینه نیز در برخی از محتواها قابل مشاهده است. حتی بهترین LCDها نیز هنگامی که از صندلی‌های دیگر به غیر از نقطه مقابل صفحه به آن نگاه کنید، تصویر کنتراست خود را از دست داده و تغییر رنگ می‌دهند. تلویزیون‌های OLED دارای صفحه‌نمایش تقریباً یکنواخت هستند و کیفیت خود را از همه زوایا (به جز شدیدترین زاویه‌ها) حفظ می‌کنند.

وضوح، رنگ، پردازش فیلم و سایر عوامل کیفیت تصویر اساساً یکسان هستند

اکثر QLED و OLED دارای رزولوشن یکسان و 4K هستند و هر دو می‌توانند به وضوح 8K نیز برسند. در واقع این پنل‌ها ذاتاً هیچ برتری چشمگیری در زمینه پردازش رنگ یا فیلم ندارند.

QLED می‌تواند بزرگ‌تر، کوچک‌تر و ارزان‌تر شود

تفاوت OLED و QLED

تلویزیون 88 اینچی 8K OLED ال جی 30 هزار دلار قیمت دارد.

در حالی که ال جی تلویزیون 83 اینچی را برای فروش در اواخر سال 2021 در دسترس قرار می‌دهد، امروزه تنها پنج اندازه تلویزیون OLED در بازار وجود دارد.

اندازه تلویزیون OLED

  • 48 اینچی
  • 55 اینچ
  • 65 اینچی
  • 77 اینچ
  • 88 اینچی

در همین حال، ازآنجاکه تلویزیون‌های QLED مشابه LCD هستند، می‌توانند در اندازه‌های بسیار بیشتری ساخته شوند.

اندازه تلویزیون QLED

  • 32 اینچ
  • 43 اینچ
  • 50 اینچ
  • 55 اینچ
  • 58 اینچ
  • 65 اینچی
  • 75 اینچ
  • 82 اینچ
  • 85 اینچ
  • 98 اینچ

بنابراین در موضوع تفاوت OLED و QLED می‌توان گفت که یک مزیت بزرگ که QLED و LCD نسبت به OLED دارند، مقرون به‌صرفه‌تر بودن در اندازه‌های اصلی بالای 65 اینچ است. تلویزیون‌های بزرگ بخش عظیمی از تقاضای بازار را تشکیل می‌دهند و هیچ نشانه‌ای از کاهش سرعت تقاضا در آنها دیده نمی‌شود. تلویزیون‌های 77 اینچی OLED، 3000 دلار و بالاتر قیمت دارند که به طور قابل توجهی بیشتر از اکثر تلویزیون‌های QLED 75 اینچی است و در اندازه‌های بزرگ‌تر این تفاوت حتی بیشتر هم می‌شود.

مقایسه OLED و QLED

مشکل burn-in در OLED چطور؟

درواقع Burn-in معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که یک قسمت از تصویر، مدت زیادی روی صفحه بماند (مانند دکمه‌های ناوبری در تلفن یا آرم کانال و ...). هنگامی که این مشکل ایجاد شود، بدون توجه به محتوای دیگر روی صفحه، تصویر مانند یک پس زمینه شبح مانند باقی بماند. همه صفحه‌های OLED می‌توانند دچار مشکل burn-in شوند و نسبت به انواع نمایشگرهای LCD ، از جمله QLED ، حساس‌تر هستند.

با این حال در کنار همه موارد ذکر شده، احتمال پایین مواجه شدن با burn-in نباید برای اکثر مردم مشکلی ایجاد کند. با توجه به همه شواهدی که مشاهده کرده‌ایم، burn-in معمولاً به دلیل ماندن مکرر یک عنصر تصویر ثابت، مانند لوگوی کانال، روی صفحه برای مدت طولانی ایجاد می‌شود. اگر شبکه خبر، شبکه ورزش یا پویا را هر روز چندین ساعت روی صفحه نگه دارید و برنامه‌های دیگر را تماشا نکنید، احتمال ایجاد این مشکل بیشتر می‌شود اما تا زمانی که تصاویر نمایش داده شده در صفحه را تغییر دهید، به احتمال زیاد هرگز burn-in را تجربه نخواهید کرد.

تفاوت OLED و QLED

نمونه‌های اولیه نقطه کوانتومی الکترولومینسنت، که می‌تواند راه را برای تلویزیون‌های نقطه کوانتومی هموار کند.

به طور خلاصه در حال حاضر کدام پنل از نظر کیفیت تصویر بهتر است؟

به انتهای مطلب تفاوت OLED و QLED رسیدیم؛ همان‌طور که در بالا اشاره شد، وقتی بهترین OLED 2021 را در برابر بهترین QLED 2021 قرار دهیم، خواهیم دید که همچنان OLED برنده است؛ درست مانند سال‌های گذشته!

آینده چطور؟ سامسونگ در حال کار روی یک تلویزیون OLED است و 11.1 میلیارد دلار در امکانات جدید سرمایه گذاری می‌کند تا فناوری "صفحه‌نمایش QD" که اساساً OLED با نام متفاوت است (و شاید پایانی برای QLEDها) را به بازار عرضه کند!

به طور جداگانه، و در ادامه راه، سامسونگ در حال تحقیق بر روی نقاط کوانتومی با نمای مستقیم است که از لایه‌های کریستال مایع صرف نظر کرده و از نقاط کوانتومی به عنوان منبع نور استفاده می‌کند. این پنل‌ها دارای پتانسیل مطابقت با سطوح مشکی مطلق و نسبت کنتراست "بی نهایت" OLED با بهره وری بهتر، رنگ بهتر و موارد دیگر هستند. این ویژگی‌ها همگی بسیار عالی‌اند، اما چند سال طول می‌کشد تا این نوع از پنل های QLED برای فروش در دسترس قرار گیرند.

تفاوت OLED و QLED

جمع‌بندی بررسی تفاوت OLED و QLED

در آخر لازم به ذکر است که فناوری MicroLED هم در این بین وجود دارد. MicroLED یک فناوری ساطع کننده دیگر است که آن هم به وسیله سامسونگ معرفی شده و تلویزیون‌های آن اکنون با قیمت‌های بسیار زیادی به فروش می‌رسند. همان‌طور که احتمالاً از نامش حدس می‌زنید، این پنل از میلیون‌ها LED کوچک به عنوان پیکسل استفاده می‌کند.

MicroLED دارای همان پتانسیل در نمایش رنگ مشکی کامل مانند OLED است و کمتر با خطر burn-in مواجه می‌شود. MicroLEDها می‌توانند روشنایی بالاتری نسبت به هر فناوری صفحه‌نمایش فعلی داشته باشند، طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها را ارائه دهد و از نظر زاویه دید مانند LCD مشکلی نداشته باشد.

بیشتر بخوانید:

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط