درایو اس اس دی چقدر عمر می کند؟

درایو اس اس دی چقدر عمر می کند؟

نوشته‌ی
avatar
5 ماه و 5 روز پیش

فهرست مطالب

هاردهای اس اس دی چند سالی است که به خاطر کاهش قیمت و افزایش حجم، سهم زیادی از بازار هاردها را به خود اختصاص داده‌اند. علاوه بر مزایای متعددی که این هارد‌ها دارند (سرعت بالا، مصرف برق پایین، ابعاد کوچک‌تر و ...) معمولا مقاومت و عمر بالایی هم دارند.

با تمام این اوصاف، این قطعات مانند سایر تجهیزات الکترونیک عمر محدودی دارند و ابدی نیستند. ساختار مبتنی بر حافظه فلش آنها به مرور زمان ضعیف شده و بالاخره غیرقابل مصرف می‌شوند.

درایو اس اس دی چقدر عمر می کند؟ در این مقاله می‌خواهیم به بررسی طول عمر درایو اس اس دی، عوامل موثر در طول عمر SSD و روش های افزایش طول عمر اس اس دی‌ها بپردازیم.

در همین رابطه بخوانید: راهنمای خرید بهترین حافظه SSD

درایو اس اس دی چقدر عمر می کند؟

عوامل موثر در طول عمر SSD

سه فاکتور اصلی مؤثر در طول عمر هاردهای اس اس دی وجود دارند:

سن هارد: یکی از عامل‌های اصلی، سال تولید و عملا سنّ هارد شماست. شاید شرکتی اعلام کند مدل خاصی 10 سال عمر خواهد کرد، ولی در عمل رسیدن به این عدد کمی غیرممکن است، چراکه به مرور زمان خرابی‌های هارد‌های اس اس دی آن را از پا می‌اندازند. البته باز هم عمر آنها کوتاه نیست؛ طبق گزارشی از گوگل و دانشگاه تورنتو، میزان تعویض اس اس دی‌ها نسبت به هارد دیسک‌های معمولی (HDDها) 25 درصد کمتر است.

 

میزان نوشتن داده‌ها: در حوزه کامپیوتر اصطلاحی تحت عنوان " حداکثر حجم قابل نوشتن" (TBW) داریم که عمر قابل انتظار هارد را اعلام می‌کند. معمولا بعد از رسیدن به TWB یک اس اس دی، سلول‌های حافظه شروع به فرسوده شدن می‌کنند و احتمال خرابی و از دست دادن اطلاعات و حتی سوختن بالا می‌رود. بهتر است با نزدیک شدن به این عدد، به فکر تعویض اس اس دی باشید.

 

میزان نوشتن در روز: یکی دیگر از شاخص‌های عمر SSDها، میزان داده‌ایست که شما هر روز می‌توانید بر آن بنویسید (Drive Writes Per Day یا همان DWPD). هرچه این عدد بالاتر باشد، نشان‌دهنده‌ی استقامت بیشتر هارد است. در خرید هارد باید علاوه بر سرعت و حجم، به این عدد نیز توجه شود.

در همین رابطه بخوانید: علائم خرابی هارد اس اس دی و راه‌های حل آن

تأثیر نوع مموری بر عمر هارد

SSD‌ها از حافظه‌های فلش استفاده می‌کنند؛ نوعی حافظه که داده‌ها را برای بازه‌های زمانی طولانی مدت نگه می‌دارد و دائما برق نیاز ندارد. عمده‌ی SSD‌ها حافظه‌های NAND دارند (بر مبنای مدار الکتریکی "و"/"یا")، اما تکنولوژی آنها متفاوت است. به طور کلی چند نوع NAND داریم:

 

  • SLC سلول تک ‌لایه‌ای: معمولا گران‌ترین نوع است ولی عمر بسیار بالایی دارد. در هر سلول از حافظه، 1 بیت داده ذخیره می‌شود.
  • MLC سلول چند‌ لایه‌ای: معمولا ارزان‌تر هستند در حین اینکه عمر نسبتا خوبی دارند. در هر سلول از حافظه، 2 بیت داده ذخیره می‌شود.
  • TLC سلول سه ‌لایه‌ای: نسبت به 2 مدل قبلی حجم‌های بیشتری دارند ولی عمر و عملکرد ضعیف‌تری دارند. در هر سلول از حافظه، 3 بیت داده ذخیره می‌شود.
  • QLC سلول چهار لایه‌ای: عموما ارزان‌ترین است و به تبعِ آن، کمترین عمر را دارد. در هر سلول از حافظه، 4 بیت داده ذخیره می‌شود.
  • 3D سه بُعدی: وقتی که چند چیپ SSD را روی هم چیده که باعث می‌شود حجم‌های خیلی بیشتری داشته باشد، ولی برای عموم کاربران به خاطر قیمت بیشتر به صرفه نیست.

 

این حافظه‌های مختلف، عمر مفید مختلفی هم دارند، طوری که SLC‌ها 50,000-100,000، MLC‌ها 3,000-10,000 و TLC‌ها 300-1,000 چرخه نوشتن مفید دارند. چرخه نوشتن (Write Cycle) به فرایند نوشتن و پاک کردن داده‌ها بر حافظه گفته می‌شود.

عوامل موثر در طول عمر SSD

بررسی طول عمر درایو اس اس دی

با استفاده از دو شاخص اصلی TBW و DWPD که بالا توضیح دادیم، می‌توانید به صورت تقریبی عمر مفید اس اس دی خود را محاسبه کنید.

به طور کلی TBW برای هارد‌های 512 گیگابایت و 1 ترابایت حداکثر 300، برای هارد‌های 2 ترابایت 450 و برای هاردهای 4 ترابایت 600 است.

در همین رابطه بخوانید: معرفی بهترین مارک های اس اس دی

 

برای محاسبه از فورمول روبرو استفاده می‌کنیم:  TBW/DWPD=Time

 

به عنوان مثال اگر هارد شما دارای TBW 300 باشد و قرار باشد روزی 500 گیگ (یعنی نیم ترابایت) داده بر آن ذخیره کنید، عدد حاصل از فورمول فوق 600 روز است، یعنی کمتر از 2 سال. البته در نظر بگیرید 500 گیگ داده در روز عدد بسیار بالاییست، و معمولا برای اکثر کاربران این عدد حدود 30-40 گیگابایت است (نتیجه حدود 20-25 سال می‌شود!). با این حساب، این عدد صرفا بیان دارد که از نظر فیزیکی حافظه تا کی سالم است و ضمانتی وجود ندارد که اطلاعات شما به درستی حفظ شوند.

در همین رابطه بخوانید: مقایسه SSD های سامسونگ QVO ، EVO و PRO

بررسی طول عمر درایو اس اس دی

 

روش های افزایش طول عمر اس اس دی

با انجام و رعایت یک سری کارها، می‌توانید استفاده بیشتری از اس اس دی خود داشته باشید.

  • نگهداری در محیط خنک و خشک
  • حداقل کردن میزان نوشتن و ذخیره داده‌ها
  • انتخاب برندهای با کیفیت‌تر مثل سامسونگ
  • استفاده از فناوری TRIM
  • استفاده از قابلیت‌های ویندوز
  • جلوگیری از ضربه فیزیکی و نوسان برق

در همین رابطه بخوانید: آموزش نصب هارد SSD روی لپ تاپ

 

درایو اس اس دی چقدر عمر می کند - جمع‌بندی

اس اس دی‌ها هنوز جایگزین HDD‌ها نشده‌اند، ولی پیشرفت بسیاری در سال‌های اخیر داشته‌اند و اکثر لپتاپ‌ها و دسکتاپ‌ها امروزه SSD دارند. دانستن عوامل موثر در طول عمر SSD می‌تواند به ما کمک کند تا بتوانیم مدت زمان بیشتری از دستگاهمان استفاده کنیم.

همچنین بررسی طول عمر درایو اس اس دی و آشنا بودن با روش های افزایش طول عمر اس اس دی خیال ما را از داده‌هایمان راحت می‌کند. امیدواریم نکات گفته شده در این مقاله برای شما مفید و کاربردی بوده باشند. نکته یا حرف دیگری هست که به ذهنتان برسد؟ می‌توانید با گذاشتن یک کامنت با ما در ارتباط باشید.

 

پرسش و پاسخ – سوالات متداول

متوسط عمر حافظه اس اس دی چقدر است؟

عمر اس‌اس‌دی بسته به نوع، مدل، تولید، برند، میزان استفاده و شرایط داخلی و محیطی می‌تواند بسیار متفاوت باشد. اما چیزی در حدود 5 الی 10 سال متوسط عمر حافظه‌های اس‌اس‌دی است.

 

آیا می‌توان عمر مفید حافظه SSD را افزایش داد؟

بله! کنترلِ زمان فعالیت و روشن بودنِ حافظه طی روز، خنک نگه داشتن سیستم و اسلاتِ اس‌اس‌دی و همچنین آپدیتِ منظم فریم‌ور از راه‌های افزایش طول عمر مفید حافظه اس اس دی است.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید

راهنمای نصب انواع SSD برروی PC

رنگ سبز و آبی هارد SSD وسترن دیجیتال چه تفاوتی دارد؟

چگونه اطلاعات هارد درایو و یا SSD خود را با امنیت کامل حذف کنیم؟ 

چگونه عملکرد SSD را در ویندوز 10 و 11 بهینه کنیم؟

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.