علائم خرابی هارد اس اس دی و راه‌های حل آن

علائم خرابی هارد اس اس دی و راه‌های حل آن

نوشته‌ی
avatar
7 ماه و 5 روز پیش

فهرست مطالب

با توجه به بحث قابل اتکا بودن و دوام بالای هارد‌های اس اس دی، خیلی عجیب نیست که آنها دارند بازار را از هارد ‌دیسک‌های قدیمی می‌گیرند. با اینکه خرابی حافظه اس اس دی ممکن است پیش بیاید، ولی نسبت به یک هارد دیسک معمولی خیلی کمتر است.

در این مقاله قصد داریم کمی با مشکلات و خرابی‌های احتمالی اس اس دی‌ها آشنا شویم و نیز راه حل‌های ممکن را برای آنها ارائه دهیم.

 

مروری بر اس اس دی ها

برعکس هارد دیسک‌ها که از قطعات مکانیکی و متحرّک ساخته‌ می‌شوند و امکان صدمه‌های فیزیکی و خرابی بیشتری دارند، هارد‌های اس اس دی از چیپ‌های نیمه رسانا مبنی بر حافظه‌های فلش (مانند تکنولوژی فلش مموری‌ها) ساخته می‌شوند. همین امر باعث می‌شود عمر بسیار مفیدتر و بی‌مشکل‌تری داشته باشند و نیز سرعت‌های بسیار بالاتری را ارائه دهند.

با وجود این حرف‌ها، اس اس دی‌ها مشکلات خاص خود را دارند که در ادامه به بررسی برخی از آنها‌ می‌پردازیم.

علائم خرابی هارد اس اس دی و راه‌های حل آن

علائم خرابی هارد اس اس دی

در مرحله‌ی اول شما باید بتوانید تشخیص دهید که آیا اس اس دی شما خراب شده یا نه. به خاطر اینکه اس اس دی‌ها بسیار متکّی بر جریان‌های الکتریکی هستند، نسبت به نوسانات بسیار حسّاس‌ترند تا صدمات فیزیکی. از طرفی هم به خاطر اینکه صدا ندارند، تشخیص خرابی آن از صدایشان غیرممکن است.

در این بخش می‌خواهیم 8 نشانه که حاکی از خرابی یک اس اس دی هست را بررسی کنیم:

در همین رابطه بخوانید: معرفی بهترین مارک های اس اس دی

عملکرد کند: یکی از واضح‌ترین علائم خرابی اس اس دی، کند شدن آن به طور قابل توجه است. این کند شدن‌ می‌تواند به صورت انتقال کند فایل، لودینگ‌های طولانی نرم‌افزار‌ها و بوت شدن آهسته‌ی دستگاه باشد.

هنگ و کرش کردن: اگر سیستم شما به طور مرتب دچار هنگ و حتی کرش می‌شود، مخصوصا هنگام انتقال فایل یا استفاده از حافظه،‌ می‌تواند نشان‌دهنده‌ی خرابی اس اس دی باشد.

ارور‌های خواندن و نوشتن داده‌ها: اگر اس اس دی سیستم شما دچار مشکل شده باشد، ممکن است هنگام ذخیره کردن و یا دسترسی به فایل‌ها با ارور مواجه شوید. این ارور‌ها می‌توانند مانع کار شما یا حتی از دست رفتن اطلاعات شما شوند.

 

غیب شدن فایل‌ها: در برخی موارد ممکن است فایل‌ها و پوشه‌های شما به طور کلی حذف شوند، طوری‌ که قابل بازیابی نیز نباشند.

وجود Bad Sector: بد سکتور به قسمت‌هایی از حافظه گفته می‌شود که توسط هارد و در نتیجه سیستم عامل غیرقابل استفاده شده‌اند. این امر ممکن است منجر به از دست دادن داده‌ها شود.

داغ شدن: با اینکه اس اس دی‌ها قطعات مکانیکی ندارند، ولی به خاطر عبور جریان برق کمی گرما در آنها بوجود می‌آید. این گرما اگر زیاد باشد می‌تواند نشان‌دهنده‌ی خرابی آن باشد که منجر به تسریع فرایند خراب شدن آن نیز می‌شود.

علائم خرابی هارد اس اس دی

ارورهای SMART: فناوری SMART موجود در اکثر اس اس دی‌ها، سلامت آن را رصد می‌کند و به سیستم گزارش می‌دهد. در صورت وجود مشکل شما اروری مبنی بر خرابی اس اس دی دریافت می‌کنید.

بوت نشدن دستگاه: اگر خرابی اس اس دی شما حاد باشد یا اطلاعاتتان به کلّی پاک شده باشد، در صورت روشن کردن سیستم دیگر وارد سیستم عامل نخواهید شد و ارور دریافت خواهید کرد.

 

چگونه سلامت اس اس دی خود را چک کنیم؟

اگر هرکدام از نشانه‌های فوق را در سیستم خود مشاهده کردید،‌ می‌تواند نشان دهنده‌ی خرابی اس اس دی شما باشد (هرچند گاهی ممکن است دلیل آن از جای دیگری باشد). برای همین بهتر است به صورت دور‌ای یا هنگام مواجهه با این علائم، سلامت اس اس دی خود را بررسی کنید.

چگونه سلامت اس اس دی خود را چک کنیم؟

در این راستا‌ می‌توانید از نرم‌افزارهایی مثل CrystalDiskInfo کمک بگیرید، یا از فرمان chkdsk خود ویندوز استفاده کنید. در صورت خراب بودن اس اس دی، بهتر است فورا نسبت به بکاپ گرفتن اطلاعات مهم خود اقدام کنید.

در همین رابطه بخوانید: مقایسه SSD های سامسونگ QVO ، EVO و PRO

دلایل خرابی اس اس دی و راه حل آنها

در ادامه می‌خواهیم برخی از علت‌های خرابی اس اس دی را بهتر بشناسیم تا بتوانیم از آنها پیشگیری کنیم یا در صورت مواجهه بهتر عمل کنیم و عمر مفید اس اس دی خود را حداکثر کنیم.

 

فرسودگی اس اس دی: با اینکه اس اس دی‌ها به دوام بالایشان معروفند، اما نامیرا نیستند و به مرور زمان دچار فرسودگی طبیعی‌ می‌شوند. با پیشرفت فناوری‌های اس اس دی‌ها، این فرسایش  دارد روز به روز کندتر‌ می‌شود اما اجتناب‌ناپذیر است. برخی از عواملی که بر آن تأثیرگذارند عبارتند از:

میزان نوشتن داده‌ها: هر اس اس دی یک تعداد محدودی داده می‌تواند بر خود ذخیره کند. هربار که اطلاعات جدیدی بر آن نوشته‌ می‌شود یک "چرخه" از عمر مفیدش مصرف می‌شود تا اینکه سرانجام تمام شود.

استهلاک حافظه فلش: همانطور که گفتیم اس اس دی‌ها مبنی بر فلش هستند، و سلول‌های فلش به مرور زمان به طور طبیعی دچار فرسایش‌ می‌شوند و عملکرد خود را از دست‌ می‌دهند تا اینکه خراب شوند.

مشکلات سخت‌افزاری: اگر احتمال می‌دهید مشکل اس اس دی شما سخت‌افزاری باشد، تمام اتصالات آن، برق پاور و دمای هارد را بررسی کنید.اگر اس اس دی روشن می‌شود احتمالا مشکل نرم‌افزاریست.

 

البته در نظر داشته باشید معمولا تشخیص اینکه مشکل از سخت‌افزار است یا نرم‌افزار، کار سختیست که نیاز به نظر یک متخصّص دارد.

دلایل خرابی اس اس دی و راه حل آنها

مشکلات نرم‌افزاری و سیستمی: خرابی یا معیوب بودن فایل‌ها یا سیستم عامل می‌تواند باعث ناپایداری و در نتیجه خرابی اس اس دی شوند. در صورتی که با چنین مواردی طرف بودید بهتر است ابتدا سیستم عامل، درایورها و نرم‌افزارهای اصلی خود را به‌روزرسانی کنید و حتی می‌توانید از نرم‌افزار‌های تعمیر و بهینه سازی هارد کمک بگیرید.

 

برخی از رایج‌ترین مشکلات نرم‌افزاری

باگ ها: اس اس دی‌ها دارای Firmware هایی هستند که عملکرد آنها را مدیریت می‌کند. وجود باگ‌ها در firmware می‌تواند باعث ضعف عملکرد، خرابی فایل‌ها و حتی سوختن اس اس دی شود.

درایور‌ها ناسازگار و یا قدیمی: مانند خیلی قطعات دیگر، اس اس دی‌ها درایور‌هایی دارند تا بتوانند با سیستم ارتباط بگیرند. اگر درایور‌های شما درست یا به‌روز نباشند، ممکن است منجر به خرابی شوند.

ارورهای سیستم: ارورهای سیستم اصلی دستگاه شما که حاصل خاموش کردن‌های ناگهانی، نوسان برق یا هر آسیب دیگری هستند،‌ می‌توانند اطلاعات اس اس دی را خراب و غیرقابل استفاده کنند.

 

بدافزارها: برخی ویروس‌ها و بدافزارها‌ می‌توانند اس اس دی شما را آلوده کرده و مشکلات متعدّدی ایجاد کنند؛ از کندی و هنگ کردن گرفته تا از کار افتادن کامل هارد شما. برای پیشگیری سعی کنید از آنتی ویروس مطمئن و به‌روز استفاده کنید.

ارور‌های SMART: همان‌گونه که بالاتر مطرح شد، فناوری SMART وظیفه دارد ارورهای اس اس دی شما را گوشزد کند. اگر SMART به شما اروری را گزارش کرد، باید فورا اطلاعات خود را بکاپ بگیرید و نسبت به تعویض اس اس دی خود فکر کنید، چراکه معمولا این ارورها می‌توانند نشان‌دهنده‌ی شروع مرگ هارد شما باشند.

فایل‌های غیر قابل استفاده: اگر فایلی را دارید ذخیره می‌کنید یا آن را باز می‌کنید ولی خیلی طول می‌کشد و یا اصلا ممکن نیست، به احتمال زیاد خراب شده است. این عمل می‌تواند منجر به این شود که آن بخش از حافظه خراب شود و داده‌های آن از بین بروند.

در همین رابطه بخوانید: آموزش نصب هارد SSD روی لپ تاپ

با اس اس دی خراب چه کنیم؟

در آخر اگر نتیجه بر این شد که اس اس دی شما خراب شده، تنها راه بازیابی اطّلاعات خود استفاده از خدمات بازیابی داده است، که یا خودتان با استفاده از نرم‌افزار‌های خاصی می‌توانید انجام دهید یا از مراکز تخصصی بازیابی و تعمیر هارد کمک بگیرید.

 

علائم خرابی هارد اس اس دی و راه‌های حل آن – جمع‌بندی

مانند هر قطعه الکتریکی دیگری، اس اس دی شما روزی خراب‌ می‌شود. دانستن نشانه‌های آن در تشخیص زودهنگام این روند کمک خواهد کرد تا بتوانید فایل‌های خود را به جای امنی انتقال بدهید.

همچنین باید بدانیم که چه چیزهایی این خرابی را سریع‌تر می‌کنند و چطور از آنها جلوگیری کنیم.

با خواندن این مقاله، امیدواریم با سازوکار اس اس دی‌ها و علائم خرابی آنها و راه‌حل‌های مقابله با آنها به خوبی آشنا شده باشید. آیا تجربه‌ی دردناک خراب شدن اس اس دی را تجربه کردید؟ اگر نکته‌ی دیگری هم به ذهنتان می‌رسد حتما با ما به اشتراک بگذارید.

برخی از رایج‌ترین مشکلات نرم‌افزاری

پرسش و پاسخ – سوالات متداول

رایج‌ترین دلایل آسیب یا اختلال در حافظه اس‌اس‌دی چیست؟

ضربه فیزیکی مستقیم، آب، شوک قوی، در برخی موارد آپدیتِ ناقص فریم‌ویرِ حافظه، گرما و نشست مایع خنک کننده یا موارد مایع روی تراشه‌ی حافظه

 

عمر حافظه اس‌اس‌دی چقدر است؟

یک SSD می‌توان به راحتی پنج سال عمر کند، و اگر کیفیت مناسب و مدلِ خوبی را انتخاب کرده باشید تا بیش از ده سال نیز دوام خواهد آورد.

 

علائم و نشانه‌های اختلال و مشکل در عملکرد اس‌اس‌دی چیست؟

کرش کردن سیستم هنگام بالا آمدن ویندوز، طولانی‌تر شدن زمان لازم برای ذخیره کردن یک فایل، اختلال و مشکل در دسترسی به برخی فایل‌ها و پوشه‌ها بدون دلیل مشخص، وادار کردنِ سیستم برای ری‌استارت توسط ویندوز به دفعات از علائمی هستند که نشان می‌دهند به احتمال زیاد حافظه‌ی اس‌اس‌دی شما دچار مشکل است.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید

راهنمای نصب انواع SSD برروی PC

رنگ سبز و آبی هارد SSD وسترن دیجیتال چه تفاوتی دارد؟

چگونه اطلاعات هارد درایو و یا SSD خود را با امنیت کامل حذف کنیم؟ 

چگونه عملکرد SSD را در ویندوز 10 و 11 بهینه کنیم؟

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.