تفاوت پردازنده لپ تاپ و دسکتاپ

تفاوت پردازنده لپ تاپ و دسکتاپ

نوشته‌ی
avatar
11 ماه و 2 روز پیش

فهرست مطالب

هیچ شکی وجود ندارد که پردازنده‌های دسکتاپ قدرتمندتر از پردازنده‌های لپ تاپ هستند. با این حال، در این مطلب قصد داریم به دلیل و چرایی این موضوع بپردازیم و تفاوت پردازنده لپ تاپ با پردازنده کامپیوتر را برای شما توضیح دهیم. برای تفاوت پردازنده لپ تاپ با پردازنده کامپیوتر، باید دقت کنیم که سرعت کلاک، تعداد هسته، عملکرد تک هسته و چند هسته و موارد دیگری را آن هم در یک نسل و سری خاص با یکدیگر مقایسه نماییم. بیایید برای درک بهتر موضوع به سراغ یک مثال برویم.

تفاوت پردازنده لپ تاپ و دسکتاپ

مقایسه پردازنده لپ تاپ با کامپیوتر

پردازنده Core i5 11500 دسکتاپ با بازه فرکانسی 2.7 تا 4.6 گیگاهرتز (6 هسته و 12 رشته) امتیاز Passmark 17763 را دریافت کرده و این در حالی است که پردازنده Core i5 11500H لپتاپ با بازه فرکانسی 2.9 تا 4.6 گیگاهرتز (6 هسته و 12 رشته) توانسته امتیاز 16629 را از خود به جای بگذارد. این میزان تفاوت عملکرد قابل توجه، همیشه میان پردازنده‌های دسکتاپ و لپ تاپ وجود دارد اما بیایید ببینیم چرا این اتفاق رخ می‌دهد؟

 

پردازنده‌های دسکتاپ عموماً تعداد هسته بیشتری دارند

بیشتر پردازنده‌های دسکتاپ نسبت به پردازنده‌های لپ تاپ تعداد هسته و رشته بیشتری دارند. به عنوان مثال، در نسل یازدهم پردازنده‌های اینتل، تمام پردازنده‌های i5 دسکتاپ دارای 6 هسته و12 رشته هستند اما این در حالی است که برخی از مدل‌های لپتاپ، مانند Core i5 11300H یا Core i5 1155G7 دارای 4 هسته و 8 رشته هستند.

در همین رابطه بخوانید: راهنمای ارتقا رم لپ تاپ

مقایسه پردازنده لپ تاپ با کامپیوتر

پردازنده‌های لپ تاپ کم‌مصرف‌تر هستند

از آنجایی که پردازنده‌های لپتاپ باید برای افزایش طول عمر باتری نسبت به پردازند‌ه‌های دسکتاپ مقداری بهینه‌تر باشند، همیشه برق و توان کمتری مصرف می‌کنند. این در حالی است که میزان مصرف برق موضوع مهمی برای پردازنده‌های دسکتاپ که همیشه توان خود را به صورت مستقیم دریافت می‌کنند به حساب نمی‌آید.

در پردازنده‌های لپتاپ، یک سری از حروف که در نام مدل قرار می‌گیرند، نشان دهنده میزان مصرف برق آن پردازنده هستند.

  • حرف H: عملکرد بالا- TDP بالا- دارای تعداد هسته و رشته بیشتر
  • حرف U: عملکرد پایین- صرفه‌جویی در مصرف باتری- TDP پایین- دارای تعداد هسته و رشته کمتر
  • حرف G: عملکرد پایین- صرفه‌جویی در مصرف باتری- دارای تعداد هسته و رشته کمتر
  • حرف Y: عملکرد بسیار پایین- پایین‌ترین TDP- دارای کمترین تعداد هسته و رشته

به عنوان مثال، پردازنده Core i5 11500 می‌تواند تا 65 وات برق مصرف کند اما این در حالی است که پردازنده Core i5 11500H که مدل لپتاپی است، فقط می‌تواند تا 45 وات بق مصرف کند. پردازنده Core i5 1135G7 نیز که حرف G را در نام خود دارد، تنها 28 وات برق مصرف می‌کند که عدد بسیار کمی است.

پردازنده‌های پایین‌رده و کم‌مصرف‌تر لپتاپ می‌توانند برای کاربرانی بسیار مناسب باشند که کار سنگین و پرتقاضایی را از سیستم خود طلب نمی‌کنند. به عنوان مثال، کاربرانی که می‌خواهند با لپ تاپ و کامپیوتر خود یک سری کارهای روزمره مثل چک کردن ایمیل، وب‌گردی و پردازش محتواهای متنی را انجام دهند، می‌توانند روی پردازنده‌های کم‌مصرف لپ تاپ حساب کنند و طول عمر باتری بسیار خوبی را تجربه نمایند.

در آن طرف میدان، کسانی که می‌خواهند با لپ تاپ خود به تجربه بازی‌های ویدیویی بپردازند یا با برنامه‌ها و نرم‌افزارهای سنگین کار کنند، بدون شک باید لپ تاپی را خریداری کنند که پردازنده مدل H یا حتی HX دارد. این پردازنده‌ها با این که همچنان از مدل‌های دسکتاپ عملکرد ضعیف‌تری دارند اما فاصله آنچنان زیادی از آن‌ها نمی‌گیرند.

پردازنده‌های لپ تاپ کم‌مصرف‌تر هستند

تنها به سرعت کلاک توجه نکنید!

توجه داشته باشید که تنها توجه کردن به سرعت کلاک پردازنده‌ها، می‌تواند مقایسه میان مدل‌های دسکتاپ و لپ تاپ را دچار مشکل کند. مثلاً برخی از پردازنده‌های لپ تاپ اینتل در یک نسل، بازه فرکانسی بهتری نسبت به مدل دسکتاپ دارند اما در مجموع عملکرد ضعیف‌تری را ارائه می‌دهند.

 

مقایسه از یک نسل باشد

نکته مهم دیگری که در زمان مقایسه پردازنده‌ها باید به آن توجه داشت این است که حتماً از یک نسل باشند. به عنوان مثال، شما نمی‌توانید پردازنده Core i5 نسل دوازدهم را با پردازنده Core i5 نسل هشتم یا نهم مقایسه کنید. چرا؟ چون ساختار و معماری نسل‌‌ پردازنده‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است.

 

فرق پردازنده سیستم با لپ تاپ

بیایید تفاوت میان پردازنده دسکتاپ و لپ تاپ را از مناظر دیگری بررسی کنیم.

در همین رابطه بخوانید: لپ‌تاپ یا سیستم گیمینگ؟ مسئله این است!

پردازنده لپ تاپ غیر قابل تعویض است

پردازنده‌های لپ تاپ به هیچ عنوان قابل تعویض نیستند اما در طرف دیگر، پردازنده‌های دسکتاپ را می‌توان تعویض کرد و ارتقا داد. دلیل این موضوع، نوع و ساختار متفاوت سوکت پردازنده به حساب می‌آید. پردازنده‌های دسکتاپ دارای آرایش سوکت LGA یا PGA هستند که می‌توان پردازنده را از آن‌ها جدا کرد. با این حال، پردازنده‌های لپ تاپ دارای سوکت BGA هستند. این بدان معنی است که پردازنده به مادربرد لحیم می‌شود و قابل جدا‌سازی نیست.

 

برخی از پردازنده‌های دسکتاپ قابلیت اورکلاک دارند

بعضی از پردازنده‌های دسکتاپ را می‌توان اورکلاک کرد و در واقع سطح عملکرد و سرعت آن‌ها را ارتقا داد. به عنوان مثال، پردازنده‌های اینتل که پسوند K را در اسم مدل خود دارند، قابل اورکلاک هستند.

با این حال، پردازنده‌های لپ تاپ را نمی‌توان اورکلاک کرد. از آنجایی که سیستم خنک‌کننده و فضای لپتاپ محدود‌تر است، اورکلاک در واقع به شکل حتمی به پردازنده صدمه وارد می‌کند. همچنین فراموش نکنید که در بسیاری از مواقع پردازنده‌های لپ تاپ به دلیل همین مشکل کولینگ (خنک‌سازی) و فضای محدود‌تر، عملکردشان خود به خود محدود می‌شود و افت می‌کند (پدیده تراتل).

 

پردازنده‌های دسکتاپ بیشتر به فرکانس‌های بالاتر می‌رسند

با این که بازه فرکانسی پردازنده های دسکتاپ و لپ تاپ تا حدودی شبیه به یکدیگر است و فرکانس پایه و فرکانس بوست آن‌ها مشابه است، اما پردازنده‌های لپ تاپ به همان دلیل محدود‌تر بودن فضا و سیستم خنک‌سازی نمی‌توانند در مدت زمان طولانی روی فرکانس‌های بالا کار کنند و مجبور به کاهش فرکانس می‌شوند. این در حالی است که پردازنده‌های دسکتاپ در مدت زمان بیشتری می‌توانند با فرکانس‌های بالا کار کنند.

فرق پردازنده سیستم با لپ تاپ

پرس و پاسخ – سوالات متداول

آیا می‌توانم از پردازنده لپ تاپ در کامپیوتر دسکتاپ (یا برعکس) استفاده کنم؟

به هیچ عنوان! پردازنده‌های لپتاپ معمولاً کوچک‌ترند و سوکت کاملاً متفاوتی نسبت به پردازنده‌های دسکتاپ دارند. علاوه بر این، طراحی مادربرد و دیگر قطعات لپ تاپ نسبت به دسکتاپ متفاوت است. بنابراین نمی‌توان از پردازنده لپ تاپ در یک کامپیوتر دسکتاپ استفاده کرد. طبیعتاً برعکس این موضوع نیز ممکن نیست.

در همین رابطه بخوانید: چگونه حرارت لپ‌تاپ خود را کنترل کنیم؟

آیا پردازنده های لپ تاپ ضعیف‌تر از پردازنده‌‌های دسکتاپ هستند؟

پردازنده‌های لپ تاپ به خاطر اندازه‌ کوچکتر، مصرف برق کمتر و البته فضا و تجهیزات خنک کنندگی محدود‌تر، عموماً ضعیف‌تر از پردازنده‌های دسکتاپ هستند. این بدان معنی است که پردازنده های لپ تاپ تعداد هسته و رشته کمتری دارند، سرعت‌ کلاک پایین‌تری دارند و همچنین حافظه کش آن‌ها کمتر از پردازنده های دسکتاپ است.

با تمام این تفاسیر، برخی از پردازنده‌های بالارده و پرمصرف لپ تاپ می‌توانند عملکردی نزدیک به پردازنده‌های دسکتاپ داشته باشند که طبیعتاً مصرف برق بیشتر و قیمت بالاتری نیز دارند.

 

آیا پردازنده لپ تاپ مانند پردازنده دسکتاپ قابل ارتقا است؟

در بیشتر مواقع، پردازنده‌های لپ تاپ نمی‌توانند مانند پردازنده های دسکتاپ ارتقا داده شوند. پردازنده لپ تاپ به مادربرد لحیم شده و تعویض و ارتقای آن به نوعی غیر ممکن یا بسیار سخت است. برخی از لپ تاپ ‌های بالا رده به کاربر امکان تعویض پردازنده را می‌دهند اما این ویژگی به هیچ عنوان رایج و شایع نیست.

 

آیا طول عمر پردازنده لپ تاپ برابر با پردازنده دسکتاپ است؟

طول عمر پردازنده‌های لپ تاپ و دسکتاپ شبیه به یکدیگر است اما فاکتورها و عوامل مختلفی می‌تواند این طول عمر را دستخوش تغییر سازد. به عنوان مثال، میزان استفاده، دما و مواردی از این دست می‌تواند تجربه هر کاربر از طول عمر پردازنده را متفاوت کند.

به صورت کلی، اگر پردازنده در شرایط ایده‌آل و خنک باقی بماند و برای مدت زمان طولانی زیر فشار و بار بسیار زیاد نباشد، می‌تواند برای سال‌های سال بدون مشکل کار کند. با این حال، پردازنده های لپ تاپ به دلیل اندازه و فرم ظاهر کوچکتری که دارند و البته به خاطر گزینه‌های خنک‌سازی محدود‌تر، ممکن است زودتر از پردازنده‌های دسکتاپ با مشکل مواجه شوند.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط