آموزش تعویض مادربرد لپ‌ تاپ

آموزش تعویض مادربرد لپ‌ تاپ

نوشته‌ی
avatar
7 ماه و 8 روز پیش

فهرست مطالب

لپتاپ‌ها بخشی جدانشدنی از زندگی ما شده‌اند. ولی اگر یک موقع مادربرد لپ تاپ‌مان خراب شود باید چه کنیم؟ آیا می شود به سادگی آن را عوض کرد و مثل روز اولش استفاده کرد؟ می‌توانید خودتان عوضش کنید یا بهتر است سراغ مراکز تعمیر لپتاپ بروید؟ اصلا تعویض مادربرد لپ تاپ ممکن است؟ با ما همراه باشید تا با خواندن این مقاله، جواب این سؤال‌ها را پیدا کنید.

 

لپ تاپ مادربرد

همان‌طور که احتمالا می‌دانید، مادربرد مدار اصلی یک دستگاه هست که تمام قطعات مستقیم یا با کابل و سیم به آن وصل می‌شوند و امکان ارتباط با هم را پیدا می‌کنند. اگر مادربرد لپ تاپ شما به هر دلیلی دچار مشکل شود، علائم زیر می‌توانند شما را آگاه کنند:

- روشن نشدن دستگاه

- خاموش شدن‌های ناگهانی

- کندی بیش از حد، مخصوصا هنگام بالا آمدن سیستم

- گرمای بیش از اندازه، یا بوی سوختگی

 

در این شرایط، شما بهتر است فورا دستگاه را خاموش کرده، در صورت امکان باتری را قطع کرده و به تعویض مادربرد، چه توسط خودتان چه توسط متخصصین، اقدام کنید. در ادامه در مورد تعویض مادردبرد لپتاپ بیشتر توضیح می‌دهیم.

در همین رابطه بخوانید: معرفی بهترین لپ‌تاپ‌های 2023

آموزش تعویض مادربرد لپ‌ تاپ

مادبرد لپ تاپ در مقایسه با دسکتاپ

شاید تجربه‌ی تعویض مادربرد کامپیوتر خود را داشته باشید و فکر کنید مادربرد لپتاپ هم عین همان است. متأسفانه باید بگوییم که این دو کاملا متفاوتند.

مادربرد‌های دسکتاپ جای زیادی برای کار دارند و از طرفی هم تمام قطعات دیگر از آن جدا می‌شوند. همچنین شما می‌توانید به راحتی آن را ارتقا بدهید و در انتخاب مدل دستتان خیلی باز است. (لازم نیست عین همان مادربرد قبلی را تهیه کنید)

اما لپتاپ‌ها هم جای خیلی کمتری برای کار کردن دارند، هم دسترسی به آنها کمی پیچیده‌تر است و هم خیلی وقت‌ها بسیاری از قطعات به مدار آن لحیم شده‌اند و امکان تعویض ندارند. علاوه بر آن، در اکثر لپتاپ‌ها، شما نمی‌توانید یک مادربرد نسل دیگر یا مدل دیگر را استفاده کنید.

 

آیا تعویض مادربرد لپتاپ اصلا امکان پذیر است؟

تحت یک‌سری شرایط، بله. با بررسی برند و مدل لپتاپ و نحوه‌ی اتصال سایر قطعات (مثل رم، حافظه، پردازنده و کارت گرافیک و ...) می‌توانید بفهمید که مادربرد لپتاپ شما تعویض‌پذیر هست یا نه.

اگر تمام نکات مربوطه را در نظر گرفتید و در نهایت تصمیم به تعویض مادربرد لپتاپ خود داشتید، به دو روش می‌توانید عمل کنید: یا پیش متخصص/نمایندگی ببرید (مخصوصا اگر هنوز شامل گارانتی هستید) یا اینکه خودتان دست به کار شوید.

لپتاپ‌ها برای حمل و نقل آسان طراحی شده‌اند، و برای همین طبیعیست که ساختار بسته‌تر و محدودتری داشته باشند. به همین جهت نمی‌توانید به سادگی و سرعت آن را باز کنید و قطعات را عوض کنید. اگر به دنیای تکنولوژی و مخصوصا قطعات سخت‌افزار، آن هم سخت‌افزار لپتاپ ناآشنا هستید، بهتر است با احتیاط این کار را انجام دهید یا از متخصصین کمک بگیرید.

ولی صرف اینکه امکان تعویض وجود دارد، آیا تعویض مادربرد لپتاپ ایده‌ی خوبیست؟ خیلی وقت‌ها دلیل خراب شدن مادربرد قدیمی بودن دستگاه است، و در این صورت هزینه‌های تعویض شاید با قیمت دستگاه یکی شود یا نزدیک به آن باشد، و تعویض (یا حتی تعمیر) به صرفه نباشد.

در همین رابطه بخوانید: علت هنگ کردن لپ تاپ و راهکار های رفع آن

آیا تعویض مادربرد لپتاپ اصلا امکان پذیر است؟

دلایل تعویض نکردن مادربرد

 

ناسازگاری مدل‌های مختلف: همان‌طور که قبل‌تر هم اشاره شد، 99 درصد لپتاپ‌ها مادربردهای منحصر‌به‌فرد دارند، و نمی‌توانید هر مدل مادربردی را داخل آن قرار دهید. این تفاوت‌ها می‌تواند به خاطر اندازه، طراحی، نسل و حتی قفل‌های سخت‌افزاری شرکت‌ها باشد. برای همین بحث ارتقا معمولا در لپتاپ‌ها منتفی‌ست.

 

هزینه‌های تعویض مادربرد: عموما مادربرد‌ها گران‌ترین قطعه‌ی لپتاپ هستند، چراکه بخش اصلی آن هستند. برای همین است که گاها هزینه‌ی تعویض یک مادربرد شاید هم قیمت (یا نزدیک به قیمت) نمونه‌ی نو همان لپتاپ باشد. جدا از آن، اگر بخواهید از مراکز تعمیر برای تعویض کمک بگیرید، هزینه‌های تعمیرکار هم رقم قابل توجهیست. برای همین در بسیاری از موارد اگر مادربرد نیاز به تعویض کامل داشته باشد، خرید لپتاپ جدید گزینه‌ی بهتری‌ست.

 

میزان موجودی قطعات: اکثر برندهای لپتاپ، هر ساله مدل‌های زیادی وارد بازار می‌کنند. برای همین منطقیست که قطعات تمام مدل‌ها بعد از چند سال موجود نباشند یا بسیار کمیاب باشند. از آنجا که باید مادربرد مطابق با مدل دقیق لپتاپ خود را تهیه کنید، این امر می‌تواند تعویض مادربرد را دشوار کند. علاوه بر آن، شاید خود مادربرد موجود باشد، ولی سایر قطعات مثل پردازنده، رم و هر قطعه‌ی دیگری هم نیازمند تعویض باشد که موجود نباشند.

دلایل تعویض نکردن مادربرد

دشواری‌های تعویض مادربرد: حتی اگر مادربرد را پیدا کردید، قطعات دیگر هم یافتید و هزینه هم کردید، باز کردن دستگاه و قرار دادن همه چیز سر جای خود کار آسانی نیست. در اکثر مدل‌ها CPU و GPU مستقیم به مادربرد هویه شده‌اند، که باید با احتیاط مضاعف نسبت به درآوردن آنها بپردازید. حتی اگر به مراکز تخصصی تعمیر مراجعه کنید، هرچه دستگاه شما پیچیده‌تر باشد، هزینه‌های کار بیشتر می‌شود.

 

امکان خرابی بیشتر: در نهایت، حتی با انجام تمام کارها، قطعه‌ی جدید ممکن است عمر مفید کمی داشته باشد. در اکثر موارد، قطعات به صورت دسته دوم و یا ریفربیش فروخته می‌شوند. همچنین ممکن است در مراحل تعویض، با جابجایی قطعات به آنها آسیبی وارد شود و از عمر لپتاپ کاسته شود. در بیشتر موارد، با تعویض مادربرد لپتاپ، معمولا دستگاه 1 سال عمر مفید دارد و بعد از آن دوباره مثل قبل می‌شود.

 

پس در آخر، می‌شود نتیجه گرفت در اکثر موارد، تعویض مادربرد لپتاپ به صرفه نیست.

در همین رابطه بخوانید: مقایسه لپ تاپ اپل با ایسوس

آموزش تعویض مادربرد لپ‌ تاپ – جمع‌بندی

اگر به هر دلیلی دستگاه شما دچار مشکل شد و نیاز داشتید مادربرد لپتاپ خود را عوض کنید، همیشه به مزایا و معایب این انتخاب فکر کنید. با بررسی موارد مطرح شده در این مقاله، می‌توان گفت برای بیشتر افراد، خریدن دستگاه جدید انتخاب بهتریست و تعویض مادربرد خیلی اقتصادی و منطقی نیست.

البته همیشه بهتر است به یک تعمیرکار متخصص هم دستگاه را نشان دهید، شاید با یک تعمیر ساده دستگاه درست شود و نیاز به تعویض نباشد، یا ممکن است هزینه‌ی تعویض برای شما بصرفد.

تا حالا شده که مادربرد لپتاپ عوض کرده باشید؟ می‌توانید این تجربه‌ی خود را با ما در میان بگذارید.

در همین رابطه بخوانید: دیباگر مادربرد چیست و چه کاربردی دارد؟

پرسش و پاسخ – سوالات متداول

آیا در نهایت تعویض مادربرد ارزشش را دارد؟

می‌توان مادربرد لپ تاپ را همان طور که توضیح دادیم در شرایطی عوض کرد. اما در نهایت به دلیل هزینه و مشکلاتی که دارد، چندان ارزشش را ندارد! و اگر در وضعیتی قرار گرفتید که ناگزیر به این کار هستید، همچنان بهتر است با کمی هزینه‌ی بیشتر یک لپ تاپ نو تهیه کنید.

 

 

بازدهی لپ تاپ بعد از تعویض مادربرد چه مدت خواهد بود؟

باید بدانید که عوض کردن مادربرد لپ تاپ کار چندان مرسومی نیست، و در صورتی که چنین کردید نباید انتظار داشته باشید که لپ تاپ برای مدت طولانی همچنان کار کند، و در اغلب موارد زیر یک سال بازدهی خواهد داشت.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

آموزش نصب هارد SSD روی لپ تاپ

بهترین مارک لپ تاپ چیست؟

بهترین برندهای لپ تاپ سال 2022

آموزش اتصال هارد اینترنال به لپ تاپ

مقایسه لپ تاپ اچ پی و ایسوس

مقایسه مک بوک پرو و مک بوک ایر اپل

-  15 اشتباه رایج هنگام خرید لپ تاپ

راهنمای خرید رم لپ تاپ

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط