راهنمای خرید رم لپ تاپ

راهنمای خرید رم لپ تاپ

نوشته‌ی
avatar
8 ماه و 9 روز پیش

فهرست مطالب

رم یکی از قطعات حیاتی در لپ تاپ و کامپیوتر است. افزودن به میزان رم موجود می‌تواند سرعت و عملکرد دستگاه شما را بیشتر کند. خرید رم خیلی پیچیدگی ندارد، ولی اگر شناخت کافی درمورد فاکتورهای مختلف رم نداشته باشید، ممکن است سردرگم شوید، و داشتن یک راهنمای خرید رم لپ تاپ به شما کمک خواهد کرد.

 

رم چیست؟

رم یک نوع حافظه است که اطلاعات کوتاه مدت سیستم را برای دسترسی راحت‌تر نگه می‌دارد. برخلاف حافظه‌های دائمی (هارد و اس اس دی)، رم موقت است و با خاموش شدن سیستم تخلیه می‌شود. پس فقط هنگام استفاده از کامپیوتر در حال کار است.

 

رم لپ تاپ چیست و چه کاربردی دارد؟

رم لپ تاپ با رم کامپیوتر‌های شخصی کمی فرق دارد، که عمدتا ظاهریست. از طرف دیگر، لپ تاپ‌ها معمولا از نظر قابلیت ارتقای رم محدود‌تر هستند. اکثر لپ تاپ ها امروزه با حداقل 8 گیگ رم فروخته می شوند که اگر استفاده ای به جز مصرف روزانه دارید، احتمالا کم باشد و نیاز به افزایش آن دارید. برای انتخاب رم، باید شناخت کافی نسبت به ویژگی‌های رم داشته باشیم. در ادامه نکات مهمی را جهت راهنمای خرید رم لپ تاپ شرح خواهیم داد.

در همین رابطه بخوانید: تفاوت حافظه رم و رام

رم لپ تاپ چیست و چه کاربردی دارد؟

نکات مهم در راهنمای خرید رم لپ تاپ

هنگام خرید رم لپ تاپ، لزوما بیشترین حجم ممکن یا گران‌ترین رم موجود بهترین راه حل برای رسیدن به نتیجه‌ی مطلوب نیست. در ادامه با بررسی چند نکته اصلی، سعی می‌کنیم این فرایند انتخاب را ساده‌تر کنیم:

  1. سرعت بیشتر یا حجم بیشتر: شاید به نظر بیاید خریدن 8 گیگ رم با سرعت 3200MHz نسبت به 16 گیگ ولی با سرعت 2400MHz انتخاب بهتری باشد، ولی در اکثر موارد، حجم بیشتر رم در عملکرد سیستم بیشتر تأثیر خواهد گذاشت. البته در شرایطی مثل گیمینگ حرفه‌ای یا رندر‌های سنگین، سرعت هم مهم می‌شود.
  2. تعداد اسلات لپ تاپ: بیشتر لپ تاپ‌ها امروزه رم قابل ارتقا دارند، ولی معمولا کل رم سیستم قابل تعویض نمی‌باشد. به عنوان مثال ممکن است 8 گیگ آن به صورت همیشگی بر مادربورد قرار گرفته باشد و شما تنها 1 اسلات برای ارتقا دارید.
  3. استفاده‌ی شما: کاری که شما با سیستم خود قرار است انجام بدهید در انتخاب رم اهمیت دارد؛ مثلا اگر دنبال گیم هستید و بودجه‌ی محدودی دارید، خرید رم‌های رده بالا خیلی در اولویت نیست و بیشتر بودجه‌ی خود را صرف لپ تاپی با کارت گرافیک قوی‌تر می‌کنید. ولی اگر کار شما تدوین فیلم است، داشتن رم 32 گیگ خیلی کمکتان خواهد کرد.

 

نکات مهم در انتخاب رم مناسب

انواع رم لپ تاپ

در راهنمای خرید رم لپ تاپ مناسب  خود، موارد زیادی برای بررسی وجود دارد و تنوع رم بسیار است. در ادامه، مهم‌ترین ویژگی‌هایی که باید بررسی کنید را ذکر می‌کنیم:

  • فرکانس(سرعت): دستگاه شما فقط فرکانس‌های خاصی از رم را پشتیبانی می‌کند. مثلا اگر رمی با فرکانس بالاتر انتخاب کنید از تمام قدرت آن استفاده نمی‌کنید یا حتی ممکن است سیستم آن را تشخیص ندهد و کار نکند.

 

  • حجم: به طور کلی، حداقل 8 گیگ رم برای یک سیستم معمولی لازم است. اگر دنبال گیمینگ و کارهای یک ذره سنگین تر هستید، 16 گیگ توصیه می شود، و برای سیستم های حرفه ای و کار های سنگین، 32 گیگ (و حتی بیشتر) بهتر است.

 

  • ولتاژ: در دسکتاپ‌ها شاید این قضیه خیلی مورد نظر نباشد، ولی در لپ تاپ‌ها،  معمولا چند نوع ولتاژ رم داریم که در مصرف باطری تأثیر دارند. معمولا نمی‌توان از ولتاژ‌های دیگر در سیستم خود استفاده کنید، مثلا اگر رم DDR4 را به‌جای DDR4L (که ولتاژ کمتری می‌خواهد) استفاده کنید، سیستم کار نخواهد کرد.

 

  • زمان و میزان تأخیر: این مشخصه که با CL معمولا نشان داده می‌شود، هرچه کمتر باشد تاخیر رم را کم کرده و سرعت را بیشتر کرده. البته در تصمیم گیری، معمولا اولویت با ملاک های دیگر مثل حجم و سرعت است.

در همین رابطه بخوانید: تفاوت رم تک کانال با دو کانال

انواع رم لپ تاپ

  • گارانتی: معمولا رم‌ها گارانتی‌های خوب و کافی دارند، و گاها حتی مادام العمر هستند. در انتخاب سعی کنید برندی انتخاب کنید که حداقل 18 ماه گارانتی مورد اطمینان داشته باشد.

 

  • پیکربندی (تعداد کانال): وقتی شما فقط 1 رم داخل سیستم دارید، به صورت تک کاناله کار می‌کند، یعنی فقط 64 بیت انتقال داده دارید. ولی اگر بتوانید 2 رم در سیستم بگذارید (به شرطی که رم‌ها هم نوع باشند و از دو کاناله بودن پشتیبانی کنند) می‌توانید سرعت خود را بیشتر کرده و عملا 128 بیت انتقال داده داشته باشید. می توان این موضوع را به یک اتوبان تشبیه کرد که 1 لاین برای تردد دارد یا 2 لاین.

 

  • نسل رم: در خرید رم لپ تاپ، باید به نسلی که مادربورد پشتیبانی می‌کند توجه کنید. نسل‌های اولیه که DDR و DDR2 بودند، منسوخ شده‌اند. نسل DDR3 هم اکنون دیگر تولید نمی‌شود ولی دستگاه‌های زیادی هنوز هستند که DDR3 استفاده می‌کنند. رایج‌ترین نسل هم اکنون DDR4 است که خیلی از سیستم‌ها استفاده می‌کنند و جدیدترین نسل هم DDR5 است که 2 سالیست وارد بازار شده. بزرگ‌ترین تفاوت بین نسل‌ها، حداکثر سرعت و حجم آنهاست؛ نسل DDR3 نهایتا تا 16 گیگ و 2133MHz دارد، DDR4 تا 64 گیگ و 3600MHz هم رفته، و آخرین نسل یعنی DDR5 تا 512 گیگ و 8400MHz هم می‌رود! البته در نظر داشته باشید با افزایش سرعت و نسل، قیمت آن هم به صورت چشمگیری افزایش پیدا می‌کند.

 

  • هیت سینک: بعضی رم‌ها، علاوه بر مدار و چیپ‌های خود، یک هیت سینک نیز دارند که 3 کارکرد اصلی دارد؛ اول انتقال حرارت برای رم‌های قوی‌تر (مانند رادیاتور)، دوم محافظت از مدار، سوم در بعضی موارد زیبایی رم (مخصوصا در رم‌هایی که نورپردازی دارند). هرچند این نوع رم‌ها بیشتر برای دسکتاپ‌ها هستند، ولی اگر رم لپ تاپ مورد نظر شما هیت سینک داشت، باید دقت کنید که داخل سیستم جا شود و مشکل ایجاد نکند.

 

جمع بندی

در فرایند خرید و ارتقای رم لپ تاپ، دانستن نکات مهم در انتخاب رم مناسب حیاتیست. شما با ارتقای سیستم خود، سرعت و عملکرد بهتری می‌گیرید. در این مسیر باید ویژگی‌های مختلف رم‌ها را بدانید تا بهترین انتخاب را بکنید ولی به ناسازگاری‌های احتمالی برنخورید.

در این راهنمای خرید رم لپ تاپ، با بررسی موارد اصلی و مهم، سعی در تسهیل این امر داشتیم.

 

پرسش و پاسخ – سوالات متداول

معمولا چه نوع ماژول رم برای لپ‌تاپ رایج است؟

ماژول‌های رم به کار رفته در لپ‌تاپ معمولا از نوع SO-DIMM RAM هستند، چرا که برای قرار گرفتن در لپ‌تاپ باید ظریف و کوچک باشند. این ماژول‌ها نیمی از اندازه‌ی رم‌های استاندارد DIMM را دارند.

 

ما‌ژول رم به کار رفته در لپ‌تاپ معمولا SRAM است یا DRAM؟

در راهنمای خرید رم لپ تاپ به ماژول‌های آن نیز حتما توجه کنید؛ رم‌های SRAM معمولا برای کش پردازنده استفاده می‌شوند. ابعاد و هزینه‌ی تمام شده‌ی این نوع رم باعث می‌شود تا برای حافظه‌ی رم سیستم مناسب نباشند. در نتیجه در لپ‌تاپ اساسا از ماژول رم DRAM استفاده می‌شود.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

 

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.