مقایسه پرفورمنس رم تک کاناله و دو کاناله

مقایسه پرفورمنس رم تک کاناله و دو کاناله

نوشته‌ی
avatar
14 روز پیش

فهرست مطالب

در مبارزه رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله، کدام برنده است؟ مهم‌تر از آن، این موضوع چگونه بر تجربه نهایی کاربر تأثیرِ عینی می گذارد؟

ما تلاش خود را می‌کنیم تا در این مقاله شما را با تمام این موارد و همچنین سوالات مرتبطی که ممکن است بخواهید بپرسید راهنمایی کنیم. با مقایسه پرفورمنس رم تک کاناله و دو کاناله همراه باشید.

 

مروری کوتاه بر رم و کانال‌های رم

رم (RAM)، یا حافظه دسترسی تصادفی، به عنوان یک حافظه کشِ لحظه‌ای و موقت برای برنامه‌های در حال اجرا روی پردازنده شما عمل می‌کند.

VRAM یا حافظه دسترسی تصادفی ویدیویی نیز همین کار را برای پردازنده‌های گرافیکی انجام می‌دهد.

رم مدرن DDR SDRAM نامیده می‌شود. یعنیDouble Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory یا DDR SDRAM. معنی DDR (SD) RAM در واقع همین نامگذاری گره خورده است. به خصوص آن بخش " Synchronous".

مقایسه پرفورمنس رم تک کاناله و دو کاناله

تعریف رم تک کاناله و دو کاناله

رم تک کاناله هر سیستمی را توصیف می کند که در آن پردازنده‌ی شما به یک باس 64 بیتی (در DDR4) برای دسترسی به حافظه دارد. امروزه کنترلرهای حافظه‌ی دسکتاپ تقریبا همیشه از حافظه دو کاناله پشتیبانی می کنند، بنابراین یک سیستم تک کاناله به حالتی گفته می‌شود که در آن یک ماژول رم ​​تک کاناله را در سیستم خود نصب کرده باشید.

از سوی دیگر، کانال دوگانه به پیکربندی‌هایی اشاره می‌کند که در آن یک پردازنده هنگام دسترسی به فضای حافظه به دو باس مستقل 64 بیتی دسترسی دارد.

 

در همین رابطه بخوانید: چگونه مطمئن شویم حافظه‌ی رم ما درست کار می‌کند؟

 

دو رم ​​یکسان که به درستی نصب شده‌اند در پیکربندی دو کاناله اجرا می شوند که امکان دو برابر شدن توان عملیاتی حافظه را فراهم می کند. به خاطر داشته باشید که  محدودیتِ تعداد کانال‌ها وابسته به پردازنده و مادربرد است، بنابراین افزودن حافظه اضافی ممکن است بسته به پلتفرمی که استفاده می‌کنید، به شما کانال‌های بیشتری بدهد یا ندهد.

 

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله: هزینه به ظرفیت

این اولین و آشکارترین مبنایی است که رم تک کاناله و دو کاناله را با هم مقایسه کنیم.

از نظر مواد اولیه، ساخت رم دو کاناله همیشه گران‌تر خواهد بود زیرا به دو ماژول رم نیاز دارد در حالی که رم تک کاناله فقط به یک ماژول رم نیاز دارد.

 

با این حال، اگر با یک رم تک کاناله شروع کنید و بعدا یک رم مشابه به آن اضافه کنید، در حالت دو کاناله کار خواهید کرد - بنابراین این یک انتخاب دائمی بین یکی یا دیگری نیست (اگرچه خریدن رم به صورت کیتِ چند ماژول از نظر سازگاری می تواند کار را پیچیده کند).

تعریف رم تک کاناله و دو کاناله

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله: سرعت و توان عملیاتی

اگرچه هر دوی رم تک کاناله و دو کاناله با سرعتی که ماژول‌های‌شان برای آن درجه بندی شده‌اند کار می‌کنند (مگر اینکه ماژول‌های مختلفی را با هم ترکیب کنید که معمولاً ایده خوبی نیست)، توان عملیاتی داستان دیگری است.

از آنجایی که رم دو کاناله به کنترلر حافظه CPU دو برابر «مسیر» دسترسی می‌دهد، کل توان عملیاتی حافظه دو برابر می‌شود.

 

در همین رابطه بخوانید: برای رندر سه‌بعدی به چه مقدار حافظه رم نیاز است؟

 

وقتی صحبت از توان عملیاتی به میان می‌آید، رم تک کاناله عقب‌تر از رم دو کاناله قرار می‌گیرد. با این حال، سرعت‌های تئوریک و سرعت‌های عملی یکسان نیستند. اگر برنامه‌ها یا بازی‌هایی که استفاده می‌کنید از بیش از یک کانال به طور مؤثر استفاده نکنند، افزایش کارایی‌ای که هنگام رفتن از رم تک کاناله به دو کاناله مشاهده می‌کنید ممکن است ناچیز باشد.

با این گفته، سرعت انتقال داده‌های هر ماژول (و فرکانس‌های آن‌ها) بین هر دو پیکربندی حافظه یکسان باقی می‌ماند.

 

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله: عملکرد گیمینگ

پیکربندی‌های رم تک کاناله و دو کاناله در بازی‌ها چگونه عمل می‌کنند؟

در گذشته، عملکرد چندان خوبی در این زمینه وجود نداشت. اکثر بازی‌های قدیمی به پهنای باند اضافی ارائه شده توسط رم دو کاناله نیاز نداشتند و در نتیجه از آن به طور موثر استفاده نمی‌کردند. با ظهور انجین‌های مدرن بازی‌سازی، این روند اکنون شروع به تغییر کرده است.

 

موتورهای بازی مدرن قادرند منابع پردازنده‌ را بسیار کامل‌تر مدیریت کنند، اغلب اوقات پردازش را بین چندین هسته پخش می‌کنند - و با نیاز چندین هسته برای دسترسی به رم کامپیوتر، استفاده از رم چند کاناله مفید واقع می‌شوند.

این امر همچنین باعث می‌شود بازی‌های مدرن نسبت به بازی‌های قدیمی به گلوگاه‌های غیرمنتظره حساس‌تر باشند، پدیده‌ای که در کاهش ملموس پرفورمنس سیستم در حالتِ تک کاناله نمود پیدا می‌کند.

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله:

در همین رابطه بخوانید: به چه مقدار حافظه رم برای کارت گرافیک (VRAM) نیاز داریم؟

 

حتی اگر به نظر برسد که بازی‌ها با میانگین تقریباً یکسانی اجرا می‌شوند، پیکربندی‌های تک کاناله به طور مداوم افت‌های 1% و 0.1% بسیار بدتری را نشان می‌دهند، به این معنی که افت فریم ریت مکرر و شدید بوده است.

پیکربندی دو کاناله این اعداد را حتی در سناریوهایی که میانگین‌ فریم‌ریت‌ها بهبود نیافته اند به طور گسترده بهبود می‌بخشد.

بنابراین، به نظر می‌رسد که رم دو کاناله حداقل برای گیمینگ، به طور کلی عملکردی پایه خوبی را ارائه می‌کند، اما تنها در عناوین خاصی ما شاهد افزایش میانگین فریم بازی هستیم.

 

با این حال، عناوینی که به پیکربندی‌های دو کاناله نیاز دارند، در زمینه میانگین فریم‌ریت نیز در سیستم‌های دو کاناله عملکرد بسیار بهتری دارند.

همچنین به نظر می‌رسد بسیاری از بازی‌ها بیشتر به سرعت رم اهمیت می‌دهند و این امکان را  مثلا برای یک رم 3600 مگاهرتز تک کاناله فراهم می‌کند تا در سناریوهای خاص، رقبای دو کاناله‌ی کندتر را شکست دهد.

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله: عملکرد گیمینگ

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله: عملکرد رندرینگ و بهره‌وری

طبق آزمایش‌هایی که توسط GamersNexus در سال 2014 انجام شد، مواقعی وجود دارد که می‌توانید با تغییر به پیکربندی دو کاناله، برخی مزایا را در زمینه رندرینگ مشاهده کنید.

بنابراین به نظر می رسد که برای کارهایی مانند انکد کردن ویدیو و پیش نمایش‌های ریل‌تایم در حین ویرایش ویدیو، ارتقا به دو کاناله می‌تواند حدود 5 تا 6 درصد به عملکرد شما کمک کند. با این حال، شما نمی‌توانید لزوما انتظار داشته باشید که این عملکرد در همه حجم‌های کاری اعمال شود.

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله: عملکرد رندرینگ و بهره‌وری

این به این معنا نیست که بهبود پیکربندی کانال شما به طور کلی ارزشی ندارد - احتمالاً ارزش دارد - اما همچنین نشان می‌دهد که اصولا تغییرات در رم آنقدر مهم نیستند که به طور فعال شما را دچار گلوگاه ‌کنند.

برای کارهای حرفه‌ای، به خصوص مواردی که شامل مدیریت تعداد زیادی فایل بزرگ (ویرایش ویدیو، تبدیل و غیره) به سمت دو کاناله یا بالاتر تمایل پیدا می‌کنیم.

هسته‌های پردازنده که باید همزمان به رم شما دسترسی پیدا کنند، می‌توانند این کار را از طریق چندین کانال انجام دهند: دو هسته به طور همزمان از طریق حافظه دو کاناله، چهار هسته به طور همزمان از طریق حافظه چهار کاناله و غیره.

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله: عملکرد رندرینگ و بهره‌وری

توجه داشته باشید که برای چهار کاناله به مادربوردی نیاز دارید که از این قابلیت پشتیبانی کند. فقط به این دلیل که 4 ماژول رم دارید به این معنی نیست که آنها در حالت چهار کاناله اجرا می شوند. همین مورد برای کانال‌های شش یا هشت در مادربردهای رده بالاتر نیز صدق می‌کند.

 

رم تک کاناله در مقابل رم دو کاناله: نتیجه گیری

حالا شما تفاوت بین نحوه عملکرد کیت‌های رم تک کاناله و دو کاناله را درک می‌کنید.

رم دو کاناله تقریبا همیشه بهتر است، اما داشتن یک رم به جای 2 رم لزوما سناریوی بدی نیست.

 

هنگام انتخاب ماژول‌های رم، لیستی از عواملی که بر عملکرد سیستم شما تاثیر می‌گذارند، از مهم‌ترین تا کم‌اهمیت‌ترین وجود دارد:

- ظرفیت (بر حسب گیگابایت، هرچه بالاتر بهتر)

- هماهنگی رم (رم را به صورت کیت بخرید)

- کانال‌ها (تک، دو، چهار و ..)

- فرکانس (هرچه بالاتر بهتر)

- تأخیر (برای مثال، تأخیر CAS، هرچه کمتر بهتر)

- برند (به عنوان مثال Corsair، GSkill)

 

پرسش و پاسخ - سوالات متداول

فرکانس رم باید روی چه عددی تنظیم شود؟

عددی که روی جعبه است. با فعال کردن XMP یا معادل AMD در بایوس مادربرد شما می‌توانید از نهایت سرعت رم خود استفاده کنید.

این موارد سرعت کلاک رم روی برد را ذخیره می‌کنند و از این طریق بایوس فعال می‌شوند تا سرعت رم را مطابق با رتبه‌بندی آن فعال کنند، مگر اینکه مجبور باشید آن را به صورت دستی تنظیم کنید.

 

آیا رم DDR5 بهتر از رم DDR4 است؟

بله و خیر!

با پیشرفت فناوری DDR5، ممکن است به گزینه‌ای جذاب‌تر نسبت به DDR4 تبدیل شود، به‌ویژه با کاهش تأخیرهای CAS و افزایش مداوم سرعت.

با این حال، همانطور که گفته شده، شکاف عملکرد معمولا قیمت بالاتر را توجیه نمی‌کند. با این حال، قیمت رم DDR5 کاهش یافته است و اکنون می‌تواند گزینه‌ای برای متخصصان به دنبال اسمبل یک سیستم نسل جدید باشد. برای گیمرها، همچنان اصراری به استفاده از DDR5 نیست.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

راهنمای خرید رم برای کامپیوتر | چگونگی انتخاب رم مناسب

تاثیر حافظه‌ی رم کارت گرافیک در اجرای بازی‌ها

تفاوت بین رم تک کانال و دو کانال در چیست؟

آموزش نصب ماژول رم

آموزش قدم به قدم افزایش رم لپ تاپ

تفاوت رم تک کانال با دو کانال

حافظه رم DDR5 چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

تفاوت حافظه رم و رام

راهنمای خرید رم لپ تاپ

راهنمای خرید بهترین رم کامپیوتر DDR4 - سال 1402

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.