مقایسه عملکرد ویندوز ۱۱ و ویندوز ۱۰ در بازی‌ها و برنامه‌های مختلف

مقایسه عملکرد ویندوز ۱۱ و ویندوز ۱۰ در بازی‌ها و برنامه‌های مختلف

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 10 ماه و 1 روز پیش

فهرست مطالب

سیستم عامل Windows 11 تا چند ماه آینده عرضه خواهد شد و در این حین ممکن است شما نیز همانند برخی از یوتیوبرها و اهالی رسانه، فایل ISO لیک شده از ویندوز ۱۱ را امتحان کرده باشید. ما ابتدا قصد نداشتیم که بنچمارک ویندوز ۱۱ را حداقل تا انتشار رسمی آن بررسی کنیم، اما از آنجایی که در حال حاضر بنچمارک‌ها و نتایج متفاوتی از عملکرد این سیستم عامل در سطح اینترنت منتشر شده است، تصمیم گرفتیم که آن را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم آیا واقعیت همینطور است که یوتیوبرها می‌گویند یا نه.

این نسخه‌ لیک شده از ویندوز ۱۱ بیشتر شبیه به یک پیش‌نمایش است، نه نسخه‌ نهایی. پس اعداد و ارقام مربوط به نتایج عملکردی به احتمال زیاد تغییر خواهند کرد. ما فایل ISO لیک شده را دانلود کردیم و با اعمال یکسری ویرایش‌ها و تغییرات لازم، توانستیم آن را روی سیستممان نصب کنیم.

طبق تجربه‌ای که تا به الان از این سیستم عامل داشته‌ایم، پایداری آن عالی بوده است و شاهد حتی یک مورد خرابی و یا هنگ کردن نبوده‌ایم. شخصا علاقه زیادی به ظاهر ویندوز ۱۱ (که شبیه مک شده است) ندارم، اما این مسئله چندان مهمی نیست و مطمئن هستم که مایکروسافت در آینده گزینه‌های مختلفی را برای شخصی‌سازی آن ارائه خواهد داد.  

قصد نداریم در این مطلب تمامی جزئیات و تغییرات ویندوز ۱۱ را بررسی کنیم، ولی می‌توانیم بگوییم که ویندوز ۱۱ اساسا بر مبنای هسته‌ی ویندوز ۱۰ طراحی شده است و باید انتظار داشته باشیم که روند انتقال از ویندوز ۱۰ به ویندوز ۱۱ به آرامی صورت گیرد. اما در راستای اهداف کلی این مطلب، تمایل داریم که عملکرد دو سیستم عامل را با همدیگر مقایسه کنیم.

آیا ویندوز ۱۱ سریع‌تر از ویندوز ۱۰ است؟ یا تفاوت خاصی بین این دو وجود ندارد؟ برای روشن شدن این قضیه، از هر دو پلتفرم AMD و Intel استفاده کردیم؛ یعنی Ryzen 7 5800X و Core i7 11700، همراه با ۱۶ گیگابایت رم دو کاناله‌ی DDR4-3200 CL 14، سیستم خنک کننده‌ی Noctua NH-D15 و یک کارت گرافیک Gigabyte RTX 3070 Gaming OC. حال بیایید نمودارها را بررسی کنیم.

بنچمارک‌ها

اعتراف می‌کنم تست‌هایی که ما انجام دادیم، نتایج چندان جالب و هیجان‌انگیزی را نشان نمی‌دهند. بنچمارک‌های دیگری را در سطح اینترنت دیده‌ام که ادعا می‌کنند ویندوز ۱۱ در مواردی ۵، ۱۰، ۱۵ و یا حتی ۲۰ درصد عملکرد بهتری نسبت به ویندوز ۱۰ دارد. اما اگر از جدیدترین پردازنده‌های AMD و یا Intel استفاده می‌کنید، متاسفانه باید بگوییم ویندوز ۱۱ آن طور که انتظار می‌رود عملکرد فنی را بهبود نمی‌دهد.

با اجرای Cinebench R23، می‌توانیم ببینیم که هر دو پردازنده‌ی Rocket Lake و Zen 3، تفاوتی در عملکرد دو سیستم عامل نشان نمی‌دهند. سرعت فشرده‌سازی با 7-zip نیز تفاوتی در دو سیستم عامل ندارد. از آنجایی که تفاوت عملکردی بین دو سیستم عامل ناچیز است، سعی می‌کنم که تا حد ممکن از بیان جزئیات دقیق آن صرف نظر کنم. مثلا همانطور که در تصاویر بالا مشاهده می‌کنید، این تفاوت عملکردی کمتر از یک درصد است.

همین قضیه در هنگام اجرای بنچمارک Blender Open Data که یکی از بنچمارک‌های متداول و بسیار دقیق محسوب می‌شود نیز صادق است. به طور خلاصه، تفاوتی در عملکرد دو سیستم عامل وجود ندارد.

برای نرم‌افزارهای Adobe نیز همین موضوع تکرار می‌شود. مهم نیست از کدام نرم‌افزار استفاده می‌کنید؛ Photoshop، After Effects و یا Premiere Pro. عملکرد ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱ در همه‌ی این موارد یکسان است.

تا به الان، DaVinci Resolve Studio 16 تنها بنچمارکی بوده است که تفاوت عملکردی نسبتا محسوسی را بین دو ویندوز نشان می‌دهد. در هنگام استفاده از Core i7 11700، ویندوز ۱۱ حدود ۳ درصد نسبت به ویندوز ۱۰ عملکرد ضعیف‌تری از خود نشان می‌دهد. با اینحال در هنگام استفاده از Ryzen 7 5800X، تفاوت معنادارای رویت نمی‌شود.

اطلاعات حاصل از تست‌ها به این شکل بدست می‌آیند که نرم‌افزار یا بنچمارک مورد نظر سه بار اجرا می‌شود و میانگین عملکردی این سه اجرا به عنوان عملکرد نهایی در نظر گرفته می‌شود. با وجود این، می‌توان گفت که تفاوت عملکردی واقعی با ضریب خطای یک درصدی تعبیر می‌شود. ولی نیاز است تاکید کنیم که تفاوت ۳ درصدی بین عملکرد دو سیستم عامل چندان معنادار نیست.

بنچمارک‌های گیمینگ

متاسفانه در مورد بازی‌ها نیز نتایج چندان هیجان‌انگیزی حاصل نشده است. از بین ۸ عنوانی که تست کردیم، هیچکدام تفاوت خاصی در عملکرد دو سیستم عامل نشان ندادند. اینکه عملکرد دو سیستم عامل در این حد شباهت دارد نکته قابل توجهی است، اما تعجب آور هم نیست.

خیلی کم اتفاق افتاده است که مایکروسافت آپدیت بزرگی برای سیستم عامل خود منتشر کند و این آپدیت بتواند عملکرد فنی سخت‌افزارهای موجود را بهبود دهد. در گذشته شاهد این بودیم که ادعاهایی در این زمینه صورت می‌گرفت، اما وقتی که در مورد آن‌ها تحقیق می‌شد، می‌دیدیم که این ادعاها کاملا نادرست از آب درمی‌آمدند.

هنوز مشخص نیست که کدام تغییرات ویندوز ۱۱ قرار است عملکرد سیستم را بهبود دهد. حتی اگر واقعا تغییری برای بهبود عملکرد سیستم انجام بگیرد، هنوز کاملا واضح نیست که برای بهره بردن از این تغییرات باید از چه پیکربندی سخت‌افزاری استفاده کرد.

انتظارات بالا از ویندوز ۱۱

خب، همانطور که ملاحظه کردید، با توجه به تست‌ها به نظر می‌رسد عملکرد فنی ورژن لیک شده‌ی ویندوز ۱۱ مشابه با عملکرد ویندوز ۱۰ است. گرچه افراد دیگری در اینترنت مدعی هستند که ویندوز ۱۱ می‌تواند تا ۵، ۱۰ و یا ۲۰ درصد عملکرد بهتری ارائه دهد و شاید هم این ادعایشان برای بعضی از پیکربندی‌های سخت‌افزاری خاص درست باشد، اما تست‌های ما چنین چیزی را نشان نداند.

برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که به دلیل به روز شدن سیستم زمان‌بندی، ویندوز ۱۱ از سرعت بیشتری برخوردار است. اما در گذشته شاهد بودیم که بهبودهای سیستم زمان‌بندی تاثیر خیلی کمی در سرعت نهایی دارند. نمی‌توان با قطعیت گفت، اما این احتمال وجود دارد که پردازنده‌های با تعداد هسته‌ی خیلی زیاد شاهد یکسری بهبودها باشند.

همچنین طبق برخی از شنیده‌های دیگر، گفته شده که ویندوز ۱۱ سیستم زمان‌بندی پردازنده‌های ترکیبی که از هسته‌های بزرگ و کوچک تشکیل شده‌اند را بهبود خواهد داد، که خب کاملا منطقی است. سخت‌افزارهای جدید، در اغلب اوقات نیازمند آپدیت‌های نرم‌افزاری هستند که در آینده برای آن‌ها منتشر می‌شوند.

تصویر زمینه‌ی دیگری که در نسخه‌ی لیک شده‌ی ویندوز ۱۱ موجود بود

با توجه به اینکه سرمنشا توسعه‌ی ویندوز ۱۱، نسخه‌ی سبک‌تری از سیستم عامل به نام Windows 10X بوده است، منطقی است که تصور کنیم برخی از ویژگی‌های آن را به ارث برده است. اما حداقل برای پیکربندی که ما تست کردیم، این موضوع منجر به بهبود عملکردی نشد. هنوز این امکان وجود دارد که ویندوز ۱۱ منفعت‌هایی برای سیستم‌های ضعیف‌تر داشته باشد، اما تا انتشار نسخه رسمی ویندوز نمی‌توان چیزی را تایید کرد. البته بنچمارک‌های دیگری نیز برای سنجش عملکرد فنی وجود دارد؛ مثلا بررسی عملکرد سیستم در سرعت لود کردن ویندوز و نرم‌افزارها.

 تا جایی که ما اطلاع داریم، ویندوز ۱۱ صرفا بیلد جدیدی از ویندوز ۱۰ است. هدف و نیت مایکروسافت از ابتدا این بوده است که ضمن حفظ کلیت ویندوز ۱۰، به مرور آپدیت‌هایی برای آن منتشر کند و در طول زمان آن را بهبود دهد. و خب از زمان عرضه‌ی ویندوز ۱۰ تا به الان نیز چنین بوده‌ است. حداقل می‌دانیم که ظاهر ویندوز ۱۰ در حال حاضر با ظاهر آن در سال ۲۰۱۵ متفاوت است.

اما به نظر می‌رسد که این بار مایکروسافت رویکرد متفاوتی در پیش گرفته است و به جای انتشار یک آپدیت بزرگ برای ویندوز ۱۰، تصمیم گرفته است به طور کلی ورژن و عنوان آن را تغییر دهد.

مجددا تاکید می‌کنیم نسخه‌ای که ما برای این مقاله تست کردیم، نسخه‌ی رسمی ویندوز ۱۱ نیست و بیشتر حالت پیش‌نمایش دارد. اما با این‌ حال، چندان انتظار نداریم که نسخه‌ی رسمی و نهایی ویندوز ۱۱ نیز تاثیر شگرفی بر عملکرد فنی بگذارد (حداقل روی این پیکربندی سخت‌افزاری که تست کردیم). در آینده، در صورت امکان تست‌های بیشتری انجام خواهیم داد و اطلاعات جدیدتر را برای شما عزیزان منتشر خواهیم کرد. پس تا آن موقع با ما همراه باشید!

منبع: Tech Spot

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط