تفاوت صدای سوراند و استریو

تفاوت صدای سوراند و استریو

نوشته‌ی
avatar
1 ماه و 28 روز پیش

فهرست مطالب

احتمالا همه ما بارها اصطلاحات "صدای سوراند" و "استریو" را شنیده‌ایم که به انواع سیستم‌های صوتی اشاره دارد. اما‌ این اصطلاحات واقعا به چه معنا هستند؟ تفاوت بین صدای سوراند و استریو چیست و ارتباط آنها با کیفیت صدا چگونه است؟ با اگزومگ همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.

 

استریو در مقابل سوراند

تفاوت بین سیستم های صوتی استریو و سوراند به موقعیت مکانی چشمه‌های صوتی و صدای خروجی از اسپیکر یا هدست مربوط می‌شود. این خروجیِ صوتی تابع تعداد بلندگوها و موقعیت آنها نسبت به شنونده قرار دارد.

سیستم استریو ساده است، همانطور که احتمالا می‌دانید فقط دو بلندگو دارد: چپ و راست. هنگامی ‌که شما از فاصله مساوی با هر دو بلندگو به موسیقی گوش می‌دهید، این دو چشمه‌ی صدا یک میدان صوتی ‌ایجاد می‌کنند که اصوات را از دو کانال چپ و راست به گوش شما می‌رساند. به عبارت دیگر، به راحتی می‌توانید تشخیص دهید که صداها از کجا می‌آیند، از بلندگوی چپ یا از بلندگوی راست، و عمق صداها را نیز احساس می‌کنید.

 

گوش دادن به یک آهنگ با یک سیستم استریو‌ این حس را به شما می‌دهد که کل گروه موسیقی درست جلوی شما در حال اجرا است. باید به خاطر داشته باشید که موقعیت شنونده همه چیز را در مورد دقت و موقعیت میدان صوتی تعیین می‌کند.

اگر شنونده به بلندگوی سمت چپ نزدیکتر باشد، تمام صداها به سمت چپ متمایل می‌شوند. ‌این بدان معناست که موقعیت بلندگوها نقش مهمی‌ در کیفیت سیستم صوتی و تجربه شنیداری شما دارد.

استریو در مقابل سوراند

در همین رابطه بخوانید: تفاوت میان صدای سوراند واقعی و مجازی چیست؟

 

تفاوت اصلی با صدای سوراند، تعداد بلندگوها است. یک سیستم صدای سوراند حداقل شش بلندگو دارد: چپ، راست، وسط، دو بلندگوی عقب و یک ساب ووفر.‌ این چیدمان یک میدان صوتی‌ایجاد می‌کند که کل فضای اطراف شما را در بر می‌گیرد.

 

می‌توانید صداهایی را از پشت، بالا و غیره بشنوید که تجربه‌ی عمیق‌ترین را به خصوص هنگام تماشای فیلم ‌ایجاد می‌کند. تعداد بلندگوها در یک سیستم سوراند بسته به اندازه اتاق و نوع بلندگوها متفاوت است. به طور معمول، بلندگوهای چپ و راست جلو بزرگتر و روی زمین قرار دارند، و بلندگوهای عقب کوچکتر و روی قفسه هستند. با‌ این حال، بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند بلندگوها را در سقف یا دیوار نصب کنند.

 

هر تعداد بلندگویی که می‌خواهید می‌توانید نصب کنید تا مناسب فضای اتاق و سلیقه‌ی خودتان باشد. تعداد بلندگوها در یک سیستم با عنوان "کانال" شناخته می‌شود. به همین دلیل است که به آن سیستم "5.1 کانال" گفته می‌شود. عدد اول تعداد بلندگوها و عدد دوم ساب ووفر است. سیستم‌های بزرگتر می‌توانند تا 7.1، 9.2، 11.2 و غیره باشند.

 

سیستم صوتی بهتر: استریو یا سوراند؟

این تصور غلط رایجی است که صدای سوراند اساسا "بهتر" از صدای استریو است. به طور کلی، یک سیستم سوراند با کیفیت بالا ممکن است تاثیرگذارتر از دو بلندگو به نظر برسد، اما‌ این یک قانونِ قطعی نیست.

هر دو نوع سیستم برای تنظیمات و اهداف مختلف استفاده می‌شوند، و هر سیستم سوراندی الزاما بهتر از یک سیستم استریو نیست.‌ این امر به ویژه در مقایسه دو سیستم با قیمت مشابه صادق است: یک سیستم سوراند همیشه بیش از یک سیستم استریو با کیفیت مشابه هزینه دارد، زیرا بلندگوهای بیشتری دارد.

 

خطاهای تنظیمِ صدا نیز بر کیفیت سیستم تأثیر می‌گذارد. یک سیستم سوراند با موقعیت نامناسب یا تقویت کننده با کیفیت پایین احتمالا به اندازه یک سیستم استریو با تنظیم مناسب واضح و شفاف به نظر نمی‌رسد.

عوامل زیادی در تعیین ‌اینکه کدام سیستم برای هر شرایطی بهتر است نقش دارند، بنابراین فقط فرض نکنید که خرید یک سیستم سوراند در خانه صدای با کیفیت‌تری به شما می‌دهد. در عوض، در نظر بگیرید که کدام سیستم با نیازهای شما مطابقت دارد.

سیستم صوتی بهتر: استریو یا سوراند؟

در همین رابطه بخوانید: تکنولوژیِ صوتی پلی‌استیشن 5 – انقلابی در نسل جدید

 

کدام به درد من می‌خورد؟ استریو یا سوراند؟

سیستم صوتی مناسب برای شما می‌تواند به عوامل زیادی بستگی داشته باشد:

 

اندازه و فضای اتاق: یک اتاق کوچک نیازی به سیستم سوراند کامل ندارد - تعداد زیاد بلندگوهای نزدیک به هم در واقع می‌تواند منجر به انعکاس یا حذف بیش از حد امواج صوتی شود و صدای گرفته به گوش برسد یا تداخل با فرکانس‌های خاصی ‌ایجاد شود.

به همین ترتیب، یک اتاق بزرگ به بلندگوهای کافی برای پر کردن اتاق با صدا نیاز دارد. علاوه بر‌ این، هنگامی ‌که کار به چیدمان صحیح بلندگوها می‌رسد، سیستم‌های سوراند نسبت به سیستم‌های استریو حساس‌تر هستند. شما باید مطمئن شوید که فضای کافی برای قرار دادن یا نصب تمام بلندگوها دقیقا در جایی که در سراسر اتاق برای جهت گیری صحیح از نقطه شنود نیاز دارند، دارید.

 

هدف: موسیقی یا فیلم؟ شاید ‌این مهمترین عامل باشد. صدای سوراند معمولا برای تماشای فیلم ترجیح داده می‌شود و استاندارد سالن‌های سینمای خانگی اختصاصی است. شنیدن قدم‌هایی که از پشت می‌آیند یا پرندگانی که در آسمان هستند می‌تواند به شما احساس کند که واقعا در آن محیط هستید. علاوه بر‌ این، بلندگوی مرکزی جلو برای واضح‌تر کردن گفتگو کلیدی است.

وقتی به موسیقی می‌رسد، آزادی عمل بیشتری وجود دارد. برای گوش دادن دقیق، مانند استودیوی ضبط یا میکس، یا هر محیط تولید موسیقی دیگر، تقریبا همیشه از استریو استفاده می‌شود. برای گوش دادن معمولی یا بازی، با توجه به ترجیح خود می‌توانید هر کدام را انتخاب کنید. از آنجایی که تقریبا تمام موسیقی‌ها به صورت استریو میکس می‌شوند، در مقایسه با فیلم، مزیت استفاده از سیستم سوراند کمتر است.

 

با‌ این حال، بسیاری از افراد دوست دارند با صدای سوراند به موسیقی گوش دهند. برخی از آلبوم‌ها به طور خاص برای سیستم‌های سوراند میکس شده‌اند، بنابراین اگر تعدادی از‌ این آثار کمیاب را دارید، شنیدن آنها به همان شکلی که در نظر گرفته شده است، یک تجربه منحصر به فرد خواهد بود.

کدام به درد من می‌خورد؟ استریو یا سوراند؟

در همین رابطه بخوانید: راهنمای خرید اسپیکر گیمینگ

 

بودجه: البته بودجه شما محدودیت بزرگی برای سیستم صوتی‌ای است که به دست خواهید آورد. به خاطر داشته باشید که با بودجه‌ای که دارید می‌توانید بلندگوهای استریو با کیفیت بالاتری نسبت به سیستم سوراند تهیه کنید. بلندگوهای بیشتر هزینه بیشتری دارند و به تقویت کننده یا رسیوری نیاز دارید که بتواند تعداد صحیح کانال‌ها را کنترل کند.

کیفیت تقویت کننده‌ی صدا یا رسیور – کارت صدا نیز بر کیفیت صدای سیستم تأثیر می‌گذارد، بنابراین اگر سیستم شما امکانات لازم برای پشتیبانی از چنین صدایی را ندارد، بیش از حد روی یک سیستم سوراند کامل سرمایه گذاری نکنید. اگر می‌خواهید بلندگوهای خود را نصب یا پنهان کنید، در نظر گرفتن هزینه نصب نیز مهم است.

 

همچنین ممکن است به پایه یا لوازم جانبی عایق نیاز داشته باشید که وقتی 5 بلندگو یا بیشتر در یک سیستم دارید، به سرعت جمع می‌شوند.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

راهنمای خرید اسپیکر بلوتوثی

هرآنچه که باید از بیس اسپیکر بدانید

راهنمای خرید اسپیکر گیمینگ

معرفی بهترین برندهای اسپیکر در بازار ایران

نحوه اتصال اسپیکرهای بلوتوثی به یکدیگر

راهنمای خرید اسپیکر خانگی

نکات اساسی انتخاب اسپیکر مناسب

آشنایی با انواع اسپیکر و کاربردهای مختلف آن‌ها

مقایسه‌ی اسپیکر بلوتوثی جی‌بی‌ال و سونی

logo
امتیاز این مطلب: 5
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط