آشنایی با انواع اسپیکر و کاربردهای مختلف آن‌ها

آشنایی با انواع اسپیکر و کاربردهای مختلف آن‌ها

نوشته‌ی
avatar
6 ماه و 2 روز پیش

فهرست مطالب

بلندگوهای خوب کلیدی برای داشتن بهترین تجربه ممکن از سیستم صوتی هستند. شما می‌توانید بهترین پخش‌کننده صوتی موجود در بازار را داشته باشید، اما بدون بلندگوهای مناسب سیستم صدا یا سینمای خانگی شما ارزشی نخواهد داشت. در نتیجه آشنایی با انواع اسپیکر و کاربردهای مختلف آن‌ها اهمیت پیدا می‌کند.

اسپیکرها انواع گوناگونی دارند که هر کدام کاربرد خود را دارد. از آنجا که معمولا اسپیکرها قیمت قابل توجّهی دارند، انتخاب درست هنگام خرید بسیار مهم است. از طرفی دانستن ویژگی‌های مورد بررسی در اسپیکر نیز مهم است تا بتوان بهتر گزینه با توجه به نیازهای خود را پیدا کرد. در این مقاله می‌خواهیم با تشریح ساختار اسپیکرها به معرفی انواع مختلف اسپیکر: قابل حمل، بلوتوثی، دیواری، بوک شلف، ایستاده و غیره بپردازیم.

آشنایی با انواع اسپیکر و کاربردهای مختلف آن‌ها

اسپیکر چیست و چگونه کار می‌کند؟

بلندگو یا همان اسپیکر، با دریافت جریان برق از باتری یا پریز، یک میدان مغناطیسی ایجاد میک‌ند که باعث میشود "درایور" آن ارتعاش داشته باشد. در نتیجه‌ی این لرزش و ارتعاشات این درایور (که به Cone یا دیافراگم نیز شناخته می‌شود) هوای اطراف آن جابجا شده و امواج صوتی ایجاد می‌شود. می‌توان این فرایند را به پرتاب یک سنگ در دریاچه و امواج آب حاصل از آن تشبیه کرد. هرچه سرعت ارتعاش بیشتر شود صدا زیرتر و هرچه سرعت کمتر باشد، صدا بم‌تر می‌شود.

اغلب اسپیکرها از دو درایور اصلی تشکیل شده‌اند؛ Woofer و Tweeter، که در یک محفظه قرار دارند و از همپوشانی این امواج طیف گسترده‌ای از صداها تولید می‌شود. "ووفر" وظیفه‌ی تولید صداهای بم (پایین) و "توییتر" وظیفه‌ی تولید صداهای زیر (بالا) را دارد، و امواج بین این دو از همپوشانی آنها ایجاد می‌شود. اسپیکرهایی که صرفا دو دیافراگم داشته باشند دوطرفه نامیده می‌شوند.

در ساختار سه‌طرفه، یک درایور دیگر برای پوشش امواج و صداهای میانی در ساختار اسپیکر قرار داده شده و در اسپیکرهای چهارطرفه یک Subwoofer اضافه می‌شود تا صداهای خیلی پایین (همان بِیس) را پوشش دهد. البته درنظر داشته باشید هماهنگی لازم بین درایورها در اسپیکرهای سه و چهارطرفه کمی پیچیده‌تر است و به همین جهت بهتر است از مدل‌های ارزان و بی کیفیت دوری کنید.

در همین رابطه بخوانید: نحوه اتصال اسپیکرهای بلوتوثی به یکدیگر

محفظه‌ی اسپیکر (که Cabinet نام دارد) اجزای اسپیکر را در خود جای می‌دهد. در این میان دو نوع فیلتر داریم؛ Low Pass Filter و High Pass Filter، که به ترتیب مانع رسیدن صداهای بالا به ووفر و صداهای پایین به توییتر می‌شوند. جنس کابینت باید مستحکم و از داخل عایق صدا باشد تا مانع تشدید امواج در داخل آن شود. اسپیکرهایی با محفظه پلاستیکی شاید برای استفاده‌های ساده کافی باشند ولی در اسپیکرهای با صدای ایده آل بهتر است از جنس‌هایی مثل چوب استفاده شده باشد.

یک نکته دیگر که بهتر است توضیح دهیم بحث استریو بودن است. اگر صدای ارسالی توسط دستگاه به اسپیکرها یکسان باشد، به آن مونو (Mono) می‌گوییم. کاربرد مونو برای این است که یک صدا در مکان‌های مختلف به یک شکل برسد. اما اگر بخواهیم صدا به قولی 3 بعدی شود و محیطی باشد، از استریو استفاده می‌شود؛ به این صورت که صدا از زوایای مختلف به دستگاه‌ها ارسال می‌شود تا در کنار هم بتوانند فضا را پوشش دهند.

اسپیکر‌های استریو می‌توانند از چند جهت به شما صدا بدهند که به کانال معروف است، مثلا در اسپیکر‌های 5 کاناله از جلو، عقب و وسط صدا به شما می‌رسد.

 

معرفی انواع مختلف اسپیکر

حالا که روش کار اسپیکر‌ها را متوجه شدیم و با اجزای کلی آن آشنا شدیم، می‌خواهیم با توجه به ساختار و نیز شکل ظاهری آنها، انواع مختلف اسپیکر را بررسی کنیم و کاربردهای آنها را نیز بفهمیم:

اسپیکرهای تاور - ایستاده

اسپیکرهای تاور - ایستاده

همان‌طور که از نام آن پیداست، این اسپیکر‌ها بر کف زمین ایستاده‌اند و معمولا 1-1.5 متر ارتفاع دارند. با اینکه لزوما ابعاد یک بلندگو با کیفیت صدا رابطه‌ای ندارد، ولی معمولا بلندگوهای بزرگتر صدای بیشتری دارند.

اسپیکرهای تاور معمولا به خاطر قدرت جابجایی بیشتر هوا بِیس بهتری تولید می‌کنند. با توجه به این نکته معمولا از این اسپیکرها در محیط‌های بزر‌گتر استفاده می‌شود. خیلی اوقات داشتن یک جفت اسپیکر ایستاده‌ی استریو که به صورت محیطی صدا را ایجاد می‌کنند برای شما کافیست.

اسپیکرهای بوک شلف

اسپیکرهای بوک شلف

این اسپیکرها جایگزین خیلی خوبی برای اسپیکرهای تاور هستند مخصوصا اگر فضای محدودتری دارید. معمولا دوطرفه هستند هرچند مدل های سه‌طرفه نیز وجود دارد. معمولا این اسپیکرها مستقیم در قفسه‌ی کتاب (همان Book Shelf) قرار می‌گیرند اما اگر روی پایه‌های مستقل قرار بگیرند می‌توانند کیفیت صدای بهتری ارائه دهند.

مانند تاورها، بوک شلف‌ها نیز می‌توانند به صورت استریو استفاده شوند و در کنار یک ساب ووفر خوب تجربه‌ی کاملی از صدا را به شما بدهند.

اسپیکرهای سوراند (Surround)

اسپیکرهای سوراند (Surround)

کلمه‌ی Surround به معنا احاطه کردن است. دلیل نام‌گذاری این اسپیکرها نیز همین است؛ به این صورت که کنار و یا پشت شما قرار می‌گیرند تا صدا شما را احاطه کند و حس دربرگرفته شدن داشته باشید.

این بلندگوها که یک‌جورهایی برادر کوچکتر بوک شلف‌ها حساب می‌شوند، معمولا یه ووفر همراه با یک توییتر یا درایور میانی دارند. با اینکه می‌توانند به صورت استریو استفاده شوند، ولی معمولا با چند اسپیکر دیگر ترکیب شده تا صدا را تکمیل کنند به جای اینکه خودشان بخش اصلی سیستم صوتی شما باشند. اگر با سیم کشی وسط اتاق مشکل دارید، می‌توانید به صورت دیواری، سقفی یا حتی بی‌سیم استفاده کنید.

در همین رابطه بخوانید: معرفی بهترین برندهای اسپیکر در بازار ایران

اسپیکرهای کانال مرکزی

اسپیکرهای کانال مرکزی

این اسپیکرها بخش اصلی هر سیستم صدای محیطی هستند. معمولا در وسط چینش شما قرار می‌گیرند (مثلا زیر تلویزیون). تمرکز اصلی آنها نه بر توییتر و نه بر ووفر است، بلکه سعی در تولید صداهای میانی دارند و هنگام تماشای فیلم و سریال، عمده‌ی صدای دیالوگها به عهده آنهاست.

ساب ووفرها

ساب ووفرها

همانطور که پیش‌تر گفتیم، ساب ووفر‌ها وظیفه‌ی تولید صداهای بسیار بم یا همان بِیس اصلی را دارند. از آنجا که لرزش بسیار زیادی لازم دارند، پس برق زیادی هم نیاز دارند و در ساختار آنها از مولدها و آمپلیفایرها استفاده می‌شود.

محل قرار گرفتن ساب ووفر در فضای اتاق بسیار مهم است، چراکه ممکن است با قرارگیری اشتباه بخشی از بِیس یا حتی کلّ آن خنثی شود. تهیه‌ی یک ساب ووفر در هر سیستم صوتی باعث می‌شود صدای کامل‌تری داشته باشید مخصوصا اگر آهنگ گوش می‌دهید.

ساندبار

ساندبار

این دستگاه‌ها ساده‌ترین و سریع‌ترین روش برای ارتقای کیفیت صدای تلویزیون (و گاها کامپیوتر) شما هستند. معمولا نصب بسیار ساده‌ای داشته (صرفا کافیست به برق بزنید و زیر تلویزیون بگذارید و به آن وصل کنید) و باعث می‌شوند بتوانید با صدای بهتری فیلم و سریال‌های خود را دنبال کنید.

اسپیکرهای داخلی / توکار

اسپیکرهای داخلی / توکار

شاید بخواهید بدون اینکه سیم‌کشی آشکاری داشته باشید از اسپیکرهای خوب لذت ببرید. برای همین از اسپیکرهای توکار استفاده می‌شود که معمولا به دو صورت سقفی و دیواری عرضه می‌شوند. این اسپیکرها معمولا یک پنل جلویی دارند که توری طور است ولی دیگر محفظه و کابینت ندارند، چراکه داخل دیوار یا سقف قرار می‌گیرند و یک جورایی دیوار/سقف کابینتِ آنهاست. در نتیجه نسبت به مدل‌های مشابه بوک شلف یا سوراند ارزان‌تر هستند، هرچند معمولا هزینه نصب آنها این اختلاف قیمت را پر می‌کند.

از اسپیکرهای دیواری معمولا در مکان‌های ثانویه (مثل اتاق‌های کناری یا آشپزخانه) استفاده می‌شود و از سقفی‌ها معمولا برای ایجاد یک بُعد عمودی در صدا استفاده می‌شود.

اسپیکرهای بیرونی

اسپیکرهای بیرونی

لازم نیست که همیشه صدا در داخل اتاق و ساختمان باشد. گاهی شما دوست دارید خارج از خانه (مثلا در حیاط) از موسیقی لذت ببرید. این اسپیکرها معمولا همانند بوک شلف‌ها و سوراندها هستند و گاه نیز پنهان هستند و در محیط مخفی می‌شوند. در بعضی مدلها ویژگی‌هایی مثل ضد آب بودن لحاظ شده تا از آسیب‌های احتمالی فضای بیرونی در امان باشند.

اسپیکرهای هوشمند

اسپیکرهای هوشمند

با توجه به هوشمند شدن اکثر لوازم خانگی، داشتن اسپیکرهای هوشمند هم خیلی غیرمنطقی نیست. نحوه‌ی کار آنها معمولا به این صورت است که هر اتاقی که می‌خواهید آن را به برق می‌زنید و بعد از اتصال به اینترنت، می‌توانید با گوشی به آن وصل شوید یا با استفاده از فرمان‌های صوتی از موزیک‌های اپلیکیشن‌های پخش موسیقی استفاده کنید.

برخی مدل‌ها به طور چنداتاقی عرضه شده‌اند، به این صورت که شما چند اسپیکر در اتاق‌های خانه خود دارید و هنگام تردد در اتاق‌ها همیشه صدا دارید.

اسپیکرهای قابل حمل

اسپیکرهای قابل حمل

اگر می‌خواهید هنگام بیرون بودن هم به موزیک و صدا دسترسی داشته باشید، این اسپیکرها به کار شما می‌آیند. از اسپیکرهای جیبی گرفته تا اسپیکرهای تاور قابل حمل، شما می‌توانید هرجایی که هستید یک اسپیکر خوب همراه خود داشته باشید. اگر در کنار استخر یا دریا می‌خواهید از آن استفاده کنید دنبال مدل‌هایی با قابلیت ضدآب بودن باشید.

اسپیکرهای بلوتوثی

اسپیکرهای بلوتوثی

در هرکدام از دسته‌های قبلی که مطرح شد، ممکن است امکان اتصال بلوتوثی به اسپیکر نیز مهیّا باشد. در بعضی از مدل‌ها حتی ممکن است اتصال فقط بی‌سیم و بلوتوثی باشد. با این حساب نمونه‌های قابل حمل رایج‌ترین نوع بلوتوثی هستند.

 

نکات تکمیلی

بعد از اینکه با انواع اسپیکر آشنا شدید و توانستید تصمیم بگیرید کدام مدل بیشتر به درد شما می‌خورد، قبل از انتخاب مدل نهایی بهتر است یک سری نکات را در نظر داشته باشید.

اوّل تصمیم بگیرید که مصرف شما از اسپیکر چیست؟ دوم اینکه فضایی که قرار است اسپیکر داخل آن قرار بگیرد را مد نظر قرار دهید. سوم اینکه بودجه خود را مشخص کنید. در آخر نوع و برند اسپیکر را انتخاب کنید.

بررسی تخصصی نکات انتخاب اسپیکر، اعم از فرکانس، حساسیت، قدرت، مقاومت، سطح صدا، کابل‌ها و غیره را در مقاله نکات اساسی انتخاب اسپیکر در آینده‌ی نزدیک در اگزومگ بررسی خواهیم کرد.

 

آشایی با انواع اسپیکر و کاربردهای مختلف آن‌ها - جمع‌بندی

اگر تصمیم بر خرید یک اسپیکر دارید، بهتر است بدانید چه اسپیکر‌هایی در بازار وجود دارند و هرکدام به چه کاری می‌آید. از این رو آشنایی با انواع اسپیکر و کاربردهای مختلف آنها اهمیت خاصی پیدا می‌کند.

در این مقاله با جواب به پرسش " اسپیکر چیست و چگونه کار می کند؟" و سپس معرفی انواع مختلف اسپیکر: قابل حمل / بلوتوثی / دیواری/ بوک شلف / ایستاده و غیره ... سعی داشتیم شما را در شناخت دنیای اسپیکر کمک کنیم. آیا به دنبال خرید اسپیکر هستید؟ اسپیکرهای فعلی شما از کدام نوع هستند؟ نظرات و پیشنهادات خود را در کامنت‌ها با ما در میان بگذارید.

 

پرسش و پاسخ – سوالات متداول

هنگام انتخاب اسپیکر برای کامپیوتر، چه فاکتورهایی را باید در نظر گرفت؟

کیفیتِ صوتی قطعا بیشترین اهمیت را دارد. ابعاد اسپیکر نیز بستگی به نیاز شما و دکور میز گیمینگ و اتاق‌تان خواهد داشت. بسته به بودجه‌ی خود باید به میزان اعتبار برند و سریِ اسپیکر و کیفیت ساخت آن اهمیت دهید. همچین اتصال اسپیکر (بلوتوث، کابل و ..) را نیز باید در نظر داشته باشید.

 

کدام سیستم اسپیکر بهتر است، 2.0 یا 2.1؟

سیستم 2.0 یعنی دو عدد اسپیکر کانال چپ و راست که صدای استریو به شما خواهد داد. سیستم 2.1 اما علاوه بر دو اسپیکر، یک ساب‌ووفر نیز دارد که بیس صدا را تقویت می‌کند. اگر می‌توانید فضای لازم برای اسپیکر با ساب‌ووفر را فراهم کنید و علاقه دارید صدای گیم، موسیقی یا تماشای فیلم در اتاق شما به خوبی پخش شود، می‌توانید 2.1 را انتخاب کنید.

 

مطالب مرتبط – بیشتر بخوانید:

راهنمای خرید اسپیکر بلوتوثی

هرآنچه که باید از بیس اسپیکر بدانید

راهنمای خرید اسپیکر گیمینگ

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط