سه مشکل متداول در اسمبل کردن PC و راه‌های برطرف کردن آن‌ها

سه مشکل متداول در اسمبل کردن PC و راه‌های برطرف کردن آن‌ها

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 11 ماه پیش

فهرست مطالب

گاهی اوقات کار کردن روی PC، سریع و روان انجام می‌شود؛ بدون مشکل خاصی قطعات را سر جایشان قرار می‌دهید، کابل‌های ضروری را متصل می‌کنید، دکمه Power را فشار می‌دهید و سیستم عامل را اجرا می‌کنید. با این حال، برخی اوقات ممکن است که یک مشکل تا ساعت‌ها شما را درگیر کند. 

بعضی از مشکلات متداولی که در حین اسمبل کردن، ارتقا دادن یا تعمیر یک کامپیوتر پیش می‌آیند، در واقع ریشه در اشکالات فیزیکی دارند. در ادامه توضیح خواهیم داد که چگونه این مشکلات را برطرف کنید و یا از رخ دادن آن‌ها پیشگیری کنید.

هرز شدن مهره‌های مادربرد

امروزه مهره‌های نصب شده روی مادربرد معمولا سایز و شکل یکسانی دارند. از آنجایی که این مهره‌ها اندازه‌ی چندان بزرگی ندارند، برای دسترسی به آن‌ها در زیر مادربرد، باید از ابزارهای کوچک و باریکی استفاده کنید.

این یکی از مشکلات سنتی است؛‌ گاهی اوقات مهره‌ی روی مادربرد هرز می‌شود و همراه با پیچ متصل به آن می‌چرخد و نمی‌توان پیچ را جدا کرد. در نتیجه قطعه‌ی مورد نظر بر روی مادربرد گرفتار می‌شود.

نحوه حل مشکل: برای این که از شر این مشکل خلاص شوید، باید همزمان با جداسازی پیچ، مهره را محکم در جای خود نگه دارید. برای این کار بهتر است از ابزارهای نگهدارنده کمک بگیرید. می‌توانید برای نگه داشتن مهره‌های هرز شده، از آچارهای قابل تنظیم که گیره‌های باریکی دارند (مدل‌های ۴ یا ۶ اینچی و یا مدل‌های جیبی) استفاده کنید تا در محیط بین کیس و مادربرد، فضای کافی برای حرکت آچار وجود داشته باشد.

اگر آچار تنظیم شونده برای کار شما ضخیم است، از یک هموستات استفاده کنید که دارای پنس‌های قفل شونده است (از هموستات معمولا در فرایند جراحی استفاده می‌شود ولی در اینجا هم می‌تواند کاربردی باشد.). اگرچه ممکن است هموستات بر روی سطوح مهره‌ها خط و خش ایجاد کند، اما استفاده از آن را به آچار ترجیح می‌دهیم.

نوک سوزنی و دسته‌های قفل شونده‌ی هموستات باعث می‌شود حرکت در فضاهای تنگ و باریک راحت‌تر انجام شود. علاوه بر این، نوک سوزنی هموستات به اندازه‌ای باریک است که می‌تواند قسمت پشتی مهره را نیز که دارای پیچ خوردگی است، در جای خود نگه دارد. در نتیجه این ابزار می‌تواند نقش یک ناجی را برای مهره‌های هرزشده‌ی مادربرد داشته باشد.

نحوه پیشگیری: از این که مهره‌های روی مادربرد به درستی محکم شده‌اند اطمینان حاصل کنید. به طور معمول، مهره‌هایی که از پیش بر روی مادربرد نصب شده‌اند مشکلی از این بابت ندارند، اما بررسی مجدد آن‌ها هم ضرر ندارد. برای این کار از یک پیچ‌گوشتی مخصوص مهره‌های شش ضلعی و یا از یک آچار تنظیم شونده استفاده کنید.

اگر مهره‌ها را خودتان نصب کرده‌اید یا جای برخی از مهره‌ها را تغییر داده‌اید، آن‌ها را تا جایی که با قسمت فلزی کیس تماس برقرار کنند سفت کنید. سپس در حد خیلی خیلی کمی آن‌ها را سفت‌تر کنید و دیگر بیشتر از آن ادامه ندهید. دقت کنید که اگر مهره را بیش از اندازه سفت کنید، ممکن است مشکلات مختلفی ایجاد شود.

ساییده شدن پیچ‌ها

اگر برای باز کردن یا بستن پیچ، از یک پیچ گوشتی اشتباهی استفاده شود یا نتوان به شکلی صحیح به پیچ فشار وارد کرد، ممکن است قسمت بالایی پیچ ساییده شود. اگر پیچ‌ گوشتی در هنگام چرخش سُر بخورد، باعث ساییده شدن گودی و دندانه‌های روی پیچ می‌شود. اگر دفعات زیادی این اتفاق رخ دهد، امکان قفل شدن پیچ با پیچ گوشتی از بین می‌رود.

نحوه حل مشکل: با استفاده از یکسری انبردست‌های خاص (از نوع دم باریک) می‌توانید پیچ ساییده شده را از جای خود خارج کنید. برای این کار از انبردست‌هایی که قابلیت قفل شوندگی دارند استفاده کنید. به این صورت که پیچ را در میان دندانه‌های انبردست قفل کرده و سپس آن را بچرخانید تا خارج شود.

اما در صورتی که شیارهای اصلی پیچ ساییده شود باید چه کار کنیم؟ اگرچه این مشکل معمولا در فرایند اسمبل PC رخ نمی‌دهد، اما اگر بر حسب اتفاق به چنین مشکلی برخوردید، ابتدا سعی کنید که چیزی نارسانا را در زیر قسمت بالایی پیچ فرو کنید. سپس با همان حالت نرمال پیچ را خارج کنید.

اگر شانس با شما یار باشد، پیچ با شیارهای قسمت بیرونی جفت و جور شده و خارج می‌شود. اگر با انجام این کار پیچ خارج نشود، مجبورید که به سمت روش‌های مخرب‌تری روی بیاورید. مثلا می‌توانید از ابزارها و مته‌های استخراج کننده پیچ استفاده کنید.

نحوه پیشگیری: اطمینان حاصل کنید که از پیچ گوشتی با سایز مناسب استفاده می‌کنید. برای باز کردن اکثر پیچ‌های بکار رفته در PC، باید از یک پیچ گوشتی چهارسو شماره ۲ استفاده کنید. البته پیچ‌های برخی از قطعات (مثل درایوهای M.2) نیازمند پیچ گوشتی‌ شماره ۱ هستند. همچنین در هنگام سفت کردن یا شل کردن پیچ، میزان فشار کافی را به آن اعمال کنید.

معمولا هنگامی پیچ گوشتی از جای خود سُر می‌خورد که با نیروی ضعیفی آن را بچرخانید. نیاز نیست که با تمام توان خود این کار را انجام دهید، صرفا در حدی نیرو وارد کنید که از سفت شدن پیچ در جای خود اطمینان حاصل کنید.

پین‌های آسیب دیده‌ پردازنده و مادربرد

سر و کله زدن با پین‌های خم شده‌ی پردازنده یا سوکت‌های مادربرد، از جمله مشکلاتی است که احتمالا منجر به سکته قلبی کاربر می‌شود! سناریوهای مختلفی باعث رخ دادن چنین فاجعه‌ای می‌شود، ازجمله: جداسازی عجولانه خنک کننده‌ی پردازنده که باعث می‌شود خود پردازنده همراه با سینک حرارتی بیرون کشیده شود، نصب غیراصولی پردازنده در سوکت که در هنگام پایین بردن اهرم سوکت صدای وحشتناک شکستن پین‌ها را به همراه دارد و افتادن پردازنده بر روی زمین به طور اتفاقی.

نحوه حل مشکل: برای احیای پردازنده‌ای که پین‌های آن خم شده است، به چیزهایی نیاز داریم تا به ما کمک کنند پین‌های خم شده را به شکل اولیه‌شان برگردانیم. مثل کارت‌های اعتباری، مدادهای مکانیکی، سوزن خیاطی و موچین‌های ظریف. مهم نیست که از چه ابزاری استفاده می‌کنید، فقط اطمینان حاصل کنید که در یک اتاق با هوای گرم این کار را انجام می‌دهید؛ چون فلز در هوای گرم راحت‌تر خم می‌شود و شکسته نمی‌شود.

استفاده از کارت‌های اعتباری برای مواقعی که پین‌ها مقدار کمی خمیدگی دارند کارآمد است و می‌تواند ردیف‌های پین‌ها را در یک راستا قرار دهد. مدادهای مکانیکی و سوزن‌های خیاطی نیز برای پین‌هایی که خمیدگی شدیدی دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. بنابراین بسته به اینکه پین‌ها تا چه حد خم شده‌اند می‌توانید از این ابزارها استفاده کنید. دقت داشته باشید که به آرامی پین‌ها را حرکت دهید، چون نیروی ناگهانی به فلز ممکن است باعث شکسته شدن آن شود. در صورتی که پین شکسته شود، به هیچ وجه قادر به بازیابی آن نخواهید بود.

نحوه پیشگیری: آماده سازی مناسب قطعات می‌تواند از به وجود آمدن بسیاری از دردسرها جلوگیری کند. در هنگام جداسازی خنک کننده‌ی پردازنده، ابتدا سیستم را روشن کنید تا چسب حرارتی مقداری گرم شود، سپس خنک کننده را به آرامی به طرفین حرکت دهید تا آزاد شود.

در هنگام نصب یک پردازنده،‌ اطمینان حاصل کنید که آن را به شکلی صحیح بر روی مادربرد قرار می‌دهید. به فلش مثلثی شکل روی پردازنده نگاه کنید و جهت آن را با جهت فلش روی سوکت مادربرد مطابقت دهید. در هنگام سر هم کردن قطعات PC و یا نگه داشتن قطعات، فضایی کافی برای کارتان ایجاد کنید تا از افتادن‌های احتمالی جلوگیری کنید. علاوه بر این، می‌توانید از زیراندازهای ضد الکتریسیته ساکن نیز برای محافظت بیشتر استفاده کنید.

منبع: PCWORLD

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط