ترافلاپ (TFLOP) چیست؟

ترافلاپ (TFLOP) چیست؟

نوشته‌ی
avatar
4 سال و 7 ماه و 7 روز پیش

فهرست مطالب


از سخت افزار کنسول ایکس باکس وان ایکس (
Xbox One X) گرفته تا معرفی کارت گرافیک های جدید اِی ام دی (AMD) و انویدیا (Nvidia) حتما بارها اصطلاح ترافلاپ (TFLOP) را شنیده اید. امروز می خواهیم با این اصطلاح که اخیرا بیش از پیش در دنیای سخت افزار و گیم شنیده می شوند آشنا شویم.

ترافلاپ چیست؟

ترافلاپ یا TFLOP در واقع کوتاه شده عبارت "teraflop" است، روشی برای محاسبه ی قدرت سخت افزاری کامپیوتر بر اساس ظرفیت ریاضی و نه فرکانس پردازنده (GHz). یک ترافلاپ به ظرفیت پردازنده برای محاسبه یک تریلیون ممیز شناور (Floating Point) در هر ثانیه می گویند. مثلا وقتی می گوییم یک قطعه سخت افزاری دارای قدرت 6 ترافلاپ است، بدین معناست که می تواند در هر ثانیه 6 تریلیون (معادل 6 هزار میلیارد) ممیز شناور را محاسبه و پردازش کند.

محاسبه ممیز شناور چیست؟

محاسبه ممیزهای شناور یک روش مرسوم برای اندازه گیری قدرت پردازش سیستم هاست. درواقع همین که از ترافلاپ صحبت می کنیم، یک واحد جهانی و استاندارد برای محاسبه قدرت کامپیوترها خواهیم داشت.

اگر درس ریاضی دوران تحصیل خود را به خاطر بیاورید، ممیز شناور در واقع همان "اعداد حقیقی" هستند، که از دیدگاه محاسبات ریاضی، به هر نوع محاسبه محدود (کرانه دار) گفته می شود که از اعداد حقیقی (خصوصا در سیستم ده دهی) استفاده می کند.

در نهایت، ترافلاپ یعنی تعداد معادلات ریاضی بر اساس اعداد حقیقی که پردازنده قادر است در هر ثانیه پردازش کند. دستگاه های مختلف ممکن است به مقادیر متفاوتی از فلاپس نیاز داشته باشند. مثلا یک ماشین حساب معمولی تنها با 10 فلاپس می تواند تمام دستورات و محاسبات ریاضیِ شما را انجام دهد. در نتیجه وقتی از مگافلاپ (میلیون فلاپ)، گیگافلاپ (میلیارد فلاپ) و ترافلاپ (تریلیون فلاپ) صحبت می کنیم، می توانید تصور کنید که از چه میزان قدرت حرف می زنیم..

تولیدکنندگان سخت افزارهای مختلف معمولا برای بیان سرعت پردازش دستگاه های خود از واحد فلاپس استفاده می کنند.

معنای فلاپس بر روی کارت های گرافیک چیست؟

اساسِ موضوع همان است! چیزی که ما با چشم خود تحت عنوان گرافیک روی صفحه نمایش می بینیم، درواقع حجم عظیمی از اَشکال هندسی و چند وجهی هاست که در جهات مختلف در هر لحظه در حال رندر شدن هستند. کار پردازنده گرافیکی کشیدنِ تصاویری که در بازی می بینید نیست! بلکه در حقیقت با استفاده از فرمول ها و معادلات ریاضی، اَشکال، بافت، سایه ها و دیگر عناصری که به چشم انسان به صورت گرافیک رندر شده دیده می شود را تعریف می کند. پردازنده گرافیکی در حقیقت هر زاویه و هر نقطه از تصویر را به صورت یک ممیز شناور می بیند.

آیا فلاپس بیشتر به معنای گرافیک بهتر و سرعت بالاتر در پردازش است؟

معمولا همین طور است، اما نه همیشه! کارت گرافیک هایی با فلاپس کمتر وجود دارند که در مقایسه با مدل هایی با فلاپس بیشتر، در عمل نتیجه بهتری هنگام پردازش گرافیک بازی ها می دهند. برای یک قیاس کلی، می توان این امر را در حکم حد واتی یا مقدار نیرو بر حسب وات نگاه کرد. چراغ قوه و چراغ آباژور ممکن است هر دو با یک توان وات کار کنند، اما در عمل نوردهی های کاملا متفاوت با میزانِ روشنایی کاملا متفاوتی داشته باشند. در مورد پردازنده های گرافیکی هم همین طور است، و علاوه بر فاکتور فلاپس، عوامل دیگری چون معماری پردازنده، تعداد هسته ها، سرعت هر هسته و بسیاری عوامل دیگر دخیل هستند.

اما به طور، اگر عوامل دیگر به درستی سر جای خود باشند، می توان گفت که فلاپس بیشتر به معنای سرعت بالاتر و پردازشِ گرافیکیِ بهتر است. تا همین چند سال پیش تولید کنندگان کارت گرافیک حتی نمی توانستند به یک تلافلاپ رندر برسند، اما اکنون ارقامی مانند 6 تا 11 ترافلاپ در صنعت گیم مورد استفاده قرار می گیرند.

این موضوع برای ابرکامپیوترها حتی از این نیز هیجان انگیزتر است، و در دنیای ابرکامپیوترها صحبت از 100 پتافلاپ می شود، و هر پتافلاپ به معنای هزار ترافلاپ است..

نتیجه گیری

تصور کنید یکی از دوستانِ بدنسازتان دارد از توانای خود در باشگاه تعریف می کند، و مثلا مدعی است که می تواند 160 کیلوگرم وزنه را بلند کند. به راحتی می توانید نتیجه بگیرید که قدرت بدنی این شخص در وضعیت خوبی قرار دارد. اما برای یک قهرمان بدنسازی در سطح جهانی، همه چیز به این که بتواند 160 کیلوگرم را بلند کند محدود نمی شود، و باید بتواند به خوبی از پس چالش های متعددی بر بیاید تا قهرمان شود.

در مورد کارت های گرافیک نیز همین است! میزان فلاپس کالایی که خریداری می کنید مهم است، اما در عمل باید دید که محصول چه بازخوردی هنگام رندر کردن بازی ها به شما خواهد داد.

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط