توان حرارتی یا TDP پردازنده چیست؟

توان حرارتی یا TDP پردازنده چیست؟

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 21 روز پیش

فهرست مطالب

اگر سراغ اسمبل PC یا ارتقای یک قطعه به خصوص رفته باشید، در قسمت مشخصات آن، حتماً به عنوان توان حرارتی یا TDP (Thermal Design Power) برخورده‌اید. اما TDP دقیقاً چیست و چرا باید به این اعداد ارائه شده توسط تولید کننده اهمیت داد؟ در این مقاله تمام ریز و بم مربوط به این موضوع را برایتان توضیح خواهیم داد.

منظور از توان حرارتی یا TDP چیست؟

توان حرارتی یک مقیاس ارائه شده از طرف تولید کنندگان است که میزان حرارت خروجی پیشبینی شدۀ یک قطعه در هنگام بارگذاری را محاسبه می‌کند. به عنوان مثال، توان حرارتی در یک سی پی یو ممکن است 90 وات باشد، بنابراین انتظار می‌رود این قطعه در هنگام استفاده به اندازه 90 وات گرما تولید کند. هنگام خرید سخت افزار جدید این اعداد و مقیاس‌ها ممکن است در ابتدا باعث سردرگمی شوند، زیرا برخی با توجه به مقدار توان گفته شده در TDP، قطعات PC خود را انتخاب می‌کنند؛ اما این اعداد نه کاملاً دقیق هستند و نه کاملاً اشتباه.

TDP

اگرچه TDP در واقع بر حسب وات اندازه گیری شود، اما در مثال توان حرارتی پردازندۀ 90 واتی ما، به این معنی نیست که این پردازنده به 90 وات توان از منبع تغذیه نیاز دارد. به جای نشان دادن اینکه این قطعه به چه مقدار توان ورودی خام نیاز دارد، تولیدکنندگان از TDP به عنوان یک مقدار اسمی برای انتخاب سیستم‌های خنک کننده مناسب قطعه استفاده می‌کنند. همچنین خیلی کم پیش می‌آید که شما بتوانید در استفاده‌‌ی خود، به مقدار TDP ذکر شده‌ی یک پردازنده یا کارت گرافیک برسید، مگر اینکه برنامه‌ها و فرآیندهای بسیار سنگینی را اجرا کنید.

با این اوصاف، هرچه TDP بالاتر باشد، خنک کنندۀ بهتری نیاز خواهد بود؛ فرقی هم نمی‌کند که عملیات خنک کردن قطعه ریشه در فناوری‌های غیرفعال داشته باشند یا اینکه با استفاده از خنک کننده‌های مبتنی بر فن یا مایع باشند. برای مثال، یک پردازنده قدرتمندAMD FX-9590  220 واتی با خنک‌کننده پردازنده لپ‌تاپ به خوبی عمل نخواهد کرد.

TDP

توان حرارتی قطعه با میزان توان مصرفی تفاوت دارد

اگرچه TDP معادل مقدار توان مصرفی قطعه مورد نظر نیست، اما با توجه به مقدار آن می‌توان توان لازم قطعه را تحمین زد. چرا که TDP بر واحد توان است، بنابراین با توجه به آن می‌توانید از مقدار توان تقریبی لازم آگاه شوید. به زبانی ساده، قطعه‌ای با TDP کمتر مسلماً به مصرف برق کمتری از منبع تغذیه (پاور) شما نیاز دارد.

توان حرارتی لیست شده توسط تولیدکنندگان نیز می‌تواند بسته به یافته‌های آن‌ کمپانی متفاوت باشد. بنابراین، در حالی که مقدار TDP ممکن است منعکس کنندۀ میزان دقیق توان مصرفی یک قطعه در یک سیستم نباشد، زمینه محکمی برای انتخاب و طراحی یک سیستم خنک کننده‌ای متناسب آن قطعه و همچنین یک دانش تقریبی در مورد میزان توان خروجی مورد نیاز از یک منبع تغذیه ارائه می‌کند. جهت اطمینان، ما معمولاً یک منبع تغذیه حداقل 500 واتی باکیفیت را برای PCهایی که یک کارت گرافیک دارند توصیه می‌کنیم.

نتیجه گیری بررسی TDP

اگر هنوز هم معنی و کاربرد توان حرارتی یا TDP را خوب متوجه نشده‌اید، به عبارتی ساده، این عنوان اساساً مقداری است که به تعیین بازده توانی و عملکرد یک قطعه کمک می‌کند. برای مثال، پردازنده‌ای با توان حرارتی بالاتر معمولاً عملکرد بهتری نیزی ارائه می‌دهد، اما برق بیشتری را از منبع تغذیه می‌گیرد. با این حال، اگرچه TDP واحد اندازه‌گیری مستقیم و دقیقی برای محاسبه میزان توان دریافتی یک قطعه نیست، اما می‌تواند شاخص خوبی برای تخمین توان مورد نیاز قطعات باشد.

مبنع: WindowsCentral

بیشتر بخوانید:

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.