آیا SLI هنوز هم ارزش دارد؟

آیا SLI هنوز هم ارزش دارد؟

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 5 ماه و 12 روز پیش

فهرست مطالب

آیه به دنبال ستاپی با دو کارت گرافیک هستید و برایتان سوال شده که آیا SLI هنوز هم ارزش دارد؟ بحث کارت گرافیک دوگانه چند سالی است که بر سر زبان‌ها می‌باشد و بسیاری می‌گویند که SLI یک تکنولوژی مرده است. ولی آیا واقعا SLI به پایان رسیده است؟ با ما همراه باشید تا در این مقاله ببینیم که آیا SLI ارزش دارد یا خیر.

به نظر ما، SLI در حال حاضر سرمایه‌گذاری خوبی برای گیمرها به حساب نمی‌آید. اگر به دنبال بهبود عملکرد و گرافیک بهتری هستید، احتمالا بهترین کار این است که کل پول خود را جای دوبرابر کردن کارت گرافیک خود، صرف خرید یک گرافیک قدرتمند بکنید.

با این وجود اما SLI یک تکنولوژی مرده نیست و برای آن عده کوچکی از گیمرها که دنبال بهترین چیزهای گیمینگ هستند، SLI انتخابی در دسترس است. این یعنی کسانی که خواهان بالاترین تنظیمات گرافیکی بازی روی مانیتورهای 4K 144 Hz یا 8K هستند و برای این تنظیمات، شما نیاز به دو کارت گرافیک دارید تا بتوانید به تقاضای موجود برای پردازش فریم‌ها و پیکسل‌ها پاسخ دهید.

مزایای استفاده از SLI

  • عملکرد بهتر

مزیت اصلی SLI به طور کلی عملکرد بهتر است. البته این عملکرد بهتر در زولوشن 1080p یا پایین‌تر مشخص نمی‌شود ولی در رزولوشن‌های بالاتری مثل  4k (3840×2160) یا 8k (7680×4320)، این بهبود عملکرد بسیار محسوس می‌شود.

مانیتورهای رزولوشن بالا با رفرش‌ریت‌های زیاد مثل 144 Hz نیازمند کار زیادی از کارت گرافیک شما برای رندر پیکسل‌ها و فریم‌های مختلف است. اگر شما یک مانیتور رزولوشن بالا با رفرش‌ریت بالا دارید، SLI تنها راهی است که با استفاده از آن می‌توانید روی بالاترین تنظیمات ممکن، عملکردی بی‌نقص داشته باشید.

به هنگام بازی کردن عناوینی که با SLI سازگار هستند، استفاده از SLI عملکردی را ارائه می‌دهد که توسط هیچ کارت گرافیکی به تنهایی به دست نمی‌آید. اگر بازی شما روی تنظیمات High روی رزولوشن‌های بالا مثل 4K، 5K، 8K و 16K اجرا می‌شود و رفرش‌ریت بالایی مثل 144 Hz و بالاتر نیز دارد، SLI تنها راه شما برای گرفتن بهترین عملکرد از سیستم است.

  • جلوه‌های بصری بهتر

یکی دیگر از مزایای مهم SLI، افزایش کیفیت تصویر شما بدون قربانی کردن جلوه‌های بصری است. جلوه بصری چیزی است که باعث می‌شود بازی‌های ویدیویی زیبا باشند، مواردی مثل: جزئيات، رزولوشن و فریم‌ریت.

اگر شما روی رفرش‌ریتی بالاتر از رفرش‌ریت مانیتور خود بازی می‌کنید، SLI به شما اجازه می‌دهد تا به یک فریم‌ریت قابل بازی دست‌یابید و در عین حال کیفیت جلوه‌های بصری بازی را نیز افزایش دهید.

  • ظاهری زیبا

نمی‌توان کتمان کرد که SLI بسیار جذاب به نظر می‌رسد. اگر می‌خواهید کیس گیمینگ شما تا حد ممکن زیبا به نظر برسد، ستاپ دو گرافیکه باعث می‌شود تا اگر برنامه دارید که PC خود را در نمایش همگان بگذارید، همیشه سربلند باشید. حتی کسانی که از SLI خوششان نمی‌آید، معتقدند که ظاهر دو کارت گرافیک با هم در یک PC بسیار جذاب و جالب توجه است.

البته این مورد دلیل خیلی خوبی برای استفاده از SLI به حساب نمی‌‌آید، اما به طور کلی اگر فکر می‌کنید نیاز به یک کارت گرافیک دیگر دارید، بخش ظاهری آن می‌تواند اشانتیون خوبی برای شما باشد!

معایب SLI

  • کاهش عملکرد

شاید فکر کنید که داشتن دو کارت گرافیک، عملکرد سیستم شما را دو برابر می‌کند ولی متاسفانه این موضوع صادق نیست. شما دقیقا دو برابر قیمت کارت خود را پول پرداخت می‌کنید ولی عملکردی که می‌گیرید به هیچ وجه در سطح دو برابر کارتتان نیست. استفاده از این تکنولوژی مزایای خود را دارد اما این معایب از نظر مالی به هیچ وجه با توجه به پولی که خرج می‌کنید، به صرفه نیستند.

هرچه تعداد کارت‌های گرافیک را افزایش دهید، مزایای دریافتی‌تان کم‌تر و کم‌تر می‌شود. این یعنی اضافه کردن کارت گرافیک سوم مزایای کم‌تری نسبت به کارت گرافیک دوم دارد. به طور کلی، راه‌حلی برای این عملکرد نیز وجود ندارد و شما با SLI در برابر پولی که می‌دهید، عملکرد بسیار کم‌تری می‌گیرید.

  • افزایش شدید در مصرف برق

استفاده از چند کارت گرافیک نیازمند برق زیادی است و اگر قبض برق ماه بعدتان گویای مبلغ زیادی بود، از آن متعجب نشوید! ستاپ‌های دو کارت گرافیکه در زمینه تولید گرما نیز بسیار فعال هستند. شما باید در نظر داشته باشید که کامپیوترتان با یک کارت گرافیک چقدر داغ می‌شود و سپس به دنبال گرافیک دوم بروید.

مطمئن باشید که PC شما دارای سخت‌افزارهای لازم برای هندل کردن این میزان از قدرت و گرما باشد. ممکن است نیاز به خرید یک منبع تغذیه جدید داشته باشید تا برق موردنیاز برای SLI را برایتان فراهم کند. گرمای زیاد نیست ممکن است مشکل ساز شود، خصوصا اگر در محیطی با آب و هوای گرم زندگی می‌کنید.

به طور کلی، اگر می‌خواهید از SLI استفاده کنید باید مبلغ زیادی هزینه نمایید و مزایای آن نیز به اندازه‌ای نیستند که قیمت بالای آن را جبران کنند.

  • بازی‌ها باید از SLI پشتیبانی کنند

یکی از بزرگ‌ترین معایب SLI، همین مورد است. جهت استفاده کامل از مزایای آن در گیمینگ، بازی‌ای که در حال انجام دادنش هستید باید از SLI پشتیبانی کند. سازندگان باید کدهای بیشتری را در بازی قرار دهند تا آن عنوان از SLI پشتیبانی کند و پس از آن نیز Nvidia یک پروفایل SLI‌ بازی منتشر می‌کند. اگر از عنوانی استفاده می‌کنید که از SLI پشتیبانی نمی‌کند، کارت گرافیک دوم هیچ مصرفی نخواهد داشت.

امروزه پیوسته بازی‌هایی که از این قابلیت پشتیبانی می‌کنند، کم‌تر و کم‌تر می‌شوند زیرا محبوبیت SLI نیز در حال کاهش است و سازندگان بخش‌های مربوط به افزودن SLI را صرف سایر بخش‌های بازی می‌کنند و با بازی کردن آن عناوین، هیچ منفعتی از SLI نمی‌برید.

حتی بعضی از بازی‌ها به هنگام استفاده از SLI‌ با افت عملکردی مواجه می‌شوند. بنابرین شما باید به سراغ تحقیقات بروید و ببینید که آیا بازی‌های مورد علاقه‌تان از این تکنولوژی پشتیبانی می‌کنند یا خیر. اگر تمام بازی‌های شما از SLI پشتیبانی می‌کردند، شما بسیار خوش‌شانس‌ هستید و استفاده از این تکنولوژی گزینه بسیار خوبی برایتان به حساب می‌آید.

البته اگر اکثر بازی‌های مورد علاقه‌تان از SLI پشتیبانی نمی‌کنند، ممکن است SLI‌ باعث افت عملکردی آن‌ها شود.

  • استاتر‌های کوچک

حتی در بازی‌هایی که از SLI پشتیبانی می‌شود، ممکن است با گلیچ‌های کوچکی رو به رو شوید که کیفیت تجربه گیمینگ شما را کاهش می‌دهند. اگر شما از SLI استفاده می‌کنید، انتظار بهترین تجربه گیمینگ را دارید و کوچک‌ترین گلیچ‌ها و استاترها شما را اذیت می‌کنند.

اگر تنظیمات SLI را به هنگام انجام این بازی‌ها خاموش کنید، این استاترهای کوچک از بین  می‌روند. در این حالت، دیگر به صرفه نیست که برای آن بازی خاص، از SLI استفاده کنید زیرا در آن صورت با گلیچ‌های مختلف مواجه می‌شوید. در حالی که ممکن است با گشتن و انجام کارهای مختلف از شر این استاترها راحت شوید، در هر صورت وقتی آنقدر هزینه می‌کنید طبیعتا انتظار دارید که اینگونه مشکلات نیز وجود نداشته باشند.

  • برای بازی کردن عناوین Non-SLI، باید SLI را خاموش کنید

این مورد در مقایسه با سایر موارد بسیار کوچک حساب می‌شود اما باز هم چیزی است که باید گفته شود. این موضوع از جایی مشکل ساز می‌شود که در حال حاضر اکثر بازی‌ها از SLI پشتیبانی نمی‌کنند.

بنابرین اگر شما می‌خواهید از یک بازی که از SLI پشتیبانی می‌کند، به سراغ عنوانی بروید که از قابلیت را پشتیبانی نمی‌نماید، باید به Nvidia Control Panel بروید و SLI را خاموش کنید و سپس به سراغ اجرای بازی بعدی بروید. با وجود این که این مورد مشکل بزرگی نیست، باز هم گاها آزار دهنده می‌شود و نکته‌ای منفی برای سیستم‌های SLI به حساب می‌آید.

چرا در گذشته SLI بسیار محبوب بود؟

یکی از دلایلی که امروزه SLI هنوز هم در بحث‌های جوامع گیمینگ وجود دارد، این است که در گذشته این فناوری بسیار محبوب‌تر و معمول‌تر بود. اما دلیل این محبوبیت چه بود و چه چیزی باعث شد تا استفاده از آن کمتر شود؟

فناوری SLI، که مخفف Scalable Link Interface می‌باشد، تکنولوژی فرآیند پردازش همزمان است که توسط Nvidia ساخته شده و منجر می‌شود تا چندین کارت گرافیک به هم وصل شوند و روی یک کامپیوتر واحد کار کنند. این کار با استفاده از یک پل یا اصطلاحا SLI Bridge انجام می‌گیرد که داده‌ها را میان دو کارت گرافیک به اشتراک می‌گذارد.

در ابتدا SLI به معنای Scalable Link Interface نبود. این قابلیت در اصل توسط کمپانی 3Dfx در دهه ۹۰ میلادی توسعه یافت و بعدها این کمپانی توسط Nvidia خریداری شد. این تکنولوژی ابتدا Scan Line Interface نام داشت و همانند SLI‌ فعلی کار می‌کرد و دو کارت گرافیک را به هم وصل می‌نمود.

اولین کارت گرافیکی که از تکنولوژی SLI استفاده می‌کرد، در سال ۱۹۹۸ عرضه شد و البته موفقیت تجاری خاصی را نیز به دست نیاورد. بعد از این که انویدیا 3Dfx را خرید، سعی کرد تا از این تکنولوژی بهره ببرد اما تا سال ۲۰۰۴ کار خاصی با آن نکردند ولی در سال ۲۰۰۴، تکنولوژی SLI تحت عنوان Scalable Link Interface معرفی شد.

در دهه اول قرن بیست و یکم، SLI یک تکنولوژی مفید و به صرفه برای دو برابر کردن قابلیت‌های کارت گرافیک شما بود. در آن زمان SLI تنها راهی بود که می‌شد تا نهایت عملکرد را از کارت گرافیک خود بگیرید و در تنظیمات Ultra به گیمینگ بپردازید. در آن زمان این قابلیت یک چیز کم‌یاب و منحصر به فرد نبود و تعداد زیادی از بازی‌ها و کارت گرافیک‌های میان‌رده از SLI پشتیبانی می‌کردند.

اما چه چیزی از آن زمان تغییر کرده است؟ در ۱۰ سال اخیر، ما شاهد افزایش کارت گرافیک‌های قدرتمند در بازار بوده‌ایم. این کارت‌های گرافیک به تنهایی پاسخگوی نیاز بازی‌های برای اجرا در کیفیت Ultra بودند و نیازی به اضافه کردن یک GPU دیگر داشتند.

این مورد باعث شد تا استفاده از SLI دیگر نیاز نباشد و کاربران می‌توانستند با یک کارت گرافیک قوی، به قدرت مورد نیاز خود دست‌یابند. کاهش تقاضا برای SLI باعث شد تا سازندگان نیز کمتر این قابلیت را در بازی‌های خود قرار دهند.

با این وجود، SLI یک تکنولوژی مرده نیست. تا به امروز Nvidia پیوسته کارت گرافیک‌هایی با کیفیت با ظرفیت SLI تولید می‌کند و بازی‌های زیادی نیز از این قابلیت پشتیبانی می‌نمایند. به نظر می‌رسد که SLI توسط علاقه‌مندان ویژه خودش و کسانی که می‌خواهند جدیدترین و قدرتمند‌ترین گرافیک‌ها را داشته باشند و با یک کارت گرافیک راضی نخواهند شد، هنوز هم استفاده می‌شود.

اصولا این گیمرهای از مانیتورهای 4K یا 8K با رفرش‌ریت‌های 144 Hz یا بالاتر که نیازمند کارت گرافیک‌هایی عظیم و بسیار قدرتمند است، استفاده می‌کنند و مشکلی با قیمت زیاد SLI و همچنین مصرف برق زیاد و حرارت تولید شده توسط آن، ندارند.

SLI چگونه کار می‌کند؟

چگونگی کارکرد SLI به عنوان Master and Slave توصیف می‌شود که در آن یک کارت به عنوان Master وظیفه تهیه تصویر و گرافیک سه بعدی رندر شده را دارد. SLI Bridge قطعه اصلی برای ایجاد ارتباط میان کارت گرافیک‌های شماست. این قطعه به گرافیک‌ها اجازه می‌دهند تا مادربرد را اصطلاحا گول بزنند و برای پهنای باند با یکدیگر رقابت نکنند.

SLI حداقل به ۲ کارت گرافیک نیاز دارد و می‌توان از سه یا چهار گرافیک نیز برای آن استفاده کرد. هرکدام از این‌ها به ترتیب به عنوان SLIهای دو مسیره، سه مسیره و چهار مسیره شناخته می‌شوند. مهم نیست چند کارت گرافیک داشته باشید، SLI کار رندر کردن را میان گرافیک‌ها به شکل مساوی تقسیم می‌کند و هر GPU تعداد مشخصی از فریم‌ها را ارائه خواهد داد.

سه روش وجود دارد که SLI در آن عملکرد خودش را دارد. هرکدام از این‌ها راه متفاوتی هستند که در آن پروسه پردازش در میان کارت‌های گرافیک تقسیم می‌شود. یکی از آن‌ها Split Frame Rendering نام دارد و در آن کار رندن کردن به شکل افقی به بخش‌های مختلف، براساس پیچیدگی سه بعدی تقسیم می‌شود. این تکه‌ها هرکدام به شکل مساوی به یک کارت گرافیک اختصاص داده می‌شوند.

مد دوم Alternate Frame Rendering نام دارد که در آن هرکدام از گرافیک‌ها یک فریم را پردازش می‌کنند. برای مثال اگر شما از دو کارت گرافیک استفاده می‌کنید، یکی از کارت‌های گرافیک فریم اول را ندر کرده و کارت گرافیک دیگر فریم بعدی را رندر می‌کند و دوباره کارت گرافیک اول فریم سوم را رندر می‌کند و به همین شکل پیش می‌روند.

مد سوم نیز SLI Anti-Aliasing نام دارد که در آن کارت انجام دادن Anti-Aliasing میان کارت گرافیک‌هایی که شما دارید تقسیم می‌شود.

لوازم مورد نیاز شما برای استفاده از SLI

اگر هنوز هم بعد از خواندن مزایا و معایب این تکنولوژی، می‌خواهید چالش ستاپ  SLI‌را به جان بخرید، خبر خوب برای شما این است که سر هم کردن یک سیستم SLI آن قدر هم سخت نیست، ولی نیازمند ابزار و لوازم لازم و مقدار زیادی پول می‌باشد.

اولین چیزی که لازم دارید، دو یا چند کارت گرافیک است. لازم به ذکر است که SLI تنها برای کارت گرافیک‌هایی کار می‌کند که این دو مورد را به صورت مشترک داشته باشند: هردوی کارت گرافیک‌ها باید براساس یک پردازنده گرافیکی باشند و به یک اندازه مموری آنبرد داشته باشند.

این یعنی شما نمی‌توانید یک گرافیک ۴ گیگابایت را با یک کارت گرافیک ۸ گیگابایتی ترکیب کنید. در هرکدام از این شرایط شما به ترتیب نیاز به ۲ کارت گرافیک ۴ گیگابایتی یا ۲ کارت گرافیک ۸ گیگابایتی دارید. همچنین نمی‌توانید دو کارت گرافیک با دو پردازنده گرافیکی متفاوت را استفاده کنید. مطمئن شوید که تمام کارت گرافیک‌های شما براساس یک پردازنده گرافیکی می‌باشند.

علاوه بر دو کارت گرافیک، نیازمند یک سیستم عامل آماده SLI و یک مادربرد مخصوص با ۲ اسلات PCIe X16‌هستید. همچنین به SLI Bridge هم نیاز دارید. مطمئن شوید که منبع تغذیه کامپیوتر شما برای تغذیه دو کارت گرافیک کافی است.

این‌ها لوازم مورد نیاز شما هستند و ممکن است که هزینه نسبتا زیادی را نیز برای شما به بار بیاورند. برای همین است که ما SLI را تنها به کسانی که هزینه برایشان مهم نیست پیشنهاد می‌کنیم، زیرا از نظر عملکردی نیز این تکنولوژی تفاوت خاصی را ایجاد نمی‌نماید.

نتیجه‌گیری

امروزه SLI برای اکثر گیمرها ارزشمند نیست. اگر شما می‌خواهید روی تنظیمات Ultra بازی کنید، بهتر است به سراغ خرید یک کارت گرافیک قدرتمند بروید که با نیاز کمتر به پول، تقاضاهای گیمینگ شما برآورده می‌کندو برای اکثریت، SLI تنها هدر دادن پول خواهد بود و ارزشش را نخواهد داشت.

آیا  SLI‌مرده است؟ ممکن است اینطور به نظر برسد. قدرت کارت‌های گرافیک پیوسته در حال افزایش است و حتی کارت گرافیک‌هایی از SLI پشتیبانی می‌کنند آنقدر قدرتمند هستند که استفاده از SLI واقعا تفاوت خاصی در عملکرد آن‌ها ایجاد نمی‌کند.

البته به نظر نمی‌رسد که SLI کاملا منقرض شود و در حالی که ممکن است هیچوقت به محبوبیت گذشته خود نرسد، انتظار می‌رود به عنوان یک ویژگی و تکنولوژی منحصر به فرد در اختیار گیمرهای جان سخت که واقعا از ستاپی دارای دو کارت گرافیک بهره می‌برند و هزینه برایشان مهم نیست، قرار بگیرد.

منبع

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط