راهنمای کامل اسمبل یک کامپیوتر گیمینگ - قسمت دوم

راهنمای کامل اسمبل یک کامپیوتر گیمینگ - قسمت دوم

نوشته‌ی
avatar
3 سال و 3 ماه و 19 روز پیش

فهرست مطالب

راهنمای کامل اسمبل یک کامپیوتر گیمینگ: انتخاب رم، پاور، محل ذخیره ، خنک‌کننده و کیس بر اساس نیاز و بودجه

در مقاله قبلی به راهنمای انتخاب کارت گرافیک، CPU و مادربرد بر اساس نیاز و بودجه پرداختیم و انتخاب‌های سخت‌تر را پشت سر گذاشته‌ایم. خب قطعاً سیستم گیمینگ شما بدون رم، پاور، محل ذخیره کار نخواهد کرد و انتخاب این قطعات هم چندان آسان نیست پس بهتر است قبل از انتخاب چند نکته را در رابطه‌با آنها بدانید.

راهنمای انتخاب رم (RAM)

همان‌طور که در مقاله قبل هم گفتیم، مادربرد انتخابی شما محدودیت‌های شما در خرید رم را مشخص می‌کند پس قبل از ادامه به مشخصات مادربرد انتخابی خودتان بروید و مواردی از جمله تعداد اسلات، نوع و حداکثر فرکانس پشتیبانی شده را بررسی کنید.

رم‌ها در دو فرم ساختاری DIMM و SO-DIMM قابل تهیه هستند که نوع اول کمی کشیده‌تر هستند و کامپیوترهای دسکتاپ استفاده می‌شوند و نوع دوم در لپ‌تاپ‌ها و کامپیوترهای AIO.

 

قراردادن دو یا تعداد بیشتری رم در کنار یکدیگر بر روی مادربرد را پیکربندی چندکاناله می‌گویند. (تعداد رم‌ها باید زوج باشد.) مادربردها می‌توانند از قابلیت دوکاناله و جدیداً از قابلیت چهارکاناله پشتیبانی کنند. بهتر است اگر محدودیت زیادی برای بودجه ندارید شما هم در موقع خرید رم، از رم‌های دو یا چهارکاناله استفاده کنید. (اگر رم‌های کامپیوترتان در حالت دو یا چهارکاناله باشند، با همدیگر همکاری می‌کنند و باعث افزایش سرعت سیستم می‌شوند)

یکی دیگر از فاکتورهایی که هنگام خرید رم باید به آن دقت کنید، فرکانس رم است. به‌طورکلی هرچه این فرکانس بالاتر باشد رم سرعت انتقال داده بیشتری دارد (البته چنانچه فرکانس رم شما از حداکثر فرکانس قابل پشتیبانی توسط مادربردتان بیشتر باشد، حافظه‌ی رم با سرعتی کمتر از سرعت اصلی خودکار خواهد کرد پس حتماً به این مورد، توجه داشته باشید.)

تأخیر یا CL هم از مشخصات مهم در رم‌ها است. محاسبه دقیق این زمان، کارِ نسبتاً پیچیده‌ای است که توضیح آن در این مقاله ممکن نیست اما به‌عنوان‌مثال انواع حافظه رم DDR4 از زمان پاسخ‌دهی در محدوده CL16/CL17/CL18 بهره می‌برند و در جدال میان دو ماژول رم با ظرفیت و فرکانس مشابه، حافظه‌ای سریع‌تر محسوب می‌شود که از زمان پاسخ‌دهی کمتر برخوردار است. باید به این نکته توجه کنید که در صورت افزایش فرکانس، احتمال افزایش زمان پاسخ‌دهی نیز وجود دارد. به‌این‌ترتیب اگر قصد خرید حافظه رم DDR4 با فرکانس بالا دارید (فرکانس‌های یکسان)، گزینه‌هایی با CL کمتر را در اولویت قرار دهید.

وجود هیت سینک روی رم باعث افزایش طول عمر و بهبود عملکرد رم خواهد شد . المان‌های RGB تعبیه شده روی رم هم قطعاً زیبایی خاص خود را به کیس می‌دهند اما در سیستم‌های رده پایین و متوسط اگزو استفاده از رم‌های دارای RGB را به دلیل قیمت‌های بالاتر و اولویت انتخاب اجزا با عملکرد بهتر، چندان به کاربران توصیه نمی‌کنیم.

برای کاربری گیمینگ حداقل رم 8 گیگ DDR4 ضروری است و پیشنهاد می‌شود در صورت امکان از 16 گیگ رم استفاده کنید. رم‌ها تا فرکانس 2666 تفاوت قابل‌توجهی با یکدیگر دارند اما باتوجه‌به اختلاف نچندان زیاد در عملکرد و قیمت بالا، استفاده از فرکانس‌های بالا در سیستم‌های اقتصادی توجیهی ندارد.

اگر بین انتخاب استفاده از یک رم 8 گیگ با فرکانس بالا و یا استفاده از رم 16 با فرکانس 2400 یا 2666 گیر کرده‌اید احتمالاً گزینه دوم یعنی خرید رم 16 انتخاب مناسب‌تری است (البته این موضوع صرفاً برای انتخاب بین استفاده از رم 8 یا 16 است و برای ظرفیت‌های بیشتر شاید باتوجه‌به نیازهای کاربر صدق نکند)

مشاهده بخش RAMها در اگزوگیم

 

راهنمای انتخاب پاور:

در مقاله ای جداگانه در اگزو مگ به راهنمای انتخاب پاور پرداخته ایم که میتوانید از این لینک راهنمای کامل را مطالعه کنید.قدم اول برای خرید پاور محاسبه توان مورد نیاز سیستم است که می توانید از روی مشخصات قطعات خودتان توان مورد نیاز را حساب کنید و یا از ابزار های محاسبه آنلاین مثل محاسبه گر گرین یا سایر سایت های مشابه (یک نمونه دیگر) استفاده کنید که البته احتمالا در پیشنهاد مدل های خود نگاهی به فروش و باقی مانده قطعات در انبار هم داشته باشند.

در محاسبه پاور سعی کنید همه قطعاتی را که بعدا ممکن است به سیستم اضافه کنید را هم محاسبه کنید تا بعدا مجبور به پرداخت هزینه اضافی برای تعویض پاور نباشید. معمولا در اگزو گیم سعی میکنیم با انتخاب پاور های قویتر دست کاربران را برای افزودن قطعات باز تر بگذاریم.

لازم است به این نکته اشاره کنیم که با خرید پاور قوی‌تر الزاماً مصرف برق شما بیشتر نمی‌شود! برای مثال اگر سیستم شما 350 وات نیاز داشته باشد، چه از پاور 430 استفاده کنید و چه پاور 580 ، مصرف برق شما همان 350 وات خواهد بود.

گواهینامه های 80Plus که توسط یک آزمایشگاه مستقل به پاورها داده می‌شود، نشان دهنده میزان راندمان پاور هستند. به ترتیب راندمان از کم به زیاد گواهینامه Plus80، 80Plus Bronze، 80Plus Silver، 80Plus Gold، 80Plus Platinum، Plus Titanium80 به پاورهای فرستاده شده به این شرکت داده می‌شود که به طور خلاصه هرچه درجه این گواهینامه بالاتر باشد بازده پاور بیشتر است و مصرف برق شما کمتر.

متأسفانه پاورها با گواهینامه‌های بالاتر قیمت بسیار بالایی دارند که به‌ناچار در زمان نگارش این مقاله در سیستم‌های رده متوسط و اقتصادی اگزوگیم از پاورهایی با استاندارد 80Plus برنز استفاده می‌شود که البته بازهم بازدهی مناسبی دارند.

 

راهنمای انتخاب محل ذخیره:

شما با داشتن قوی‌ترین کارت‌های گرافیک، CPU ها و ... با یک محل ذخیره ضعیف بازهم برای خواندن و نوشتن داده‌ها به دیسک‌های ذخیره محدود خواهید شد و در نتیجه مواردی مثل سرعت لود بازی‌ها یا حتی ویندوز با سرعت بسیار کمتر از چیزی که تصور می‌کنید صورت می‌گیرد.

در زمان نگارش این مقاله از هاردهای p300 توشیبا یا وسترن دیجیتال بلو 7200 در سیستم‌های اقتصادی و نیمه حرفه ای، و در سیستم‌های حرفه ای مثل اگزو کینگ از هاردهای بلک وسترن دیجیتال استفاده می‌شود که خب طبیعتاً سری بلک سرعت بالاتری دارند.

هارددیسک‌ها معایب خود را دارند و باتوجه‌به محدودیت‌هایشان نمی‌توانند با SSD ها رقابت کنند. اگر خرید SSD برایتان مقدور است، آن را حتماً به شما توصیه می‌کنیم.با توجه به حجم بالای بازی‌های جدید اگر حتی قصد نصب یک بازی روی SSD را داشته باشید هم خرید حجم کمتر از 256 چندان منطقی نیست اما اگر صرفا قصد نصب ویندوز و تعداد محدودی برنامه روی SSD را دارید 120 گیگ هم کافی خواهد بود.

SSD ها NVMe سرعت بسیار بیشتری نسبت به SSD های SATA دارند پس اگر هنوز هم می‌توانید کمی بیشتر برای خرید SSD هزینه کنید ، خرید SSD های NVMe گزینه بهتری است (صد البته باید ابتدا مطمئن شوید مادربرد شما اسلات لازم را دارد)

 

مشاهده بخش SSDها در اگزوگیم

مشاهده بخش HDDها در اگزوگیم

 

انتخاب خنک‌کننده پردازنده:

 

اگر اهل اورکلاک باشید یا از یک پردازنده بالارده استفاده کنید، انتخاب کولر مناسب هم یکی از انتخاب‌های سخت برای شما خواهد بود. برای انتخاب یک خنک‌کننده پردازنده باید به سی پی یو خود و گرمایی که تولید می‌کند توجه کنید. خنک‌کننده‌های موجود در بسته بندی بعضی از مدل‌های پردازنده‌های اینتل معمولاً صدای زیادی دارند و بازده چندان مناسبی ندارند اما برای سیستم‌های اقتصادی با پردازنده‌های i3 کافی هستند (در اگزو لایت و اگزو پرایم در زمان نگارش این مقاله از همین خنک‌کننده‌ها استفاده می‌شود)

ابتدا باتوجه‌به سوکت پردازنده خود، گزینه‌های موجود را فیلتر کنید، خنک‌کننده‌ها در سه دسته هوایی، آبی مداربسته و آبی مدار باز قابل انتخاب هستند. اگر قیمتِ نسبتاً پایین و سهولتِ نصب اولویت باشد، احتمالاً کولرِ هوایی بهترین گزینه برای شما خواهد بود اما اگر یک دستگاه کم‌صداتر و آسایشِ بیشتری هنگام کار مدنظر دارید که حرارتِ کمتری را هم به محیط شما اضافه کند، خنک‌کننده‌های آبی انتخاب‌های بهتری هستند.

 

مشاهده بخش فن و خنک کننده در اگزوگیم

 

انتخاب کیس:

تبریک! تقریباً به پایان کار انتخاب قطعات سیستم رسیده‌اید و حالا با انتخاب یک کیس مناسب و اسمبل قطعات می‌توانید از سیستمتان لذت ببرید. همین‌طور که می‌دانید سلیقه شما در انتخاب کیس اهمیت بالایی دارد. انواع کیس در طرح‌ها، اندازه‌ها و قیمت‌های مختلف تولید می‌شوند. شاید برای برخی زیبایی یا ظاهر کیس چندان اهمیتی نداشته باشد در طرف مقابل بعضی هم ترجیح می‌دهند با استفاده از کیس های شیشه‌ای و المان‌های RGB زیبایی سیستم خود را به نمایش بگذارند پس ظاهر کیس کاملاً به انتخاب شما بستگی دارد.

اصلی‌ترین مشخصه ای که باید هنگام انتخاب به آن توجه داشته باشید، سایز کیس است. در بخش مشخصات هر کیس ابعاد دقیق هر بخش و مادربرد های قابل نصب نوشته می‌شود که باید طبق نوع مادربرد، اندازه سیستم خنک‌کننده و کارت گرافیک از بین گزینه‌ها یکی را انتخاب کنید

دومین موردی که بهتر است به آن توجه داشته باشید سیستم خنک‌کننده کیس است. تهویه هوای داخلی کیس بسیار مهم است و معمولاً در کیس های حرفه‌ای ورود هوا از قسمت جلویی و خروج آن از بالا و پشت کیس صورت می‌گیرد.

وجود فضای نصب برای قراردادن هارددیسک یا SSD یا حتی امکان نصب DVD رایتر هم از مواردی است که باید باتوجه‌به نیاز قبل از خرید بررسی کنید. پنل جلویی و پورت های ورودی/ خروجی مثل پورت USB یا جک 3.5 میلیمتری صدا هم در هر کیس چیدمان و ساختار متفاوتی دارند که همه در مشخصات کیس قابل‌بررسی هستند.

باتوجه‌به اهمیت ظاهر کیس برای اکثر گیمر های عزیز، فروشگاه اگزوگیم همواره سعی می‌کند بهترین و زیباترین کیس های موجود در هر رده قیمتی را به‌عنوان پیشنهاد در سیستم‌ها قرار دهد تا کاربران از تماشای آن لذت ببرند.

مشاهده بخش کیس‌ها در اگزوگیم

 

در آخر امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده و با انتخاب درست و خرید آگاهانه از سیستم گیمینگ خود لذت ببرید.

 

فروشگاه اگزوگیم عرضه کننده تمامی تجهیزات و کالاهای گیمینگ است و همچنین در کنار آن، خدماتی نظیر مشاوره رایگان فنی نیز به گیمرهای ایرانی ارائه می‌دهد. برای دریافت مشاوره یا هرگونه سوالی می‌توانید با شماره 88226531 تماس گرفته یا به بخش دایرکت اینستاگرامِ اگزوگیم مراجعه کنید.

 

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط