راهنمای جامع خرید هارد SSD مناسب شما

راهنمای جامع خرید هارد SSD مناسب شما

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 3 ماه و 29 روز پیش

فهرست مطالب

انتخاب یک هارد SSD مناسب برای سیستم بسیار حیاتی است زیرا آسان‌ترین راه برای کند شدن کامپیوتری که دارنده پردازنده‌ای قدرتمند است، یک حافظه کند می‌باشد. پردازنده می‌تواند میلیاردها چرخه را در یک ثانیه هندل کند ولی اصولا باید زمان زیادی را صرف منتظر ماندن برای داده‌های جدید کند. هارد درایوها اصولا بسیار کند هستند زیرا شامل دیسک‌هایی می‌شوند که باید بچرخند تا مکان فیزیکی داده‌ها پیدا شود اما برای دست‌یابی به عملکرد خوب، شما نیاز به خرید هارد اس اس دی مناسب دارید.

در راهنمای خرید هارد SSD به تفاوت‌های موجود میان هارد درایوها و اس‌اس‌دی‌ها پرداخته‌ایم تا شما عزیزان بتوانید بهترین انتخاب را برای خود انجام دهید؛ با وجود این که اس‌اس‌دی‌ها همیشه سریع‌تر هستند، بخش‌هایی مثل حجم وجود دارد که هارد درایوهای معمولی در آن قوی‌تر عمل می‌کنند و می‌توان در برخی موارد به آن‌ها تکیه کرد اما این نکته را فراموش نکنید که هاردهای ۱۰ ترابایت قیمتی زیر ۲۰۰ دلار دارند ولی یک اس‌اس‌دی با حجم ۴ ترابایت، ۴۰۰ دلار آب می‌خورد و این تفاوت قیمت ممکن است ارزش بسیار زیادی داشته باشد؛ پس برای رسیدن به پاسخ سوالات خود تا انتهای این مطلب از اگزو گیم با ما همراه باشید...

تحولات هاردهای SSD

راهنمای خرید هارد SSD

درایو‌هایی مثل Intel 660p و جانشینش Intel 665p در حال جایگزین کردن درایو‌های عادی SATA هستند زیرا این درایوها سرعت بیشتری دارند و می‌توان کم کم آغاز پایان دوست قدیمی شما Serial ATA را حس نمود. با این وجود اخیرا سامسونگ 870 EVO را عرضه کرد، پس می‌توان گفت که ساتا مرده نیست. همچنین درایوهای ساتا به مرور زمان در زمینه قیمت نیز کاهش قابل توجهی را به خود خواهند دید تا از این طریق رقابت خود با درایوهای NVMe را نیز بیشتر کنند زیرا از نظر عملکردی، به هیچ وجه رقیب این درایوها نیستند.

درایوهای NVMe PCIe 3.0 نیز که زمانی سریع‌ترین حافظه‌ها بودند، اخیرا توسط اس‌اس‌دی‌های PCIe 4.0 M.2 از سوی کمپانی‌هایی مثل Gigabyte، Corsair، Patriot و Samsung جایگزین شده‌اند. این درایوها سرعت را به شکلی قابل توجه افزایش می‌دهند و دلیل آن نیز دو برابر شدن پهنای باند PCIe است. ولی برای استفاده از آن‌ها، شما نیازمند مادربردهای AMD X570 یا B550 یا Intel Z590 در کنار یک پردازنده از سری Rocket Lake-S خواهید بود.

در کنار تمام این موارد، به جز پیشرفت مشهود در عملکرد، کاربران عادی اصولا نفع زیادی از این درایوها نمی‌برند. البته هیچ شکی وجود ندارد که درایوهای نسل جدید PCIe مثل WD Black SN850 بسیار سریع هستند.

راهنمای خرید هارد SSD

چهار نکته که در راهنمای خرید هارد SSD باید حتما آن‌ها را بدانید و اصولا جزو سوال‌هایی هستند که زیاد پرسیده می‌شوند:

1. کامپیوتر خود را بشناسید.

 ببینید که آیا مادربرد شما اسلات M.2 دارد یا خیر. اگر مادربرد شما فاقد این اسلات می‌باشد، نیازمند یک درایو ۲.۵ اینچی خواهید بود.

2. ۵۰۰ گیگابایت الی ۱ ترابایت حجم.

 حتی فکر خرید یک هارد درایو کوچک‌تر از ۲۵۶ گیگابایت را از سر خود بیرون بیاندارید. ۵۰۰ گیگابایت بالانس خوبی میان قیمت و حجم ارائه می‌دهد و حتی بعضی درایوهای یک ترابایت که قیمتی کم‌تر از ۱۰۰ دلار دارند نیز می‌توانند موارد بسیار مناسبی باشند.

3. درایوهای SATA ارزان‌تر ولی کندتر هستند.

اگر کامپیوتر شما از NVMe/PCIe یا درایوهای Optane پشتیبانی می‌کند، حتما یکی از این تکنولوژی‌ها را بخرید. البته درایوهای SATA معمول‌ترند و قیمت کم‌تری نیز دارند و در عین حال برای اجرای اکثر اپلیکیشن‌های معمول، عملکردی قابل توجه دارند.

4. هرگونه SSD بهتر از یک هارد درایو است.

 حتی ضعیف‌ترین و بدترین SSDها سه برابر سریع‌تر از هارد درایوها هستند. با توجه به کارهای شما، تفاوت‌های میان اس‌اس‌دی‌های خوب و عالی نیز می‌توانند قابل توجه باشند.

چقدر می‌توانید هزینه کنید؟

راهنمای خرید هارد SSD

در راهنمای خرید هارد SSD باید به این نکته توجه داشته باشید که اکثر درایوهای موجود از ۱۲۰ گیگابایت تا ۲ ترابایت هستند. در حالی که درایوهای ۱۲۰ گیگابایتی ارزان‌ترین‌ها می‌باشند، فضای کافی برای نگه داشتن سخت افزار‌های زیادی را ندارند و اصولا نسبت به مدل‌های حجم بالاتر نیز از نظر عملکردی و سرعت ضعیف‌ترند. بسیار از کمپانی‌ها نیز اقدام به حذف هاردهای کم‌ظرفیت کرده‌اند. جهش از ۱۲۰ گیگابایت به ۲۵۰ گیگابایت تنها کمی گران‌تر از ۱۵ دلار است، ۱۵ دلاری که از این طریق به خوبی مصرف می‌شود.

اختلاف میان ۲۵۰ گیگابایت و ۵۰۰ گیگابایت نیز زیاد نیست. اصولا بهترین حجم برای خریداران و مصرف کنندگان ۵۰۰ گیگابایت بود اما ۱ ترابایت در حال تبدیل شدن به انتخاب بهتر است، خصوصا وقتی که درایوهای ۱ ترابایایتی به قیمت کم‌تر از ۱۰۰ دلار نیز رسیدند؛ همچنین درایوهای زیادی نیز وجود دارند که حجم آن‌ها بیشتر از۲ ترابایت است که البته بیشتر این درایوها نیز از طرف سامسونگ منتشر شده‌اند ولی قیمت زیادی دارند و اصولا بیشتر از ۴۰۰ دلار هستند بنابرین تنها برای کاربران حرفه‌ای که نیاز زیادی به فضا و سرعت بالا داشته و مشکلی برای پرداخت کردن مبلغ زیادی ندارند، مناسب هستند.

کامپیوتر شما چه نوعی از SSD را پشتیبانی می‌کند؟

راهنمای خرید هارد SSD

نکته بعدی که باید در راهنمای خرید هارد SSD به آن توجه داشته باشید این است که امروزه حافظه‌های اس‌اس‌دی فرم فاکتور مختلفی دارند و روی سخت افزارها و نرم افزارهای مختلفی اجرا می‌شوند. این که شما نیاز به کدام یک از آن‌ها دارید، بستگی به دستگاه خودتان دارد. اگر شما دارای یک پی سی گیمینگ رده بالا هستید یا به دنبال راه‌اندازی کامپیوتری می‌باشید که کادربردی متوسط یا سطح بالا دارد، احتمالش بالاست که سیستم شما از همه انواع اس‌اس‌دی پشتیبانی کند.

همچنین اکثر لپ‌تاپ‌های مدرن و تبدیل شونده نیز امروزه از فرم فاکتور آدامسی‌شکل M.2 استفاده می‌کنند و دیگر جایی برای اس‌اس‌دی‌های ۲.۵ اینچی لپ‌تاپ وجود ندارد. همچنین در بسیاری از مواقع نیز کمپانی‌ها سعی می‌کنند تا حافظه لپ‌تاپ را مستقیما روی برد آن کارگذاری کنند تا نتوانید دیگر حافظه آن را آپدیت کنید. بنابرین اگر می‌خواهید دستگاهی را بخرید، حتما راهنمای آن را بخوانید یا از سایت Advisor Tool که برای Crucial می‌باشد استفاده کنید.

کدام فرم فاکتور را نیاز دارید؟

  1. 2.5 Inch Serial ATA (SATA): معمول‌ترین تایپ اس‌اس‌دی که در راهنمای خرید هارد SSD می‌خواهیم به شما معرفی کنیم این نوع هستند. این درایوها به شکل هارد درایو‌های لپ‌تاپ‌ها هستند و از کابل‌های ساتا استفاده می‌کنند. ظاهر آن‌ها نیز برای کسانی که تجربه ارتقای سیستم یا لپ‌تاپی را داشته‌اند، بسیار آشنا به نظر می‌رسد. اگر لپ‌تاپ یا کامپیوتر شما دارای یک جایگاه ۲.۵ اینچی برای این هارد و یک کانکتور جدای ساتا می‌باشد، می‌توانید از این هارد درایو استفاده کنید. (البته اگر کامپیوتر شما فقط جایگاه هاردهای ۳.۵ اینچی را دارد، می‌توانید برای نصب درایوها ۲.۵ اینچی از یک آداپتور استفاده کنید.)

راهنمای خرید هارد SSD

  1. SSD Add-in Card (AIC): این درایوها پتانسیل این را دارند که بسیار سریع‌تر از سایر درایوها باشند زیرا از طریق پهنای باند PCI Express به مادربرد متصل می‌شوند نه از طریق ساتا، این قطعه‌ها حدود یک دهه پیش ساخته شدند تا جایگزین هارد درایوهای معمولی شوند. این قطعات همچنین نسبت به درایوهای M.2 با خطوط PCIe بیشتری در تماس هستند. این درایوها اصولا به اسلات‌هایی روی مادربردها وصل می‌شوند که اصولا برای RAID Controllers یا کارت گرافیک‌های سطح بالا استفاده می‌شود. به طور کلی این مورد نیز انتخابی برای کامپیوتر شما است که برای نصب آن نیاز به یک اسلات x4 یا x16 در بخش PCIe کامپیوتر خود دارید.

نکته: مهم‌ترین چیزی که در راهنمای خرید هارد SSD باید به آن توجه کنید این است که اگر کامپیوتر شما نسبتا جمع و جور است و پیش از این نیز یک کارت گرافیک روی آن نصب کرده‌اید، شانس نصب این قطعه را ندارید. ولی اگر یک اسلات اضافی روی مادربرد شکا پیدا می‌شود، این درایوها می‌توانند جزو سریع‌ترین حافظه‌های موجود باشند (برای مثال Intel Optane 900p) و فضای اضافی آن‌ها نیز باعث خنک کنندگی بهتر قطعات می‌شود. انتقال داده‌ها با سرعت بالا می‌تواند باعث تولید حرارت زیادی شود!

  1. M.2 SSD: این حافظه نیز از نظر ظاهری شباهت زیادی به رم دارند ولی بسیار کوچک‌تر هستند. درایوهای M.2 در چند وقت اخیر تبدیل به استانداردی برای لپ‌تاپ‌ها کوچک‌تر شده‌اند و در عین حال می‌توانید آن‌ها را روی دسکتاپ‌های زایدی نیز پیدا کنید. بسیاری از مادربردهای سطح بالا حتی تا دو جایگاه برای حافظه‌های M.2 دارند تا بتوانید درایوها را در حالت RAID اجرا کنید.

راهنمای خرید هارد SSD

در حالی که اکثر درایوهای M.2 از نظر عرضی حدودا ۲۲ میلی‌متر و از نظر طولی ۸۰ میلی‌متر هستند، بعضی از آن‌ها کوچک‌تر یا بزرگ‌تر می‌باشند. شما می‌توانید با پنج یا چهار عدد اول در نام این قطعات این موضوع را تشخیص دهید، اصولا دو شماره اول بیانگر عرض بوده و سایرین نشان دهنده طول می‌باشند. اصولا سایز‌ اس‌اس‌دی‌های M.2 که بیشترین استفاده را دارند، Type-2280 می‌باشند. البته لپ‌تاپ‌ها اصولا تنها از یک سایز استفاده می‌کنند ولی مادربردهای دسکتاپ اصولا جایگاه مخصوص برای مدل‌های کوتاه‌تر و بلندتر نیز دارند.

بزرگ‌ترین درایو‌های M.2 اصولا ۲، ۴ یا ۸ ترابایایتی هستند، پس اگر بودجه کافی را دارید و آنقدر دست و دلباز هستید که برای مقدار زیادی حافظه هزینه کلان کنید، درایوهای M.2 در اختیار شما هستند.

  1. U.2 SSD: در راهنمای خرید هارد SSD با نگاه اول به این قطعات ۲.۵ اینچی شبیه به هارد درایوهای ساتای معمولی هستند ولی از یک کانکتور دیگر استفاده کرده و اطلاعات را از طریق پورت‌های پرسرعت PCIe در دسترس قرار می‌دهند و اصولا ضخیم‌تر از هارد درایوهای ۲.۵ اینچی و اس‌اس‌دی‌ها می‌باشند. درایوهای U.2 اصولا گران‌تر هستند و ظرفیت بیشتری نیز نسبت به درایو‌های M.2 دارند. سررهایی که جایگاه زیاید برای هارد درایوها دارند می‌توانند از این فرم فاکتور بهره زیادی ببرند، البته اصولا استفاده از آن‌ها در دسکتاپ‌ها نامعمول است.

راهنمای خرید هارد SSD

 درایوی با اتصال ساتا می‌خواهید یا PCIe؟

کم کم آماده شوید زیرا این بخش از راهنمای خرید هارد SSD مقداری پیچیده‌تر است؛ همانطور که پیش از این گفته شد، اس‌اس‌دی‌های ۲.۵ اینچی با استفاده از کابل‌های ساتا به سیستم متصل می‌شوند، کابلی که برای درایوها طراحی شده بود و برای اولین بار نیز در سال ۲۰۰۰ مورد استفاده قرار گرفت. در عین حال درایوهای Add-in-Card با استفاده PCI Express به سیستم متصل می‌شوند که بسیار سریع‌تر است و پهنای باند بیشتری دارد، اسلاتی که برای قطعاتی مثل کارت گرافیک نیز استفاده می‌شود.

درایوهای M.2 می‌توانند از طریق هردوی ساتا یا PCI Express به سیستم متصل شوند و این موضوع بستگی به درایو دارد. سریع‌ترین درایوهای M.2 همچنین از NVMe پشتیبانی می‌کنند، پرتوکلی که به شکل اختصاصی برای حافظه‌های سریع و مدرن طراحی شده است. بخش عجیب راهنمای خرید هارد SSD اما این است که درایوهای M.2 می‌توانند ساتا محور، PCIe محور بدون NVMe یا PCIe محور با پشتیبانی از NVMe باشند. با این وجود، اکثر اس‌اس‌دی‌های سطح بالای M.2 که در چند سال اخیر عرضه شده‌اند، از NVMe پشتیبانی می‌کنند.

هردوی درایوهای M.2 و کانکتورهای آن رو مادربرد بسیار شبیه به هم می‌مانند. فارغ از این که قطعات شما از چه چیزهایی پشتیبانی می‌کنند، حتما دفترچه راهنمای مادربرد، لپ‌تاپ و کلا کامپیوتر خود را و همچنین قطعه مدنظرتان را قبل از خرید چک کنید؛ اگر کارهای روزانه شما شامل جست و جو در اینترنت، برنامه‌های آفیس یا حتی گیمینگ می‌شود، اس‌اس‌دی‌های NVMe قرار نیست به شکل قابل توجهی سریع‌تر از اس‌اس‌دی‌های ارزان‌تر ساتا باشند.

اگر کارهای روزانه شما شامل چیزهای سنگین‌تری مثل جا به جایی داده‌های سنگین، ادیت سطح بالای عکس یا ویدیو، کدنویسی یا فشرده‌سازی یا استخراج فایل‌ها می‌شود، بهتر است که یک NVMe SSD روی سیستم خود بیاندارید. این اس‌اس‌دی‌ها نسبت به مدل‌های ساتا، پنج برابر پهنای باند بیشتری به شما می‌دهند (اگر درایوهای PCIe 4.0 NVMe را دارید این رقم دو برابر می‌شود!) که عملکرد شما را به شکل قابل توجهی در زمینه سرعت بهبود می‌دهد؛ همچنین درایوهای NVMe مثل Intel 660p قیمتی کم‌تر از بسیاری درایوهای ساتا دارند. بنابرین اگر دستگاه شما از NVMe پشتیبانی می‌کند و شما درایوی با قیمت خوب پیدا کردید، بهتر است که از درایو NVMe استفاده کنید، حتی اگر نیازی به سرعت اضافی‌اش ندارید.

راهنمای خرید هارد SSD

به چه ظرفیتی نیاز دارید؟

  • ۱۲۰ گیگابایتی: از این درایوها دور شوید! این قطعات کم‌ظرفیت اصولا عملکرد ضعیف‌تری نیز دارند زیرا تعداد ماژول‌های حافظه آن بسیار کم‌تر است. همچنین پس از این که شما ویندوز و یک یا دو بازی را در حافظه‌هایی با این ظرفیت ریختید، فضای آن تمام می‌شود. در کنار تمام این‌ها، شما تنها با ۱۰ دلار می‌توانید حافظه های ۲۵۰ گیگابایتی را بگیرید.
  • ۲۵۰ گیگابایتی: این درایوها نسبت به برادرها و خواهرهای بزرگ‌ترشان ارزان‌تر هستند اما باز هم نمی‌توان کامل به آن‌ها اعتماد کرد! خصوصا اگر می‌خواهید از آن‌ها برای سیستم عامل، بازی‌ها و رسانه‌های مختلف استفاده کنید. اگر جای افزایش در بودجه شما وجود دارد، حداقل یک سطح بالاتر بروید زیرا خرید یک اس‌اس‌دی ۵۰۰ گیگابایتی به شدت به شما توصیه می‌شود.
  • ۵۰۰ گیگابایتی: درایوهای این سطح حجمی خوب در ازای قیمتی مناسب به شما می‌دهند. البته به نظر می‌رسد که درایوهای ۱ ترابایتی در حال جایگزین کردن حافظه‌های ۵۰۰ گیگابایتی می‌باشند.
  • ۱ ترابایتی: درایوهای ۱ ترابایتی می‌توانند برای سیستم هامل و برنامه‌های اصلی شما کافی باشند و در کنار آن‌ها می‌توانید فایل‌ها و نرم افزار‌های دیگری را نیز جای دهید. تنها در صورتی هاردهای ۱ ترابایتی برای شما کافی نخواهند بود که که بازی‌ها یا رسانه‌های بسیاری زیادی را در کامپیوتر خود ذخیره کنید.
  • ۲ ترابایتی: اگر شما با فایل‌های رسانه‌ای بزرگ سروکار دارید یا بازی‌های بسیاری دارید که می‌خواهید همیشه به آن‌ا دسترسی داشته باشید، هارد درایو ۲ ترابایتی بهترین گزینه برای شماست.
  • ۴ ترابایتی: باید نیاز بسیار زیادی به حافظه اس‌اس‌دی و فضای پرسرعت روی کامپیوتر خود داشته باشید که یکی از این‌ها را بخرید! یک اس‌اس‌دی چهار ترابایتی بسیار گران خواهد بود و اصولا قیمتی بیش از ۴۰۰ دلار خواهد داشت و انتخاب‌های زیادی نیز برای شما نخواهد بود. سال‌هاست که سامسونگ درایوهای ۴ ترابایتی به کاربران می‌فروشد ولی بسیاری دیگر از کمپانی‌ها خود را روی ۲ ترابایت محدود کرده‌اند.

راهنمای خرید هارد SSD

نکته: مهم‌ترین چیز در راهنمای خرید هارد SSD این است که اگر شما کاربر دسکتاپ یا لپ‌تاپ گیمینگ هستید و نیازمند چند درایو با حافظه‌های زیادی می‌باشید، بهتر است چند عدد اس‌اس‌دی‌ بخرید، این کار همچنین باعث می‌شود تا بتوانید مبلغ بسیار بیشتری را هم ذخیره کنید و در عین حال از نظر سرعت و حافظه تفاوتی با عادت عادی نداشته باشید. تا زمای که قیمت‌ها کاهش یابند و همچنین ما رقابت بیشتری ببینیم، حافظه‌های ۴ ترابایتی تنها محدود به حرفه‌ای‌ها و علاقه‌مندان با جیب‌هایی بسیار پرپول می‌شود!

مصرف برق

اگر شما یک کاربر دسکتاپ می‌باشید که به دنبال بهترین عملکرد است، احتمالا زیاد به این اهمیت ندهید که سیستم شما چقدر برق مصرف می‌کند. اما کاربران لپ‌تاپ یا تبلت‌های تبدیل شونده، به صرفه بودن مصرف درایوها بسیار اهمیت دارد، حتی بیشتر از سرعت، خصوصا اگر دنبال این هستید که کل روز باتری داشته باشید.

برگزیدن یک درایو بسیار کم‌مصرف مثل Samsung 860 EVO در مقابل یک درایو NVMe پرمصرف مثل Samsung 960 Evo می‌تواند کمک بسیاری به شما در زمینه مصرف انرژی بکند. مدل‌های ظرفیت بالا برق بیشتری نیز مصرف می‌کنند زیرا آن‌ها اصولا NAND Packageهای بیشتر یا درایوهای بزرگ‌تری برای نوشتن داده‌های شما دارند.

در حالی که نصیحت گفته شده در بخش بالایی راهنمای خرید هارد SSD می‌تواند اکثر مواقع صحیح باشد، تعدادی از درایوها برخلاف این روند پیش می‌روند و تکنولوژی نیز همیشه در حال پیشرفت و تغییر است. اگر مدت شارژ باتری یکی از فاکتورهای مهم خرید حافظه برای شماست، حتما میزان مصرف برق اس‌اس‌دی‌های مدنظر خود را قبل از خرید چک کنید.

اس‌اس‌دی شما باید چه کنترلری داشته باشد

دراین بخش از راهنمای خرید هارد SSD باید بگوییم که به کنترلر اس‌اس‌دی به عنوان پردازنده این درایو نگاه کنید. این بخش درایو خواندن و نوشتن‌ها را برای شما انجام می‌دهد و عملکرد‌ها و کارهای مهم دیگر را انجام می‌دهد. وارد شدن به بحث انواع کنترلرها و مشخصاتشان می‌تواند جذاب باشد، اما برای اکثر کاربران همین که بدانند درست عین کامپیوترها، هسته‌های بیشتر برای درایوهای سریع‌تر با ظرفیت بالاتر بهتر هستند، کافی است؛ در حالی که کنترلرها نقش مهمی در عملکرد ایفا می‌کنند، باز هم بهتر است قبل از خرید قطعات نقد و بررسی درایوهای مورد نظر خود را چک کنید و تمرکز بیش از حد روی کنترلرها نداشته باشید.

به چه نوعی از حافظه NAND Flash نیاز دارید؟

راهنمای خرید هارد SSD

به هنگام خرید یک اس‌ای‌دی برای استفاده عادی روی کامپیوتر یا لپ‌تاپ، شما نیازی ندارید که توجه ویژه‌ای به نوع حافظه‌ای که درون درایو است داشته باشید. در اصل، با انتخاب‌هایی که در بازار امروزی وجود دارد، شماره چاره خاصی نیز ندارید. ولی اگر در مورد این که چه چیزی در این پکیج‌هاست کنجکاوید، ما در ادامه راهنمای خرید هارد SSD توضیحاتی در این مورد به شما می‌دهیم. تعدادی از این انواع بسیار کم‌یاب‌تر از گذشته هستند و تعدادی نیز تبدیل به استانداردهای امروزی شده‌اند.

  • Single-Level Cell (SCL): فلش‌های این مدلی، چندین سال به عنوان استاندارد صنعت شناخته می‌شدند. این قطعات همانطور که نامشان اشاره می‌کند، تنها یک بخش از داده را در در هر سلول خود ذخیره می‌کنند. این قطعات بسیار سریع می‌باشند و دوام بالایی نیز دارند اما با توجه به رویه‌ای که تکنولوژی در پیش گرفته، این درایوها در زمینه ظرفیت توانایی نگه‌داری چیزهای زیادی را ندارند و این موضوع باعث می‌شود که این هارد بسیار گران باشد. در این لحظه، به جز درایوهای بسیار گران یا کش‌های بسیار کوچک، SLCها توسط انواع مختلف و جدیدتر حافظه‌های فلش جایگزین شده‌اند.
  • Multi-Layer Cell (MLC): بعد از SLC بوجود آمد و برای سال‌ها به عنوان حافظه اصلی انتخاب می‌شد. این نوع از حافظه می‌توانست داده‌ها را با قیمت بسیار کم‌تری ذخیره کند، هرچند مقداری کندتر بود. برای این که مشکل سرعت حل شود، بسیاری از این درایوها همراه خود میزان بسیار کمی از کش SLC را دارند که به عنوان بافر نوشتن عمل می‌کند. امروزه، به جز تعدادی از درایوهای سطح بالا و گران، درایوهای MLC توسط نسل بعدی حافظه‌های NAND یعنی TLC و QLX جایگزین شده‌ است.
  • Triple-Level Cell (TLC): نوع دیگری از حافظه است که از MLC کوچک‌تر می‌باشد و همانطور که از نامش مشخص است، داده‌های بیشتری را می‌تواند در خود جای دهد که منجر به سخته شدن درایوهای حجیم و ارزان شده است. اکثر درایوهای TLC (به جز تعدادی از مدل‌های گران) همچنین از نوعی تکنولوژی کش استفاده می‌کنند زیرا TLC با بافر خودش نسبت به هارد درایوهای معمولی، زیاد سریع‌تر نیست.
    برای کاربران عادی که اپلیکیشن‌های معمولی و سیستم عاملشان را استفاده می‌کنند، این موضوع مشکل‌ساز نیست زیرا با مصرف آن‌ها، درایو اصولا طوری نوشته نمی‌شود که با یک کش، به شکل قابل توجهی سریع‌تر باشد. برای سال‌ها، TLC تکنولوژی منتخب استفاده کنندگان عادی و یک درایو اقتصادی بود ولی حالا مدلی می‌شود که توسط QLC جایگزین شده است.
  • Quad-Level Cell (QLC): مدتی است که تبدیل به استاندارد اصلی انقلاب حافظه‌های اس‌اس‌دی شده است. همانطور که از نام این درایوها مشخص است، این فناوری منجر به تولید درایوهای ارزان‌تر و حجیم‌تر شده است و این موضوع نیز به علت افزایش تراکم آن است. البته این موضوع همراه با مقاومت کم‌تر و سرعت نوشتار کم‌تر به هنگام پر شدن کش هارد است.

مقاومت چطور؟

این بخش از راهنمای خرید هارد SSD طوری است که کاربران عادی که درایو را برای کاربردهای عادی می‌خواهند، نیازی ندارند زیاد وارد آن شوند، مگر این که صرفا به خاطر علاقه پیگیر آن باشند. تمام فلش مموری‌ها یک عمر محدود دارند، این یعنی بعد از این که در هر بخش از حافظه داده‌ای نوشته شد و پاک شد، بعد از تکرار این رویکرد دیگر آن بخش داده‌ای را در خود نگه نخواهد داشت. اصولا کمپانی‌ها مقاومت درایوهای خود را براساس ترابایت‌های نوشته شده TBW یا نوشته‌های روزانه (DWPD) محاسبه می‌شود.

البته درایوها اصولا دارای ویژگی Over Provisioning هستند که باعث می‌شود تا بخشی از ظرفیت درایو شما به عنوان بکاپ استفاده شود. با گذر زمان، هنگامی که بخش‌های مختلف حافظه از بین می‌برند، درایو داده‌های شما را به بخش‌های جدیدتر می‌برد و با این روش، عمر مفید یک درایو به شکل قابل توجهی افزایش می‌یابد. به طور کلی، مگر این که شما اس‌اس‌دی خود را داخل سرور یا سیستمی بگذارید که هفت روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه روز روشن است، همه درایوهای امروزی حداقل ۳ الی ۵ سال عمر مفید دارند.

اگر برنامه دارید تا درایوی را بیش از آن زمان استفاده کنید یا می‌دانید که میزان داده‌های تولید شده توسط شما از یک کاربر عادی کامپیوتر بیشتر است، احتمالا می‌خواهید از درایوهای QLC دوری کنید و روی مدل‌هایی سرمایه‌گذاری کنید که مقاومت یا گارانتی بیشتری داشته باشند. درایوهای سری Pro از سامسونگ اصولا مقاومت بالایی داشته و گارانتی‌های طولانی‌ای نیز دارند ولی باز هم می‌گویم که اکثر کاربران کامپیوتر، نیازی ندارند تا در مورد مقاومت درایوهای خود نگران باشند.

آیا شما نیاز به یک درایو با 3D Flash دارید؟ لایه‌ها چطور؟

راهنمای خرید هارد SSD

این سوالی است که شما نیازی ندارید تا در موردش نگران باشید و فقط برای برطرف کردن کنجکاوی شما در این بخش از راهنمای خرید هارد SSD به آن می‌پردازیم؛ فلش در اس‌اس‌دی‌ها در یک لایه مرتب شده بود ولی هنگامی که در سال ۲۰۱۲ حافظه Samsung 850 Pro منتشر شد، درایوها حافظه‌های خود را به شکل لایه لایه روی هم گذاشتند. سامسونگ این تکنولوژی را V-NAND یا اصطلاحا Vertical Nand نامید. توشیا نیز این فناوری را BiCS FLASH می‌نامد. کمپانی‌های دیگر اما اکثر این تکنولوژی را آن چه که هست می‌نامند؛ 3D NAND. با گذر زمان، سازندگان درایوها لایه‌های بیشتری را روی هم می‌گذارند و حافظه‌هایی پرتراکم‌تر، جادارتر و ارزان‌تر می‌سازند.

در این زمان، اکثر اس‌اس‌دی‌هایی که کاربران استفاده می‌کنند از این مدل 3D بهره می‌برد. امروزه بسیاری از درایوها از NANDهای ۹۶ لایه یا ۱۲۸ لایه استفاده می‌نمایند و تکنولوژی در حال اضافه کردن لایه‌های مختلف است! جدا از همه این‌ها، تنها دلیلی که با آن متوجه خواهید شد این درایو 3D NAND است یا خیر، به هنگام متوجه شدن قیمت درایو است! درایوهای 3D اصولا قیمت بسیار پایین‌تری نسبت به نسل قبلی خود در یک حجم دارند زیرا ساخت آن‌ها ارزان‌تر است و همچنین به فلش پکیج‌های هم کم‌تری در داخل درایو، برای دسترسی به یک میزان حافظه نیاز دارد.

3D XPoint/Optane چطور است؟

3D XPoint که کراس‌پوینت تلفظ می‌شود، از یک همکاری میان اینتل و میکرون، سازنده اس‌اس‌دی‌های برند Crucial ساخته شد و تکنولوژی‌ای است که می‌تواند بسیار سریع‌تر از همه اس‌اس‌دی‌های فلش محور امروزی باشد، عملکرد این حافظه‌ها چیزی مثل DRAM است و در عین حال مقاومت و ماندگی آن‌ها نیز بسیار بالا می‌باشد؛ در حالی که Micron در روند توسعه 3D Xpoint بسیار فعال می‌باشد و در نظر داشت که آن را به فروشندگان نیز عرضه کند، به هنگام نوشته شدن این مقاله اینتل تنها کمپانی‌ای است که این تکنولوژی را تحت برند Optane به مصرف کنندگان می‌فروشد.

این حافظه‌ها طوری طراحی شده‌اند که به عنوان یک درایو کش، همگام با هارد درایوها یا اس‌اس‌دی‌های ساتا محور کندتر استفاده شوند در حالی که درایوهای Optane 900p و Optane 905p درایوهای مستقل می‌‌باشند و Intel 800p می‌تواند به عنوان هردوی درایو کش یا درایو مستقل استفاده گردد، البته حافظه بالایش باعث می‌شود که استفاده‌اش به عنوان یک درایو مستقل بسیار منطقی‌تر باشد؛ درایوهای Optane پتانسیل زیادی دارند، هم در زمینه عملکرد فوق سریع و هم به عنوان انتخابی برای کش‌ برای کسانی که نیازمند سرعت یک SSD و حافظه یک هارد درایو معمولی برای ذخیره کردن بازی و رسانه‌های دیگر می‌باشند.

البته اینتل در اوایل ۲۰۲۱ اعلام کرد که دیگر اقدام به تولید درایوهای مستقل Optane نمی‌کند و اینطور که به نظر می‌رسد تا زمانی که میکرون Xpoint را به دست کاربران نرساند، این تکنولوژی در بن‌بست است. البته شاید تکنولوژی Z-NAND از سوی سامسونگ بتواند جای Optane را بگیرد.

سخن نهایی

حالا که شما در راهنمای خرید هارد SSD جزئیات مهمی در مورد اس‌اس‌دی‌ها و انواع مختلف این درایوها می‌دانید، انتخاب شما می‌تواند بسیار واضح‌تر و شفاف‌تر باشد. به یاد داشته باشید که درایوهای سطح بالا، اصولا سریع‌تر هستند ولی در کارهای عادی و معمولی تفاوت خاصی در زمینه سرعت نشان نمی‌دهند؛ بنابرین تا زمانی که دنبال سرعتی فوق‌العاده جهت استفاده حرفه‌ای یا علاقه شدید نیستید، بهترین کار خرید درایوهای معمول است که حجم خوبی را با قیمتی خوب ارائه می‌دهند. داشتن یک اس‌اس‌دی جدید بعد از یک هارد درایو عادی پیشرفتی فوق‌العاده است که شما در نگاه اول متوجه آن خواهید شد ولی مثل اکثر سخت افزارهای کامپیوتر، هرچه به سمت قطعات سطح بالاتر می‌روید، استفاده عموم از آن نیز کم‌تر می‌شود.

بیشتر بخوانید:

 

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.