راهنمای انتخاب مانیتور گیمینگ – قسمت اول

راهنمای انتخاب مانیتور گیمینگ – قسمت اول

نوشته‌ی
avatar
3 سال و 7 ماه و 16 روز پیش

فهرست مطالب

مانیتور دریچه‌ی ورود به دنیای گیمینگ و نکته‌ی مشترک میان تمامی گیمرهای پی‌سی و کنسول است. برای لذت بردن از گرافیک‌ها و طراحی‌های بصری بی‌نظیر گیم‌های این نسل، ‌نیاز به یک نمایش‌گر فوق‌العاده به شدت احساس می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم ویژگی‌های مختلف مانیتورها را بررسی کنیم و بهترین نمایش‌گرهای مناسب برای بازی‌های ویدئویی را برای شما معرفی کنیم. با اگزوگیم همراه باشید.

 

انتخاب مانیتور یکی از مهم‌ترین تصمیمات در هنگام جمع‌آوری یک ست‌آپ حرفه‌ای گیمینگ است. فعالان حوزه‌ی سخت‌افزار بر این نکته واقف‌اند که تجربه‌ی استفاده از سیستم به وسیله‌ی مانیتورهایی با مشخصات و ویژگی‌های مختلف،‌ بسیار متفاوت است و از این رو آپشن‌ها و محصولات بسیار زیاد و متنوعی را برای مصرف‌کنندگان روانه‌ی بازار کرده‌اند. انتخاب نمایش‌گر مناسب برای هر نوع استفاده نیازمند دانش خاصی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

 

 

رزولوشن مانیتور

تصاویر روی پنل LCD،‌ از میلیون‌ها پیکسل تشکیل شده‌اند. هر پیکسل سه واحد کوچک‌تر که هر کدام از آن‌ها برای یکی از سه رنگ اصلی (قرمز، سبز و آبی) هستند،‌ را شامل می‌شود. رزولوشن هر مانیتور برابر با حاصل ضرب پیکسل‌های عرض مانیتور در شمار پیکسل‌های عرض آن است. هر چه تعداد پیکسل‌ها در یک اینچ مربع یک نمایش‌گر بیشتر باشد، تصاویر روان‌تر و واقعی‌تر برای بیننده نمایش داده می‌شوند.

 

5120 x 2880

5K resolution

3840 x 2160 / 4096 x 2160

4K resolution

3840 x 2160

Ultra HD resolution

2560 x 1440

Quad HD (Wide Quad)

HD (1440p resolution)

2560 x 1440 / 2048 x 1080

2K

1920 x 1200

WUXGA resolution

1920 x 1080

Full HD (1080p resolution)

1280 x 720

HD (720p resolution)

 

در حالی که این موضوع کاملا واضح است که هر چه رزولوشن بیشتر باشد، مانیتور بهتر است ولی باید در هنگام خرید نمایش‌گرهایی با رزولوشنQuad HD و به بالاتر، باید یک نکته‌ی مهم را در نظر داشت. موضوع مهم کارت گرافیک سیستم است. هر چه تعداد پیکسل بیشتر باشد، قدرت پردازشی بیشتری نیز از سوی کارت گرافیک برای تغییر حالات پیکسل‌های نمایش‌گر در زمان و لحظه‌ی مورد نظر، نیاز دارد.

تصاویر در مانیتورهای 4K خارق العاده به نظر می‌رسند ولی اگر سیستم توانایی پردازش بیش از ۸.۳ میلیون پیکسل در فریم را دارا نیست، این رزولوشن باعث ایجاد موانع و اختلالاتی در تجربه‌ی گیمینگ می‌شود.

 

 

چه رزولوشنی برای گیمینگ مناسب است؟

در حالت ایده‌آل، هر چه تعداد پیکسل بیشتر باشد، بهتر است. ولی در هنگام اجرای گیم اگر توان پردازشی مورد نیاز برای رزولوشن مانیتور توسط کارت گرافیک فراهم نشود، باعث بروز مشکلاتی می‌شود. اکثر اینترفیس‌های ویدئویی، نرخ رفرش (Refresh Rate) بیشتر از ۶۰ هرتز را برای سیگنال‌های 4K و 5K ساپورت نمی‌کنند. اما هم‌چنان برای رسیدن به ۶۰ فریم در ثانیه (fps) در رزولوشن 4K نیاز مبرمی به کارت کرافیگی قدرت‌مند وجود دارد. برای درک بهتر این موضوع،‌ بهتر است بدانیم کارت گرافیکی Nvidia GeForce GTX Titan X به سختی می‌تواند این امکان را برای شما فراهم آورد.

حداقل گرافیک مورد نیاز برای تجربه‌ی مناسب گیم‌ها در مانیتورهای QHD (اگر قصد کاهش برخی آپشن‌ها را در منوی تنظیمات گیم را ندارید)، GTX 1060 یا RX 580 است. بازی کردن در رزولوشن 4K نیازمند دست‌کم 1070Ti یا RX Vega 64 است.

 

در حال حاضر یکی از گزینه‌های جذاب با توجه به آپشن‌های موجود در بازار، مانیتورهای  QHD(۱۴۴۰×۲۵۶۰) با اندازه‌ای تا ۳۲ اینچ است که به گیمر تراکم پیکسلی مناسب و تصاویر با کیفیت را با بهره بردن از کارت‌های گرافیک میان رده فرآهم می‌آورد. اگر گیمر سرعت بالا را مد نظر قرار دهد، رزولوشن FHD (۱۰۸۰×۱۹۲۰) که نرخ فریم بسیار بالایی دارد، بسیار کاربردی خواهد بود.

اما این نکته را در انتخاب رزولوشن FHD باید در نظر داشت که مانیتورهای بزرگ‌تر از ۲۷ اینچ را در لیست خرید قرار نداد، زیرا باعث کاهش کیفیت و پیکسل پیکسل شدن تصویر می‌شود.

 

 

چه نوع پنلی مورد نیاز است؟ TN یا VA یا IPS

 

سه نوع تکنولوژی مهم LCD در ساخت مانیتورها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • Twisted nematic (TN)
  • Vertical alignment (VA)
  • In-place switching (IPS)

IPS

VA

TN

زمان پاسخگویی بیشتر از TN و کمتر از VA، نرخ رفرش بسیار مناسب و با کیفیت برای گیمینگ

زمان پاسخگویی بالا،‌ نرخ رفرش زیاد

سریع‌ترین: زمان پاسخگویی پایین، بالاترین نرخ رفرش، حداقل تار بودن حرکات، کمترین لگ ورودی

عملکرد

بهترین دید از زوایا، بهترین رنگ‌ها

دید از زوایا بهتر از TN و بدتر از IPS،‌ رنگ‌های خوب، بهترین کنتراست، بهترین عمق تصاویر

بدترین دید از زوایا، بدترین رنگ‌ها

نمایش

گران‌ترین

مدل‌های گران‌تر VA قابلیت رقابت با TN را در حدودی خواهند داشت

ارزان‌ترین

قیمت

حرفه‌ای

استفاده‌های عمومی

گیمینگ

بهترین مورد استفاده

 

کدام ویژگی‌ها برای ما مهم‌تر است؟

برای گیمرهایی که در مسابقات رقابت می‌کنند، سرعت مهم‌ترین فاکتور است که این عامل به نرخ رفرش بالا (۱۴۴هرتز یا بیشتر) و هم‌چنین کمترین زمان ممکن برای پاسخ‌گویی و کمترین میزان لگ ورودی‌ها‌ است. این ویژگی‌ها گیمر را به نمایش‌گری با سایز ۲۵ تا ۲۷ اینچ، تراکم پیکسلی کمتر و بدون رنگ‌های تعمیم یافته محدود می‌کند.

 

برای گیمرهای معمولی، نمایش‌گرهایی با نرخ رفرش ۷۵ تا ۱۴۴ هرتز با تراکم پیکسل بیشتر و اندازه‌ی ۳۰ اینچ به بالا می‌تواند انتخابی مناسب باشد. اگر بودجه‌ی بیشتری برای خرید مانیتور موجود بود،‌ مانیتورهای HDR با رنگ‌های اشباع شده نیز گزینه‌ی مناسبی است.

 

 

نرخ رفرش و زمان پاسخگویی چقدر باشد؟

برای گیمینگ مانیتور باید نرخ رفرش(Refresh Rate)‌ حداقل ۷۵ هرتز را همراه با کوتاه‌ترین زمان پاسخگویی (Response Time) داشته باشد. اکثر نمایش‌گرهای مناسب گیم،‌ نرخ رفرش ۱۴۴ هرتز و زمان پاسخ‌گویی ۵ میلی ثانیه را دارا هستند. با این حال،‌ برخی مانیتورهای ارزش‌مند و حتی با رزولوشن 4K، از نرخ رفرش ۶۰هرتز بهره می‌برند. در صورت اقدام به خرید این مانیتورها، توجه به جی- سینک یا فری – سینک (در این باره در پاراگراف‌های بعدی توضیح داده خواهد شد) بودن آن‌ها بسیار ضروری است.

بیشترین نرخ رفرش که اکنون در بازار یافته می‌شود،‌ ۲۸۰هرتز است،‌ ولی امسال دو محصول Asus ROG Swift 360 و Alienware AW2521H روانه بازار خواهند شد که از نرخ رفرش ۳۶۰هرتز بهره می‌برند!

 

رزولوشن کمتر +‌ کارت گرافیک خوب = نرخ رفرش سریع‌تر

اطلاعات تصویر بالا مربوط به مانیتور Acer Predator Z35 Curved ultrawide است. رزولوشن این مانیتور به اندازه‌ی مناسبی پایین است که یک کارت گرافیک قدرت‌مند همراه با حالت جی - سینک فعال، بتواند نرخ رفرش ۲۰۰ هرتز را برای آن فراهم آورد.

 

مانیتور جی - سینک یا فری - سینک؟

مانیتورهای گیمینگ معمولا دارای انویدیا جی – سینک (Nvidia G-sync) برای سیستم‌هایی با کارت گرافیکی انویدیا و یا اِی‌ام‌دی فری – سینک (AMDFreeSync) برای سیستم‌هایی با کارت گرافیک اِی‌ام‌دی هستند. هر دوی این ویژگی‌ها برای جلوگیری از منقطع شدن تصویر و قطع و وصل شدن‌های ناگهانی آن به کار می‌روند.

 

 

چند بیت عمق مورد نیاز است؟

هرچه بیشتر باشد بهتر است! و برای استفاده‌های حرفه‌ای حداقل ۱۰ بیت مورد نیاز است. ۸ بیت اصلا نمی‌تواند پاسخ‌گوی نیازهای یک کاربر حرفه‌ای باشد، اگر بتوان مانیتوری ۱۲بیت را تهیه کرد بسیار ایده‌آل خواهد بود.

 

مانیتورهایی با عمق رنگی بالا بسیار مناسب گیمینگ هستند ولی اگر کارت گرافیکی توانایی ساپورت سیگنال‌های ۱۰ و ۱۲ بیتی را نداشته باشد، این آپشن نه‌ تنها مفید نیست بلکه دردسرساز نیز است. در این صورت کارت گرافیک سیگنال ۸ بیتی ارسال می‌کند و مانیتور فضای باقی‌مانده را به وسیله‌ی روش‌هایی پر می‌کند. این فرآیند باعث ایجاد اشکالاتی در تصاویر نهایی می‌شود.

 

 

در بخش اول این مقاله،‌ به معرفی ویژگی‌های مانیتورها پرداختیم. در قسمت دوم ضمن جمع بندی کردن این مطالب به صورت خلاصه، لیستی از بهترین مانیتورهای گیمینگ و همچنین بهترین مانیتورهای میان رده و با قیمت متوسط را برای شما معرفی می‌کنیم.

 

فروشگاه اگزوگیم عرضه کننده تمامی تجهیزات و کالاهای گیمینگ است و همچنین در کنار آن، خدماتی نظیر مشاوره رایگان فنی نیز به گیمرهای ایرانی ارائه می‌دهد. برای دریافت مشاوره یا هرگونه سوالی می‌توانید با شماره 88226531 تماس گرفته یا به بخش دایرکت اینستاگرامِ اگزوگیم مراجعه کنید.

 

مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط