با مفهوم حافظه اس اس دی و انواع آن آشنا شوید

با مفهوم حافظه اس اس دی و انواع آن آشنا شوید

نوشته‌ی
avatar
4 سال و 13 روز پیش

فهرست مطالب

درایو حالت جامد یا  اس اس دی (Solid State Drive) نسل جدیدی از حافظه‌ی ذخیره سازی است که در سیستم‌ها استفاده می‌شود. اس اس دی‌ها هارد درایو‌های مکانیکیِ مرسوم را با حافظه‌های بر پایه‌ی فلش جایگزین کرده‌اند، که بسیار سریع‌تر هست. تکنولو‌‌ژی‌های قدیمی‌تر باعث می‌شوند که سیستم شما کندتر از آن‌چه که واقعا پتانسیلش را دارد عمل کند. حافظه‌های اس اس دی (که به اشتباه هارد اس اس دی‌) خوانده می‌شوند، از گذردهی بیشتری در انتقال اطلاعات بهره می‌برند و برای دسترسی به فایل‌ها زمان کمتری نیاز دارند، در نتیجه سرعت کامپیوتر شما را به میزان قابل ملاحضه‌ای افزایش می‌دهند. با اگزوگیم در ادامه مقاله حافظه اس اس دی چیست؟ همراه باشید تا این قطعات جذاب و جدید کامپیوتری را بهتر بشناسیم، و نقش آن‌ها در سیستم‌های گیمینگ را به درستی درک کنیم.

درایو جامد دقیقا چیست؟

شروع تخصصی بررسی سوال حافظه اس اس دی چیست؟ را شروع می‌کنیم. برای ده‌ها سال فایل‌ها روی هارد درایوهای مکانیکی ذخیره شده‌اند. این هارد درایو‌ها از قطعات مکانیکی استفاده می‌کنند و به بیان ساده‌تر دارای قطعاتی هستند که دائم در حال حرکتند. هِد هارد درایو مرتب به عقب و جلو هدایت می‌شود تا بتواند اطلاعات را بخواند و بنویسد. همین امر باعث می‌شود تا هارد درایوها بیشترین ریسک را در آسیب‌پذیری داشته باشند و دائم در معرض خراب شدن قرار بگیرند.

حافظه‌های اس اس دی دارای ساختار و کارکردی کاملا متفاوت هستند. این حافظه‌ها از یک چیپ ساده به نام NAND استفاده می‌کند که فاقد هرگونه قطعه‌ی مکانیکی و متحرک بوده و سرعت بسیار بالایی در دسترسی به فایل‌ها دارد.

اولین تجارب آزمایشگاهی با تکنولو‌ژی ا‌س‌اس‌دی در دهه 50 میلادی آغاز شد، و تا سی سال بعد بر روی کامپیوترهای بسیار پیشرفته و گران قیمت مورد استفاده قرار گرفت. در آن زمان این حافظه‌ها بسیار گران قیمت بودند و ظرفیت بسیار کمی نیز داشتند. تکنولوژی اس اس دی تا مدت‌ها فقط برای سازمان‌های دولتی بزرگ، ارتش و نیروی نظامی و ارگان‌های هوا فضا استفاده می‌شد. این روند تا بیست سال بعد ادامه داشت و تا دهه نود میلای خبری از حافظه اس اس دی برای عموم مردم و سیستم‌های خانگی نبود.

اوایل دهه نود، ابداعاتِ تازه‌ی سخت افزاری باعث شد تا هزینه‌ی تولید و عرضه‌ی اس اس دی کاهش یابد، اما ابعاد آن و همچنین طولِ عمر کوتاه همچنین یک مشکل محسوب می‌شد. تنها طی یک ده بعد و اوایل قرن بیست و یکم بود که حافظه‌های اس اس دی توانستند به سیستم‌های شخصی و ارزان قیمت‌تر راه پیدا کنند و طول عمر مفید و مناسبی داشته باشند.

چیت حافظه‌ی ‌اس اس دی درواقع از لحاظ مهندسی با حافظه‌ی رَم (RAM) قابل مقایسه است. به جای صفحات مغناطیسی که در هارد درایوهای معمول استفاده می‌شوند، اطلاعات روی سلول‌هاس فلش تراشه NAND قرار می‌گیرد. هر یک از بلاک‌های فلش می‌تواند بین 256 کیلوبایت تا 4 مگابایت اطلاعات را ذخیره کند. کنترلر اس‌اس دی آدرس دقیق تمام بلاک ها را دارد، در نتیجه می‌توان به صورت تقریبا آنی به آن‌ها دسترسی داشته باشند. همین ساختار باعث شده تا زمان مورد نیاز برای خواندن اطلاعات از روی بلاک‌های فلش اس اس دی در حد نانوثانیه باشد.

این‌جا باید این نکته را اضافه کرد که کیفیت و سرعت حافظه‌های اس اس دی به معنای پایانِ عمر هارد درایو‌های معمولی نیست! و این هاردها همچنان در سال 2020 جایگاه خود را روی سیستم‌های ما دارند.

حافظه اس اس دی چیست؟

موارد استفاده از حافظه‌های اس اس دی

حال که با جواب مفهوم حافظه اس اس دی چیست؟ آشنا شدید، فرصت آن رسیده تا با کاربرد SSD آشنا شوید. حافظه‌های اس اس دی ابتدا در عرصه‌ی تکنولو‌ژی‌های پیشرفته و در میان مشتاقانِ سیستم‌های قدرتمند و مدرن شکل گرفتند. سرعت بسیار بالای این حافظه‌ها به نوعی هزینه‌ی سنگین آن‌ها را توجیه می‌کرد. اما اکنون دیگر این حافظه‌های پرسرعت جای خود را در بازار و برای عموم مردم باز کرده‌اند و به گزینه‌ی در دسترس و مقرون بصرفه تبدیل شده‌اند، و حالا دیگر می‌توانند روی لپ تاپ‌ها و سیستم‌های ارزان قیمت‌تر نیز قرار بگیرند.

عرصه‌هایی که ا‌س‌اس‌دی می‌تواند بازدهی خود را به خوبی نشان دهد از قرار زیر هستند:

  • کسب و کار: کمپانی‌هایی که با حجم عظیمی از اطلاعات سر و کار دارند (مانند شرکت‌های برنامه نویسی و آنالیز اطلاعات) معمولا روی حافظه‌های اس اس دی حساب ویژه‌ای باز می‌کنند، چرا که سرعت بالا و دسترسیِ آنی به منابع اطلاعات در این محیط‌های کاری امری حیاتی محسوب می‌شود.
  • گیمینگ: صنعت گیم همیشه در استفاده از سخت افزار پیشرو بوده و همیشه محدودیت‌های سخت افزاری را تغییر داده و جلو برده است. گیمرها نیز معمولا ترجیح می‌دهند با صرف هزینه‌ی بیشتر، سیستم‌های قوی‌تری برای اجرای بازی‌های خود با کیفیتِ بالا داشته باشند. هارد درایوها نیز در این میان برای گیمرها نقشی تعیین کننده داشته‌اند، چرا که بازی‌های سنگین معمولا فشار زیادی به حافظه آورده و نیاز دارند که دسترسی بسیار سریع و وسیع به اطلاعات داشته باشند.
  • دستگا‌ه‌های همراه: حافظه‌های اس اس دی کمتر به منبع تغذیه برق نیاز پیدا می‌کنند، در نتیجه فشار کمتری با باتری دستگاه می‌آورند. رایج شدن استفاده از لپ تاپ‌ها و تبلت‌ها، باعث شده تا تولید کنندگان این دستگاه‌ها بیشتر به استفاده از اس اس دی روی بیاورند. همچنین این حافظه‌ها، با توجه به این که فاقد هر گونه قطعه مکانیکی و متحرک هستند، کاملا ضد لرزش و شوک می‌باشند. به این خاطر استفاده از آن‌ها در دستگاه‌های همراه (که همیشه ریسکِ افتادن و ضربه دیدن را دارند) دارای خطر کمتری هست.
  • سرورها: سرورهای حرفه‌ای برای خواندن و نوشتن سریعِ اطلاعات به حافظه‌های اس اس دی احتیاج دارند.

انواع حافظه‌های اس اس دی

حال شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که انواع حافظه اس اس دی چیست؟ در ادامه به این موضوع می‌پردازیم. وقتی سراغ خرید یک حافظه اس اس دی می‌روید، با اصطلاحات مختلفی مثل mSATA و PCIe مواجه خواهید شد. برای وصل کردن حافظه اس اس دی به سیستم خود، باید از یک رابط (اینترفیس) بخصوص برای این کار استفاده کنید. اینترفیس‌ها رایج از این قرار هستند:

  • PCIe و NVMe: حتما شیارهای PCIe را روی مادربُرد خود دیده‌اید. این اسلات‌ها معمولا برای نصب قطعات قدرتمند و سنگین مانند کارت‌های گرافیک استفاده می‌شوند. استفاده از این رابط به شما پهنای باند بالا و تاخیر بسیار کمی می‌دهد، و به همین خاطر برای ارتباط بسیار سریع میان حافظه ‌اس اس دی با دیگر قطعات سیستم (مانند رَم و پردازنده) ایده آل است. اس اس دی‌هایی که از این رابط استفاده می‌کنند، بر پایه‌ی NVMe (Nonvolatile Memory Express standard) یا اِن وی اِم اکسپرس ساخته شده‌اند، که نسبت به استاندارد معمول ساتا (SATA) دارای سرعت بیشتر و تاخیر کمتری هستند. حافظه‌های اِن وی اِم ای می‌توانند تا 16 گیگابیت گذردهی خام اطلاعات داشته باشند، که به لطف استفاده از چندین کانال انتقال اطلاعات، سرعتِ نهایی حافظه را به رقم چهار هزار مگابایت بر ثانیه نیز می‌رساند.
  • mSATA III، SATA III و ا‌س‌اس‌دی‌های معمول: رابط پیشرفته‌ی متوالی یا ساتا، یک اینترفیس رایج برای هارد درایوهاست که می‌توانند تا 600 مگابایت بر ثانیه سرعت داشته باشد. اینترفیس ساتا با توجه به تکنولوژ‌ی پیشرفته‌ و پرسرعتی چون اِن ای اِم ای دیگر آن فروغ گذشته را ندارد، اما برای کسانی که نمی‌خواهند هزینه‌ی زیادی کنند و از سیستم‌های قدیمی‌تر استفاده می‌کنند گزینه‌ی بسیار مناسبی است.

حافظه‌های اس اس دی در انواع مختلف و با ظرفیت‌های متنوعی تولید می‌شوند و می‌توانند از 32 گیگابایت تا 5 ترابایت و بیشتر ظرفیت داشته باشند. طبیعی است که با افزایش ظرفیت، قیمت کالا نیز بیشتر و بیشتر شود.

حافظه اس اس دی چیست؟

گرفتنِ بیشترین بهره از اس اس دی

فارغ از این که چقدر برای سیستم خود هزینه کرده‌اید، هارد درایو همیشه کندترین قطعه‌ی سیستم شماست. حتی یک اس اس دی ساتا با سرعت 600 مگابایت نیز نمی‌تواند به سرعتِ قطعات دیگر در سیستم (که می‌توانند تا 30 گیگابایت نیز باشند) برسند.

در نتیجه اگر می‌خواهید یک سیستم کاملا قدرتمند داشته باشید، بهتر است روی یک حافظه رَم NVMe سرمایه گذاری کنید. برای مثال بیایید ببینیم اگر روی یک سیستم نسبتا قدیمی و ساده، یک حافظه اس اس دی از نوع اِن وی اِم ای قرار دهیم چه تاثیری روی عملکرد آن می‌گذارد. نتیجه آزمایش بدین صورت است:

مدت زمان لازم برای بوت شدن سیستم: از 79 ثانیه به 17 ثانیه

زمان لازم برای لود شدن بازی GTA V: از 133 ثانیه به 25 ثانیه!

حافظه اس اس دی

سخن پایانی بررسی سوال  حافظه اس اس دی چیست؟

به انتهای مقاله حافظه اس اس دی چیست؟ رسیدیم؛ حافظه‌‌ی اس اس دی برای مشتاقان بازی با پلتفرم پی‌سی یکی از قطعات جذاب و بسیار تاثیر گذار است که می‌توانند سرعت بازگذاری و اجرای بازی‌ها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. پیشنهاد می‌کنیم نگاهی به  انواع حافظه اس اس دی موجود در سبد کالایی اگزوگیم بیاندازید. این قطعات با گارانتی معتبر و قیمت مناسب برای همه‌ی علاقه‌مندان پی‌سی گیمینگ توسط فروشگاه اگزوگیم در دسترس هستند.

فروشگاه اگزو گیم عرضه کننده تمامی تجهیزات و کالاهای گیمینگ است و همچنین در کنار آن، خدماتی نظیر مشاوره رایگان فنی نیز به گیمرهای ایرانی ارائه می‌دهد. برای دریافت مشاوره و یا هرگونه سوالی می‌توانید با شماره ۸۸۹۴۶۵۶۱ تماس گرفته و یا به بخش دایرکت اینستاگرامِ اگزوگیم مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط