مقایسه حافظه رم تک کاناله، دو کاناله و چهار کاناله در بازی‌ها

مقایسه حافظه رم تک کاناله، دو کاناله و چهار کاناله در بازی‌ها

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 5 ماه و 13 روز پیش

فهرست مطالب

معمولا می‌بینیم افرادی که می‌خواهند برای اولین سیستم خود را اسمبل کنند یا ارتقا دهند، این سوال را از خودشان می‌پرسند که آیا استفاده از یک عدد رم بهتر است یا دو عدد رم با مجموع ظرفیتی برابر با همان یک عدد رم؟ بسیاری از مردم معتقد هستند که بهتر است از دو عدد رم استفاده شود تا بتوان از مزیت‌های حافظه دو کاناله بهره‌مند شد. اما آیا این موضوع لزوما حقیقت دارد؟ آیا تاثیری در عملکرد فنی بازی‌ها دارد؟ اگر تاثیر دارد، چقدر تفاوت ایجاد می‌کند؟ در مورد پیکربندی‌های چهار کاناله چطور؟

وبسایت Tech Guided با بررسی بنچمارک‌های تعدادی از بازی‌ها در استفاده از رم‌های دو کاناله و تک کاناله، تا حدودی توانسته است به این سوالات پاسخ دهد. در این مقاله، با نگاهی به این بنچمارک‌ها سعی خواهیم کرد که یک دید کلی از میزان تاثیر دو کاناله یا تک کاناله بودن رم بر عملکرد فنی بازی‌ها به شما ارائه دهیم.

تک کالانه، دو کاناله و چهار کاناله بودن رم به چه معناست؟

اساسا اگر سیستم شما از یک عدد رم استفاده می‌کند، پیکربندی آن به صورت تک کاناله خواهد بود. اگر سیستم شما از دو عدد رم استفاده کند، پیکربندی به صورت دو کاناله و اگر از چهار عدد رم برخوردار باشد، پیکربندی می‌تواند به صورت چهار کاناله باشد (البته پردازنده و مادربرد نیز باید از پیکربندی چهار کاناله پشتیبانی کنند).

همچنین می‌توانید برای سیستم خود از سه عدد رم استفاده کنید، اما مادربردهای زیادی وجود ندارند که از پیکبرندی سه کاناله پشتیبانی کنند. پس در اغلب اوقات می‌بینیم که با نصب سه عدد رم روی سیستم، دو عدد از آن‌ها با پیکربندی دو کاناله و سومی از پیکربندی تک کاناله استفاده می‌کند.

مزیت استفاده از دو یا چهار رم با ظرفیت پایین در پیکربندی دو کاناله یا چهار کاناله (در صورت پشتیبانی پردازنده و مادربرد)، این است که گرچه نسبت به استفاده از یک عدد رم ظرفیت برابری را ارائه می‌دهند، اما همزمان میزان پهنای باند مموری را تا دو برابر یا چهار برابر افزایش می‌دهند.وقتی که دومین یا چهارمین رم را اضافه می‌کنید، در واقع یک کانال موازی ایجاد می‌کنید که به طور مجزا از کانال رم نخست، در دسترس قرار می‌گیرد.

تصور رایج این است که با دو برابر یا چهار برابر کردن پهنای باند مموری موجود، پیکربندی دو کاناله یا چهار کاناله باعث می‌شود که سیستم عملکرد بهتری ارائه دهد. اما آیا این موضوع لزوما درست است؟

مقایسه حافظه رم تک کاناله با دو کاناله

برای انجام این مقایسه، در فرایند تست بازی‌ها از دو کیت مموری DDR4 3200MHz در پیکربندی‌های مختلف استفاده شده است. یکی از کیت‌ها شامل ۴ عدد رم ۴ گیگابایتی، و کیت دیگر شامل ۴ عدد رم ۸ گیگابایتی بوده است. در نتیجه، با این کیت‌ها می‌توان پیکربندی‌های زیر را تشکیل داد:

  • ۸ گیگابایت تک کاناله
  • ۸ گیگابایت دو کاناله
  • ۱۶ گیگابایت دو کاناله (با دو حافظه رم)
  • ۱۶ گیگابایت دو کاناله (با چهار حافظه رم)*

این چهار پیکربندی در پنج بازی مختلف تست شده است: Dirt 4، PUBG، Middle Earth: Shadow of War، GTA V و Star Wars Battlefront II. سیستم مورد استفاده نیز از یک پردازنده Core i7-8700K، کارت گرافیک GTX 1070 و یک مانیتور 1920x1200 برخوردار بوده است.

* نکته: در این تست، ابتدا نویسندگان مقاله اصلی به اشتباه تصور کرده بودند که پردازنده Core i7-8700K از پیکربندی چهار کاناله پشتیبانی می‌کند، اما بعدا متوجه اشتباه خود شده و مقاله را مجددا آپدیت کردند. از آنجایی که Core i7-8700K به حافظه رم دو کاناله محدود می‌شود، نتایجی که به دست آوردند نمی‌تواند تفاوت عملکردی بین پیکربندی دو کاناله و چهار کاناله حافظه رم را به طور دقیق نشان دهد. پس می‌توان گفت که نتایج حاصله از این تست دو چیز را به ما نشان می‌دهد:

 ۱- تفاوت عملکردی بین حافظه رم تک کاناله و دو کاناله

۲- تفاوت علمکردی بین حافظه دو کاناله در حالتی که از چهار عدد رم استفاده می‌شود و حافظه دو کاناله در حالتی که از دو عدد رم (اما با ظرفیتی برابر با همان چهار رم) استفاده می‌شود.

نتایج نهایی

در بین تمامی بازی‌های تست شده، هیچ تفاوت بخصوصی بین عملکرد پیکربندی‌های تک کاناله و دو کاناله مشاهده نشد.مجددا تاکید می‌کنیم که تصور تحلیلگران Tech Guided از چهار کاناله بودن حافظه رم اشتباه بوده و در واقع نباید مقایسه بین ۱۶ گیگابایت رم چهار کاناله و ۱۶ گیگابایت رم دو کاناله که در این تصاویر آمده است را دقیق و علمی دانست. به بیان دیگر، استفاده از ۴ عدد رم ۴ گیگابایتی در حالت دو کاناله، نسبت به استفاده از ۲ عدد رم ۸ گیگابایتی در حالت دو کاناله تفاوت خاصی در عملکرد فنی بازی ایجاد نمی‌کند.

البته نکته‌ای که لازم است اشاره کنیم و نمودار آن نیز در تصاویر نیامده است، مربوط به پردازنده مرکزی می‌شود. در استفاده از پیکربندی تک کاناله، مشاهده شد که بار پردازشی CPU تقریبا بین ۱۰ تا ۲۵ درصد نسبت به استفاده از پیکربندی دو کاناله افزایش پیدا می‌کند. به این معنا که احتمالا در پیکربندی‌های دو کاناله و چهار کاناله، Bus بیشتر مموری  باعث کاسته شدن مقداری از بار پردازشی CPU می‌شود.

پس می‌توانیم از لحاظ تئوری اینطور نتیجه گیری کنیم که اگر از یک پردازنده ضعیف و ارزان‌ قیمت در سیستم خود استفاده کنیم، این احتمال وجود دارد که عملکرد فنی بازی‌ها در حالت مموری تک کاناله نسبت به مموری دو کاناله کاهش پیدا کند (هر چند تصور می‌کنیم که این افت نرخ فریم محدود و ناچیز باشد). اگرچه در این تست از پردازنده ضعیف و ارزان قیمتی استفاده نشده است، اما با بررسی نتایج حاصل از عملکرد فنی بازی‌های مختلف، اینطور به ما تفاهم می‌شود که اختلاف ملموسی بین عملکرد مموری دو کاناله و مموری تک کاناله وجود ندارد.

حال سوالی که پیش می‌آید این است که با توجه به این نتایج، آیا باید از همان پیکربندی تک کاناله برای نصب حافظه رم روی سیستم خود استفاده کنیم؟ اگرچه تفاوت معناداری بین عملکرد گیمینگ پیکربندی‌های دو کاناله و تک کاناله مشاهده نشد، اما این بدان معنا نیست که به طور کلی مموری‌های دو کاناله را نادیده بگیریم. گاهی اوقات پیکربندی‌ دو کاناله حافظه رم مزیت‌هایی را به همراه دارد که می‌تواند مفید واقع شود. در ادامه به ۳ مورد از این مزیت‌ها اشاره می‌کنیم.

۱- می‌توانید کیت‌های دوتایی را با قیمت ارزان‌تری تهیه کنید

در برخی موارد به خصوص در هنگامی که فروشندگان می‌خواهند کالاهای خود را با تخفیف به فروش برسانند، می‌بینیم که کیت‌های دوتایی نسبت به کیت‌های تکی قیمت کمتری دارند. در شرایط عادی و به طور نرمال، کیت‌های تکی باید ارزان‌تر باشند، اما روزانه خرده‌فروشی‌ها و توزیع‌کنندگان زیادی در سرتاسر دنیا کیت‌های دوتایی حافظه رم را با تخفیف و قیمت ارزان‌تری به فروش می‌رسانند. پس اگر بتوانید یک کیت دوتایی حافظه رم را با قیمت بهترین نسبت به کیت تکی (با فرض اینکه فاکتورهای مشابهی داشته باشند) خریداری کنید، به هیچ وجه تعلل نکنید.

نکته دیگری که باید مد نظر قرار دهید این است که مادربردتان از چه تعداد اسلات حافظه رم پشتیبانی می‌کند و شما نیز حداکثر چقدر می‌توانید برای خرید حافظه رم هزینه کنید. اگر در حال حاضر می‌توانید فقط یک رم ۸ گیگابایتی و مادربردی با دو اسلات DIMM را خریداری کنید، شاید بهتر باشد که به جای خرید ۲ عدد رم ۴ گیگابایتی، یک عدد رم ۸ گیگابایتی برای سیستم خود تهیه کنید.

زیرا با این کار می‌توانید بعدا میزان حافظه رم سیستم خود را به ۱۶ گیگابایت افزایش دهید؛ تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک رم ۸ گیگابایتی دیگر (مشابه با رم اولی) را خریداری کنید.

۲- حافظه رم دو کاناله برای برخورداری از ظاهری بهتر

یکی دیگر از دلایلی که عده‌ای حافظه رم دو کاناله یا چهار کاناله را بر حافظه رم تک کاناله ترجیح می‌دهند، جنبه زیبایی شناسی و ظاهر بهتر رم‌های دو کاناله و چهار کاناله است. اگر مادربردتان دارای ۴ اسلات DIMM‌ باشد، رم تک کاناله نمی‌تواند ظاهر خوبی به سیستم بدهد. با افزایش تعداد رم‌ها به ۲ یا ۴، می‌توان سیستم را لوکس‌تر و شیک‌تر نشان داد.

پس اگر اختلاف قیمتی خاصی بین خرید یک عدد رم و خرید یک کیت دوتایی یا چهارتایی (با ظرفیت کلی مساوی با همان رم تکی) وجود نداشته باشد، می‌توانید برای زیباتر کردن و شیک‌تر کردن سیستم خود، تعداد رم‌های بیشتری را به مادربرد متصل کنید تا اسلات‌های خالی زیاد به چشم نیایند.

۳- عملکرد خوب مموری‌های دو کاناله در برنامه‌های حرفه‌ای

نتایج این تست را باید در مقاله مفصل دیگری توضیح داد، اما با توجه به تست بنچمارک‌های موجود در سطح اینترنت، می‌توانیم بگوییم که در برنامه‌های حرفه‌ای مثل ویرایش ویدیو، طراحی، برنامه‌های CPU محور و غیره، عملکرد سیستم در استفاده از مموری‌های دو کاناله نسبت به مموری‌های تک کاناله بهتر است. البته به غیر از عملکرد فنی، تفاوت‌های دیگری نیز در استفاده از این دو نوع پیکربندی به چشم می‌خورد.

در نتیجه اگر می‌خواهید از این برنامه‌های سنگین استفاده کنید، استفاده از پیکربندی‌های چند کاناله می‌تواند در بهبود عملکرد سیستم تاثیرگذار باشد.

تفاوت حافظه رم تک کاناله و دو کاناله در گیمینگ

به طور کلی اگر مهم‌ترین هدف شما در استفاده از سیستم، بازی کردن باشد، واقعیت این است که تفاوت بخصوصی بین پیکربندی مموری تک کاناله و دو کاناله وجود ندارد. با این حال استفاده از حافظه رم دو کاناله یا چهار کاناله می تواند مزیت‌های دیگری را به ارمغان بیاورد که به چند مورد از آن‌ها اشاره شد. اما در گیمینگ، حافظه رم دو کاناله و چهار کاناله مزیت معناداری را به همراه نخواهد داشت.

منبع: Tech Guided با اندکی دخل و تصرف

بیشتر بخوانید:

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
مقالات مرتبط
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.
محصولات مرتبط