اشتباهات رایج به هنگام اسمبل PC

اشتباهات رایج به هنگام اسمبل PC

نوشته‌ی
avatar
2 سال و 5 ماه و 20 روز پیش

فهرست مطالب

در این مقاله، می‌خواهیم اشتباهات رایج به هنگام سرهم کردن (اسمبل) یک PC را بررسی کنیم و راه حل‌هایی برای آن ارائه دهیم. این اشتباهات اکثرا شامل مواردی می‌شوند که تازه‌کاران به هنگام سرهم کردن اولین کامپیوتر خود با آن مواجه می‌شوند و حالا ما می‌خواهیم ببینیم باید چه کار کنیم تا این اشتباهات رایج در زمان سرهم کردن PC گریبان‌گیر ما نشوند. اول از همه از خمیر سیلیکونی یا خمیر دمایی پردازنده آغاز می‌کنیم.

کم بودن یا زیاد بودن خمیر حرارتی

یکی از رایج‌ترین اشتباهاتی که تقریبا همه کسانی که برای بار یک PC را اسمبل می‌کنند، با آن مواجه می‌شوند، استفاده کم یا استفاده زیاد از خمیر سیلیکونی به هنگام نصب پردازنده است. هنگامی که هیت‌سینک پردازنده به طور کامل متصل شود، فشار زیادی را وارد می‌کند و باعث می‌شود که خمیر به طور کامل پخش شده و به شکل لایه‌ای نازک در آید.

کار خمیر سیلیکونی پر کردن فضای میان هیت‌سینک پردازنده و سطح خود پردازنده می‌باشد و باید حرارت را به خوبی از پردازنده به هیت‌سینک منتقل کند تا آن حرارت به طور کامل پخش شود. یک قطره کوچک از خمیر سیلیکونی که هم اندازه یک دانه نخود باشد، کافی می‌باشد و لازم نیست بیشتر از آن استفاده کنید.

استفاده کم از خمیر باعث جا به جایی و پوشش نامناسب می‌شود و انتقال حرارت بین پردازنده و هیت‌سینک نیز تحت تاثیر این انتقال رخ می‌گیرد. استفاده زیاد از این خمیر نیز منجر می‌شود که مقداری از خمیر در بخش‌های مختلف برد بریزد و سوکت را خراب کند. تعدادی از خمیرهای سیلیکونی در ساختار خود از موارد رسانای برق استفاده می‌کنند که اگر روی مادربرد شما بریزند، می‌توانند باعث آسیب در پردازنده یا مادربرد شما شوند.

اشتراک‌گذاری پهنای باند PCIE

بسیاری از کاربران نمی‌دانند که پهنای باند اسلات‌های PCIe مادربرد میان این اسلات‌ها و اتصالات سایر لوازم جانبی به اشتراک گذاشته می‌شود. دو PCIe x16 ابتدایی از بالا، اصولا ۱۶ خط PCIe خود را دارند. بنابرین هنگامی که یک کارت را در اسلات اول جاگذاری می‌کنید، کل ۱۶ خط پر می‌شوند. هنگامی که یک کارت دیگر را به اسلات دوم PCIe x16 وصل می‌کنید، این دو اسلات هرکدام وارد حالت x8 می‌شوند و ممکن است دستگاه متصل شده توسط شما پهنای باند کامل را نگیرد.

کارت گرافیک‌های امروزی می‌توانند با حالت x8 نیز کاربرد داشته باشند اما دچار افت عملکرد می‌شوند. میزان این افت عملکرد نیز در بین کارت گرافیک نسل‌های مختلف و همچنین کارخانه‌های مختلف ساخت GPU متفاوت است.

تنها اسلات‌های PCIe نیستند که خطوط PCIe را به اشتراک می‌گذارند، عملا تمام اتصال‌های داخلی از خطوط PCIe برای انتقال داده استفاده می‌نمایند. بنابرین ممکن است هنگامی که در اسلات‌های M.2 سیستم خود SSDهایی را کار گذاشته ‌اید، تعدادی از پورت‌های SATA کار نکنند.

برای مثال در مادربرد B550 AORUS PRO، اسلات‌هایی که تحت عنوان PCIEX2 می‌باشند، پهنای باند خود را با کانکتورهای ساتای شماره ۴ و ۵ به اشتراک می‌گذارند. بنابرین هنگامی که SSD یا هارد درایو را به هرکدام از این کانکتورهای مذکور وصل می‌کنید، باعث می‌شود تا اسلات دیگر PCIEX2 بدون کاربرد شود.

به همین شکل اسلات‌هایی که تحت عنوان PCIEX4 قرار دارند، پهنای باند خود را با کانکتورهای M.2 تحت عنوان M2B_SB به اشتراک می‌گذارند. بنابرین اگر SSD را به کانکتور M.2 تحت نام M2B_SB متصل کنید، دیگر اسلات PCIEX4 از کار می‌افتد.

یک نکته کلیدی دیگر در این بخش این است که اصولا خطوط PCIe و نسخه PCIE به نوع پردازنده شما وابسته است. برای مثال APUهای سری Ryzen 3000G به سیستم شما PCIe 3.0 را ارائه می‌دهند در حالی که CPUهای سری Ryzen 3000 خطوط PCIe را در اختیار شما قرار خواهند داد. همچنین باید بگوییم که چیپست نیز مهم است. قبل از خرید مادربرد، به دفترچه راهنمای آنلاین مادربرد خود رجوع کنید تا ببینید کدام اسلات‌ها پهنای باندشان را به اشتراک می‌گذارند.

نصب حافظه‌ها در اسلات‌های اشتباه

اکثر مادربردهای سوکت AM4 چهار اسلات رم دارند و شما می‌توانید یک، دو، سه یا چهار ماژول حافظه را در آن‌ها قرار دهید. البته تنظیمات خاصی وجود دارند که باید آن‌ها را انجام دهید تا مطمئن شوید که ماژول‌های حافظه شما در حالت دو کاناله فعال می‌شوند، خواندن دفترچه راهنمای مادربرد این اطلاعات را به شما می‌دهد.

برای مثال اگر شما ۲ ماژول حافظه دارید، باید آن‌ها را در اسلات‌های DDR4_A2 و DDR4_B2 جای بدهید و نه در DDR4_A1 و DDR4_B1. اگر ۴ ماژول دارید، آن‌ها را در همه اسلات‌ها قرار دهید. استفاده از اسلات‌های نامناسب سیستم شما را به حالت تک کاناله می‌برد که بسیار آهسته‌تر از حالت دو کاناله است.

همچنین به یاد داشته باشید تا مموری پروفایل مناسب را در BIOS انتخاب کنید. هر ماژول حافظه تایمینگ‌های مشخص خود را دارد و طوری طراحی شده تا روی آن تایمینگ به بهینه‌ترین شکل ممکن اجرا شود. انتخاب پروفایل مناسب منجر می‌شود تا تایمینگ‌های مناسب را در BIOS انتخاب کنید. در این بخش نیز دفترچه راهنمای مادربرد اطلاعات مناسبی به شما ارائه می‌دهد.

عدم استفاده از کانکتورهای مناسب

کانکتورهای برقی که روی منبع تغذیه شما قرار دارند، طوری طراحی شده‌اند تا در اسلات‌های مشخص خود بروند. کلید‌ها یا گیره‌های مشخصی وجود دارند تا شما کانکتورها را اشتباه وصل نکنید. یک نکته کلیدی در این بخش، این است که در صورت انتخاب کانکتور و اسلات صحیح، شما نیازی به استفاده از فشار زیاد برای وصل کردن کانکتور به مادربرد ندارید.

اصولا کاربران سعی می‌کنند کانکتور برق PCIe را به اسلات برق CPU متصل کنند. هردوی این کانکتورها ۸ پین هستند ولی گیره‌های متفاوتی دارند، بنابرین اگر کانکتوری داخل اسلات خود نمی‌رود، آن‌ را محکم فشار ندهید زیرا اوضاع را خراب می‌کنید.

خرید منبع تغذیه نا مناسب 

اصولا کاربران اشتباه خرید منبغ تغذیه ارزان را انجام می‌دهند. این بخش یکی از مهم‌ترین قطعات کامپیوتر شماست و به هنگام حساب و کتاب برای خرید وات مناسب برای کامپیوترتان، حتما به پیشنهادات هر قطعه دقت کنید.

پردازنده‌های مدرن چیزی بین ۲۰ تا ۳۰۰ وات مصرف می‌کنند و گرافیک‌ها نیز همینطور. البته این ارقام تنها در قطعات سطح بالا وجود دارند و یک سیستم میان‌رده یا حتی پایین‌رده، مصرفی بسیار پایین‌تر خواهد داشت.

حساب کننده‌های آنلاین زیادی وجود دارند که به شما کمک می‌کنند تا منبع تغذیه مناسب را انتخاب کنید. ما استفاده از حساب کننده Outervision را به شما پیشنهاد می‌کنیم که در عین ارائه جزئیات زیاد، کار کردن با آن بسیار راحت است. به آسانی قطعات PC خود را انتخاب کنید و این ابزار به شما می‌گوید که مصرف برق سیستم شما چقدر خواهد بود.

بخش دیگری که باید در ذهن داشته باشید، برند است. تمام پاورها آن عددی که برچسبش را دارند ارائه نمی‌دهند. کمپانی‌های مشخصی پاور بسیار کمتری ارائه می‌دهند و برندهای بهتر اصولا نسبت به آن چیزی که ذکر کرده‌اند، پاور بیشتری در دسترس سیستم شما قرار می‌دهند.

منبع‌های تغذیه همچنین همراه با مدارهای محافظ زیادی در برابر نوسانات برقی و قطعی برق عرضه می‌شوند. به هنگام رخداد مشکات مختلف، یه منبغ تغذیه خوب، سیستم شما را از نوسانات برقی محافظت کرده و آن را خاموش می‌کنند تا از رخداد هرگونه صدمه جدی جلوگیری کنند. بنابرین همیشه از یک برند خوب منبغ تغذیه خود را بگیرید و مطمئن باشید وات مدنظری که می‌گیرید، اندکی از نیاز سیستمتان بیشتر باشد.

نصب قطعات به ترتیب نادرست

اصولا به هنگام اسمبل PC، زیاد پیش می‌آید که قطعات به ترتیب درستی نصب نشوند. اصولا هیچ مشکل خاصی در این صورت پیش نمی‌آید اما ممکن است به هنگام نصب قطعات بعدی با مشکل مواجه شوید. برای مثال اکثر کولرهای CPU بسیار بزرگ هستند و جلوی نصب حافظه‌های RAM‌را می‌گیرند بنابرین بهتر است که RAM را قبل از کولر پردازنده نصب کنید.

همچینن این موضوع برای SSDهای M.2 و کارت‌های گرافیک نیز صادق است. اسلات‌های M.2 اصولا بین اسلات‌های PCIe x16 که برای کارت گرافیک می‌باشند قرار دارد و نصب کارت گرافیک باعث جلوگیری از نصب SSDهای M.2‌ می‌شود.

همچنین اصولا کاربران مواردی را در مورد مادربرد فراموش می‌کنند. کیسه پیچ‌هایی که همراه کیس شما قرار دارند، اصولا به تعداد مناسب هستند. تعداد سوراخ پیچ‌هایی که مادربرد دارد را بشمارید و ببینید که آیا پیچ‌های اضافی کیس به درد شما می‌خورند یا خیر.

در نهایت، محافظ I/O را نیز فراموش نکنید. همه فراموش می‌کنند تا محافظت I/O را وصل کنند، این قطعه اولین چیزی است که وارد کیس شما می‌شود.

گلوگاه

پردازنده و کارت گرافیک همیشه باید کمکل هم باشند. همیشه پردازنده درست را با کارت گرافیک خود ترکیب کنید. اصولا این پیشنهاد‌ها توسط کارخانه‌ها انجام نمی‌شود و نیاز دارید برای به دست آوردن دانش کافی، برای انجام این کار به سایت‌های نقد و بررسی و بنچمارک پناه ببرید تا ترکیب طلایی خود را پیدا کنید.

ترکیب یک کارت گرافیک قدرتمند با یک پردازنده ضعیف یا برعکس، مشکلات سازگاری خاصی برای شما پدید نمی‌آورد اما هیچگاه نمی‌توانید از پتانسیل کامل سخت افزار خود استفاده کنید. حتما در مورد پردازنده‌ها و ترکیب آن‌ها با کارت‌های گرافیک بخوانید و از سایت‌های مختلف این موضوع را چک کنید.

نتیجه‌گیری

در این مقاله، ما اشتباهات رایج کسانی که برای اولین بار سعی به سرهم کردن یک PC می‌کنند را بررسی کردیم. اگر در حال سرهم کردن و ساخت یک PC هستید، حتما با افراد متخصص در ارتباط باشید و آن‌ها را در جریان کار خود بگذارید تا مشکلات خاصی برایتان رخ ندهد و بتوانید بهترین عملکرد را از سیستم جدید خود بگیرید.

منبعcommon mistakes while building a pc

بیشتر بخوانید:

logo
امتیاز این مطلب: 3
امتیاز شما:
برای ارسال دیدگاه ابتدا باید وارد شوید.